online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Globalis klímavaltozas

földrajzfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A Föld szerkezete és a közetburok jellemzése
Földrajzi jellemzés
A vulkanossag: a vulkani működés típusai, a vulkanossag területi eloszlasa, vulkani kőzet és ércképződés
MEZOPOTÁMIA.
Földrajzi felfedezések és gazdasagi, tarsadalmi következményei
Japan komplex földrajzi elemzése.
Globalis klímavaltozas
 
bal also sarok   jobb also sarok

Globális klímaváltozás


Globális felmelegedésnek az utóbbi évtizedek éghajlati változásait nevezzük: emelkedik az óceánok és a felszín közeli levegő hőmérséklete. A folyamat várhatólag folytatódik; végállapotát még becsülni sem tudjuk. Az Éghajlat-változási Keretegyezmény a globális éghajlatváltozás kifejezést az ember által okozott klímaváltozásra használja. Legelfogadottabb vélemények szerint a globális felmelegedés emberi okokra vezethető vissza.

Az utóbbi kétszáz évben a légkör egyre többet szenved az emberi tevékenység okozta zavaró következményektől. Az utóbbi évtizedek fő változása a levegő gázkonc 929f51j entrációjának folyamatos növekedése, ami a fosszilis tüzelőanyagok - földgáz, kőolaj, szén) - használatából, vagy a vegetáció elégetéséből - erdőégetés, fatüzelés - ered. A mind több gáz okozza a Föld hő visszatartó képességének növekedését, ami hosszabb távon globális klímaváltozáshoz vezethet

A felmelegedési spirált a pozitív visszacsatolások okozzák

jelenségei: A globális felmelegedés okozta jégolvadás miatt hatalmas tömegű édesvíz kerülhet az Atlanti-óceánba, aminek következtében irányt változtathat, lelassulhat, vagy akár meg is szűnhet a Golf-áramlás

A jégtakaró olvadásának következtében emelkedik a tengerek vízszintje. Ennek egyrészt az az oka, hogy a melegebb tengervíznek nagyobb a térfogata, másrészt a nem úszó típusú jég (szárazföldi jégtakaró) elolvad.


A légkör megnövekedett szén-dioxid-koncentrációja az üvegházhatás miatt közvetlenül felfűti a levegőt, ami magasabb hőmérsékleten több vízpárát vesz fel. Ezzel növekszik a hőelnyelés mértéke is, ami a vízpára további felvételét idézi elő.

A tengervíz és a fölötte elhelyezkedő légrétegek felmelegedésével fokozódhat a párolgás, vagyis nőhet a légkör vízgőztartalma. A vízgőz a leghatékonyabb természetes üvegházgáz. Ha az üvegházgáz légköri koncentrációja nő, felmelegedés következik be, aminek közvetett következményeként nő a légköri páratartalom és ezzel együtt tovább erősödik az üvegházhatás

Az esőerdőket jelenleg óriási mértékben irtják, ami az üvegházhatás egyik fő okozója. Az őserdők égetéses irtása során az égéssel szén-dioxidtömeg jut a levegőbe. Amikor az erdőket kivágják és fölégetik, az elraktározott szén CO2 formájában kerül vissza a levegőbe. Az utóbbi 10-15 év során átlagosan évente 1 milliárd tonnával kerül több szén-dioxid a légkörbe. Az erdőirtás miatt keletkezett szén-dioxid mennyiségét a légkör teljes szén-dioxid mennyiségének egyharmadára becsülik

Az ózonlyuk

A légkör szennyezésének - sok más súlyos következmény mellett - köszönhető az ózonlyuk néven ismertté vált jelenség. A légkör felső rétegében egy vékony ózonréteg található, ami megszűri a világűrből érkező, a Nap által kibocsátott, ibolyántúli (UV-B) sugárzást, ami túlzott mértékben minden élőlény egészségére káros hatással van. A tudósok a '70-es években észlelték először, hogy a légkör ózonrétege vékonyodik. Elkezdték vizsgálni, mi lehet az oka ennek, és hamar rájöttek, hogy a jelenség összefüggésbe hozható az ember gyártotta kémiai anyagokkal.

