online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Szövegek

számítógépes

Fájl küldése e-mailegyéb tételek

 
Tömörítés, hibadetektalas és javítas
A Paint Shop Pro grafikai program hasznalata
MemórIak-tarak
Objektumok mozgatasa
Mi fan terem a prezentació?
Egyszerű web szerver készítése
Az adatbazis-kezelő rendszerek kialakulasa
Az oracle sql
Színkezelési rendszerek
SQL referencia
 
 

Szövegek

A Coreldrawban alapvetően két fajta szöveget használhatunk: bekezdésszöveget (Paragraph Text) és karakterláncokat (Artistic Text). A bekezdésszöveg lehet több bekezdésnyi is (gyakorlatilag bármennyi), de a speciális effektusok többsége nem alkalmazható rájuk. A karakterlá 222h73c nc csak néhány sornyi szöveg lehet maximum (általában 100-200 karakter, de ez a betűtípustól függ), de minden effektus használható rájuk. Ezért a következő részben ezzel a típussal fogunk csak foglalkozni.

Karakterláncot a legegyszerűbben úgy lehet létrehozni, hogy a Toolbox-on a Text Tool-ra kattintunk, utána a rajzterületre kattintunk és már írhatjuk is. Ilyenkor a Property Bar a következőképpen néz ki:A kijelölt karakterek betűtípusát a – jelenleg AvantGarde betűtípus-nevet tartalmazó – fontlista legördülő menüben választhatjuk ki. Mellette állíthatjuk be a betű nagyságát, Félkövérségét, dőltségét, aláhúzottságát, igazítását. Mellette állíthatjuk a sorok távolságát, készíthetünk felsorolást, iniciálét.

Az Artistic Text-et szabadon formázhatjuk az objektumkezelő műveletekkel: torzíthatjuk, nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük, tükrözhetjük stb. A Shape Tool-t kiválasztva a betűket akár egyenként is elmozdíthatjuk, ha megfogjuk a betű bal alsó részénél látható kis fehér négyszöget. Több betűt is kijelölhetünk a SHIFT billentyű segítségével.Az alsó képen az ö betűt megfogtam a Shape Tool eszközzel és „odébb tettem”.

Egy meglévő karakterláncot szétszedhetünk az Arrange menü Break Artistic Text… menüpontjával. Ilyenkor karakterenként lehet színezni, formázni a karakterláncot. Ha ismét össze akarjuk illeszteni, akkor használjuk az Arrange menü Combine parancsát.

Artistic Text típusú szöveget át lehet alakítani Paragraph Text-té és viszont is, a Text menü Convert to… parancsával.

Szövegobjektumok görbévé konvertálása

Ha szabadon akarjuk a betűk alakját formálni, akkor először a szövegobjektumból görbékké kell alakítanunk a szöveget. Vigyázat! Ez egyirányú folyamat, szöveggé nem lehet visszaalakítani.

Görbére írás

A program lehetőséget ad arra, hogy egy karakterláncot tetszés szerinti görbére ültessünk. Ehhez ki kell választani a görbét és a karakterláncot, majd a Text menü Fit Text to Path parancsát.Ilyenkor a Property Bar-on a következő beállítási lehetőségeink vannak:Presets: ebben a legördülő listában előre elkészített formájú szövegfutásokat találunk, bármelyiket alkalmazhatjuk kedvünk szerint egyetlen kattintással.

Text Orientation: itt megadható, hogy a szöveg milyen módon igazodjon a görbére.

Vertical placement: meghatározható a függőleges elhelyezése a karakterláncnak a görbéhez képest.

Text placement: megadhatjuk, hogy a görbe mely részén szeretnénk elhelyezni a szöveget. Ennek akkor van értelme, ha a görbe hosszabb, mint a szöveg.

Distance from Path: itt határozható meg a szöveg alapvonala és a görbe közötti távolság.

Horizontal Offset: Vízszintesen lehet eltolnia  szöveget a görbén.

Place on Other Side: a kiválasztott szöveget átfordíthatjuk a görbe másik oldalára.

Ha el akarjuk a szöveget és a görbét egymástól választani, akkor az Arrange menü Break Text Apart menüpontját kell választanunk.


Találat: 725