online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

COMPLETE BOOK OF FOOSBALL

sportfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Tricepsznyújtas fekve
A mellizom
Fekvenyomas ferde padon egykezes súlyzókkal
Edzéstervek nők részére
Fekvenyomas egyenes padon
COMPLETE BOOK OF FOOSBALL
 
bal also sarok   jobb also sarok

COMPLETE BOOK OF FOOSBALLKöszönetnyilvánítás


A szerző szeretné köszönetét kifejezni az alábbi emberek együttműködéséért és támogatásáért: Luc Mertens, Faye McWilliams, Joe McCarthy, Don Marshall, Cal Rogers, Lee Peppard, és a profi játékosok, akik információkkal járultak hozzá ehhez a könyvhöz. És ami a legfontosabb, a szüleimnek a felbecsülhetetlen támogatásukért.

Bevezető


1971-ben, 15 éves koromban kezdtem el csocsózni. Abban az időben nem voltak bajnokságok, vagy játékra ösztönző dolgok a játék szeretetén kívül. Sohasem álmodtam volna karrierről a felsőbb osztályú csocsóban, vagy egy 1 millió dolláros profi bajnokságról, ami a világ minden tájáról vonz játékosokat. Ma ez már a valóság. Egy évtizeden belül a csocsó átalakult a hobbi vagy kocsma szintről egy szervezett, profi sportággá, szervezett versenyekkel, és akkora díjakkal, mint a golfban és a teniszben.

Az első profi bajnokság, melyet 1975-ben tartottak, alkalmat adott a csúcsjátékosoknak az ország különböző részeiből, hogy elutazzanak és összehasonlítsák a stílusokat, valamint a játékelméleteket. A bajnokság kezdetén a helyi stílusok nagyon különböztek és intenzív volt a rivalizálás az ország más-más területéről származó játékosok között. A bajnokság végére azonban, a csúcsjátékosok egy csoportja, akiknek az ügyessége hatalmasat fejlődött, kiemelkedett. Többé már nem nevezték a stílusukat helyinek, mint például a "lassú Texasi", vagy a "Portlandi rakéta"); játékuk inkább az országszerte található legjobb technikák kombinációját tükrözte, melyeket a bajnokságon teszteltek és ezt már csak profinak lehetett hívni.

Az első profi játékosok igazi úttörők voltak, nem azért mert ők járták végig az első profi csocsó - versenysorozatot, hanem azért, mert tulajdonképpen ők alkották meg a sport alapvető szabályait, ahogy a mai játékosok ismerik. A képzeletnek nem voltak határai, hogy megtalálják a kivédhetetlen lövést, vagy a kijátszhatatlan védelmet. A meglepetés ereje kiemelkedő fontossággal bírt, és az első profik gyakran kelletlenül osztották meg összegyűlt tudásukat és titkos fegyvereiket.

A versenyasztalok körüli arcok egyre ismerősebbek lettek, a meglepetés ereje veszített hatékonyságából. A természetes kiválasztódás folyamatával bizonyos technikák állandó részévé váltak egy játékos repertoárjának. A hangsúly a meglepetésről áttevődött a fortélyosságra, s a játékosok számára természetessé vált, hogy egyre nyitottabbak legyenek, és egyre inkább megosszák tudásukat másokkal. Ma, ami megkülönbözteti a profi játékosokat az amatőröktől, az az ügyesség precízitásának szintje, melyet elhivatottsággal, gyakorlással, és a versenyeken szerezhető tapasztalattal érhető el. A profi versenyek iskolává váltak, nemcsak a profi játékosok számára, hanem a kezdők és újoncok számára egyaránt. A legtöbb profi játékos a legnagyobb örömmel segít egy másik játékosnak, legyen az újonc vagy profi, a játék egy bizonyos formájával. Az amatőr játékosok, akik elmennek a profi versenyekre nemcsak egy verseny értékes pillanatait szerzik meg maguknak, hanem díjmentesen részt vehetnek egy szakmai tanácsadáson, melyet a világ legjobb profi játékosai kínálnak. Ezen felül minden kategóriában lehet versenyezni, ami lehetőséget nyújt a kezdő játékos számára, arra hogy csiszolja a tudását úgy, hogy ugyanabba a kategóriába tartozó játékosok ellen versenyezhet. Megkockáztatom a kijelentést, hogy egy kezdő többet tanul egy hétvégén egy országos bajnokságon, mint hónapok alatt otthon, vagy helyi versenyeken.

A könyv célja, hogy megossza veletek a profik tudását, melyhez eddig csak a bajnokságokon juthattunk hozzá. Minden tudás, amit a profi bajnokságokban eltöltött évek alatt szereztem itt van, akárcsak a tippek más profi játékosoktól az egyéni stílusukra és elméleteikre vonatkozóan. Mivel a könyv célja, hogy teljes útmutatót nyújtson a sportágról az amatőr játékos számára, nagy hangsúlyt fektettünk a profi játék alapjaira. De teljesen mindegy, hogy milyen az ügyességi szinted, biztos vagyok benne, hogy ez a könyv nagyobb rálátást ad játékod bizonyos elemeire. A sikernek nincsen megírt receptje, de a biztos alap, az elengedhetetlen első lépés. Ez a könyv biztosítja számodra az információt, mellyel felépítheted ezt az alapot, és profi játékosok tanácsaival lát el, melynek segítségével mindig a jó irányba tartasz majd.

Ez egy új profi sport hajnala. Minden évben több játékos vesz részt, és a díjak mértéke is nő. Ennek a könyvnek a segítségével, valamint egy adag elhivatottsággal és sok-sok óra gyakorlással te lehetsz a holnap egyik szupersztárja.

A csocsó történe


Minden esetben, amikor azt mondod, hogy foosball, helytelenül használod az eredeti német szót.

A foosball, a fussball szó amerikai elferdítése. A német szó jelentése a futball irodalom szerint láb+labda. A sport hivatalosabb neve az asztali-foci, az amerikai játékosok, akik szeretik foosball-nak, vagy csak foos-nak hívják. *Magyarországon a csocsó szót használják.

Sajnos a játék eredetét nem olyan könnyű kinyomozni, mint a nevét. Mint a legtöbb játéknál, egészen valószínű, hogy a csocsó változatai ugyanabban az időben fejlődtek ki a különböző országokban. A szervezett futball először 1860-ban lépett színre, az asztali verziót néhány évvel később találták ki, de mindenképpen 1800 után. A legkorábbi amerikai csocsóasztal szabadalom 1901-ben lett regisztrálva, de általánosan elfogadottan a csocsó, mint a futball is Nyugat-Európából ered.

Egy újabb keletű cikk egy Belga folyóiratban (Le Soir Illustre, No. 2471, November 1979, p. 26) azt állítja, hogy az első csocsóasztal feltalálója egy francia Lucien Rosengart nevű személy volt, aki 1880-1976-ig élt. A Citroen autógyár egy alkalmazottja volt, aki hatalmas vagyont halmozott fel, a leleményes találékonyságával. Csakhogy néhányat említsünk a baby-foot mellett, ami a csocsó eredeti neve, megbízták a mini-autó, az elsőkerék meghajtás, a biztonsági öv kifejlesztésével.

Az egyik legrégebbi csocsó gyártó egy svájci Kicker nevű cég, melynek Genfben van a székhelye. Ennek asztalait szintén Kicker-nek hívták, és Svájcban, Németországban, Belgiumban voltak a legelterjedtebbek. Ahogy a szó általánossá vált, a kicker lett az az európai játékosoknak, ami most a foosball az amerikaiaknak.

Az európai országokban, úgymint az Egyesült Államokban a csocsó nem vált széleskörűen elterjedtté a 2. Világháború végéig. Egy néphit szerint a csocsót azért találták ki, hogy a háborús veteránok rehabilitását segítse. Annak ellenére, hogy nem ebből a célból találták ki a csocsót, nagyszerű eredményekkel alkalmazták a rehabilitációban, főleg a szem-kéz koordináció javítására. Amerikában ma is sok államban szerepet játszik a szociális rehabilitációban, szabadidős programok részeként, melyeket az állami és szövetségi rehabilitációs szervezetek kínálnak

Az amerikai katonák felelősek egy közönséges tévhitért, ugyanis hosszú ideig őket tartották az egyedüli amerikai játékosoknak. Mialatt Németországban állomásoztak, gyakran tértek haza a német csocsó játékosokról szóló történetekkel, melyek szerint hihetetlenül jók és bármelyik amerikait képesek megverni. Az 1970-es években, profi bajnokságokban való részvételünk első éveiben, e gondolat elterjedtsége sok jegyzett amerikai játékost bosszantott. Annyira jók voltunk - hogy lehetnek ők jobbak?