Az ózonlyuk a tenger világát is veszélyezteti. A tavaszi, felerősödő UV-B sugárzás ugyanis hatással van a planktonok és a puhatestűek fejlődésére és szaporodására. Ez a hatás továbbterjedhet a táplálkozási lánc mind magasabb szintjeire.


Üvegházhatás: Amint neve is mutatja, a földi légkör hő-visszatartó tulajdonságát jelenti, ami egyik fontos tényezője annak, hogy bolygónk nem hideg pusztaság. Hasonló módon működik, mint a fóliasátrak vagy a melegházak. A Nap által sugárzott energia nagy része nem jut át a légkörön (visszaverődik a világűrbe), másik hányadát maga a légkör nyeli el, de ami eljut a Földre, az ott elnyelődve hőenergiává alakul át. A Föld felszíne pedig ezt a hőt sugározza vissza a légkörbe, ezáltal melegítve annak alsó rétegeit. A felszín hosszú hullámú sugarakat is kibocsát, amelynek legnagyobb részét a levegő vízgőz- és széndioxid-tartalma elnyeli, hővé alakítja és visszasugározza a Föld felé. Ez a rendszer tartja melegen a bolygónkat, ami nagyon fontos és kellemes dolog.


A kiotói klímaegyezmény

Csaknem öt évvel ezelőtt egy japán városban, Kiotóban 160 ország képviselői gyűltek össze azért, hogy megvitassák, mit tehetnének a földi életet védő ózonréteget egyre jobban fenyegető üvegházhatás és a globális felmelegedés ellen. Tíz napon át vitáztak a miniszterek és más magas rangú tisztviselők, míg végül 1997. december 11-én délelőtt sikerült megállapodniuk.

A savas esők megjelenése, az összes környezeti ártalommal együtt, az emberek ipari tevékenységének tudható be. Az ipari forradalomtól kezdve, azaz a XVIII. század közepétől a rohamosan fejlődő technika segítségével kialakultak a különféle iparágak és velük együtt az ipari környezetszennyezés. A gépek működtetéséhez kezdetben a gőz energiáját használták, a gőzgépek pedig rengeteg szén elégetését kívánták. A gyárak, és üzemek ontották magukból a füstöt a légkörbe. A légszennyezés addig soha nem látott mértékű lett, és a fejlődéssel párhuzamosan csak fokozódott. Más egyezmények:

Bécs 1985 (1988) Egyezmény az ózonréteg védelméről

Genf 1979 Egyezmény a nagy távolságokra jutó, országhatárokon átterjedő légszennyezésről

New York 1992 (1994) Éghajlat változási Keretegyezmény

Ramsari egyezmény- a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, 1971

World Heritage Convention- Egyezmény a világ kulturális és természeti örökségének védelméről, Párizs, 1972World Heritage Convention- Egyezmény a világ kulturális és természeti örökségének védelméről, Párizs, 1972

Rioi egyezmény- a biológiai sokféleségről, Rio de Janeiro, 1992 Cartagena Protocol on Biosafety- Jegyzőkönyv a biológiai biztonságról, Cartagena, 2000.


Mozgalmak A világot fenyegető klímaváltozás veszélyére próbálta meg felhívni az Európai Unió-Egyesült Államok csúcstalálkozó résztvevőinek figyelmét vasárnap Prágában a Greenpeace mozgalom néhány aktivistája (2009).


Hatása: Az autózás jelentősen megkönnyíti életünket, a gépjárművek elterjedése azonban magával hozta a légszennyezés fokozódását. A kőolajtermékek elégetésével működő motorok sokféle mérgezőanyagot juttatnak a levegőbe. A sűrűn lakott nagyvárosok lakóinak egészségét veszélyezteti leginkább kipufogókból eredő szennyezés. globális klímaváltozás hatásai Magyarországon kihatnak a gazdasági életre, a társadalom életére, A légköri viszonyokat és a föld klímáját az utóbbi évtizedekben az emberi beavatkozások hatása rendkívüli módon megváltoztatta, ezért időszerű a klímaváltozás hatásait Magyarországon is elemezni.

Találat: 2224


Felhasználási feltételek