online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  
felso sarok kategória jobb felso sarok
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
bal also sarok   jobb also sarok
felso sarok   jobb felso sarok
 
 
bal also sarok   jobb also sarok

Szöveges adatbazisok

számítógépes

felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Könyvtarak
Átviteli minöséggel kapcsolatos kérdések
A szöveg specialis objektumainak kezelése
Szoftverek
IP labor A ping parancs végrehajtasi üzeneteinek elfogasa
Input perifériak
Klasszikus IPC problémak (processzus kommunikació)
Web-programozas
Fordítóprogramok
A Windows 3.xx telepítése és üzemeltetése
 
bal also sarok   jobb also sarok

Szöveges adatbázisok


Az eddig látott adatbázisokban az adatok szigorú szabályok szerint kerültek tárolásra, az adatok között meglévő összefüggések szerint. A szöveges adatbázisok ezzel szemben folyamatos, vagy bizonyos szempontok szerint tagolt szövegek összessége. A szöveges adatbázisok tipikus példái a könyvtári rendszere 313g61d k. Egy könyvtári rendszerben nemcsak a könyvek, cikkek íróját és címét kell tárolni, hanem a könyv tartalmának rövid ismertetését is, ezzel lehetőséget biztosítva a téma szerinti keresésre. A téma szerinti keresés során egy, vagy több tárgyszót adunk meg, és keressük azokat a dokumentumokat, amelyekben ezek a tárgyszavak előfordulnak.

A legegyszerűbb szöveges információ-visszakereső rendszerek a kért szövegrészt a tárolt szövegek egyszerű végigolvasásával sorosan keresik meg. Ez nagy adatmennyiségnél igen lassú.


A visszakeresést lényegesen gyorsítja az indextáblák alkalmazása. Az indextábla a szövegekben előforduló kulcsszavakat tartalmazza, minden kulcsszóval együtt tárolva azon dokumentum, vagy dokumentumok azonosítóját, amelyben szerepel.

Az indextábla felépítése történhet automatikusan, ekkor a felvitt szöveg minden szava kulcsszó lesz, kivéve a tiltott szavakat, melyeknek listáját egy külön file tartalmazza. Ezek általában a kötőszavak, névutók.

Az indextábla felépítése történhet úgy is, hogy a szöveg felvitelekor meg kell jelölni, hogy mely szavak legyenek kulcsszavak, vagy meg kell adni a kulcsszavak listáját. Ekkor csak a megjelölt szavak kerülnek az indextáblába.

Az indextáblák használata lényegesen megnöveli az adatbázis méretét, az adatok felvitele is lelassul, azonban a visszakeresés gyorsasága jelentősen megnő.


Példa indextáblára:       


Kulcsszó                      Dokumentumazonosító, előfordulás

-------- ----- ------ ---

kritikus szakasz 10987(023),20345(345),30124(456)

kulcs                            34098(112),45098(876)

kulcsszó                       56789(154)

kurzor                          34098(054),56798(178)külső adat                     56789(543)

külső hivatkozás           20345(402),56798(254)

külső megszakítás         10987(433),20345(186)


Az indextáblába célszerű a dokumentum azonosítója mellett az előfordulási helyet is tárolni, hogy az egyes találatok közötti távolság gyorsan meghatározható legyen.

A keresés hatékonyságát tovább növeli az a lehetőség, hogy nem követeli meg a kulcsszavakkal a teljes hosszban való egyezést, így a különböző ragozott alakokra nem kell külön keresést kérni.


További segítséget nyújt a szinonimaszótár. Ebben a tárgyszavak szinonimái (vele egyenértékű szavak) találhatók meg. Segítségével a keresést kiterjeszthetjük a keresett szó szinonimáira is. Ha a keresési feltétel megfogalmazásában ezt kérjük, akkor a rendszer a szinonimaszótár alapján automatikusan elvégzi a keresést a szinonimákra is.


A keresési szempontok összetettek is lehetnek. Keresési feltétel lehet több kulcsszó együttes előfordulása, vagy több kulcsszó közül valamelyik előfordulása a szövegben. A kulcsszavak együttes előfordulásánál kiköthető, hogy legfeljebb milyen távolságra lehetnek egymástól a szövegben, így csak azokat az előfordulásokat kapjuk meg, amelyekben a keresett kulcsszavak egymással összefüggésben szerepelnek.


A rövid leírás mellett tárolhatók még egyéb információk is a dokumentumokról. Például egy könyvtári rendszerben a könyvek megjelenésének dátuma, a kiadó, stb. A keresési feltételben ezen adatokat is felvehetjük a szempontok közé. Így megfogalmazhatunk kombinált kereséseket, ahol a feltételek egy része a strukturált adatokra vonatkozik, a másik része pedig a szöveges adatokra. Például azon dokumentumokat keressük, amelyeket 1992 után adtak ki és az adatbáziskezelés szerepel bennük.

Léteznek teljes szövegű adatbázisok is. Ezekbe a tárolt dokumentumok teljes szövegét felviszik. Például rögzítették Goethe összes művének szövegét és a Bibliát is. Ezeket az adatbázisokat főként a kutatók használják. Meghatározható például, hogy Goethe mely szavakat használta a leggyakrabban, vagy a Bibliában milyen gyakorisággal van szó húsételekről, és milyen gyakran növényi ételekről.

Nagyobb könyvtárakban már többnyire számítógépes nyilvántartást használnak. Ezek általában a könyvek rövid tartalmi kivonatát is tárolják, ezzel segítve a téma szerinti keresést. Számos számítógépes könyvtári rendszert alkalmaznak, ezek közül a TINLIB és az ALEPH könyvtárkezelő rendszert említjük meg.Találat: 1252Felhasználási feltételek