Az európai versenyeket az USA-hoz viszonyítva, már régebb óta szervezik. A Belga ligát például már 1950 óta rendezik meg. Ennek ellenére csak 1976-ban történt, hogy egyesítették a ligákat Európa különböző országaiból és megalapították az Európai Asztali-Foci Szövetséget (ETU), és évenkénti rendszerességgel megmérkőztek egymás ellen az Európa Kupán. Az egyesülés még mindig nagy probléma az európai játékosok számára. Nagyon sok asztal márka létezik és természetesen minden ország a sajátját részesíti előnyben. A figurák alakja, a fogantyúk mérete és a labdák kialakítása minden márkánál más és más, megnehezítve ezzel a játékosok dolgát, hogy váltsanak egyikről a másikra.

Az Európaiak játékstílusa a saját asztalaikon lehet, hogy jobb volt, de az Amerikaiaknak volt valami, ami nekik nem: egy profi verseny egymillió dolláros pénzdíjjal. Az európai csocsó versenyek pénzdíjai nagyon alacsony szinten stagnáltak. Az amerikai asztal bevezetése egyre inkább összehozza az európai játékosokat, egyre többet játszanak az amerikai asztalon, amerikai szabályokat használva. Egy törekvésük van: az amerikai pénzdíj.

A 250000 dolláros 1979. májusi VB fogadta a legnagyobb európai delegációt, úgy 36 játékost Angliából, Írországból, Hollandiából, Belgiumból, Németországból és Svájcból. A nézeteltérések az Amerikaiak és Európaiak között vitathatatlan volt, és a legtöbb vita a szabályokból eredt. Amikor egy rendező és egy tolmács odament egy asztalhoz, gyakran azt vették észre, hogy az egyedüli probléma a kommunikáció. A verseny végén tengerentúli barátságok köttettek, és az európai játéktudás sok amerikai játékos csodálatát vívta ki.

A csocsót mindenütt játsszák a világon. Megtalálható Közép- Kelet-és Észak-Afrikában, Dél Amerikában, Ausztráliában és Tahitin, ugyanúgy, mint Európában, Angliában, és Észak-Amerikában. Két idegen ország, akik kifejezték részvételi vágyaikat az Amerikai Nemzeti Bajnokságban: Argentína és Japán. Ne lepődj meg, ha látod ezeket a csapatokat a VB-n a közeljövőben.

Milyen jövő áll a csocsó előtt? Erzt a kérdést egy szóval meg lehet válaszolni: TÖBB játékos, TÖBB országból, TÖBB bajnokságon versenyez, TÖBB pénzdíjért. A legújabb felmérések szerint egyedül az USA-ban minden héten 1,9 millió ember csocsózik. Az ok ami miatt a sport az USA-ban az elmúlt évtizedben ilyen fenomenális növekedést mutatott, nem titok: fogták a csocsót, a kocsmai játékot, és átformálták egy nagy pénzdíjas profi sporttágá.Profi csocsó


A játék európai kezdetén kívül, melyet nehéz dokumentálni, a profi csocsó sport eredetét könnyű bemutatni. Kétségtelen, hogy a kocsmai játék profi sporttá alakításáért felelős személy E. Lee Peppard, a Tournament Soccer (Versenyszerű Csocsó) nevű társaság elnöke.

A hatvanas években, Peppard csocsóba való belekeveredését megelőzően, az ország különböző részein tartottak már néhány versenyt. Ezek rendszerint egy helyi kocsma saját maga által támogatott versenyei voltak, de a játékosok minden alkalommal megtették a távolságokat, hogy részt vegyenek a megmérettetéseken, nem volt probléma, hogy milyen kicsi a pénzdíj. Olyan önzetlenség, mint ezek a korai erőkifejtések voltak, senkinél sem volt látható nagyobb verseny szervezésénél, sem annál a hévnél, hogy nagyobb pénzt fektessenek a sportba.

Peppard mind a látvány, mind a merészség embere volt. A Montana államban található, missulai, saját tulajdonú kocsmájában, a Nyolcgolyós biliárdban, szervezte az első nagy csocsó versenyt 1972-ben 1500 dolláros összdíjazással. Ez egy csodálatos siker volt, Oregonból, Washingtonból, és Idahoból odautazó versenyzőkkel.

Pontosan egy évvel később, 1973-ban a Háborús Hősök emlék hétvégéjén lett megrendezve a második Északnyugati Bajnokság, újra a Nyolcgolyós biliárdban, de néhány nagyon fontos változtatással. A pénzdíjat több mint háromszorosára emelték, mint amit az ezt megelőző években valaha is adtak - a hihetetlen 5000 dollárra. A várható résztvevők számához igazítva, 28 asztalt állítottak fel, de ezek nem a megszokott német védjegyű asztalok voltak, melyeket a megelőző években használtak. Helyette, bemutatták a játékosoknak az új védjegyű csocsó asztalt, - Peppard védjegyével - a versenyasztalt.

Az első versenyasztalt, Taiwanban gyártották Peppard leírásai szerint, támogatva egy nagy strukturális változtatást: a roppanásálló rudat. A szokásos üreges rúdú német asztalt, melyre a versenyzők panaszkodtak először, megerősítették a változtatáshoz, és a bajnokság végére kiderült, hogy ez a rúd elősegíti a még pontosabb kezelhetős 252j92c éget és az erőteljesebb játékstílust. Még ma is ez az alap a versenyasztalnál, a roppanásáló rúd egy fontos tényezővé vált az amerikai profi stílus kifejlesztésében.

Még nagyobb fontossággal bírt, a megnövelt pénzdíjnál, és a roppanásálló rúdnál, Peppard motivációjában a változtatás: az 1500 dolláros verseny a megelőző évben a kocsmai üzletét segítette előre; az 5000 dolláros verseny azonban a versenyasztalát támogatta. Ez az egyedülálló koncepciós termék segítette át a versenyeken, ez volt Peppard siker sztorijának, hét éves vállalkozásának hátterében - egy sztorinak, ami a profi csocsó történetének szerves része.

A következő mérföldet a profi csocsó kialakulásának útján egy év múlva érték el - immár a hagyományokhoz híven - a Háborús Hősök emlék hétvégéjén. Abban az évben a csocsó népszerűsége radikálisan megnőtt és nem csak északnyugaton, hanem az ország más részeiben egyaránt. Amíg az olyan első csocsó hírességek, mint Marcio Bonilla, Larry Folk, Joe Snider és Jack Briggs az északnyugat legjobbjainak titulálták magukat, az ország más részei is megteremtették saját legendáinkat, mint például Tom Hansen és Billy Sumption Minnesotából, vagy a colorádói Mike Bowers, vagy Gerry Pfeil és Ed Whitesides Texasból. Gerry Pfeilt gyakran emlegetik az első profi csocsó játékosként, mivel olyan magas színvonalat mutatott teljesítményében, ruházatában és hozzáállásában, sokkal előbb, minthogy ezt a színvonalat szabályok követelték volna meg a játékosoktól. A csocsó ezen úttörői, és játékosok százai az Egyesült Államokból először 1974 májusában találkoztak az első nemzeti csocsó bajnokságon Elitch Gardensben, Denverben, hogy megküzdjenek egy 50000 dollár összdíjazású versenyen!

Még egyszer, a zseniális elme a bajnokság mögött Lee Peppard volt, és az eseményt Tournament Soccer International Table Soccer Championship (TS Nemzetközi Asztali-foci Bajnokság) névre keresztelték. Hogyha az 50000 dollárnyi készpénz hihetetlennek tűnt a versenyzők számára, a 144 csocsóasztal látványa egy nagy teremben elképesztő volt. Ez csocsó volt és elérkezett a nagy pillanat.

