online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Balesetek 1960-ig

történelem

felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A Horthy-féle konszolidació jellemzése
Új rend (935-1258) - iszlam
KAZÁRlA ÉS DANTUMAGYARlA SZÜLETÉSE CHOREZM
Rakóczi Ferenc szabadsagharcanak kibontakozasa
A SZOVJET EMBEREK HARCA AZ ELLENSÉG HÁTÁBAN 1944-BEN
AZ ELSŐ KELET-EURÓPA SZINTÉN MAGYAR ALKOTÁS
MAGYAR-HUN TESTVÉRÜLÉS A NILUS VÖLGYBEN
A TÖRZSI HÁBORÚ KERESZTMETSZETE
Kunmagyaria
A SZOVJETELLENES EGYSÉGFRONT-KISÉRLETEK KUDARCA
 
bal also sarok   jobb also sarok

Balesetek 1960-ig
Miskolc, Gömöri pu.-i sorompó :


Egy Ózdra tartó tehervonat elütötte a 23-as psz. villamos motorkocsit. A kalauz és az e 414j95e gyetlen utas leugrott, a vezetö súlyosan megsérült.


Herceghalom :
Az Elsö Ferenc József bécsi temetéséröl hazatérö különvonat 0,24-kor, az állomásra való behala-dás közben 76 km/h sebességgel, oldalról nekiütközött az éppen kijáró Graz-i személyvonat harmadik kocsi-jának. 72 halott több mint 180 sebesült.

A kivizsgálás során hibáztatták a forgalmi szolgálattevöt, mert a Györböl indult másik különvonat és a temetésröl érkezö balesetet szenvedett különvonat közötti 5 percben akarta a személyvonatot kijáratni az állomásról. Hibázott a gyorsvonat mozdonyvezetöje is, mert késön vette észre a bejárati jelzö "Megállj" jelzését és mikor fékezni kezdett a légfék sem müködött rendesen. Kézifékkel próbálkozott, de ezzel már nem tudta elkerülni a balesetet. A bejárati elöjelzö sem volt kivilágítva a baleset idején. Lámpáját állítólag eloltotta a szél, bár abban egy széndarabot találtak. Hogy ez miként került oda, arra nem találtak magyarázatot. A régi vasútállomással szembeni domboldalon gesztenyefa ligetet létesítettek, ahol minden áldozat emlékére egy fát ültettek. A liget ma is megvan.


I.

gyorsvonat

II.

Bécs személyvonat X Budapest

III.


X - Az ütközés helye


Szigetcsép - Szigetszentmárton között: BHÉV 2x vagy 3x psz. (MÁV 377 sor.)


Valószínüleg nyombövülés miatt kisiklott a BHÉV 181. sz. Budapestre tartó személyvonata. A kb. 40 km/h sebességgel haladó vonat mozdonya a siklás következtében a töltés jobb oldalán levö árokban, az oldalára dölve állt meg. Magával rántotta a hét kocsis vonat három harmad- és egy másodosztályú kocsiját is. A balesetnek hat súlyos és kilenc könnyebb sérültje volt. A vonat mozdonyvezetöje Peller István, fütöje Herman Antal, és súlyosan sérült vonatvezetöje Verok György volt.

Ebben az idöben a 22, 23, 29, 30, 32, 33, 35 psz. gözmozdonyok üzemeltek még a HÉV-nél. Azt nem lehet tudni melyikkel történt a balesetet, de két évvel késöbb a 22 psz. gépet a HÉV eladta a Magyar Oil Company-nak, a mozdony rossz müszaki állapotára való hivatkozással. Elöfordulhat, hogy a baleset után már nem javították meg a gépet, hanem félreállították és két év múltán megszabadultak töle.


Biatorbágy : 301,001


0,08-kor az örült Matuska Szilveszter felrobbantotta a biatorbágyi völgyhídon haladó 10 sz. bécsi gyorsot. A mozdony és öt kocsi a 26 m-es mélységbe zuhant. 22-en haltak meg, köztük Morvay Alajos fö-mozdonyvezetö és Nemes Miklós fütö. Eredetileg nem Morvay Alajos lett volna a mozdonyvezetö, de egy kollégájával elcserélte a szolgálatot. Szegény nem volt túl szerencsés.

