online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Megatrendek az EU turizmusaban

turizmusfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Kastélyaink helyzete régen és ma, hasznosítasi problémaik, valamint az ezekre tett megoldasi javaslatok
Utazasi vallalkozasok fajtai, jellemzői
Az utazasi vallalkozasok rendszere és folyamatai
E-turizmus és utazasszervezés
 
bal also sarok   jobb also sarok

Megatrendek az EU turizmusában


1. szakmai trendek

A globalizációval együtt a turizmus is globalizálódik, ma a világ bármely részében szabadon utazhatnak az emberek.

-    & 535f56f nbsp;    a turizmus globalizációja

-    & 535f56f nbsp;    a turizmusban folyamatban lévő demográfiai változások

-    & 535f56f nbsp;    új fogyasztói magatartás jelenik meg új igényekkel pl. katasztrófaturizmus

-    & 535f56f nbsp;    individualizáció a potenciális turisták egyre inkább saját maguknak állítják össze az utat

-    & 535f56f nbsp;    jellemző a több, de rövidebb utazás

-    & 535f56f nbsp;    fapados légitársaságok megjelenése

-    & 535f56f nbsp;    biztonsági kérdések előtérbe kerülése

-    & 535f56f nbsp;    ITC - Internet Computer Technology új elektronikus jelenségek a turizmusban és azok kihasználtsága

-    & 535f56f nbsp;    az utazásközvetítők az EU-ban nyomás alá kerülnek, mert úgy tűnik egyre kevesebb szükség van rájuk

2. általános tenderek

-    & 535f56f nbsp;    az EU kibővülésének pozitívumai és negatívumai

Bizonyos tőkeberuházások megjelenése az új tagállamokban - ez kb. 3m pótlólagos munkahelyet jelent és 46M GDP-t. Az új tagállamok kevésbé értenek ahhoz, hogyan vigyék turisztikai termékeiket a piacra. Az állami és a magánszektor még nem tud zökkenőmentesen együttműködni. Sok esetben az országok nem felelnek meg az EU_s szabványoknak.

-    & 535f56f nbsp;    magasabb diszkrecionális jövedelem

Lebontották a tőke és munkaerő áramlásának korlátait növekedni fognak a szabadon elkölthető jövedelmek az új országokban is.

-    & 535f56f nbsp;    rugalmasabb foglalkoztatási struktúra

A távmunka részaránya nőni fog felszabadul 1 csomó idő, az utazásra szánt időt jobban be tudják osztani több, rövidebb időtartalmú utazás.

-    & 535f56f nbsp;    a foglalási szokások változása

személyesen összeállított nem standard termékek növelése, egyre kevesebben foglalnak utcai utazási irodákban.

-    & 535f56f nbsp;    a fogyatékkal élők

Egyre inkább utaznak és egyre több szolgáltatást nyújtanak nekik, pl. a szállodák is egyre inkább így épülnek.

-    & 535f56f nbsp;    demográfiai változások

o    & 535f56f nbsp;  növekszik a fiatal utazók aránya

A 15-26 év közöttiek 20%-át teszik ki a nemzetközi turistaérkezéseknek. A fiatalok önállóbbak. Az EU-ban csökken az árszínvonal, mert az árak összehasonlíthatóak, könnyű és olcsó utazást szervezni. A fiatalok speciális turisztikai termékeket igényelnek pl. megfizethető és biztonságos utazás, más fiatalokkal is akarnak találkozni, multikulturális rendezvényeken részt venni.

o    & 535f56f nbsp;  Európában egyre nő a 60 év feletti népesség aránya

Az utazók között nő a részarányuk. Minőséget és kényelmet szeretnének, magasabb kategóriájú szálláshelyeken szállnak meg. Olyan utazást akarnak, ahol mód van a rekreációra és a wellnessre. Utazásaik széthúzzák a szezonokat, amivel mindenki jól jár.

o    & 535f56f nbsp;  az EU-ban nő a háztartások száma, de a létszám csökken

szinglik, akik szintén utazni akarnak többször, rövidebb ideig. Diszkrecionális jövedelmük magasabb az átlagnál.

-    & 535f56f nbsp;    az egészségtudatosság erősödése

A potenciális európai utazók kezdik azokat az utazásokat előnyben részesíteni, amit az öregek. Konferenciáknál pl. inkább olyan szállodákat választanak, ahol van wellness és fitness részleg is. Azokat az utazásokat lehet jól eladni, amik feldolgozott termékeket kínálnak.

-    & 535f56f nbsp;    az EU-ban emelkedik a képzettség szintje és az ismeretek

nő az igény a kultúrák megismerése és olyan utazási termékek iránt is, amik speciálisak (művészeti utak), tanulással foglalkoznak kreatívabb marketing kell

-    & 535f56f nbsp;    csökken a szabadidő (régebben növekedett)

a fizetett szabadságnapok száma csökken vagy legalábbis nem emelkedik nő az alacsony költésű turisztikai termékek iránti kereslet city break - előtérbe kerül, amiket a fapados járatok is elősegítenek. Rövidebb idő alatt kell elérni a rekreációt, mint eddig. A főüdülésekre fordított idő is csökken és inkább több, alacsonyabb költésű rövidebb utat választanak.

