online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Az utazasi irodai üzletagak (utazasszervezési üzletagak)

turizmus

felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A kastélyszalló fogalma és a kétpói Almasy Kastélyhotel története
Kastélyaink helyzete régen és ma, hasznosítasi problémaik, valamint az ezekre tett megoldasi javaslatok
Utazasi vallalkozasok fajtai, jellemzői
Az utazasi vallalkozasok rendszere és folyamatai
A kastély marketingtevékenysége
Megatrendek az EU turizmusaban
Rendezvények szervezése a kastélyban
 
bal also sarok   jobb also sarok

Az utazási irodai üzletágak (utazásszervezési üzletágak)


beutazás

kiutazás

belföldi idegenforgalom

rendezvény és konferencia szervezés (?)

Minden üzletágban, motivációban ugyanaz az utazásszervezés, csoportosnál és egyéninél akármilyen turizmusfajtáról van szó, szervezéstechnikailag ugyanaz.Beutaztatás

Olyan utak szervezése, ahol a szolgáltatások belföldiek külföldi vevőknek. Belföldi szolgáltatást és termékeket exportálunk. A beutaztatásban hatékonyabban termeljük ki a valutát, mint más áruexpo 313g67d rttal pl. nincs szállítási költség, csomagolás, stb. Amikor leértékelik a forintit, nő az export és ekkor a beutaztatás is megnő. Minél erősebb a forint, annál  rosszabbul megy a beutaztatás és jobban a kiutaztatás. A beutaztatás az utazásszervezési szektor legfontosabb fajsúlyú ágazata, mert sokkal nehezebb külföldi piacon értékesíteni, mivel ehhez kell pl. nyelvtudás, ismerni kell az adott országot, ahonnan be akarunk utaztatni. A külpiacon történő értékesítés magasabb költségekkel jár, mint a belpiacon, felkészültebb emberek kellenek. Könnyebbség, hogy a belföldi szolgáltatásokat jól ismerem, elengedhetetlen ezek alapos ismerete. Az üzletszerzés (akvizició) is külföldön folyik. Meg kell ott jelenni, ami szintén költségekkel jár. Érdemes részt venni a nemzetköz vásárokon de egy ilyen vásári részvétel minimum fél millió forint. (Magyarországon kb. 100 beutazó és 900 kiutazó van arányait tekintve.) Forgalom csak középtávon remélhető. Mindig az van rosszabb helyzetben, aki el akar adni.

A repülőjegyek nem igazán tartoznak a beutaztatásba, mert az idejövők ezeket a kiinduló országokban veszik meg, nem nálunk.

A beutaztatás előnyei:

Gazdasági szempontból növeli az ország devizabevételeit - euró esetén nem a devizabevétel fontos, hanem az, hogy a régió fogadó régió és a nem ott realizált jövedelmeket ott költik el. Aki jól tud beutaztatni, az az összes többi üzletágban is sikeres lesz.

Beutaztatási termékek

szállásfoglalás - alapvető része egy szolgáltatáscsomagnak, de nem lehet rajta sokat keresni. Az összes ráfordítás kb. fele szállásköltség. Ha a tour operátor lefoglalt x szállodai szobát, az már szerződésnek számít, amiről nem árt írásos dokumentum.

programszervezés

o       klasszikus turisztikai programok (vásárlás, városnézés, hajókirándulás, múzeumlátogatás, borkóstolás, cigányzenés magyar vacsora, gulyásparti, lakodalom, egész-napos kirándulás a Balatonhoz, egy napos kirándulás Egerbe, szüreti programok)

o       speciális turisztika programok (inkább érdeklődési terület szerint pl. bortúra és gasztronómia)

o       fitness és sport programok (életmód és egészségmegőrző programok) - gyógyüdülések, 1 vagy kéthetes kúrák a magyar gyógyvízre alapozva. A gyógyvízzel rendelkező szállodák csomagokat állítanak össze (szállás, félpanzió, kúra (orvosi vizsgálattal)). Ezek a csomagok nem olcsók, nem a rekreáció, hanem az egészségjavítás a célja. Más-más csomagok vannak nőknek, férfiaknak, korosztály szerint, stb. hatékonyan termelik ki a devizabevételeket, mert általában a magasabb fajlagos költésűek (1turista 1 nap alatt mennyit költ el) veszik igénybe.

o       szakmai programok - találkozók kormány vagy civil szervezetekkel, ipari, mezőgazdasági cégekkel, ügyvédi irodákkal, befektetési szeminárium, üzleti szakemberek találkozója, kongresszus- és konferencia, stb. rendkívül szerteágazó

étkeztetés és catering (az étkezés megy a vendéghez)

o       figyelembe kell venni a speciális étkezési igényeket pl. vegetáriánus, mohamedán, stb.

o       figyelembe kell venni a nemzetiséget (pl. az amerikaiaknak könnyű ebéd, a franciáknak erős a magyar bor), a csoport létszámát.