A denveri bajnokságról keletkezett anekdoták a csocsó folklór állandó részeivé váltak. A mesék három órás meccsekről, pörgetett rudakról, megállíthatatlan falpasszokról szóltak - mesék, melyek inkább voltak igazak, mint túlzóak. Az igazat megvallva, jó tanulási lehetőség volt ez a résztvevők és a bajnokság szervezői részére egyaránt. Nagy különbség van egy 5000 dolláros és egy 50000 dolláros bajnokság között, és a Tournament Soccer több hónapos tervezése és felkészülése ellenére eluralkodott a zűrzavar. Sok játékos számára ez volt az első alkalom a roppanásálló rúddal való találkozásra, és az első alkalom mindenki számára, hogy a helyi stílusok és szabályok közti jelentős különbségeket felismerjék. Ennek ellenére az elégedetlenség és a vita, melyet a csocsó kultúra sokkja okozott hamar átengedte helyét a szórakozásnak, ahogy a verseny haladt. A közelei vidámpark fesztiváli hangulatot teremtett, és ha egy játékos unatkozott is két meccs között, csak elment egyet hullámvasutazni, amely aztán igazán felrázta.

A döntő meccs a nyílt páros kategóriában kedden, hajnali ötkor ért véget. Ennek az állóképességi tesztnek a győztesei - az első nemzeti bajnokok nyílt páros kategóriában - Gordy Somekawa és Joe Purcell voltak Seattleből. 8000 dollárt vittek haza, míg a második helyezett Bill Sumption és Tom Hansen 5000 dollárral térhetett haza. A hétvége további nagy győztesei nyílt egyéni kategóriában Mike Bowers első helyezett, és Dale Fallon második helyezett, valamint vegyes párosban Gary Pfeil és Lory Schranz első helyezettek, Jack Briggs és Karin von Otterstedt második helyezettek, női párosban Karin von Otterstedt és Vicki Chalgren első helyezettek, Karen Waehlte és Marla Gibson második helyezettek voltak.

A bajnokság által gerjesztett káoszon kívül kialakult egy nemzeti szolidaritás a játékosok között. Megalakult az Asztali-Foci Világ Szövetsége (WTSA), a játékosok szervezete, amely még mindig a profi csocsó irányító szerveként szolgál és felelős a játék hivatalos szabályaiért, valamint a mez-kód és a játékosok vezetésére irányuló szabályzatokért. John Gililland, egy texasi játékos lett a WTSA első elnöke, valamint az első hivatalos magazin, a Foos Noos szerkesztője. Az ország minden régiójának megvolt a maga WTSA képviselője, akik havonta tájékoztatást küldtek a Foos Noos-nak, hogy mi történt a területükön. Annak ellenére, hogy a WTSA és a Foos Noos nagyon sok változáson esett át az évek alatt, ma is kielégítik a csocsó játékosok igényeit szerte a világon.

A denveri verseny összehozott egy másik szövetséget is, Peppard és Cal Rogers szövetségét, egy játékost és egy csocsó támogatót Texasból. Vitathatatlan, hogy a verseny legintenzívebb vetélkedése az Északnyugatiak között, akik villámgyors tempóban játszottak, és a Texasiak között volt, akik jobban kedveltek egy sokkal lassab - de halálos - iramot. Cal, egy nem hivatalos szóvívő volt a texasi delegációból, Lee-vel való párbeszédjei, a szabályok és a verseny lebonyolítások egységesítésére vonatkoztak, majd barátsághoz vezettek, mely Cal Rogers hírnevétől a Tournament Soccer vezérkaráig vitt. Texas összefogott Montana-val Seattle-ben a Tournament Soccer új székhelyén, mely sínre tette, néhány hónappal a tervezett után, az eddigi legmerészebb csocsó tervet - az 1975-ös Negyed Millió Dolláros Profi Csocsó Bajnokságot.

1975. januárban, a Tournament Soccer 32 várost hirdetett meg verseny helyszínként. Boston-tól kezdve, Los Angeles-en át, Honolulu-ig, tengerparttól tengerpartig haladt a bajnokság, a pénzdíjjal együtt, 1000-től 20000 dollárig. Az 1975-ös Nemzetközi Tournament Soccer Bajnokság januártól augusztusig tartott, az Amerikai munkásság ünnepének hétvégéjén, a döntő helyszíneként a denver-i Régens Szállót választották, 100000 dolláros díjjal.

A nemzetközi szponzorok támogatása nélkül szervezve, a Tournament Soccer tagjai - Cal Rogers, Steve Blattspieler Missoula-ból, és Kyle Edie Texas-ból - gyakran vitték magukkal az asztalokat, és ezzel a csocsót sok olyan területre, amelyet egyáltalán nem ismertek.A csocsó alapjaiA kezdő illetve nem régóta játszó emberek hajlamosak átugrani a fontosabb alapokat, mint a labda bedobása, a markolat megfogása, az asztalhoz viszonyított elhelyezkedés és még sorolhatnám. Gyakran az alapok ismerete határozza meg, hogy kiből lesz átlagos és kiből profi játékos. Ezen technikák magas szintre történő fejlesztésével tudja egy játékos kialakítani, gyorsítani és fejleszteni a saját játékstílusát.A bedobás (szerva)


Az irányított bedobás elsajátítása, az első és legfontosabb minden játékos számára. A szabályok szerint a bedobó (szerváló) játékos, befolyásolhatja a labda irányát, természetesen anélkül hogy benyúlna a játéktérbe.

A szerválásnak két fajtája terjedt el. Egyik az ejtett bedobás amit könnyű megtanulni, de én mégis inkább a másikat az ujjas szervát ajánlanám, ahol az ujjadat használod a labda beesésének irányítására. A lényeg, hogy a labda a te középpályás sorodnál és ne az ellenfélnél landoljon.


1. kép: Ejtett bedobás


1. Technika: Ejtett szerva


A. Készülj fel a szervára. Bal kezeddel fogd meg a középpályás sorodat, hogy készen állj a beeső labda elkapására.

B. Most fogd meg a labdát a jobb kezeddel és helyezd a bedobócsésze bal felső részére. Amikor elengeded a labdát, annak a bedobónyílás jobb faláról a te középpályás sorodhoz kell pattannia. Felkészültnek kell lenned a labda fogadására, mert ennél a szervánál gyorsan esik be a labda a pályára. (Lásd 1. kép.)


2. Technika: Ujjas szerva


A. Készülj fel a szervára. Helyezd a labdát a bedobócsészébe a bal kezeddel. (Ilyenkor megengedett a játéktér érintése, ha a labdát a szerválás előtt belülről helyezzük a bedobónyílásba.) (Lásd 2. kép.) Szorítsd a labdát a bedobónyílás jobb felső oldalához.

B. Helyezd a jobb kezed mutatóujját a bedobónyílásba és támaszd meg a labda bal-alsó részét. Szorítsd a labdát az ujjaddal a bedobónyílás jobb-felső részéhez és tedd vissza a bal kezed a középpályás sorodra. Győződj meg róla, hogy az ujjad nem lóg be a játéktérbe.

C. Annak érdekében hogy a labda a te középpályádhoz essen, lassan emeld el az ujjad a labdáról, megengedve ezzel hogy az a pályára pottyanjon. A legjobb irányítás érdekében, ne húzd ki az ujjad a bedobónyílásból mindaddig, míg a labda le nem esett. Egyszerűen csak engedd el a labdát, hagyd beesni és utána tedd a jobb kezed a csatár sorodra.


2A Technika: Ujjas szerva


Kép 2B


Kép 2CElhelyezkedés az asztal mellett


A megfelelő elhelyezkedés nagyon fontos része a játéknak. A megfelelő elhelyezkedés segít az erős lövésben és magabiztosabbá tesz védekezéskor. Néha a játékosok csodálkoznak ha a lövéseik nem mennek kapura, de nem tűnik fel nekik, hogy másképpen állnak az asztalnál mint általában. Például ha nincs rajtad cipő, alacsonyabban vagy az asztalhoz viszonyítva és még sorolhatnám. Eleinte nagy odafigyelést igényel észrevenni a különbségeket, de ha ráérzel a fontosságára a kiegyensúlyozott, fix elhelyezkedésnek az asztal mellett, az idővel a játékod természetes részévé válik.

Azt senki sem mondhatja meg, hogy melyik a legmegfelelőbb elhelyezkedés számodra. Olyan helyzetet kell keresned, amiben kényelmesen érzed magad és teljes mértékben a játékra tudsz koncentrálni. Számos játékosnak van egy általános beállása, de a kedvenc lövésük előtt máshogyan állnak be.


1. Technika: Mindkét láb a talajon


A következő illusztráció bemutatja a - mindkét láb a talajon, kissé jobbra fordulva - beállást.

