online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Utazasi vallalkozasok fajtai, jellemzői

turizmusfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A kastélyszalló fogalma és a kétpói Almasy Kastélyhotel története
Kastélyaink helyzete régen és ma, hasznosítasi problémaik, valamint az ezekre tett megoldasi javaslatok
Utazasi vallalkozasok fajtai, jellemzői
 
bal also sarok   jobb also sarok

Utazási vállalkozások fajtái, jellemzői


Két típusa van; touroperátor és viszonteladó.

Touroperátor

Termékkészítő/fejlesztő, ő találja ki a termékeket. Általában nem eladással foglalkozik, csak elősegíti azt (sales promotion). Az utazási csomagok minimum 2-3 idegenforgalmi szolgáltatásból állnak.

Nagy tőkeerővel rendelkeznek, tudományos alapon hozzák létre a termékeket, figyelik az utazási trendeket, és az eladási számokból következtetnek.

Figyelik a nemzetközi trendeket, konferenciákat, stb.

Nem bíznak mindent a véletlenre, piackutató cégeket alkalmaznak.

Ők maguk is gyűjtenek adatokat az utazóktó 828c28i l pl. on-line kérdőív.

Amikor megvannak az információk, a menedzsment összeül és megbeszéli, hogy hová szervezzenek utakat, mely termékeket kell megtartani, fejleszteni, stb.

Ajánlatokat kér a partnerektől vagy partnereket szerez ha kell pl. szálloda, tábor, közvetlen szolgáltatók vagy egy másik touroperátor.

Képzett szakemberekkel dolgozik, az átlagosnál magasabb fizetésért.

Miután előállították a terméket, el kell adni. Ezt vagy saját irodahálózaton, vagy külső irodahálózatokon teszi meg.

A termékeket általában nagy mennyiségben és nagy költséggel állítja elő.

Saját kockázatra dolgozik.

Általában viszonteladókon keresztül értékesít.

A termékeket katalógusokba kinyomtatják (egybe vagy többe) hatalmas költségeik vannak pl. tervezés, nyomdai díj, szétterítés.

Komoly honlapot kell működtetni, aminek a létrehozása igen költséges. (audiovizuális megjelenítés, hipertext-es írott szövegek, ki kell tudni választani a termékeket és összehasonlítani, átfogó információk, kiválasztás-foglalás-fizetés lehetősége). A honlap naprakész, bármikor változtathatnak az árakon, termékeken, stb.

Marketingpolitika kialakítása - a viszonteladókra ez kevésbé jellemző.

Viszonteladói kapcsolattartás (viszonteladói szerződés az együttműködésről), a touropetátor által meghatározott áron a viszonteladó nem változtathat.

A viszonteladók felkészítése - értékesítési szemináriumok szervezése ahol ismertetik a katalógust és elmondják hogy mire kell figyelni, vagy study tourok szervezése, ami költségesebb.

A touroperátorok szakosodnak (üdülés, városlátogatás, körutazás, egyéb - pl. konferencia, kongresszus, üzleti út, stb.)

Szerződéseket kell kötni a szolgáltatókkal. Előre vesz repülőjegyeket (block-seat) és foglal le szállodai kapacitást, amivel mindenki jól jár, mert a szolgáltatóknak már nincs gondja a lekötött helyek értékesítésével, a touroperátor pedig kedvezményeket kap.

Viszonteladók (Travel Agency)

Kétféle lehet: utazási iroda (travel büro) és utazási ügynökség (travel agent) - a szakiradalom különbséget tesz köztük, de ez a gyakorlatban nem jellemző.

Eladja a termékeket, amit a tour operátor összeállított. Fő tevékenységük az utazási csomagok eladása, de árulhatnak útikönyveket, térképeket, hátizsákot és egyéb turizmushoz kapcsolódó kiegészítő terméket is.

Bemegy az utas egy utazási irodában, ott kiválaszt egy utat, előleget fizet és lefoglalja, megkapja az utazási dokumentumokat, fizet és elutazik. Innentől kezdve a tour operátor veszi át az utassal a kapcsolatot. Ha nincs minden rendben, pl. nem megfelelő a szállás, akkor az utas visszaérkezve, majd az utazási irodában fog panaszkodni, mert azzal áll jogviszonyban.

Egy utazási irodának nincs szüksége nagy tőkére, mert nincsenek költségei az adókon, irodabérleten és a béreken kívül. Folytathatnak marketingtevékenységet, de nem annyira jellemző. A tour operátortól kapott jutalékból élnek. Nem terheli őket az utak létrehozásának a költsége, a katalógusok nyomtatása, mert ezt a tour operátor küldi el nekik. A viszonteladók nem vásárolnak nagy tételben nem kell nagy mennyiségű forgótőke. Kis kockázatuk van, de kell utcai iroda is, ami növeli a költségeket.

Közvetlen kapcsolatban áll az utasokkal és a tour operátorral (~kiskereskedő), a tour operátor a ~gyártó, a "nagykereskedő" nem létezik a szakmában.

