online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Hogyan tudsz könnyen meditalni akar a buszon is?

vegyesFájl küldése e-mail
egyéb tételek

 
A Frank birodalom kialakulasa, fénykora
Eplan - Első lépések
A zöld szív 10 pontja
KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI INTÉZKEDÉSI TERVE
PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ A Nemzeti Energiatakarékossagi Programból és a „Sikeres Magyarorszagért” Lakossagi Energiatakarékossagi Hitelprogramból megvalósuló
Tanmenetjavaslat az 5. évfolyam Természetismeret tantargyhoz
Racsrendezetlenségek, racshibak
INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM
Pneumatikus emelőparnak
Taplalkozas és az un. Civilizaciós betegségek összefüggései
 
 


Hogyan tudsz könnyen meditálni akár a buszon is?

Egyszerű gyakorlat, amely nemcsak nyugodtabbá, és lazábbá fogja tenni a napjaidat, hanem a tömegközlekedést is meg fogja kedveltetni veled!


Olyan kis hétköznapi praktikát fogunk bemutatni, amelyet ha végig olvasol, a homlokodra fogsz csapni, hogy ennyire egyszerű lenne? Meglátod egyre inkább derültséget fog kelteni benned a sok ideges utas akkor, ha elkezded rendszeresen alkalmazni ezt a technikát! Ezt a könnyű kis meditációs gyakorlatot mindenki meg tudja csinálni, még Te is!

Hadd kezdjük egy sztorival!

Főhősünk hétfő reggel felszáll a buszra, munkába igyekszik. Mi tagadás bizony késésben van, mert a tegnap esti focimeccs elhúzódott, így a reggeli ébresztő, felért egy halálos áramütéssel. Még a tegnapi gólok és tizenegyesek jártak a fejében, mire észbe kapott, és már igazi szöges ostornak vélte órájának mutatóit! Innentől kezdve óriási sprint, rohanás, feszültség következett.  A probléma ott volt, hogy az egyre sebesebben pergő gondolatai a reggeli tennivalók körül, sehogy sem voltak harmóniában, a még rozsdás öreg csotrogányként mozgó, éppen csakhogy éledező testével. A fürdőszobában már a reggeli gyors kaját tervezte. A kapkodós étkezés közben, fejben próbá 555f53f lta összerakni, hogy vajon merre is lehet a bérlet, a mobil, a hetilap, és pár apróság. Valahogy összekaparva önmagát, sűrű pislantásokkal az órájára nézve, és az átlagosnál jóval gyorsabb léptekkel sietett a busz megállójába. Közben már a magyarázkodó gondolatok jártak a fejében, hogy mit is mond a főnökének, aki tuti ott áll, a stopper óra pillantásával a lift előtt, cigarettázásnak álcázva a felderítő munkáját.
Kérdés:

Szerinted milyen állapotban töltötte el Főhősünk a reggeli 20 perc buszozást?

Hogyan érintette a szokásos bűz, a busz totyogása, gondtalan tini lányok hangos sikongatása és visongatása, a zsebesek helyezkedése, és az, hogy a buszon jutott eszébe, hogy ráadásul a reggeli meeting anyagát is otthon hagyta?

Robbanásig feszültek az idegei, és nem kellett sok ahhoz, hogy Michael Douglessé váljon az Összeomlás című filmből.

Most vizsgáljuk meg, hogy Főhősünk miért nem tudott meditálni a buszon?

Megmutatjuk azt a módszert, amivel Te, egy ilyen reggelen is kiegyensúlyozottan fogsz utazni!

Az pedig ráadás lesz, hogy nemcsak az élet napos oldalát fogod látni egy ilyen reggelen, hanem sugárzó leszel, magabiztos, és egy hasonló főnöktől sem rettegni fogsz, hanem megkérheted szépen (pusztán a móka kedvéért) , hogy alaposan oltsa el a reggeli cigarettáját (miközben a kollegák érkezését vizsgálja) mert nem lenne helyén való, ha leégne a közös munkahelyetek! J

Komolyra fordítva a szót, kezedbe nyomunk egy kulcsot, amivel tényleg hatékonyan fogod kezelni ezeket a stresszes utazásokat, és megterhelő perceket!

Nézzük, miért nem tudott meditálni Főhősünk a buszon?

Szerinted miért?

Mert elaludt reggel? Mert nem pihente ki magát? Mert hétfő van? Mert gond lehet a meetingen?

Igen ezek is jó indokok lehetnek arra nézve, hogy valójában miért nem tudott meditációban, nyugalomban és harmóniában utazni a buszon, de nem ezek a valódi okok! Ezek pusztán körülmények. Olyan események, amelyek mindenkivel megtörténhetnek. És ami figyelemre méltó ezekben az okokban az, hogy ezek mind külső tényezők. Egytől-egyig olyan magyarázatok, ami még ha a Főhősünk életében is zajlanak, de valójában rajta kívül álló dolgok.
(az hogy ezek nem véletlenül történtek meg vele, pont akkor, és pont ott, azt most azért nem vizsgáljuk részletesen ebben a kis tanulmányunkban, mert ez a tényező mindig fenn áll. Mindenkivel és minden helyzettel kapcsolatban. Mi most ezekhez a helyzetekhez való hozzáállást fogjuk megvizsgálni!)