Ennél a beállásnál vállszélességű terpeszben állsz, mindkét lábodra egyforma súlyt helyezel és kissé jobbra, az asztal jobb-felső sarka felé fordulsz. Ez a beállás jól kiegyensúlyozott, kapusok és csatárok egyaránt szívesen használják és ideális a Pin, a Falas és a húzás lövéséhez. (Lásd 3. kép)


2. Technika: Jobb láb hátul


Ez a rugalmas beállás valószínűleg a legáltalánosabb a profik körében. Egyaránt népszerű a húzó és a bepasszoló játékosok körében. Ebben a beállásban arccal az asztal felé fordulsz, bal lábad a középpálya vonalába helyezed. Jobb lábaddal a csatársorod vonalába állsz és kissé hátra-fel emeled azt. Testsúlyod nagy részét a kinyújtott bal lábodra helyezed. Jobb lábaddal pedig (mivel azt kissé hátra-fel emelted) lábujjhegyen állsz, hogy egyensúlyban tartsd magad. (Lásd 4. kép)


3. Kép: Mindkét láb a talajon


4. Kép: Jobb láb hátul


Kapus beállás


Az előzőekben megvitatott beállás, csatárnak és kapusnak is egyaránt megfelel. Kapusként elképzelhető, hogy egy kicsit igazítanod kell a beálláson, emlékezve arra hogy a legfontosabb a kényelem és az egyensúly. Egy kapusnak elegendő teret kell biztosítania a csatárja lövéseihez. Ez a szabály azonban fordítva is igaz, ha nálad a labda a csatárod hagyjon elég helyet neked a lövéshez.


A markolat megfogása


Amikor elkezdtem játszani, a legutolsó dolog ami tudatosult bennem az volt, hogyan fogjam a markolatot. Ez akkor természetesnek tűnt csak úgy fogtam, ahogy jött. Remélem ez neked is természetesnek tűnik. Azonban, ha nem elég erősek a lövéseid elkezdhetsz gondolkodni azon, hogy esetleg nem megfelelően fogod a markolatot.

Három alapvető fogás típus létezik. az első kettőt, a marokra fogást és az ujjas fogást leginkább a csuklóból történő lövéseknél használjuk, mint a húzás a tolós bepassz és (egyeseknek) a tolás. A harmadik fogás a tenyeres, amit főként a falas lövéseknél, néha a tolásnál és a húzós bepassznál használunk.

Én azt javaslom, a kezdők először feltétlenül azt tanulják meg, hogyan lehet csuklóból lőni. Egy erős csukló kifejlesztése megalapozza a későbbi csocsós pályádat és ütőképes játékossá tesz.


1. Technika: Marokra fogás


Valószínűleg a legáltalánosabb és legtermészetesebb fogás a marokra fogás. Elég egyszerű elsajátítani. Elsőként helyezkedj el a megfelelő beállásba az asztal mellett. Most helyezd a jobb tenyered a markolatra úgy, hogy a hüvelykujjad a többi ujjaddal ellentétes oldalára kerüljön a fogónak. (Lásd 5. kép) A megfelelő fogás érdekében kissé szorosan markold a fogót, de ne túl szorosan és ne is túl lazán.

Páran azok közül, akik legerősebben lövik a húzást és a tolós bepasszt a világon, ezt a fogást használják. Ez a fogás használható még a back pin-hez és a toláshoz is egyaránt.


5. Kép: Marokra fogás


2. Technika: Ujjas fogás


Egy másik népszerű fogás a csuklóból történő lövésekhez az ujjas vagy más néven golf fogás. Ezt a fogásmódot sokkal nehezebb elsajátítani mint a marokra fogást, kivéve ha neked ez tűnik természetesnek. Én nem ajánlom ezt a fogásmódot a kezdő játékosoknak.

Mindenek előtt helyezkedj el kényelmesen az asztal mellett. Most helyezd a jobb kezed ujjai hajlatát és a hüvelykujjad a markolatra. A mutató és a hüvelykujjaddal fogd szorosan, míg a többi ujjaddal elég lazábban fognod a markolatot. (Lásd 6A kép) Ügyelj arra, hogy a tenyered ne érintse a fogót. Lövéskor a csuklód fordítsd lefelé a hüvelykujjad felé. Lövés után a kezednek abban a helyzetben kell lennie, amint azt a 6B kép kutatja.3. Technika: Tenyeres fogás


Egy jó tenyeres lövés nagyon fontos lehet minden játékosnak, mivel ez az egyik legelterjedtebb fogásfajta a falas lövésekhez.


6A és 6B Kép: ujjas lövés (6A) fogás


(6B) Lövés után


A jó kapusok és egyéni játékosok nagy része kitűnő tenyeres lövéssel rendelkezik. A húzós bepasszoknál, front pin és a srég lövéseknél egyaránt hatásos a tenyeres lövés.

A marokra fogásnál és az ujjas fogásnál a lövést a csukló fordításával hozzuk létre. Az előzőektől eltérően tenyeres lövésnél a markolatot kissé megcsúsztatjuk a tenyerünkbe, minek következtében elütjük a labdát.

Először az álló labdát tanuld meg elütni ezzel a technikával, így teljes mértékben a tenyeres fogás gyakorlására tudsz koncentrálni. Ha már a labda elütését ezzel a módszerrel elsajátítottad, elkezdheted gyakorolni ebből a falas lövést, illetve a tolást és a többit.


A. Először is fogd marokra a markolatot, majd emeld fel a hüvelykujjad a markolatról. Ekkor fogásod a 7A képen látható fogással kell hogy megegyezzen.

B. Ekkor készen állsz a labda ellövésére. Használd a csatársorod középső bábúját ehhez a lövéshez és helyezd azt a labda mögé, mint azt a 7A kép is mutatja. Ügyelj arra, hogy a labda kissé a rúd mögött álljon, mert így még több erőt tudsz belevinni a lövésbe.

C. Mozdítsd lefelé a kezed kb. 2,5 cm-t , miközben a markolatot görgeted a tenyeredben. Ezzel egy időben a bábú lába kb. 2,5 cm-rel, vagy kissé többel emelkedik a labda fölé, mint azt a 7B kép is mutatja. Ez a lendített állapot. Próbáld meg nem tovább görgetni a markolatot a tenyeredben ennél a pontnál. Ha nem így teszel, elképzelhető hogy lecsúszik a kezed a markolatról, ami pörgetéshez vezet.

D. Most már készen állsz a labda ellövésére. Kissé nyomd a markolatot, mialatt gyorsan felrántod (görgeted) a fogót egészen az ujjbegyeidig. Ezzel elérted, hogy a labdát a kapuba ütötted, és a 7C ábra szerinti helyzetbe hoztad a bábúdat.

Gyakorolj tovább állított labdával, míg nem vagy képes folyamatosan erősen ütni a labdát. Ha úgy érzed nem megy, próbálj változtatni pl. próbáld meg erősebben nyomni a kart. Esetleg próbáld meg magasabbra emelni a bábú lábát lendítésnél vagy az elütés után. Variáld a markolat tenyeredben történő görgetésének sebességét. Légy kitartó és hamarosan erősebben fogod megütni a labdát, mint bármikor azelőtt. A könyv későbbi fejezeteiben el fogom magyarázni, hogyan használhatod a tenyeres lövést a falas lövéseknél, a húzós bepassznál, a pin shot-nál és a többinél.


7A Kép: A kar megfogása


7B Kép: A bábú lendítése


7C Kép: Ellövés után


A 7A-7C képek a tenyeres lövés folyamatát szemléltetik.
A labda ellövése


A labda megfelelő ellövése az egyik legfontosabb alap, aminek hiánya a legtöbb kezdőt igen hátrányos helyzetbe hozza. Sok embert láttam már először játszani, és nagyon elkedvtelenítette őket, hogy nem tudtak erőt vinni a lövéseikbe. A kezdők általában előnyben részesítik a pörgetést, a csuklóból kivitelezett lövésekkel szemben, mert ez által több erőt tudnak belevinni a lövésbe.

Egy erős ellövés nem jön magától. Ezt minden játékosnak hosszas gyakorlás, illetve sok játék által kell elsajátítania. Egy erős lövés leginkább a megfelelő időzítés kérdése.