Amikor az utas befizeti az előleget, az utazási iroda azt vagy egyből átadja a tour operátornak, vagy megvárja a teljes összeget és úgy adja át. Ezt elküldheti úgy, hogy már levette belőle a neki járó jutalékot, de lehet úgy is, hogy majd a tour operátor visszaküldi a teljes összegben az utazási irodát megillető részt. Nem mindegy, hogy ki mikor kapja meg a pénzét, ezért a fizetés módját szerződésben határozzák meg.

A tour operátor és a viszonteladó függ egymástól, fontos az együttműködés.

A jutalék mértéke változó, a nagy értékű utakból kevesebb, általában 5%, a tömegtermékekből általában 10%. Ezt egészíti ki a szuperjutalék bizonyos forgalom elérése után sávosan nő a jutalék mértéke.

A tour operátor által meghatározott áron nem változtathatnak a viszonteladók. Egy tour operátor általában 20% hasznot szokott rátenni egy útra, de ha el tudja adni többért, akkor megteszi.

Az utazási irodák árulhatnak még kiegészítő termékeket, vagy egy kicsit tour operátorkodhatnak pl. egy-egy embernek, kisebb csoportnak lefoglalnak szállodai szobákat, vonatjegyet, stb. általában kérésre készít el utakat és egyből el is adja ezeket. Mivel szolgáltatásokat közvetít, ezért hívják utazásközvetítőnek is.

Az utazási ügynökség viszonteladáson kívül mással nem foglalkozik, tehát csak a tour operátorok útjait értékesíti.

Az utazási iroda és a tour operátor kapcsolatát szerződés szabályozza (értékesítési viszony, menet, forma). Ez szabályozza a felelősséget is (ha valami nincs a katalógusban, azt is tudni kell a viszonteladónak, mert a tour operátor belső tájékoztató anyagokat küld neki), a viszonteladónak tájékoztatási felelőssége van és ő fizeti a kártérítést.

Van olyan tour operátor akinek saját utazási irodája van. Ilyenkor a saját hálózatán keresztül árulja a termékeket, de felkérhet más utazási irodákat is eladni, sőt az ő irodahálózatában más tour operátor termékeit is árulhatja.

A tour operátorok azt akarják, hogy az utazási irodák az ő termékeiket árulják, amit a jó minőséggel, study tourral és a pultosok "megvesztegetésével, lefizetésével" érhetik el, esetleg megemelik a jutalékot n ezek mind együtt hatnak.

Az Internet miatt az utazási irodák és a tour operátorok kapcsolata kezd megváltozni. A repülőjegyet könnyű neten árulni, mert konstans szolgáltatásról van szó. Ahogy terjedt az Internet, egyre több ember vett azon keresztül jegyet és 5% kedvezményt kaptak, ami még mindig jobban megérte a légitársaságoknak, mint az utazási irodáknak adott 10% jutalék. A jegykiállítás díját is elengedték az internetes foglalás esetén. Ma az utazási irodák részesedése 3-5%, a jegyfoglalások áttevődnek az internetre. Ekkor jelentek meg a fapados járatok, amik nem fizetnek jutalékot. A tour operátorok is elkezdték interneten árulni a termékeiket, amik először hatalmas többletköltséggel jártak. Az emberek egyre inkább on-line foglalják a termékeket (indulási időpont, melyik szállodában akarnak lakni, stb.). Áttolódik a kereslet az off-lineról az on-linera, digitalizálódik a tour operátoroknak nő az on-line bevétele, így lassan nem kell katalógusokat nyomtatnia, egyre nehezíti az utazási irodákkal kötött feltételeket. Az utazási irodák kezdenek kiszorulni a piacról az internet és a digitalizáció miatt.

Jelenleg a digitális utazásszervezés és értékesítés és a hagyományos egymás mellett működik. Az utazási iroda két dologba kapaszkodhat; az emberi hangba és abba, hogy ők is digitalizálják magukat minél több tour operátor útját próbálják meg on-line árulni. Továbbra is szerződéseket kötnek a tour operátorokkal, akiknek mindegy, hogy milyen módon értékesítik az útjaikat. Az utazási iroda elhelyezhet az oldalán egy linket, ami a tour operátor oldalára vezet és ezt valahogyan mérik. Fontos, hogy a vevő sok út közül tudjon választani, ne menjen át másik honlapra. Mindehhez számítástechnikai szakemberek kellenek, akik nem értenek a turizmushoz. A viszonteladóknak nem kell majd utcai iroda csökken a költség, de a honalapot fent kell tartani, amit rendszergazdák felügyelnek ez viszont költségnövekményt eredményez.

Meg kell változtatni a személyzet struktúráját, a megjelenési formát. A marketing stratégia arra irányul, hogy a honlapra csalogassa a vevőket. Nagyobb tőke, képzett munkaerő, felhasználóbarát honlap fenntartása szükséges.


Találat: 5648


Felhasználási feltételek