online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A file-server és a kliens-server architektúrajú adatbaziskezelö rendszerek

számítógépesfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ
Programozható vezérlők hardverfelépítése
Objektumok atméretezése, tükrözése
A képernyőtervezés elemei
A szamítastechnika ipari alkalmazasai
Intelligens Rendszerek
Konkurens programozas
A dBASE adatbaziskezelő rendszer
Gyakorló feladatok
Adatvédelem
 
bal also sarok   jobb also sarok

A file-server és a kliens-server architektúrájú adatbáziskezelö rendszerekAz adatbáziskezelö rendszerek általában több felhasználó kiszolgálását végzik. A felhasználók hálózaton keresztül érik el az adatbázist. A hálózat felépítése lehet file-server architektúrájú, va 121f51b gy kliens-server architektúrájú.


A file-server architektúra esetén az adatbázist alkotó file-ok a file-server gép lemezegységein találhatók. A server géphez kapcsolódnak a hálózaton keresztül a különbözö felhasználói számítógépek (pl. PC-k), amelyeken futó alkalmazások segítségével a felhasználók az adatbázisban található adatokat lekérdezni, módosítani, stb. tudják. Ezek az alkalmazások tartalmazzák az adatbáziskezelö müveleteket is. A server gép az adatbázist alkotó file-okat bocsátja a felhasználó gépén futó alkalmazások rendelkezésére. Ha valamely felhasználói alkalmazás egy leválogatást szeretne elvégezni, akkor ez a müvelet a felhasználó számítógépén fog végrehajtódni, ami azt jelenti, hogy a teljes állomány átkerül a számítógépre - a hálózati vonalakon keresztül -, és itt történik meg a leválogatás. Ez nagy adatbázisok esetén nagyon megnöveli a vonali forgalmat, továbbá a leválogatás hosszú idöt vesz igénybe.

Kulcs szerinti keresés esetén ez a probléma nem merül fel, mert ekkor a server gép lemezegységéröl csak a keresett adatok kerülnek beolvasásra és átvitelre.

File-server architektúrával müködik a dBASE adatbáziskezelö rendszer

(CLIPPER 87, CLIPPER 5.0, CLIPPER 5.1, CLIPPER 5.2, CLIPPER 5.3).
A kliens-server architektúra esetén az adatbázist alkotó file-ok szintén a server gép lemezegységein vannak, de maga az adatbáziskezelö software is a server gépen fut (adatbázis-server). A hálózatba kapcsolt kliens gépeken futnak azok az alkalmazások, amelyek segítségével a felhasználók az adatbázis adataival dolgozni tudnak. Ezek az alkalmazások nem tartalmazzák az adatbáziskezelö müveleteket. Ha az alkalmazás az adatbázisban tárolt adatokkal szeretne müveletet végezni, akkor az adatkezelö utasítást továbbítja az adatbázis-servernek, amely azt végrehajtja. Például egy leválogatás esetén a kliens gép egy leválogatási kérelmet küld az adatbázis-servernek, az elvégzi a leválogatást, és csak a leválogatott adatokat küldi át a hálózaton keresztül a kliens géphez.

A kliens-server architektúra a leválogatások esetén lényegesen kisebb vonali forgalmat bonyolít, de ahhoz, hogy az adatbázis-server sok klienst ki tudjon szolgálni, megfelelö kapacitású számítógépre van szükség.

Kliens-server architektúra szerint épül fel például az ORACLE és a GUPTA adatbáziskezelö rendszer.
Találat: 2135


Felhasználási feltételek