online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Glutenix - Schär kenyér jénaiban vagy formaban sütve (tej és tojas nélkül)

kenyérfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Glutenix - Schär kenyér jénaiban vagy formaban sütve (tej és tojas nélkül)
 
bal also sarok   jobb also sarok

Glutenix - Schär kenyér jénaiban vagy formában sütve (tej és tojás nélkül)


Hozzávalók:

150 g Schär Mix B liszt

150 g Glutenix falusi fehérkenyér sütőkeverék

2 evőkanál őrölt hajdina +amaránt

12 g friss Budafoki élesztő

400 ml langyos víz

1 teáskanál olaj

1 kávéskanál só

(1 evőkanál lenmag egészben)


A hozzávalókat mixerrel nagyon alaposan összekeverjük.

Vizes kanállal egy olajjal kikent, szezámmaggal megszórt 23 cm (felső) átmérőjű kerek jénaiba tesszük a masszát, majd elsimítjuk, és a tetejét olajjal kissé megkenjük. Rátesszük a tetejét, és langyos helyen kb. 40 percig kelesztjük.

Mikor a tészta eléri a jénai felső peremét, előmelegített 220°C-os sütőbe tesszük. 15-20 perc után csökkentjük a hőfokot kb. 180°C-ra, így sütjük még 20 percig.

A tálból kivéve a tetejét megkenjük olajjal.


Formában is süthetünk kenyeret e recept alapján.A liszt egy részét helyettesíthetjük amaránttal. Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink, valamint egyéb mikroelem-forrás. Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve, az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak.

Kiemelendő kalciumtartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalciumforrást jelentő élelmiszer.

Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére.


Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt gluténmentessége, amelynek köszönhetően a lisztérzékenyek számára is elérhető.Találat: 1979


Felhasználási feltételek