A LÉNYEGHogy állunk a dolgokhoz, és mennyire tudjuk magunkat függetleníteni tőlük?

Figyeljük továbbra is a Főhősünket! A történet elejétől.

Kezdeti sokk az ébresztő, és aztán gondolat, hogy elaludt és késésben van. Ez mi tagadás meg tudja alapozni a reggeli kapkodást és pörgést. Ám ennél a pontnál figyeljük meg azt a nagyon fontos tényezőt, hogy melyik irányba mozdult el a Főhősünk!

Gondolatban kibillent a jövő felé.

A teste még fáradt volt, de az elméje, a gondolatai kezdtek egyre intenzívebben felpörögni és már egy lépéssel mindig előrébb jártak. A fürdőben már a reggelin gondolkozott. A reggeli közben pedig a holmijait kezdte keresni fejben. Útnak indulva pedig azon pörgött, hogy a főnökének milyen magyarázatot fog adni a késére    Annyira a jövőbe szaladt, hogy már látta maga előtt a képet, ahogy ott cigarettázik a főnöke.

Nem tudott meditálni:

mert nem volt a Jelenben!  Annyira elhatalmasodtak rajta a körülmények, hogy a figyelme nem tudott a Jelenben maradni. A meditáció azt jelenti, hogy teljes egész lényed, benne van a pillanatban. Teljes mértékben a Jelenben Létezel. Nem a múltban vagy, és nem is a jövőben. Ez sokszor azért nehéz, mert ahogy a Főhősünket is látjuk, elhatalmasodnak rajtunk a körülmények, és emiatt vagy a múltban járnak a gondolataink és az érzelmeink, vagy a jövőben.

mert előre eldöntött eseményeket!   Előre vetített olyan dolgokat, amelyek inkább „csak” a valószínű kategóriába sorolhatóak, de semmiképpen sem a „biztos ez lesz” –be. Tehát attól, hogy a a főnöke minden reggel a bejáratnál szokta nézni az alkalmazottak érkezését, ettől a szokásától függetlenül, azért ez nincs betonba öntve. Ő is ember, rajta is elhatalmasodhatnak külső körülmények, és még az is lehet, hogy a megszokott szituáció teljesen máshogy fog történni. Nem érdemes előre elképzelt negatív dolgokkal sokkolni önmagunkat.mert ő akart mindent megoldani!   Ráébredt a késésre, eljutott a tudatáig, hogy most valami „hiba” csúszott a gépezetbe, megoldást kell keresni. Ilyenkor több-kevesebb mérlegeléssel mindig kitalálunk valami megoldás félét, és akkor örülünk, hogy egyáltalán van ötletünk és elkezdünk „megoldani”. Ezek az ötletek, vagy a megszokásainkból jönnek, vagy az elménk diktál valamit, és a szerint cselekszünk. Nehezen tudjuk elfogadni a SORS irányító kezét ezekben az egyszerű, mindennapos szituációkban. És mivel ez nehezen megy, ezért nehezen is tudjuk rábízni magunkat és a „hétfőinket” erre az erőre! Elménk folyamatos zakatolása mellett, nehezen figyelünk oda a sugallataira, intuícióira. Ha nem tudunk meditálni, akkor nehezen is fogjuk Egységben érezni magunkat ezzel az erővel, és mindig kettőséget fogunk érezni. Egyszer ott van ez a SORSszerű irányító erő, és ott vagyok ÉN, mint különálló, teljesen független lény. Ezt érezzük, és valójában ekkor van, hogy feszültségeket érzünk, és a megoldást sem Benne, hanem Önmagunk elméjében keressük.


Hogyan tudott volna MEGÁLLJ-t mondani a reggeli stressznek a Főhősünk?

Hogyan tudta volna megnyugtatni, függetleníteni és ellazítani magát, akár a buszon is?

3 egyszerű lépésben!

3 könnyen elvégezhető kis gyakorlattal, amire mindannyian képesek vagyunk.

1 titka van.
Akkor működik, ha vágyunk rá! Nem hiszünk benne, hanem VÁGYUNK rá. Ha van bennünk egy igazán komoly VÁGY arra nézve, hogy most már tényleg meg szeretnénk szabadulni ettől a rohanástól, idegeskedéstől, feszültségtől és stressztől! Azért hangsúlyozzuk ki ezt most, mert vannak akik szeretnek panaszkodni, szenvedni, sajnáltatni önmagukat. Ebben élik ki magukat, így vonják önmagukra környezetük figyelmét, és ők nem is nagyon szeretnének ettől megszabadulni

Ha Te ebbe a csoportba tartozol, akkor ne olvass tovább, nem szeretnénk elrontani a játékodat.


1. LÉPÉS

Figyeld a légzésedet!