Mindenek előtt szükséged van a labda rúd alatti gördítésének ismeretére. Ez annyit tesz, hogy el kell sajátítanod a labda rúd alatt történő gurításának folyamatát a tolás és a húzás megtanulásának érdekében. A megfelelő lövés elsajátításához a gördítésnek nemcsak gyorsnak, de megfelelően egyenletesnek is kell lennie. Nem szabad túl gyorsan gurítani a labdát a rúd alatt, mert a mozdulat így nem lesz elég egyenletes (folyamatos). A legtöbb kezdő azt hiszi, hogy az erős lövéshez gyorsan kell gurítania a labdát. Ez nem igaz. Egy jó lövés gyorsaságának nagy része, a labda erős ellövéséből származik. És egy erős ellövéshez pedig, szükséges a megfelelően gyors de egyenletes (folyamatos) gurítás.

A következő lépés egy jó lövés elsajátításához, a bábú megfelelő hátralendítése. A lendítésnek csak olyan magasnak kell lennie, hogy megfelelő pozícióba kerülj a labda mögött, de semmiképpen sem akkorának hogy eláruld lövési szándékodat az ellenfelednek. A bábu, labda mögötti pozícióba helyezése kulcsfontosságú. Miközben a rúd alatt gurítod a labdát, a bábú lendítését úgy kell végrehajtanod, hogy az a labdát a lövés pillanatára kissé a rúd mögé hozza (lásd a 8A képen). Mikor ellövöd a labdát, így több erőt tudsz belevinni és a lövés sem lesz ferde, ha a labdát kissé a rúd hozod a lövés előtt. Ezzel a technikával a bábú egy bizonyos nyomó hatást fejt ki a labdára, miáltal azt ellöki (tolja) magától, és így nagyobb lesz annak kezdeti sebessége. Vigyázz, hogy ne engedd a labdát túlzottan a rúd mögé lövés előtt, mert így az könnyen a bábú és az asztallap közé szorulhat lövéskor.


8A Kép: A lövés előtti pillanat (ebbe a pozícióba kell gördülnie a labdának az ideális ellövéshez)


8B Kép: Az ellövés után


A harmadik és egyben utolsó lépés egy jó befejezésben rejlik. Miután a labdát megfelelő pozícióba hoztad, és elkezdted a bábúd lendítését, azt folytatnod kell a labda elütésén keresztül a befejező túlsó holtpontig (lásd 8B kép). Sohase fejezd be a mozdulatot, mielőtt elérnéd a túlsó holtpontot. Lődd a labdát maximális önbizalommal, és mindig fejezd be teljesen a mozdulatot. A túlsó holtpontig tartó mozdulat, ad még egy plusz lendületet a labdának.Általános labdakezelés


Nincs az a könyv vagy ember, aki képes lenne megtanítani neked az általános labdakezelést. Ez nagyon fontos része a játékodnak, aminek elsajátítása csak nagyon sok gyakorláson valamint versenyen való részvétellel vihető végbe. Gyakorolnod kell passzolgatni a labdát minden pár bábu közt az asztalon, és minden lehetséges pozícióban. Természetesen tétmeccsen nem kell ezt tenned, ellenben lehetőleg az összes tét nélküli meccsen ahol csak egyszerűen játszol a haverokkal, fejlesztd a labdakezelésed. Járasd meg a labdát kicsit, passzolgass, néha passzolgass a középpályád és a csatársorod között.

Sok sikert! Mindezek után kezd majd megvilágosodni előtted, mi is a csocsó valójában. Idővel annyira bele fogsz jönni a játékba, hogy képes leszel bábúiddal felemelni a labdát és az összes bábú feje felett egyenesen a kapuba juttatni, mint meccslabdát.

Támadó technikák


Első pillantásra a csocsó egy elég egyszerű játéknak tűnik. Minden esetre a legtöbb ember, aki túl van az első játékán rájön milyen nehéz is valójában. A kezdő játékosok legtöbbször a hiányos labdakezelésük, illetve erőtlen játékuk miatti frusztráció elkerülése végett elkezdik véletlenszerűen pörgetni a karokat, ami szabálytalan. Ha kezdő vagy, de túl nehéznek tartod a labda manőverezését vagy egy erős lövés végrehajtását, ne kedvtelenedj el. A több mint tíz év alatt amit a csocsózással és annak tanításával töltöttem, sohasem hagytam hogy egy kezdő - aki úgy érzi hogy nem igazán akar menni neki ez a játék - elkedvtelenedjen.

A megfelelő támadó technika nem sajátítható el egyetlen éjszaka folyamán. Légy türelmes. Egyszerre egy dolgot gyakorolj és figyeld a fejlődésed, valamint erősítsd a gyenge pontjaidat.

Ahhoz hogy elsajátítsd a főbb manővereket, szükséges megismerned a csocsó asztal jellegzetességeit. A könnyebb megértés érdekében használd te is a beszámozási rendszert, amint a kép is mutatja.


Öt bábus sor (középpályás sor) Belső vagy közeli fal mindig a játékoshoz közelebb eső oldalfalát jelenti a játék térnek

Három bábus sor (csatár sor)     Két bábus sor (védő sor)

Pont                                       Egy bábus sor (kapus sor)

Félkör                                                1-es bábu

Kapus                                                2-es bábu

Bedobó nyílás                                 3-as bábuCsatár pozíció


Passzolás a középpályás sortól a csatár sornak


Az erős csatárjáték megkövetel egy magas szintű középpályás passzolási technikát. A legtöbb gólt a csatár sorral lehet lőni. Egyértelmű, mivel ez van a legközelebb a kapuhoz és innen kell a legkevesebb bábun keresztül juttatni a labdát, ha gólt akarunk lőni. Bármilyen erős és hatásos lehet egy csatársorral végrehajtott lövés, ha esélye sincs a csatárnak előre passzolni a labdát. A jó középpályás passzolás jelentősége hihetetlenül megnőtt a versenyszerű csocsóban az utóbbi években. Napjainkban a leglényegesebb különbség egy profi és egy kezdő csatár közt abban a képességben rejlik, ahogyan a labdát a középpályás soruktól a csatársorukhoz passzolják.

A következőkben a legnépszerűbb passzolási technikákról ejtek pár szót. Meg kell jegyezd, hogy ezen passzok nagy részénél a középpályás sorod 1-es és 2-es számú bábuját (azaz a hozzád legközelebb eső két bábut) használd. Ettől még nagyon sok egyéb passz létezik, ami a többi bábut használja, de a legjobb százalékban kivitelezett passzok rendszerint ezt a két bábut és a hozzád közelebbi faltól mért 8 cm-en belüli területet használják.1. Technika: A gyors falas passz


A gyors falas passz az egyik alapvető trükk, ami könnyen elsajátítható. Gyakorlásához helyezd a labdát a középpályás sorod 2-es számú bábuja elé. Most a 2-es bábuval lökd a labdát a magad felé a fal irányába. (Lásd 10A kép) Amint a labda a falhoz ér, az 1-es számú bábudnak a labda mögött kell lennie készen a passzolásra. (Lásd 10B kép)

Ha a labda elérte a falat, a középpályás sorod 1-es számú bábujával passzold át a csatársorod 1-es számú bábujához. Kis gyakorlással egész gyorssá teheted ezt a passzot.2. Technika: A söprő passz


A söprő passz a fal passz egyik válfaja. Hasonló mozdulatsorból áll mint a fal passz, csak ekkor a faltól kb. 3cm-re az ellenfél középpályás sorának 1-es és 2-es bábuja közt passzoljuk át a labdát. Ez különösen akkor hatásos, ha az ellenfél a falhoz szorítva tartja a középpályás sorát.

Nagyon fontos, hogy a fő passzodnak legyen egy második variációja is. A passzod másik variációjának lényege hogy ugyanolyan sebességgel és mozdulatsorral hajtsd végre, mint a fő passzodat csak egy másik lyukat célozz meg vele az ellenfeled középpályáján. Például egy jó fal passz hatástalan egy másik variáció nélkül, ami lehet akár a söprő passz is.


10A és 10B képek: Gyors fal passz3. Technika: A Srég felfelé irányuló passz


Kiinduló pontként állítsd a labdát a középpályás sorod 2-es számú bábujához. Told meg a labdát magad felé kb. közepes sebességgel. A középpályád 1-es számú bábuját húzd a falhoz, amint a labda közeledik felé. (lásd 11A kép) Ha a labda eléri az 1-es bábudat, üsd meg srégen felfelé (a kapu irányába), hogy az ellenfeled középpályás sorának 4, 5-ös számú bábui közt jusson a te csatár sorodhoz.