o       a menüket egymással is egyeztetni kell (pl. hogy ne egyen a vendég három napig ugyanolyat)

transzferek (a csoport helyi desztinációk közötti mozgatása)

o       általában busszal történik (kis vagy nagybusz) de lehet dzsip vagy akár lovas kocsi is. Ki lehet kötni, hogy a gépkocsivezető tudjon idegen nyelven.

hajó és vasúti jegyek - közlekedési jegyek

o       ha külföldről van a kiindulási pont, általában azokat nem a magyar túraszervező biztosítja

idegenvezető, hostess, tolmács

o       alapvetően információs tevékenység és reprezentatív tevékenység, nyelvtudás, ritka a főállású hostess - inkább alkalmi munka

o       egy akármilyen rosszul szervezett programot meg tud menteni egy idegenvezető

o       kell tapasztalat, szakmai képesítés, magas szintű nyelvtudás, érvényes engedély

o       az idegenvezető feladata a programfelügyelés, az elejétől a végéig ott van a programokon (a cégtől mindig ott kell lenni valakinek a csoporttal)

o       fontos a kreativitás, a váratlan helyzetekben a jó megoldó képesség, műveltség, megfelelő pszichológiai készség a csoport kezeléséhez

o       az idegenvezetők általában szabadúszók

incentive programok (jutalmazni akarnak a cégek, de adómentesen)

o       az összes programcsoport szintézise, az utazásszervezés legmagasabb szintjét igénylik még a busz színe sem mindegy

(Logisztika: egy módszer valamilyen cél legoptimálisabb elérésére, módszertanrendszer, ami cselekvések sorozatát jelenti.)


Incentive programok szervezése

konzultálunk azzal, aki a vevők oldaláról felelős a szervezésért tájékozódunk hány fő, hova, milyen cég, ki a célcsoport (saját dolgozó vagy a cég vezetői) stbkiválasztjuk a lehetséges helyszíneket, amik a kritériumoknak megfelelnek és beszélünk az ottani személyzettel

nagyon részletesen programkidolgozás (több helyszínre több programvariáns)

kiválasztjuk a legjobb szolgáltatókat, majd ár és szolgáltatáscsomagot

minden programhoz kell ár és részletes leírás képekkel illusztrálva - variációkat adunk

elküldjük a megrendelőknek és elkezdődik az egyeztetés


Incentive programok

fogadás a reptéren

flórklór, pezsgő, történelemoktatás a Gellért hegyen

főzőtanfolyamok a budapesti Vásárcsarnokban

játékos programok a Margit szigeten

látogatás a Magyar Állami Operaházba - a kulisszák mögé

hőlégballonoíás

csapatépítő programok

lovas-kocsikázás Budapesten a főutakon

vacsorával egybekötött divatbemutató

túlélőprogramok

csapatjátékok

kincskeresés

speciális vízitúra pl. kajak, vadvízi evezés


Kiutaztatás

Import - a Magyarországon megtermelt jövedelemért külföldi árukat és szolgáltatásokat vásárolnak. Célcsoportja a magyar turistafogyasztók, a tevékenységi terület az egész világ. A beutaztatásban szolgáltatók vagyunk, külföldön vevők. Jelentős szerepe van az árfolyamváltozásoknak, itt az a jó, ha a Ft minél erősebb. Minél nagyobb egy csoport, annál lényegesebb az árfolyam. Nem a belföldi, hanem a külföldi szolgáltatásokat kell ismerni. A kiutaztató tour-operátorok referensei szakosodnak (pl. nyelv vagy termékszerkezet szerint). A beutaztatásban az árszínvonal magasabb általában, mint a kiutaztatásban. Nagy az árverseny - minél alacsonyabb a diszkrecionális jövedelem, annál nagyobb.

Régebben csak utazási irodával lehetett külföldre utazni - az 1970-es években. Az utazási iroda a bevételének 30%-át költhette kiutaztatásra. Ma a kiutaztatáson 10-20% az árrés, akkor 100% volt. Fontos a nemzetközi szolgáltatói kapcsolatrendszer.

Kiutaztatási típusok

egyéni vagy csoportos

desztinációk szerint

terméktípusok alapján (pl. nyaralás, városnézés)

vagy

klasszikus és vakációs utak

o       egzotikus utak

o       tengerparti nyaralás (pl. Mexikó, Jordánia)

o       hegyvidéki üdülőprogramok

o       hajóutak

o       szállásfoglalás

o       városlátogatások

fitness, gyógy- és sportprogramok

o       gyógyüdülések

o       golftanfolyamok

o       vitorlástanfolyamok

o       síelés

o       életmód és egészségmegőrző programoko       wellness programok

speciális programok


A legegyszerűbb kiutaztatás, amikor csak szállásfoglalás van. Sokszor ezzel együtt történik a repülőjegy foglalás is és hozzájöhet még a transzfer (minimum a reptér-hotel útvonalon). Alapcsomag: 8nap, 7 éjszaka, félpanzió, többnyire a tengerparton vagy a hegyvidéken. A félpanzió annyira beépült, hogy sok szállodában nem lehet külön csak szobát kérni, hanem reggeli is jár hozzá. Amerikában viszont külön van a szoba és ha valaki akar reggelit is hozzá, azt olcsón megkapja. Sokszor igényelnek idegenvezetőt is, a csoportoknak általában telepített idegenvezetőjük van.