A mozdonyvezetö és a fütö emlékére a 424,004 psz. mozdonyon nevük, a baleset helyszínének és idöpontjának feltüntetésével emléktáblát helyeztek el. A 301, 001 psz. mozdonyt késöbb újjáépítették ill. gyakorlatilag új mozdonyt építettek a balesetes gép egy-két alkatrészének felhasználásával. Ennek elkészül-tekor az emléktáblát átszerelték erre a gépre.
Nagykanizsa - Székesfehérvár között: 302,501Kisiklott és bal oldalára borult a 1219 sz. vonat mozdonya.


Vecsés - Üllö között : 328,


Éjfél elött két tehervonat utolérte egymást az állomásközben. A követö vonat mozdonya 328 sor. volt. Egy ember meghalt, többen megsebesültek.
Hernádcsány : 301,501


A helytelenül, kitéröben álló váltón nagy sebességgel behaladó Kassáról Budapestre tartó gyorsvo-nat (1507) mozdonya kisiklott és felborult. Burján Ferenc fömozdonyvezetöt és Horváth Zsigmond fütöt a kiömlö göz leforrázta. A mozdonyvezetö fékezett de a balesetet már nem tudta elkerülni. Emléküket a moz-dony oldalán nevüket tartalmazó emléktáblán örizték meg.


Pestszenterzsébet : BHÉV MVI, 2241


5,55-kor a Csepel felé tartó tehervonat az Erzsébet u. 36 sz. házba rohant, annak kerítését és a ház falát kidöntötte. 6 személy megsérült, az anyagi kár 5 ezer pengö. A baleset oka tengelytörés.


Szigetszentmiklós - Sz.m-alsó között: BHÉV LII. 10 psz. ???


Szembemenesztés miatt ütközött két személyvonat 13,10-kor. Két kocsit selejteztek (PII. P88 és P 141). Súlyosan 7-en, könnyebben 14 -en sérültek meg.


Kispest kocsiszín


Éjfél után felgyújtották a kispesti kocsiszínt.


Szombathelyi Jármüjavító : 377,391


Kazánrobbanás. A repülö alkatrészek egy embert megöltek, ötöt megsebesítettek. Oka szódás elri-degülés volt.


Balatonberény : 411,468? 411,???


1,38-kor szembemenesztés miatt Balatonfenyves - Balatonmáriafürdö között ütközött egy mangánt szállító és egy üres tehervonat (2286. sz. és 2289. sz.). A balesetben 6 ember meghalt, ketten súlyosan, ketten könnyebben megsebesültek. A két gépet és 15 kocsit selejtezték. Balatonszentgyörgy állomás forgal-mi szolgálattevöje szabályozta a nyíltvonal forgalmát. Feledékenységböl mindkét vonat számára menetenge-délyt adott. A mozdonyok világítása jól müködött, de mire a két mozdonyszemélyzet észrevette a veszélyt, már nem tudta megakadályozni az összeütközést. A vizsgálat kifogásolta, hogy az egyik gép nem tüzelö fütöje aludt. Ez után írták elö a két fütövel közlekedö vonatoknál a nem tüzelö fütö figyelési kötelezettségét.

A MÁV eredetileg 510 db 411 sor. gözmozdonyt vásárolt 1947-ben. 486 db üzembe állt, 26 db pe-dig megmaradt alkatrésznek. Az évek során ezekböl pótolták a balesetes mozdonyokat. A baleset után (ez volt az elsö vesztesége a sorozatnak) a selejtes gépek pályaszámát két új gép kapta meg.


Bp. Déli pu. : 411,


Az Endresz György térre nézö támfal tetején lévö fordítón a 411-es nem tudott megállni, való-színüleg müszaki hiba miatt. A fordítóról leszaladva a kerítést áttörte, majd a szerkocsi a mozdonyról lesza-kadva az úttestre zuhant és mélyen a földbe fúródott. Kidöntött egy BSzKRt oszlopot, ezért a villamos vágá-nyait is áramtalanítani kellett. A mozdony közel függölegesen a falnak támaszkodva állt meg.


