online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Az adatbaziskezelö rendszerek üzemeltetése

számítógépes

Fájl küldése e-mailegyéb tételek

 
Könyvtarak
Adatbazis létrehozasa - Access
Access 2000 kezdő
Hattértarak és jellemzöik
Formalis nyelvek a gyakorlatban
Informaciós tarsadalom
Munkadarab (alkatrész, gyartmany)
AZ INTERNET
Az oracle sql
A C# BEMUTATÁSA
 
 

Az adatbáziskezelö rendszerek üzemeltetéseAz adatbázisokhoz általában több felhasználó hozzáférését kell biztosítani, ezért többnyire valamilyen hálózaton történik az adatbázis elhelyezése. Söt elöfordulhat, hogy az adatbázisban tárolt adatok nem is egy gépen helyezkednek el, hanem fizikailag egymástól távol levö gépeken (osztott adatbázisok). Ezért az adatbázis kezelését nem lehet csak a felhasználókra bízni, szükség van egy olyan személyre - nagyobb adatbázisoknál csoportra - aki az adatbázisért és annak kezeléséért felelös. Ezt a munkát látja el az adatbázis-felügyelö, vagy más néven adatbázis-adminisztrátor (Data Base Administrator).


Az adatbázis-felügyelö fö feladatai:


- Az adatbázis megszervezése

Ez magában foglalja az adatmodell kialakítását, az adatbázis leírását, az adatok elnevezését, a hozzáférési jogok meghatározását és az adatbázis betöltését.

- Az adatbázis struktúrájának igény szerinti módosítása

- A felhasználók segítése

- Az adatok védelme

Ebbe beletartozik az adatok rendszeres mentése és az esetleges hibák esetén történö helyreállítás.

- Az adatbázis használatának figyelése, a hatásfok csökkenése esetén az adatbázis újraszervezése.


A feladatok sokrétüsége miatt az adatbázis-felügyelet két tevékenységi körre bontható:

- Az adatadminisztrátor az adatbázis tervezésével és alkalmazásával kapcsolatos feladatokat látja el, valamint konzultál a felhasználókkal.

- A rendszeradminisztrátor pedig a számítógéppel kapcsolatos feladatokkal foglalkozik. Ebbe beletartozik az adatbázis müködésének optimalizálása, a mentés, az esetleges helyreállítás és az újraszervezés.


Az adatbázis-felügyelö különleges hozzáférési jogokkal rendelkezik. Munkáját általában speciális programok támogatják, melyek segítségével beállíthatja az adatbázis paramétereit, elvégezheti a mentéseket, vagy ellenörizheti az adatbázis müködését.

Az ORACLE adatbáziskezelö rendszer üzemeltetéseAz ORACLE adatbáziskezelö rendszerben a SYSTEM és a SYS felhasználói nevek különleges jogokkal rendelkeznek. Ezek a felhasználók automatikusan létrejönnek az adatbázis létrehozásakor. Ezekhez a felhasználókhoz kapcsolódnak az adatbáziskezelö rendszer üzemeltetésének feladatai. Az adatbázis-adminisztrátort az adatbázis-serveren futó SQL*DBA program segíti munkájában. Ez egy menüvezérelt segédprogram, amely SQL parancsokon alapul. Föbb funkciói a következök:


- adatbázis létrehozása

- adatbázis megnyitása, lezárása

- az adatbázis müködésének felügyelete

- SQL parancsok végrehajtása

- felhasználói jogok adása és visszavonása

- az adatbázis müködési paramétereinek állítása a hatékonyság növelésének érdekében

- hiba esetén az adatbázis helyreállítása


Az adatbázis mentésére és visszatöltésére, valamint adatok más adatbázisból való betöltésére az EXPORT/IMPORT segédprogram (utility) szolgál.

Az adatbázis és az adatbáziskezelö rendszer paramétereit az INIT.ORA file tartalmazza, melyek beállítását az adatbázis-adminisztrátor megváltoztathatja, így javíthatja az adatbáziskezelö müködését.Találat: 788