online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

A hütöszekrény és a mélyhütö tisztítasa

receptek

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Mézes-babos Karacsonyra
Rizspogacsa
Zöldborsófőzelék
Toros kaposzta
Magyaros krém meleg szendvicsre
Kiadós teasütemény (olcsó, gyors)
Tehéntúróból készült körözött
Tarka rumgolyók
Bevert tojas tejfölösen
Tojasos rizs 1
 
 

A hütöszekrény és a mélyhütö tisztítása


Ahhoz, hogy a hütöszekrény és a mélyhütö jól müködjön, bizonyos szabályokat be kell tartanunk. Az természetes, hogy a gépek használati utasításában szereplö elöírásokat is meg kell fogadnunk. Ezenkívül azonban az is nagyon fontos, hogy a h$ 444f54e 9;tötérben megfelelö rend és tisztaság legyen.

Akármilyen tisztán is kezeljük az ételeket, a nyersanyagokat, akármilyen gondosan is csomagoljuk be, mégis beviszünk a hütöszekrénybe bizonyos mennyiségü baktériumot. Ha például néhány csepp tejföl, tej vagy joghurt lefolyik a pohár oldalán; ha egy zöldpaprika vagy paradicsom romlani kezd; netán megsavanyodott egy leves stb., máris szaporodni kezdenek a kórokozók. Ezért bizonyos idöközökben alaposan ki kell takarítanunk a hütöszekrényt, pénztárcánk és egészségünk védelme érdekében.

A legjobb megoldás, ha olyankor tisztítjuk, amikor úgyis ki kell rámolnunk a leolvasztás miatt. A leolvasztást (és így a takarítást is) nyáron két, három hetenként, télen három-négy hetenként ajánlatos elvégezni. Ilyenkor szedjük ki az összes kivehetö, mozdítható elemet, úgymint a rácsokat, a müanyag dobozokat, a tojástartót stb. Ezeket mossuk le mosogatószeres forró vízzel, majd töröljük szárazra. A mosogatószer, amivel a szekrény belsejét mossuk, ne legyen szemcsés. Elöször távolítsuk el a szennyezödéseket, majd többször váltott, mosogatószeres vízben gyengén kicsavart, puha ruhával addig töröljük, amíg csak egészen tiszta nem lesz. Fertötlenítö hatású szert használjunk. Többször váltott puha ruhával öblítsük, és távolítsuk el a mosószermaradványokat. Egy másik puha, tiszta ruhával itassuk fel a maradék nedvességet. Ha a szekrény belseje már tiszta és viszonylag száraz, hagyjuk nyitva az ajtaját, hogy teljesen kiszáradhasson. A mélyhütöt tisztítás után a hajszárító hideg levegös fokozatával szárítsuk ki teljesen. (A forró levegö rongálhatja a müanyag részeket.) Csak akkor pakoljunk be újra a szekrénybe, ha az már teljesen száraz, ellenkezö esetben nagyon hamar ismét jégréteg rakódik le a mélyhütö falán. Amikor visszapakoljuk az ételeket és a különféle csomagokat, igyekezzünk valamilyen rendezö elvet kialakítani, hogy könnyen megtalálhassuk a naponta szükséges élelmiszereket. Ha valamit hosszabb tárolásra teszünk el, akkor annak olyan helyet keressünk, hogy ne kelljen ki-be rakodni. A szekrény vagy a láda ajtaját se nyitogassuk feleslegesen, mert az energia igen drága! Mielött a hütöszekrényt kinyitnánk, gondoljuk végig, mire van szükségünk, s az élelmiszer hol is található. Ne a nyitott ajtónál meditáljunk arról, hogy mit is kellene fözni!

Ha mindig rendben van a hütöszekrény, és a belseje is tiszta, a munka is gyorsabban megy. Az ételek és az élelmiszerek tovább maradnak frissek, és sohasem fordulhat elö, hogy bármi is megromlik. Ezért ne sajnáljunk esetenként tizenöt-húsz percet erre a fontos munkára.


Találat: 723