Két fajtája van a srégen felfelé átadott passznak. A nyesett srég passznál a középpályád egyes számú bábuját mozdítsd a fal felé (amint a labda közelít hozzá) és csinálj egy nyeső mozdulatot a labda hozzád közelebb eső 1/3-ad részén. A nyeső mozdulattal megfelelő kezdeti sebességet kell adnod a labdának, hogy az ellenfelednek (ha az a falhoz húzza a középpályás sorát abban a hitben hogy ott akarod átadni a labdát) ne legyen ideje vissza mozdulni és blokkolni a srégen felfelé átadott passzodat.

A seprő mozdulattal végrehajtott srég passz az egyik legnépszerűbb és valószínűleg az egyik leghatásosabb passz, amit a profik használnak. Nem túl nehéz megtanulni, de gyakorolni kell hogy folyamatos legyen a mozdulat.

A labdát a középpályás sorod 2-es számú bábujától mozdítsd az 1-es bábu felé lassú egyenletes mozgással és hagyd hogy kissé a rúd mögé kerüljön. Fontos hogy kissé a rúd mögé engedd a labdát, mert e nélkül nem lesz elég srég a passz. Ekkor egy seprő mozdulattal nyesd meg a labdát és próbáld meg elkapni a csatár sorral. A lényege ennek a passznak nem a sebesség, hanem a folyamatos egyenletes mozdulat.4. Technika: A srég lefelé irányuló passz


A ferde felfelé irányuló passz alternatívája a ferde lefelé irányuló passz. Ugyanúgy kell elkezdeni, mint a ferde felfelé irányuló passzt. Amikor a labda eléri az 1-es számú bábut, csinálj egy lefelé (a fal felé) irányuló seprő mozdulatot. (lásd a 11B képen)


Profi tippek a középpályás sorra Todd Loffredo-tól


Mikor a kezdő játékosok megpróbálják kifejleszteni a rájuk jellemző passzolási stílust, gyakran rossz szokások rabjai lesznek. Ahogy fejlődnek, rájönnek hogy újra kell tanulniuk a passzolás teljes műfaját.

Hogy elkerüld ezt, keresned kellene egy helyi játékost aki nagyon hatásos középpályás passzokkal rendelkezik, és róla megmintázni a te középpályás játékodat. Mikor én elkezdtem komolyan versenyezni, kinéztem magamnak egy olyan profit, akinek a középpályás játéka nagyon tetszett és elkezdtem őt leutánozni. Hamarosan legalább olyan jó, ha nem még jobbak lettek a középpályás passzaim mint az övéi.


11A kép: Felfelé irányuló srég passz


11B kép: Alternatíva a lefelé irányuló srég passz.Variációk a középpályás sorra


Az előzőekben elmagyaráztam néhány alapvető középpályás mozdulatot. Azonban még megszámlálhatatlan passzolási lehetőség létezik a csocsóban. Például ilyen-amolyan ijesztések, vagy esetleg a labda görgetési sebességének változtatása a passzolás előtt amivel megzavarhatod az ellenfeled és növelheted a passzolásod hatásosságát.

Egy jól használt ijesztés amellett hogy elárulja az ellenfeled reakcióit (kiismered, hogyan próbálja a passzod blokkolni), össze is zavarhatja őt. Azonban fontos, hogy az ijesztésed is ugyanabból a mozdulatsorból álljon, mint a kedvenc passzod. Ha így csinálod, az ellenfeled reakciója elárulja, hogyan szándékozik meghiúsítani az átadásod. Ha az ijesztés által sikerült kiismerned a reakcióit, könnyebben ki tudod választani az ellene legeredményesebben alkalmazható átjátszást.

Hogy a labdát a passzoláshoz ideális helyzetbe hozza, sok játékos back pin pozícióba (azaz a rúd mögött, a bábu és a pálya közé) fogja a labdát a középpályás sorának 2-es számú bábujával. Ez segít a passzt egyenletessé, simává tenni, mint azt már a srégen fel vagy le irányuló passznál is említettük.

Ne feledd változtatni a labda gördítési sebességét, miközben a középpályás sorod bábui közt mozgatod azt. Ezzel összezavarhatod az ellenfeled blokkolási próbálkozásait.A labda elkapása


A labda elkapása kész művészet, csakúgy mint az átpasszolása. Mielőtt elkezdesz passzolni, mindig vess egy pillantást a csatár sorodra. Annak lehetőleg a falhoz húzva, kissé a bábukat előre tartva kell állnia. A bábuknak elég magasra emelve kell állniuk, hogy az átpasszolt labda ne pattanjon le róluk. Azonban vigyázz, nehogy túl magasra emeld a bábukat és a labda elguruljon alattuk. Ha egyenesen és nem ferdén passzolsz, addig sohase mozdítsd a csatársorod amíg a középpályás soroddal el nem ütötted a labdát. Így a csatár soroddal nem árulod el hová is szándékozol passzolni.Lövés a csatár sorral


Melyik a legjobb lövés? Ha akarnám sem tudnám megszámolni, hányan kérdezték már ezt tőlem kezdők és haladók egyaránt. Azért hogy valósághű választ adjak erre a kérdésre, elhatároztam hogy leások a csocsós történelem legmélyebb bugyraiba.

Az írások szerint 1975-ben indult egy száz versenyből álló profi versenysorozat Amerikában. A legjelentősebb, azaz a nyílt páros kategóriában a győzelmek közel 95%-át a következő 3 trükkel szerezték meg: tolós bepassz, húzós bepassz és a húzás. A győzelmek nagy (61) százalékában a húzás volt a leggyakoribb. Az megszerzett első helyek tekintetében, a második legmagasabb százalékos arányt elért lövés 20%-al a tolós bepassz volt. Ezt követte a győzelmek 15%-ával a húzós bepassz. A maradék 4%-ot pin shot lövő versenyzők érték el.

Ezeknek az adatoknak a tükrében, sokan azt a következtetést vonják le hogy a leghatásosabb támadó trükk a húzás. Azonban ha a világbajnokság és a nemzetközi bajnokság eredményeit összehasonlítjuk, a "legjobb lövések" statisztikái sokkal szorosabbak. A húzással elért győzelmeknek 45% jut, a tolós bepassznak 39%, a húzós bepassznak pedig 16%. Ezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy a professzionális játék hatékonysága nem csak a lövés fajtáján múlik, hanem annak minél hatékonyabb és minél többféle variációban történő végrehajtásán. Egy profit nem az érdekli milyen lövést használ az ellenfele, hanem hogy milyen hatékonysággal űzi azt. Más szóval nem az a lényeg melyik lövést részesíted előnyben, hanem hogy milyen hatékonysággal lövöd azt.Alapvető technikák és variációik


E fejezet hátralévő részében bepillantást nyújtok egyes technikákba és egyazon technikák különböző variációiba. Határozd el melyik lövés a legkézenfekvőbb számodra, és kezd el fejleszteni az összes variációjával együtt. Gyakorolj keményen, játssz minél több versenyen, és ne add fel ha lassan jönne a siker. A gyakorlásra szánt időd nagy részét arra használd, hogy megtaláld a gyenge pontjaidat és felfejlesztd azokat. Emlékezz, a tökéletes gyakorlás tesz hibátlanná.1. Technika A tolós bepassz


Az első dolog amit el kell érned hogy hatásos legyen a támadásod bármely védekezés ellen, azaz fejlessz ki egy szinte tökéletes lövést. Ez alatt azt értem, hogy kell legyen egy erős, gyors és hosszú lövésed - ami az ellenfél védekezésén át a kapu legtávolabbi pontján landol a lövés kiindulási pontjához mérten. Egy okos kapus rendszerint szabadon hagyja számodra a kapu távolabbi felét és inkább a hozzád közelebb eső, könnyebben meglőhető részét védi a kapunak. Ha begyakorolsz egy folyamatos és gyors hosszú lövést, megnyílik számodra az egész kapu keresztmetszete és sokkal hatékonyabban fogsz gólt lőni, mint valaha.

A tolós bepassz lövéséhez állítsd a labdát minél közelebb a feléd eső falhoz, pontosan a rúd alá. (lásd 12A kép) Fontos hogy a leírtak szerint állítsd be a labdát, minden egyes lövésnél.

