online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

MIÉRT DOLGOZIK AZ EMBER A MUNKAHELYÉN?

menedzsmentFájl küldése e-mail


egyéb tételek

 
A SZEMÉLYISÉG ÖSSZETEVŐINEK SZEREPE A VISELKEDÉSBEN; A VISELKEDÉS ÉS A HELYZET ÖSSZEFÜGGÉSEI, EMPÁTIA, ELŐÍTÉLET, KONFORMIZMUS.
A SZEMÉLYISÉG MŰKÖDÉSI MECHANIZMUSA
Informatikai projektmenedzsment
AZ ÖSZTÖNZÉS RENDSZERÉNEK KIALAKÍTÁSA, ALAPELVEK, MÓDSZEREK
A CSOPORT FOGALMA, A FORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA
A SZERVEZETI VISELKEDÉS ETIKÁJA, A VÁLLALAT TÁRSADALMI FELELŐSSÉGE
MIÉRT DOLGOZIK AZ EMBER A MUNKAHELYÉN?
 
 

Miért dolgozik az ember a munkahelyén?


A gazdaságilag fejlett és civilizált környezetben élő ember három alapvető szükségletének kielégítéséért dolgozik a munkahelyén, vagyis valamilyen munkaszervezetben:

a tevékenységért, melyet munkavégzéssel;

anyagi javakért, a munkáért kapott jövedelem;

társadalmi javakért, közösségi kapcsolatok által tud kielégíteni.


A tevékenység az ember egyik fiziológiai szükséglete.

Az anyagi javak az ember pénzért megvásárolható szükségletének kielégítését szolgálják.

A társadalmi javak az ember szociális és magasabbrendű pszichikai szükségleteit elégítik ki (biztonságtudat, csoporthoz tartozás, megbecsülés, tekintély, hatalom, felelősség stb.).


Az alkotóelemek megléte vagy hiánya egyénenként változik, illetve az egyén belső fejlődésének, a környezet változásának hatására állandóan módosul. Hogy szükségletei milyen mértékben vannak kielégítve, illetve milyen mértékben kielégítetlenek, alapvetően befolyásolják a munkahelyi viselkedését, közérzetét.


A kielégítetlen szükséglet cselekvésre készteti a dolgozót, mely lehet a szervezet szemszögéből pozitív (pl. teljesítménynövelés) illetve negatív irányú (pl. teljesítménycsökkenés).A szükségletek kielégítettsége ugyancsak kétféle magatartásra késztetheti a dolgozót: megelégedettségre, amely a vállalat iránti lojalitásra, még jobb teljesítményre ösztönzi, vagy éppen ellenkezőjéhez, elkényelmesedésre, teljesítmény csökkenésre, nemtörődömségre, mivel nincsenek olyan kielégítetlen szükségletei, amelyek pozitív irányú cselekvésre ösztönöznék. Ez a reakciórendszer nagy biztonsággal kezelhető.


Az egyén magatartása, viselkedésének jellege ugyanis nemcsak személyiségétől, csoportjának jellemzőitől függ, hanem a vezetője által alkalmazott motiváló eszközök minőségétől is. Meghatározó jelentőségű, hogy a vezető mennyire képes befolyásolni az egyént, és nem utolsó sorban a csoport munkahelyi szükségletei kielégítésére irányuló cselekvésben. A vezető rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyek segítségével szükségleteket kelthet, illetve az egyéni és a csoport szükségleteket általában vagy konkrétan és differenciáltan kielégíti.

Ahhoz azonban, hogy tudja milyen eszközöket, módszereket használhat fel, meg kell ismernie az embert, az emberi cselekvés mozgatórugóit.


Találat: 2604