online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A MEGSZÁMLÁLHATÓ FŐNEVEK ÉS AZOK TÖBBES SZÁMA

nyelvtanfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
FOLYAMATOS JELEN ÉS SIMA JELEN IDŐ ÖSSZEHASONLÍTÁSA (ACTION & STATE VERBS)
New English File Pre-Intermediate - Grammar Bank
Az ige és az igenevek szerepe a mondatban
Hangalak és jelentés viszonya a szavakban
OLASZ NYELV EMELT SZINT ÍRÁSBELI JAVÍTÁSI ÉS ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ
OLASZ NYELV EMELT SZINT SZÓBELI JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ
New English File Elementary - Grammar Bank
Szóelemek (morfémak)
 
bal also sarok   jobb also sarok

A MEGSZÁMLÁLHATÓ FŐNEVEK ÉS AZOK TÖBBES SZÁMA

Még mielött leírnám az idevonatkozó szabályokat, el kell egy nagyon fontos dolgot mondanom az angol fönevekröl általában.

Az angol föneveket két részre lehet osztani: megszámlálható (countable) és nem megszámlálható (uncountable) fönevek. Azt, hogy ez pontosan mit jelent, azt a késöbbiekben fogom elmagyarátzni. Most a MEGSZÁMLÁLHATÓ fönevekröl lesz kizárólag szó. (A nem megszámlálható föneveknek nem is lehet többes számú alakja, mivel nem megszámlálhatók!)

Az angolban, mint minden más nyelvben általában, a föneveknek van egyes (kutya) és többes (2 kutya, kutyák) száma. Ugyanúgy, mint a magyarban a '-k' (kutyák), az angolban is lesz a többes számnak jele, mégpedig az '-s' (dogs).

Azokat a föneveket, amelyeknek l 626f57g ehet többes számú alakja, azokat hivjuk megszámlálható, angolul 'countable' föneveknek.

Tehát:

kutya

dog

kutyák

dogs

könyv

book

könyvek

books

autó

car

autók

cars


Nagyon fontos különbség a magyar nyelvhez képest, hogy amikor a magyar számszerüsít konkrétan vagy nagyjából valamit, és az több, mint egy, a fönevet akkor sem teszi többes számba:

egy asztal

a table

két asztal

two tables

sok asztal

many tables

kevés asztal

few tables

néhány asztal

some tables

ezek az asztalok

these tables


Csak akkor kerül magyarban a fönév többes számba, ha többröl beszélünk, de nem mondjuk meg, hogy mennyi: asztalok, kutyák, autók, stb

Ez az angolban nem egészen így müködik, ugyanis angolban akkor van egyes számban a fönév, ha tényleg csak egy van belöle. Amennyiben többröl beszélünk, ki kell tenni a többes szám jelét, még akkor is, ha megmondjuk, hogy mennyi az a több:

a dog

egy kutya

this dog

az a kutya

dogs

kutyák

2 dogs

2 kutya

many dogs

sok kutya

few dogs

néhány kutya

these dogs

ezek a kutyák


Figyelj a helyesírásra is!
Az -s/-sh/-ch/-x-re végzödö szavak és a többes szám jele 's' közé becsúszik egy 'e' kötöhang, mert különben nem tudnád kimondani:

bus

buses

dish

dishes

church

churches

box

boxes


a következö két szóban is ez történik, bár ezek nem végzödnek -s/-sh/-ch/ vagy -x-re:

potato

potatoes

potato

potatoes


Van néhány angol szó, aminek a végzödése '-f/-fe', és ahol többes számban ezek az 'f' betük 'v'-re változnak (így a szó vége '-ves' lesz) ami a kiejtésben nem nagyon látszik meg, inkább csak az írásban:

leaf (falevél)

leaves

knife (kés)

knoves

wife (feleség)

wives

life (élet)

lives

thies (tolvaj)

thieves

loaf (vekni, cipó)

loaves


Vannak aztán az angolban olyan szavak, amiknek csak többes számú alakja van, vagy legalábbis mást jelent a szó, ha egyes és mást ha többes számban használjuk. Mondom inkább a konkrét példákat, hogy jobban megértsd:

trousers

nadrág

pants (US)

nadrág

jeans

farmer nadrág

shorts

sort nadrág

tights

harisnyanadrág

pyjamas

pizsama

knickers

bugyi

panties

bugyi

underpants

alsónadrág

scissors

olló

glasses

szemüveg

sunglasses

napszemüveg

shoes

cipö (1 pár)

boots

csizma, bakancs (1 pár)

socks

zokniMi a közös ezekben a szavakban? Az angol szó többes számban van, pedig egy dolgot jelöl (magyar aggyal gondolkodva). Ha jól belegondolsz, és magad elé képzeled ezeket a tárgyakat, akkor rájössz, hogy mindegyik valahogy két egyforma részböl áll. Például nagyon sok ruhadarab elnevezése így müködik, azon logika alapján, hogy a nadrágnak, a szemüvegnek két szára van, a pizsama két részböl áll, az ollónak is két nyele van, a lábbelikböl is van egy jobb és egy ballábas, stb. Tehát hiába van az angol szó többes számban, a jelentése egy dologra vonatkozik!
Ha mégis többes számba szeretném tenni ezeket a szavakat (mondjuk két nadrág vagy 3 napszemüveg), akkor azt így kell:

2 pairs of trousers/pants
3 pairs of sunglasses

Mivel a 'pair' szó azt jelenti, hogy 'pár', ez szó szerint így néz ki: 2 pár nadrág, 3 pár napszemüveg. Mellesleg a zoknit a magyar is párban számolja (meg a virslit, de ennek semmi köze ehhez!).

Szóval, ha számolni akarod ezeket a szavakat, akkor gyakorlatilag a 'pair' szót számolod (mivel az megszámlálható az angol logika szerint), és azt mondod meg hogy hány pár belöle. (1 pár számít 1 darabnak magyarul gondolkodva.)


Találat: 7868


Felhasználási feltételek