online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Az operaciós rendszerek installalasa

számítógépesfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A programok felépítése, az utasítasok típusai
VoIP technológia
Windows XP (magyar) új kapcsolat létrehozasa
Hattértarak és jellemzöik
Logikai algebra, logikai műveletek
Monitorok
Fajlrendszerek
Halózatok csoportosítasa kiterjedés és topológia alapjan
Csomag alapú halózatok alapjai
Fajl fogalma, fajlnevek
 
bal also sarok   jobb also sarok

Az operációs rendszerek installálása


Installálásnak nevezzük azt a folyamatot, amikor először helyezünk üzembe egy hardver berendezést, vagy valamilyen szoftver terméket. Az operációs rendszerek installálása előtt számos döntést kell hozni. Elsőként, ki kell választani magát a rendszert, ehhez persze t 646b12g öbb tényezőt is figyelembe kell venni. Még az ugyanazon típusú rendszerek között is jelentős különbségek lehetnek. A különböző verziók között segít eligazodni, ha ismerjük az alábbi fogalmakat:


- Béta verzió

Tesztelési, kipróbálási stádiumban lévő rendszer. A fejlesztők a sorozatgyártás előtt széleskörű felhasználói tesztelésre kiadják a rendszert, hogy az esetleges hibákat, hiányosságokat még a kereskedelmi forgalomba hozatal előtt ki tudják javítani.

- Release Candidate (RC)

Forgalmazás előtti próbaverzió

- Serial Release (SR)

Sorozatgyártásra kibocsátott termék.

- Release To Manufacture (RTM)

Kereskedelmi forgalmazásra kibocsátott változat.

- Original Equipment Manufacturer (OEM)

Ha új számítógépet veszünk, az operációs rendszert sokkal olcsóbban megkapjuk hozzá, feltelepítve, mintha külön vennénk meg. Ez azonban a licensz szerint csak ezen az egyetlen gépen használható, nem másolható és dokumentáció sem jár hozzá.

- OSR

Az SR OEM változata.

-- Second Edition

A rendszer második kiadása

- Service Pack (SP)

A időközben megtalált hibák és hiányosságok javító programcsomagja. Az egymás után kiadott javító cso­ma­gokat folyamatos sorszámmal látják el.

- Personal version

Otthoni felhasználásra szánt, hálózatba nem köthető változat

- Professional version

A personal verzió továbbfejlesztése, hálózati munkaállomáson is használható

- Server version

Hálózati kiszolgálóként (szerver) is használható

- Upgrade version

Csak meglévő és installált korábbi verzióra telepíthető. Ára kedvező a teljesen új változathoz képest.

- Lite version

Korlátozott funkciójú változat, kedvezőbb áron.

- Compact Edition

Palmtopokra készített, egyszerűsített változat

- Hardware Compatibility List (HCL)

A gyártó által tesztelt hardware termékek listája, amelyekhez biztonságosan illeszthető az operációs rendszer.


Az operációs rendszer különböző változataihoz megadják a minimális hardver teljesítményeket is, amelyek éppen elegendőek a biztonságos működéshez. Jobb hardverrel természetesen a szoftver teljesítménye is jobb lehet.


A BOOT folyamat


Ha megvannak a hardver feltételek és megvettük az operációs rendszert is, kezdődhet a telepítés. A telepítő szoftvert ma már általában CD-n kapjuk meg. Mivel a gépünk ilyenkor még "üres", a CD-n egy olyan rendszer­független szoftver is lesz, ami az installálás kezdő lépéseiben segít. Ezt a programot a BIOS tölti be a CD-ről, majd átadja neki a processzort. A folyamatot BOOT-olásnak hívjuk, a programot pedig BOOT programnak. A BOOT program minimális rendszerkörnyezetet hoz létre és elindítja a CD-ről a telepítő szoftvert, aminek a neve setup.exe vagy install.exe szokott lenni.

Ha van már a gépünkön egy korábbi operációs rendszer, ami a CD-t tudja olvasni, akkor másképpen is eljárhatunk: Megkeressük a CD-n a telepítő programot és elindítjuk.


A rendszer helyének előkészítése


A telepítő program elsőként egy partíció-mnedzsert tölt a tárba, aminek a segítségével részekre (partíciókra) oszthatjuk a merevlemezünket, majd megválaszthatjuk az operációs rendszer számára a partíciót és a fájlrend­szert. WINDOWS környezetben ezt a programot FDISK-nek nevezték el.

Az FDISK után formáznunk kell a választott partíciót a választott fájlrendszernek megfelelően. Ezt egy újabb program, a FORMAT végzi. Ez a program hozza létre az operációs rendszert a későbbiekben majd betöltő, végleges BOOT programot is a rendszerlemezen.


A hardver vizsgálata és a szükséges komponensek másolása


A lemezterület formázása után a telepítő megvizsgálja a hardvert, a bekapcsolt perifériákat és a CD-ről átmásolja a szükséges komponenseket a merevlemezre. Tulajdonképpen ezen a ponton is beléphetünk a telepítőbe akkor, ha egy sérült operációs rendszert akarunk helyrehozni. A telepítő lehetővé teszi, hogy az előzőkben említett lépéseket kihagyjuk, ha a rendszer helyét előkészítettnek találja. Ilyenkor csak a sérült komponenseket fogja újratelepíteni, ami sokkal gyorsabban mehet végbe, mint a teljes installálás.

Ha a telepítő nem találja meg valamelyik perifériavezérlő kezelőprogramját, akkor kéri hogy azt helyezzük el valamilyen általa elérhető adathordozón, hogy feltölthesse. Ennek a programnak a beszerzéséről ilyenkor nekünk kell gondoskodni.


A kernel testreszabása


Amint a szükséges komponensek a winchesterre kerültek, a telepítő összeállítja a konfigurációnak megfelelő rendszermagot, létrehozza és feltölti a rendszermappákat, eltávolítja a winchesterről a fölösleges és ideiglenes állományokat, a rendszer állapotát feljegyzi egy REGISTRY-nek nevezett rendszerfájlba és újraindítja a számítógépet.A felhasználói jogosultság ellenőrzése


A fenti műveletsorban valahol a telepítő ellenőrizni fogja, hogy a felhasználó jogosult-e az operációs rendszer használatára. Ehhez egy hosszú egyedi azonosító karaktersor  megadását kéri, majd annak ellenőrzése után felkínálja a licencszerződést. A felhasználó ekkor dönthet, hogy azt elfogadja-e vagy sem. Ha igen akkor a tele­pí­tés folytatódik, ha nem akkor megszakad.


Találat: 1390


Felhasználási feltételek