-    & 535f56f nbsp;    az utazási tapasztalatok nőnek, bővülnek

A fogyasztók egyre tapasztaltabbak lesznek a kelet-európai országokban is. Egyre tudatosabbak lesznek, jogaikat tekintve egyre tájékozottabbak egyre szigorúbb elvárásaik lesznek a minőséggel szemben, magasabb lesz az ár/érték arány elvárásuk. erősödik a verseny az utazás és a pénzköltés egyéb formái között. Erősödik a verseny az egyes desztinációk között. Azok a desztinációk vagy termékek, amelyek az elvárt színvonalat nem teljesítik, kiesnek és ez a kiesés most sokkal tartósabb a globalizáció miatt. A fogyasztói magatartás is megváltozik - nem mindig ugyanazokat az utakat akarják, a változatosságok kedvelik. Várható hogy bizonyos desztinációk által csökken a lojalitás, régen bizonyos emberek minden évben ugyanoda utaztak, de ez kezd megszűnni.

-    & 535f56f nbsp;    életmódváltozások

A világban az a trend, hogy a termékek egyre feldolgozottabbak lesznek, egyre kevésbé lehet eladni a kevésbé feldolgozott termékeket, mert a teljes kikapcsolódást keresik az európaiak. Egyre fontosabb a személyre szabottság (individualizmus) - nő az igény a személyes emberi hangra (kisebb panziók, házak hotelek lesznek kedveltek), az utazásszervezők olyan termékeket akarnak létrehozni, ami még nem volt a termékek teljes diverzifikálása a feldolgozottság felé.

-    & 535f56f nbsp;    információs technológia behatolása az utazási mélyrétegekbe - elterjedése (ICT)

Ennek alapvető vetülete hogy az internethez való hozzáférés és turisztikai információgyűjtés van. A turizmuson belül vizuális megjelenítés - olyat is meg tudnak jeleníteni, amit korábban nem alapvetően megváltoztatja a turizmus szerkezetét, egyre kevesebben járnak utazási irodába. A turisták egyre inkább maguknak állítják össze a termékeket, felértékelődnek a nem profitorientált turisztikai szervezetek szerepe pl. Magyarországon a Magyar Turizmus zRt. (NTO-Nemzeti Turisztikai Szervezetek), amik ingyen információkkal látják el a turistákat, azért hogy azt a desztinációt válasszák (RTO - Regional Tourist Organisation, LTO - Local Tourist Organisation). A viszonteladók szerepe csökken, ők is megpróbálják digitalizálni magukat. Megpróbálják elérni, hogy a honlapjukon ne csak egy tour operator termékei legyenek rajta. Megjelennek az utazáshoz ugyan nem, de a számítástechnikához értő cégek, akik átveszik az utazási irodák szerepét. Mivel interneten lehet fizetni, nő a késői foglalások aránya, mivel a pénz azonnal levonódik a kártyáról, így ráér foglalni. Nő az igény a biztonságos on-line foglallások és fizetések iránt. Ezek a legfejlettebb országokban figyelhetők meg a legjobban. Közlekedés előrejelzés: az összes légiforgalom 35%-a 2010-re a diszkont légitársaságokra fog esni (IATA). Az internetes kereskedelem miatt az árak is változnak. Itt a szolgáltatási szint állandó, tehát az ár dönt. Megjelennek a nagysebességű vonatok, amik versenyt támasztanak a repülőknek (főleg Franciaország, Németország). A közlekedésben fokozódik a zsúfoltság, sokan a közepesebb távolságokra a vonatot választják. Az autóbuszos utak jelentősége alapvetően csökken.

-    & 535f56f nbsp;    környezetvédelem - fenntartható fejlődés

Tovább erősödik a környezet iránti felelősségérzet, olyan desztinációkba mennek, ahol van környezetvédelem. Ha gyakoribbá válik a repülés, sűrűsödik a közlekedés, ami szennyezi a környezetet. Fontos a vízminőség, az ivóvizek tisztasága, ami fokozott védést tesz szükségessé.

-    & 535f56f nbsp;    a biztonság

Az EU-t is fenyegeti a terrorizmus, amivel szembe kell nézni. Olyan intéázkedések kellenek, amik védekeznek a terrorizmus ellen. A repülőtereken, a jegy, reptéri illeték, jegykiállítás, kerozin felár mellett már biztonsági díjat is szednek a biztonsági költségek emelkednek. Ha egy országban robbanás történik, akkor az utazásszervezőknek új desztinációt kell ajánlani.


Találat: 3578


Felhasználási feltételek