online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Dinamikus memória allokalas. Függvények és pointerek kapcsolata.

számítógépesFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
A programok felépítése, az utasítasok típusai
A prezentaciókészítés alapjai
Informaciós tarsadalom
A HP Usb disk storage format tool v2.1.8 hasznalata
A szoftver és hardver karbantartó eszközei
Függelék
10 hasznos tipp PhotoShop-hoz
Artistic Media
Racsok, segédvonalak
Nemzetközi szamítógépes halózatokon elérhetö adatbazisok
 
 

Dinamikus memória allokálás. Függvények és pointerek kapcsolata.


Dinamikus memóriakezelés
A pointerek után nézzük a dinamikus memóriakezelést. Ez a dolog onnan kezdődik, hogy memóriát foglalunk magunknak, és erre egy pointerrel hivatkozunk. Kezdjük ott, hogy mennyi memóriát foglalhatunk, és hol. Ez mindig a memóriamodelltol függ. A small és tiny modellekben a rendelkezésünkre álló terület az adatszegmens végétől a stack tetejéig tart. Egy vékony sávot kivéve a stack előtt. Ez persze kisebb, mint 64k. A compact large és huge modelleknél a lefoglalható terület a 838g65i stack végétől a memória végéig tart.
Mi maradjunk csak SMALL-ban. Ekkor az összes adat maximum egy szegmens lehet. Tehát a statikus, és a dinamikus együtt 64k lehet. Hogy mire jó? Segítségével, mint ahogy az nevéből is következik, futási idő alatt dinamikusan hozhatunk létre változókat. Ez azért előnyös, mert bizonyos esetekben nem tudhatjuk előre, pl. egy tömb, egy karakter, vagy egy láncolt lista elemszámát, ezért a statikus memóriakezelés teljesen csődöt mond. Arról nem is beszélve, hogy pl. egy statikusan kezelt globális hosszú tömb a program egész futási ideje alatt ott foglalja a memóriát, míg egy dinamikusan lefoglalt területet bármikor felszabadíthatunk, ha már nem kell. Ennyi elméletileg.
Gyakorlatilag: használhatjuk olyan tömbök létrehozására, melynek elemszáma futási időben derül ki. pl.: file beolvasás. Segítségével megvalósíthatunk bizonyos logikai adatszerkezeteket. pl.: sor, verem, bináris fa ... És utoljára de nem utolsósorban (habár ez már nem az a klasszikus dinamikus memóriakezelés) kiterjeszthetjük az adatméretet a memóriamodellben maximált fölé, ha nem a heap-bol foglalunk, hanem a DOS-tól. Ugyanis a C a Pascallal ellentétben nem foglalja le az összes memóriát ahogy a program elindul, csak annyit, amennyi az adott memóriamodell kezel. Így aztán small módban jó megközelítéssel van még 400k DOS memóriánk, amit dinamikus kezeléssel igen könnyen kihasználhatunk (persze csak szegmensenként), nélküle azonban sehogy.
Azt már tudjuk, hogy egy szál pointert nyugodtan kezelhetünk tömbként. Az új a malloc() függvény használata volt. Vele tudunk a heap-ből memóriát foglalni. Egyedül a lefoglalandó byte-ok számát kel megadni paraméterként, és a lefoglalt memóriaterület kezdőcímével (egy pointer) tér vissza. Már ha sikerült lefoglalnia, egyébként NULL. Azt hiszem némi magyarázatra szorul az-az, (int *) a függvényhívás elott. Nos ezt nevezik Cast-olásnak (kikényszerített típuskonverzió). nagyjából annyit tesz, hogy megmondja a fordítónak a mögötte álló kifejezés típusát. Tehát azt mondjuk a fordítónak: figyelj öreg ez nem akármilyen, hanem, egy int-re mutató pointer ám. Ha ezt nem tennénk a compiler valami can't convert void * to int * hibaüzenettel dobna meg minket. Mivelhogy a szerencsétlen convertálni akar. Ezért aztán ehhez hasonlóan akárhányszor egymással nem megegyező típusú pointereket akarunk egymással megfeleltetni, castolnunk kell. Ami még új lehet, az a size() használata. Ez a függvény megadja a paraméterként megadott típus méretét byte-okban. Használatára azért van szükség, mert a malloc()-nak byte-okban kell megadni a lefoglalandó terület hosszát.
Pointertömbök

Tekintsük a következô definíciót :      int *w[5];

Ez a definíció egy olyan 5 elemű vektort definiál amelynek minden eleme egy integerre mu­ta­tó pointer. Ez a konstrukció kiválóan alkalmas változó hosszúságú integer vektorok kezelésére, amit a 30. sz. példaprogram mutat be.

Fontos : Az int *w[5]; definíció nem tévesztendô össze az int (*w)[5]; definícióval. Az utóbbi ugyanis egyetlen pointert definiál, ami egy 5 elemű integer vektorra mutat. Ebben az esetben tehát a w++ mű­ve­let 5 integernyit azaz 10 byte-ot léptet.

/* ======= Változó hosszúságú integer vektorok ========== */
/* ======= kezelése pointertömb segítségével ========== */
#include <stdio.h>
int *pvek[5];
int v0[3] = ;
int v1[5] = ;
int v2[2] = ;
int v3[4] = ;
int v4[6] = ;
int lv[5] = ; // A vektorok hosszai
void main()

A pointertömbök alkalmazásának még gyakoribb esete a char típusú pointer­-tömbök al­kalmazása változó hosszú stringek kezelésére.


Függvényre mutató pointer


/ Példa függvényre mutató pointer használatára */
#include <stdio.h>
#include <conio.h> // A getch() függvény miatt
#include <math.h> // Az sqrt() függvény miatt
void main()

w = func(x,y,z);

printf("\nEredmény = %5.2f",w); getch();
}

// A három függvény megvalósítása
float osszeg( int o1, int o2, int o3 )

float atlag( int a1, int a2, int a3 )

float gyok( int g1, int g2, int g3 )


Mint látható a függvényre mutató pointer alkalmazása akkor nagyon hasznos, amikor ugyanazokon az adatokon más más műveletet kell elvégezni. A pointer­nek úgy adhatjuk át az aktuális függvény címét, hogy a függvény nevét használ­juk, hasonlóan a vektorok­nál látottakhoz.


Függvényekre mutató pointertömbök


/* Példa függvényre mutató pointertömb használatára */
#include <stdio.h>
#include <conio.h>
#include <math.h>

void main()


// A három függvény megvalósítása
float osszeg( int o1, int o2, int o3 )

float atlag( int a1, int a2, int a3 )

float gyok( int g1, int g2, int g3 )

Egyértelmüen kiderül, hogy a pointertömb alkalmazása miatt nincs szükség a case szerkezetre, hanem közvetlenül tudjuk hívni a kívánt függvényt !Találat: 1171