A beutazás és a kiutazás közgazdasági háttere

Beutazásnál az operációs terület Magyarország és a fogyasztóréteg az egész világ. Kiutazásnál az operációs terület az egész világ és a fogyasztó Magyarország.

Beutazásnál a szolgáltatást (árut) exportálunk, de a külföldi fogyasztó utazik a magyar áruhoz. Kiutazásnál import tevékenységet folytatunk, a magyar fogyasztó külföldi árukat fogyaszt - itt sem az áru utazik a szolgáltatóhoz.

Az árfolyam alakulása

o       beutazásnál az a jó, ha romlik, mert ugyanannyi valutáért több forintot kapunk

o       kiutazásnál az a jó, ha a Forint erősödik, mert kevesebb Forintot kell fizetni a valutáért


Belföldi idegenforgalom

Normális kereskedelmi tevékenység, ahol magyar szolgáltatásokat fogyasztanak el magyar fogyasztók. Befolyásolja a fizetési mérleget, mert a belföldi forgalom az elvonja a kiutaztatási forgalmat. Nem fogyasztja a devizatartalékokat és a belföldön megszerzett jövedelmet belföldön is költik el minél többet fogyasztanak annál jobb a magyar gazdaságnak. A célközönség magyar, az opciós terület Magyarország. Az asz ország, ahol a belföldi turizmus nem fejlett, az idegenforgalma sem az, pl. Amerikában a lakosság 5-8%-a utazik külföldre. Fejlett az idegenforgalom, de ez a belső fejlettségen alapszik. A fejlett gazdaság alapja az erős belső fogyasztás.

A belföldi tour-operátor nagy tételben vásárol fel belföldi szolgáltatásokat nagy árengedményt kap. Lehet, hogy olyan termékeket állít elő, amihez magyar állampolgár csak úgy nem juthat hozzá. A belföldi turizmusra jellemző, hogy az ember magának szervezi meg az utat. A szolgáltatók is sokszor közvetlenül a fogyasztónak ajánlják a szolgáltatásaikat. Régebben a nyugdíjasok, alacsonyabb jövedelmű emberek, vagy akik a második szabadságukat töltötték, azok vették igénybe a belföldi turizmust, mert olcsó volt, de nem olyan színvonalas. Ma ez már megváltozott, több magyar utazik belföldre és nem csak alacsonyabb színvonalú szolgáltatásokat vesznek igénybe.

Programértékesítés

elsősorban egyéni vendégek veszik igénybe, és csak a magyarok létszáma nő

összekapcsolódik a beutaztatással is, külföldiek is igénybe veszik

a szállodákban sokszor a portás ajánl programokat, amiért jutalékot is kaphatnak

nem előre tervezett a döntés hogy igénybe veszik e

általában központi fizetés van a szolgáltatás igénybevétele előtt

jó, ha a programhelyek megközelíthetőek, bár lehet a programhelyekre külön transzfer is

magasabb a realizált árrés szint

Bankszolgálat

külföldi fizetőeszközöket vesz és ad el

kicsi a munka-, de nagy az eszközigény (pénz)

a pénzváltó irodában, vagy az utazási irodában egy elkülönített rész - sokszor csak pénzt váltanak

fontos a megfelelő valutamennyiség

bár alacsony az árrés, de az árrés-tömeg (adott napon realizált összes árrés) nagy a forgalom miatt (minél alacsonyabb az árrés, annál nagyobb az árrés-tömeg

kockázatot jelenthet a hamis pénz, viszont egyből befolyik az ellenérték - nincs kintlévőség

Menetjegy értékesítés

közvetítői tevékenység

a repülőjegy értékesítés a legelterjedtebb (Galileo, Amadeus rendszerek a legelterjedtebbek hazánkban)

sokszor bizonyos forgalom a repülőjegy eladóhoz kötődik - személyes kapcsolat jön létre a vevő és az értékesítő között

alacsonyak a repülőjegy-árak, kicsi az árrés nagy az árrés-  tömeg

gazdaságilag kedvező, mert nincsenek jelentős kintlévőségek, BSP elszámolás van (központi elszámoló rendszer, ahová minden összeg és tétel bekerül)

a menetjegy részesedés az utazási irodáknál csökken az internet miatt, de egyre több jegyet vesznek, így nő a részarány a cégeknél: 6453