A tolós bepasszod ellen a leggyakoribb felállás az lesz, amikor a védőt a pont közelébe állítják a kapust pedig a hozzád közelebbi részére a kapunak. (lásd 12A kép) Ezt fordított felállásnak hívják. Ez a felállás arra kényszerít téged hogy a hosszúba, azaz a kapu tőled távolabbi részébe próbáld lőni a labdát, oda ahol a kapu szabadon van hagyva.

Győződj meg róla hogy a megfelelő kiindulási pozícióba állítottad a labdát. Úgy kell érezned, hogy kényelmesen és kiegyensúlyozott pozícióban áll a labda. Az első lövéseid lehetnek lassú és sima lövések. Arra koncentrálj leginkább, hogy a labda kapu irányába történő elütése legyen erős. Amikor az 1-es számú bábuval elindítod a lövést, azaz a labdát függőleges irányban megtolod, arra törekedj hogy a labda kissé a rúd mögött álljon. Ezzel olyan pozícióból tudod a labdát (függőlegesen) meglökni, ami segít majd a középső azaz 2-es számú bábúdnak a labda minél erősebb (vízszintes irányú) ellövésében a kapu túlsó felébe. (lásd a 12B képen)


Képek 12A és 12B: Tolós bepassz a hosszúra


Ha már elég folyamatosan és erősen tudod a labdát vízszintesen meglőni, próbálj meg több tempót belevinni a labda függőleges megindításába az ellövés előtt. Csak apránként próbálj gyorsítani a tempón, nehogy az a pontosság rovására menjen. Sose üsd meg túl hirtelen a labdát. Addig gyakorold a lövést álló védekezés ellen, amíg képes nem leszel egyenletes sebességgel nagy százalékban a kapu túlsó felébe lőni a labdát.

Ezután elkezdheted gyakorolni a tolós bepasszból lőhető variációkat. Ahhoz hogy a hosszúba lőtt tolós bepasszt gyakorolhasd különböző kapusok ellen, először meg kell tanulnod néhány egyéb lövést ebből a pozícióból. Az egyéb lövések alatt azt értem, hogy a kapu hozzád közelebb eső felét vagy a közepét lövöd. A hosszú tolós bepasszal megegyező kiinduló pontból lőhetsz bepasszt középre a pontnál, álló helyzetből ferdén a rövidre vagy a (kapus és a védő közt) hosszúra, esetleg csinálhatsz egy egyszerű tolást a rövidre. Ezen kiegészítő lövések által sokkal hatásosabb lesz a bepasszod.Variációk tolós bepasszra


Pont lövés. A pont lövés, avagy középre lőtt tolós bepassz megegyezik a hosszúra lőtt tolós bepassz mozdulatsorával azzal a különbséggel, hogy a labdát középen a felfestett pontnál lövöd el. E lövés célja, hogy a védő bábui közt jusson a kapuba. (lásd 13A kép) A tolós bepasszt legtöbben a legyorsuló védekezéssel próbálják hárítani. Ekkor jön képbe a pont lövés, mert ha ugyanolyan sebességgel csinálod mint a hosszú tolós bepasszodat, a kapus automatikusan a hosszúra fog mozdulni, amitől megnyílik a közép a pont lövés számára.

Kis tolás. Egy olyan csatártól aki a hosszú tolós bepasszra állt rá, nincs még egy olyan lövés ami tehetetlenebbé tenne egy kapust, mint a kicsi tolás. A célja hogy meglepetést okozz a kapusnak, aki túl fogja reagálni a védést a hosszú bepasszra számítva.


13A Pont lövés


13B Kicsi tolás


13C Srégek


Képek 13A - 13C: Variációk tolós bepasszra


Végrehajtásához állítsd be a labdát a tolós bepassz kiinduló pozíciójába. Most csinálj egy tolást a rövidre (a kapu hozzád közelebb eső részére) az 1-es számú bábuddal. (lásd 13B kép) Hogy becsapd a kapust, ugyanazzal a sebességgel indítsd meg a labdát mint a hosszú tolós bepassznál, de ne lődd el olyan erősen. Olyan simán és gyorsan kezd a lövést, mintha a hosszúra pályáznál. Ha el akarod kerülni a túl erős ellövést, a lövés megindításakor ne kövesd olyan hosszan a labdát a bábuddal, mint a hosszú tolós bepassznál. A tökéletes rövidre tolásnak minimum olyan gyorsnak kell lennie, hogy a kapus elmozduljon a rövidről, mert akkor már úgysem lesz ideje visszaugrani hogy blokkolja a lövést. Viszont ha túl gyorsan lövöd, elképzelhető hogy a kapusnak nem marad ideje elmozdulni a rövidről. Tehát meg kell találnod azt a kezdő sebességet amire a kapus még képes reagálni, tehát még jut ideje elmozdulni de nem jön rá az átverésre.

Srég vagy más néven nyesett lövés. Hogy teljes legyen a tolós bepasszból lőtt repertoárod, meg kell tanulnod a ferde lövést a kapus és védő között a hosszúba, illetve a kapus mögött a rövidre. A két bábu közt a hosszúba ellőt srég a fordított felállású védekezésnél működik igazán, mert ekkor a kapus és a védő közt van elég hely. Meglövéséhez a labdát a feléd eső, kb. 1/6-od részénél kell közepes sebességgel megütnöd. (lásd 18A kép)

A kapus mögött a rövidre ellőt srégnél mindegy, hogy alap vagy fordított felállással védekeznek ha szabadon hagyják a rövidet (amihez elég ha a kapus lába kissé előre, a pálya felé néz). Meglövéséhez a labda hozzád közelebb eső kb. 1/3-ad részét kell megütnöd, kicsivel erősebben mint az előzőekben leírt a két bábu közt ellőt srégnél. (lásd 13C kép)Profi tippek a tolós bepasszra Ken Alwell-től


Mikor elkezdtem csocsózni, azt hittem másra nincs is szükségem mint egy gyors, erős, hosszú lövésre. Gyorsan rá kellet jönnöm, hogy egy okos kapus ellen addig nem vagyok hatásos, amíg a hosszú tolós bepasszom ki nem egészítem annak minden variációjával. Ettől kezdve azon dolgoztam, hogy kifejlesszem a középre és a rövidre lőtt alternatívákat is.

A tolós bepasszból lőtt variációk lényege, hogy a labdát azonos sebességgel indítsuk meg a kiinduló pozícióból minden egyes variációnál. Azaz ugyanolyan kezdő sebességgel indítsunk meg egy hosszú tolós bepasszt, mint a rövidre tolást. Ezáltal a kapus nem fogja tudni kifigyelni a lövésed, hogy mikor melyiket akarod lőni.

Miközben figyelsz egy védekezést, próbálj meg kiválasztani egy lyukat amit aztán meg akarsz lőni. Aztán várj addig míg ez a lyuk megnyílik és akkor hajtsd végre a lövést. A győzelem kulcsa az adott trükk megfelelő végrehajtása. Attól függetlenül mennyire megy jól a gól lövés, minden egyes labdánál arra kell koncentrálni hogy a lövést minél tökéletesebben kivitelezd. Ezzel tudod nyomás alá helyezni az ellenfeled.Még egy-két tolós bepassz variáció

Ha már elég profi szinten űzöd a tolós bepassz alap variációit, talán ki akarod próbálni a most következőket is.

A hezitáló avagy duplán megtolt bepassz. Finoman üsd meg a labdát és hagyd kb. 2 cm-t gurulni, majd üsd meg újra és lődd el ahogy az eredeti hosszú tolós bepasszt csinálod. A labda első, finom megütése hezitálásra vagy ledermedésre kényszeríti a kapust (mert azt hiheti esetleg a rövidre akarsz lőni), amivel időt nyersz arra hogy a bábuin át a hosszúba lődd a labdát.

A keményen megtolt lövés. Ez is egy lehetséges lövés középre a védő és a kapus közt, vagy srégen a hosszúba. Told a labdát a lehető legmesszebb a csatár sorod 1-es számú bábujával és ott lődd el egyenesen a két bábu közt vagy srégen a hosszúba.

Tolás középre, srégen a hosszúba lőve. Ugyanúgy kell lőni mint a kicsi tolást, csak itt arra kell törekedni hogy egy kissé hosszabbat (kb. 3 cm) tolva, a labdát középen srégen a két bábu közt a hosszúba lőjük el.2. Technika: A húzás


Az első lépésként a hosszú húzást kell elsajátítása. Ennek elkezdéséhez állítsuk be a labdát a 14A kép szerint. A csatársorod told fel a túlsó falig, a labdát pedig állítsd pontosan a rúd alá a középső bábud felőled eső oldalához.

