online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

'Ismernünk kell a múltat, hogy megérthessük a jelent'

történelemfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
USA kialakulasa (1775-1783)
Az egyiptomi hieroglifak. A rosette-i kö
A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ EGYÉB HADSZÍNTEREINEK ESEMÉNYEI 1941-1942-BEN
HÁBORÚ A CSENDES-ÓCEÁNON ÉS ÁZSIÁBAN 1944-BEN
Az ókori Görögorszag
Vilagvalsag; hatasa (1929-33)
'Ismernünk kell a múltat, hogy megérthessük a jelent'
 
bal also sarok   jobb also sarok

"Ismernünk kell a múltat, hogy megérthessük a jelent"   "Következetes képre van szükségünk a múltról ahhoz, hogy megérthessük a jelent, és azt, hogy mi magunk kik vagyunk", hangsúlyozta Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a múlt igazsághű k 747c26h épének megformálásának politikai jelentőségét mai beszédében. A képviselő egy, az Európai Néppárti Képviselőcsoport által szervezett, rangos konferencián szólalt fel ma Brüsszelben az Európai Parlamentben. A további előadók között szerepelt Vytautas Landsbergis, Livánia volt elnöke, Mart Laar, Észtország volt miniszterelnöke, és Sandra Kalniete, Lettország volt külügyminisztere. A konferenciát Hans-Gert Pöttering, az ENP-ED Képviselőcsoport elnöke nyitotta meg.


A "Kommunista rezsimek az emberiség ellen elkövetett bűneinek elítélésének szükségessége" című szekció keretében tartott előadásában Schöpflin György osztotta a konferencia szervezőinek azon meggyőződését, mely szerint "Európának két múltja van". "Létezik egy hegemónikus nyugati múltértelmezés, amit a második világháború, a megszállás és a pusztítás emléke ural", elemezte fideszes képviselő. "Közép-Európának és a balti államoknak más a történelme, és ennek következtében más szögből szemlélnek szinte mindent, ami Európával kapcsolatos. Ennek dacára a volt kommunista országok történelme nem csupán saját magunknak fontos, hanem a Nyugat számára is. Ha a Nyugat készen áll arra, hogy a kommunista országok történelmével érdemben foglalkozzon, jobb rálátása lesz arra, hogy honnan jövünk; jobb rálátása lesz azokra a dolgokra, amik minket különösen közelről érintenek", mondta el Schöpflin György.


Ezen vonatkozások között Schöpflin kiemelte "a kommunista hatalmi hálózatok szívós fennmaradását" és hozzátette, a kommunista utódpártok továbbra is felhasználják a hatalmat, amire a múltban tettek szert, valamint a volt titkosrendőrség hálózatainak a jelenlétét, ami továbbra is része a jelenlegi politikának. "Ennek ellenére nyugati társaink nem igazán akarnak erről tudomást venni", ami a Nyugat és a kommunista utódpártok úgymond hallgatólagos összedolgozását eredményezi" mondta el a képviselő.


Schöpflin felszólalásában két okot nevezett meg a Nyugat vonakodására. Elsősorban, a nyugat "nem akar szembenézni saját tétlenségével Kundera "elrablott Európájával" szemben, és az alkukkal, amiket a stabilitás és a "pragmatizmus" nevében kötött". Másodsorban, Schöpflin György rámutatott a nácizmus jelenlegi szerepére a nyugati történelemtudatban. "A nácizmust az "abszolút gonoszként" határozták meg", mondta Schöpflin György, "de ha a nácizmus abszolút, akkor minden más csak jelentéktelenebb lehet. Ennek fényében különösen nehéz a kommunizmus emberiség ellen elkövetett bűneit ugyanolyan módon meghatározni, és ugyanolyan szinten, mint a nácizmust. A nácizmus és a szovjet kommunizmus összehasonlítása már sokak szemében helytelen. Így sokak számára az, amiről most beszélünk, elterelésnek minősül. Véleményem szerint viszont nagyon is központi jelentőségű".

Találat: 1706


Felhasználási feltételek