Főhősünknek a buszon először azt ajánlottuk volna, hogy két megálló közt pár percre csukja be a szemét (nem szégyen, azt hiszik az utasok, hogy alszik ) és ne figyeljen a kavargó gondolataira.

Kezdje el megfigyelni, hogy testébe hogyan áramlik be illetve ki a levegő. Pár perc légzés-figyelés...  beszívás.....kifújás....

Most semmi mással nem kell foglalkozni! Nincs főnök, nincs fáradtság, nincs külvilág. Csakis a levegővétel van. Kilégzés-belégzés.... egyszerűen és könnyedén figyelni a levegőáramlást.

2. LÉPÉS

Figyeld a szívedet!

Képzeld magad Te is a Főhősünk helyébe. Akár most itt a gép előtt gyakorolhatsz is, a legközelebbi stresszes utazásban történő meditáláshoz.

Miután pár percig csakis a légzésedet figyelted és kezdesz a külvilágtól elszakadni, folytasd tovább a meditációt. A figyelmedet helyezd a szívedre. Arra ügyelj, hogy ne koncentrálj, ne erőlködj! Nagyon lazán, nagyon könnyedén figyeld a szívedet. Ne foglalkozz a külvilággal, csakis a szívedre figyelj! Egyszerűen csak érzékeld azt, hogyan ver. Figyeld hogyan dobog.

Figyelmeddel próbálj teljesen elszakadni a gondolataidtól, érzelmeidtől... csakis a szív van. Gondolatok nélkül egyszerűen csak légy a Jelenben.

3. LÉPÉS

Figyelj a fejed tetejére, majd azon túl !

Most hogy lecsendesítetted az elmédet, figyelted a légzésedet, majd a szívedet, haladjunk tovább. A szemed még mindig legyen csukva. Érzékelheted az egész külvilágot, csak ne kezdd el elemezni, ne kezdj el gondolkodni rajta. A szíved után a figyelmedet most vidd fel a fejed tetejére. Itt sem kell erőlködni, koncentrálni, hanem csak nagyon könnyedén figyelj a fejed tetejére. Pár percig csakis ide figyelj, és legyél teljes nyugalomban ne hagyd, hogy bármilyen zaj, vagy gondolat kibillentsen. Még ha megpróbálnák is, vedd észre őket, és a figyelmedet vidd vissza (könnyedén!) a fejed tetejére.

Ezután pedig egészen lazán, a figyelmedet vidd a fejed fölé, és szinte oszlasd szét a tér minden irányába. Válj az Egész részévé! Egyszerűen a figyelmed eggyé válik a Mindennel...  itt se hagyd, hogy kibillentsenek...mindig térj vissza a fejed fölé.

Egyszerűen próbáld meg érezni, hogy az egész univerzum egy hatalmas erő, és Te ennek vagy a része

Pihenj, meditálj ebben az állapotban, ameddig jólesik. Vagy ameddig a busz nem ér oda az állomáshoz. J


Ennyire egyszerű lenne? Semmi hókusz-pókusz?

Igen. Próbáld ki ezt minél többször! Figyeld meg önmagadat, hogyan tudsz meditálni. Figyeld meg, hogy egy ilyen pár perces kikapcsolódás után, hogyan állsz a problémákhoz, és a problémák hogyan állnak hozzád!

Bármilyen kérdésed lenne, vagy szeretnél velünk megosztani valamilyen tapasztalást, egészen nyugodtan írd meg!

info@jogameditacio.hu

Ne feledd, ne engedd, hogy a körülmények kibillentsenek a nyugalmadból! Ha ezt éreznéd, akkor vedd elő ezt az egyszerű kis meditációt, amit mindig magaddal vihetsz bárhová.

Ha feszítenek a dolgok, akkor csak ülj le pár percre, végezd el a gyakorlatot, aztán tisztább fejjel és nyugodtabb elmével tekints a helyzetre, önmagadra és a világra! J

Őszintén reméljük, hogy segíthettünk abban, hogy az életedbe egyre inkább beköszöntsön a harmónia.
BÓNUSZ AJÁNDÉK


Az, hogy eljutottál a honlapunkhoz, és jelentkeztél is erre a tanulmányra, azt jelenti, hogy vannak bennünk hasonló vonások, közös érdeklődések.

Ennek örömére, meg szeretnénk ajándékozni Téged a heti olvasmányainkkal is, ami szintén ingyenes! Ezekben az írásokban még több hasznos és érdekes dolgot tudhatsz meg a hétköznapok spiritualitásáról, meditációról, gurukról, bölcsességekről és érdekes információkról. Szóval olyan kis leveleket adunk számodra, ami jobbá, nyugodtabbá és örömtelibbé fogja tenni hétköznapjaidat.

Erre már nem szükséges külön jelentkezned, automatikusan küldeni fogjuk.

Az hogy mégis milyenek lesznek ezek a levelek, itt meg tudod nézni:

https://www.jogameditacio.hu/hirlevel2.html

: 1917