Ceglédbercel-Cserö - Albertirsa között :


18,30-kor az íves pályarészen síntörés miatt kisiklott a Budapeströl Nyíregyházára tartó gyorsvonat hat személy- plusz az étkezökocsija. A vonat mozdonya és kalauzkocsija a pályán állva maradt, a siklott kocsik a hét méter magas töltés aljába zuhantak. Négyen haltak meg két utas és az étkezökocsi két dolgozója, a súlyos sebesültek száma 27, a könnyebbeké 56 volt. volt. A síntörést az 1907-töl a pályában levö "I" rend-szerü 42,3 kg-os sín kifáradása okozta. A vonat a baleset pillanatában az engedélyezett 70 km/h helyett 72,7 km/h sebességgel ment, de ez a balesetben nem játszott szerepet.


Bp. Szent László u. sorompó :


A két gözmozdonyból álló gépmenet 20,01-kor elütött egy 20-as autóbuszt. A gépkocsivezetö sú-lyosan megsérült. A sorompókezelö a sorompót nem engedte le idöben.


Levél 1856/7 sz. : 411,206


Kazánrobbanás. A mozdony vízállásmutatója elromlott. A 898 sz. tehervonat 15 kocsija kisiklott a mozdony a mögötte álló teherkocsiba fúródott. Három vasutas meghalt, három megsebesült. A roncshegy szétszedése és a pálya felszabadítása hosszú idöt vett igénybe.


Békéscsaba fth. : 325,


Kazánrobbanás, egy korábban bekövetkezett és föjavításkor nem kijavított támcsavar szakadás miatt. Egy halálos áldozat és több sebesült volt. A vizsgálat után felelösségre vonták az illetékes kazánbiztost is aki a föjavítás utáni vizsgálatkor a hibát nem vette észre.


Székesfehérvár kp. bj. :


18,40-kor a 1806 sz. szombathelyi gyors utolérte és beleszaladt a 1226 sz. helyi személyvonatba. öten a helyszínen, hárman késöbb meghaltak, a sérültek száma 28 volt.
Buda-Császárfürdö : 324, BHÉV 110 psz. mk.


A beérkezö esztergomi* személyvonat gépe körüljárt az állomáson. Ezek után, valószínüleg hibás váltóállítás miatt (a gép után elfelejtették visszaállítani a 11. sz. váltót) 6,39-kor a Szentendréröl beérkezö 4017 sz. HÉV szerelvény összeütközött az I. vágányon indulásra váró 3422 sz. esztergomi személyvonattal. 26 halott, 57 sebesült. Molnár Imre váltókezelöt a statáriális bíróság halálra ítélte és még a baleset napján kivégezték.

*Az Északi Összekötö híd felújítására csak késöbb került sor, ezért jártak az esztergomi vonatok is az az óta már megszünt Buda-Császárfürdö állomásra.
Székesfehérvár - Sv-Repülötér közt : Árpád típusú sínautóbusz (Elöd?)


A 1207 sz. közlekedö motorkocsi 8,31-kor beleszaladt a bejáraton álló 1297 sz. tehervonatba. 8 személy megsérült, 25 kocsi siklott. Oka a visszajelentés hiánya volt.


Miskolc : 411,456


30/31. éjszakáján a mozdony túlhúzott a gurítón és a kb. 5-6 m-es mélységbe zuhant. Valószínüleg a mozdonyvezetö és a fütö is elaludt. Mindketten meghaltak.


Köbánya-Felsö : 424,337


Felborult.Gyál-Felsö, vasúti átjáró : 315,808


A FAÜ 54/B jelü autóbuszát elgázolta a személyvonattal, fordított állásban közlekedö gözmoz-dony. Az Ikarus 30 típusú autóbuszt 1958.11.13-án selejtezték.


Miskolc-Tiszai pu. : 424,322 411,193


5 óra 40 perckor a 490. sz. tehervonattal bejárt a VI. vágányra és horzsolódott a VII. vágányon, ha-táron kívül álló Trumannal.


Kál-Kápolna : 424,103


A késöi fékezés miatt a Füzesabony felöl bejáró személyvonat. a határon belül nem tudott megállni, és kiszaladt az építés miatt felbontott vágányra. A mozdony a kavicságyban állt meg.


Budatétény, vasúti átjáró : 411,384


18,24-kor a 1061/d sz. tehervonat elgázolta a nyitott sorompón megállás nélkül áthajtó GA-06-76 frsz. 14-es jelzésü Ikarus 60-as típusú FAÜ autóbuszt. Egy ember meghalt, 15 megsebesült. A mozdony lég-sürítöje és hengere megsérült, ezért szolgálatképtelenné vált. A buszt 1960.12.01-én selejtezték.

A 6. sz. örhely sorompókezelöjét, aki jegykiadó ör is volt egyben, Nagytétény-Diósd állomás II. sz. állítóközpontjának váltókezelöje idöben, a tehervonat állomásról történö kihaladása közben értesítette a 1061/d sz. vonat elindulásáról. Ezt ö tudomásul vette és a menetjelzés idejét a fejrovatos naplóba be is je-gyezte. Elkezdte intézni a pénztári átadással kapcsolatos teendöit és ez elvonta a figyelmét a vonatforgalom-ról, bár arról tudott, hogy az 1806 sz. vonat is elindult Budafok-Háros állomásról. A vonat érkezése elött há-rom perccel kellett volna a sorompót lezárni, de erre akkor nem került sor. Mikor helyi szokásként a 7. sz. örhely sorompókezelöje telefonált, hogy a vonat elhaladt elötte, kiment a térre, hogy a sorompót lezárja. A két örhely közötti távolság 1400 m, de ekkor a tehervonat az átjárótól már csak kb. 50 m-re volt és kb. 40 km/h sebességgel közeledett a nyitott sorompó felé. Az autóbusz is közeledett az átjáró felé és a sorompó elött lévö megállónál le- és felszálló utas hiányában nem állt meg. Mivel a sorompó nyitva volt, ráhajtott az átjáróra. A csapórudak alá ért, mikor a sorompóör, kilépve az örházból a közutat fedezö vörös jelzölámpát bekapcsolta és elkezdte a sorompót leengedni. Ezt azonban a soför nem vette észre. Az ör megpróbálta "megállj" jelzés adásával és kiabálással a buszt megállítani, de nem sikerült. Az autóbusz és a tehervonat éppen egyszerre ért az átjáróba. Az átjáró elött kb. 30-40 m-rel a figyelö fütö meglátta az érkezö autóbuszt, szólt a mozdonyvezetönek, aki gyorsféket alkalmazott, de a vonat gyakorlatilag sebességcsökkentés nélkül, még a fékhatás kialakulása elött elgázolta a buszt. Az a gép bal oldali ütközöjére felakadt és a vonat 155 m-en keresztül, a teljes megállásig tolta maga elött. A sorompókezelö a vonat mozdony- és vonatvezetöjét, va-lamint kezelöjét utasította a másik vágányon már csak 500 m-re lévö, közeledö 1806 sz. vonat megállítására. Ezt vele együtt sikeresen megtették, a vonat a busz roncsától 250 m-re megállt.

A balesetért hibás volt Horváth János sorompóör, aki a sorompó lezárását elmulasztotta és Kiss Péter gkv., mert a KRESZ-ben elöírtak ellenére nem állt meg az átjáró elött és nem gyözödött meg az áthaladás veszélytelenségéröl.Van néhány baleset amiröl csak annyit tudunk, hogy megtörtént.Valamikor az 50-es v. 60-as években teherautót gázolt az AB mot 368-as.

Az 1950-es években Sárszentmihály - Csór-Nádasladány között szembemenesztés miatt összeütközött két olajvonat. Mindkét vonatot két gép húzta. Személyzetük ki tudja hányadik óráját töltötte már szolgálatban. Elaludtak. A négy gépen csak id. Szakocsi Géza volt éber. Ő észlelte a veszélyt és vészsípjelzést adott. Ezt sem az öt elöfogatoló gépen sem a másik vonat két gépén nem vették észre. Saját vonatát megállította de fütöit sem tudta felébresztenie. Az utolsó pillanatban menekült el, gondolom leugrott. Az olajrakomány kigyulladt.

Az '50-es években kiborult egy BoCo Herceghalomnál.
2010. szeptember 7.
: 7361Felhasználási feltételek