A húzás fő erőssége hogy hosszabbat lőhetsz vele, mint bármelyik egyéb lövéssel. Ha elhatároztad hogy megtanulod a húzást, feltétlenül szükséges begyakorolni azt gyorsan és derékszögben lőni. A derékszögű lövés alatt azt értem hogy meg kell tanulnod úgy ellőni a labdát, hogy az a kapufához minél közelebb érjen célba (azaz minél jobban ki tudd helyezni a lövésed a kapu szélére). Azaz ne legyen ferde a húzásod ellövése egyik irányba se. Gyakorlásához állítsd be az ellenfeled védekezését a fordított felállás szerint, azaz úgy hogy a védőt állítod hozzád közelebb a pályára felfestett ponton kicsit túl. Ezáltal tudod gyakorolni a derékszögű húzást.

Első lépésként állj kényelmesen az asztalhoz. Figyelj rá hogy ideálisan fogd a markolatot. Húzd a labdát lassan és egyenletesen magad felé, és arra törekedj hogy az ellövésed legyen erős és gyors. Az ideális ellövéshez a húzó mozdulat végén kissé engedd a labdát hátra, a rúd mögé. A labda ellövése közben kicsit told vissza a kart a túlsó fal felé kb. 2 cm-t. Ez a kis visszafelé irányuló mozdulat segít erősen és merőlegesen (vagy még egy picit vissza srégen) ellőni a labdát.(lásd 14B kép) Gyakorold lassan a húzó, és erősen az ellövő mozdulatot mindaddig míg megfelelően nem megy. Játékostól illetve igényességtől függően lehet hogy pár lövést, de az is lehet hogy pár napot fog igénybe venni a helyes mozdulat begyakorlása. Azonban a húzás gyakorlásának ezen részére elengedhetetlen megfelelő időt szánni, mert ez az egésznek az alapja.


Képek 14A és 14B: Hosszú húzás


Ha már megtanultad helyesen ellőni a labdát húzásból, próbálj gyorsítani a mozdulatsoron. Minden gyakorlás alkalmával csak egy picit próbálj gyorsulni, nehogy a gyorsaság a folyamatosság rovására menjen. Következetes gyakorlással néhány hét alatt elsajátíthatod a gyors hosszú húzást.Profi tippek a húzásra Jim Wiswell-től


Az asztal melletti megfelelő beállás az egyik alapfeltétele a folyamatos húzásnak. Törekedj egy olyan beállásra ami számodra kényelmes, és a tested is megfelelően kiegyensúlyozott használatakor. A húzás folyamatosságának megtartása érdekében, használd mindig ugyanazt az alap beállást.

Mikor én kezdtem a játékot, az első trükk amit megtanultam a gyors, erős, hosszú húzás volt. Úgy érzem minden játékosnak feltétlenül szüksége van egy erős hosszú húzásra, ha gólt akar lőni egy tapasztalt kapusnak. Aztán később ahogy fejlődik, muszáj lesz megtanulnia a húzásból lőhető egyéb variációkat is. Törekedj arra hogy a húzásból lőtt összes trükköd azonos sebességgel és mozdulattal kezd, ezzel elkerülheted hogy kiismerjen az ellenfél.Variációk húzásra

A rövid, azaz középre húzás. A kis húzás hatásos lehet mind az alap, mind a fordított védekezés ellen. Abban az esetben, ha a kapus hagy legalább egy labdányi helyet a védője és a kapusa közt, adott a lehetőség gólt szerezni a középre lőtt kis húzással. Lődd a kis húzást ugyan azzal a sebességgel, mintha hosszút akarnál húzni. Húzd egyenletesen és gyorsan, ne pedig üsd a labdát. A kis húzás közben arra törekedj hogy a labdát közvetlenül az ellenfél 1-es számú bábuja után lődd el. (lásd 15A kép) Ne aggódj a védelem második bábujától, hiszen azt a kapusok még inkább a hosszú felé mozdítják a húzás megindításakor arra számítva hogy oda lövöd a labdát. Tehát a középre lőtt kis húzásnál arra törekedj, hogy lehetőleg minnél egyenesebb legyen az ellövésed. Ne próbáld se a rövidre se a hosszúra srégen lőni a labdát a kis húzásnál.

Egyenes ellövés (álló helyzetből). Az egyenes lövése álló helyzetből feltétlenül szükséges, mint a húzás egyik variációja.


15A kép: Kis húzás


15B kép: Álló helyzetből lőtt egyenes


15C kép: Srég


Képek 15A - 15C: Variációk húzásra


Az egyenes nélkül nem sok gólt fogsz lőni egy okos kapusnak, bármilyen erős is a hosszú húzásod.

Az egyenes lövéséhez emeld fel a bábud kb. 2cm-t és húzd a labda mögé. (lásd 15B kép) Lődd meg a labdát közepes sebességgel, de semmiképp sem gyilkos erővel. Az egyenes lövés használható bármely kapus ellen, aki kicsit csal a védésével (azaz elmozdul a rövidről) miközben a hosszút próbálja blokkolni.További variációk húzásra

A mozdított egyenes. Néha olyan kapus ellen is kell játszanod, aki megpróbálja legyorsulni a húzásodat. Ha már belőttél pár hosszú húzást, a kapus idegessé válik és ugrik a hosszúra bármely kis mozdulatodra. Ez egy tökéletes alkalom a mozdított egyenes lövésére. Egyszerűen csak húzz egy nagyon kicsit a labdán (kb. 0,5-1 cm-t) és lődd el egyenesen. Erre a mozdulatra a kapusnak lesz ideje elugrani a hosszúra, amitől megnyílik a rövid.

Bábuk közt lőtt srég. A sréget akkor érdemes megpróbálni, ha a védő a fordított felállást választja, mert ekkor van elég hely a kapus és a védő közt. A húzásra beállított labdát üsd meg a túlsó 1/3-ad részén közepes sebességgel, hogy az a kapus és a védő közt a hosszú sarokban (azaz a kapu hozzád közelebb eső sarkában) landoljon. (lásd 15C kép)3. Technika: A húzós bepassz


A húzós bepasszt lehet akár csuklóból vagy akár tenyérből is lőni. A húzós bepasszt lövők nagy része a tenyérből lőtt variációt részesíti előnyben. Azonban néhány profi nyert már versenyt csuklóból lőtt húzós bepasszal is. Ha úgy döntesz hogy ezt a trükköt akarod megtanulni, válaszd azt a lövés technikát amelyik természetesebb, vagy kényelmesebb számodra. A következő tanácsok egyaránt alkalmazhatóak, bármelyik variációt választod is.

Ideális kiindulási pozíciónak helyezd a labdát a rúd alá, a pályára felfestett téglalap oldalvonalának közelébe. (lásd 16A kép) A sikeres kivitelezés érdekében, mindig próbáld meg ebből a pozícióból indítani a labdát amikor csak lehet. Következő lépésként állítsd a védelmet fordított felállásba a 16A képen látottak szerint.


Képek 16A - 16B: A húzós bepassz lövése a hosszúba


Most helyezkedj el megfelelően az asztal mellett. Miközben meghúzod magad felé a labdát, engedd hogy az kissé a rúd mögé guruljon hogy minél erősebben el tudd lőni (lásd 16B kép). Az első néhány lövésed legyen lassú, de egyenletes. Koncentrálj a gyors egyenes ellövésre. Ha csuklóból lősz, az ellövés pillanatában kissé meg kell tolnod visszafelé a rudat, hogy a labda egyenesen menjen a kapuba. Addig dolgozz ezen, míg ki nem alakul a megfelelő ellövésed. Ha az ellövés már elég frankón megy, próbálj meg több sebességet vinni a lövés előtt a labda húzásába.

Ne feledd megtartani a fokozatosságot. Nehogy a gyorsaság az egyenletesség rovására menjen.Variációk húzós bepasszra

Pont lövés. A pont lövés technikája megeggyezik a hosszúba lőtt húzós bepassz technikájával azzal a különbséggel, hogy ennél a lövésnél középen azaz a felfestett pontnál kell ellőni a labdát. Akkor érdemes a pont lövést csinálni, ha a kapus lyukat hagy a bábui közt. Mindegy hogy a kapus alap vagy fordított felállással védekezik, a lényeg hogy ugyanolyan erővel és sebességgel lődd, mint a hosszút szoktad. (lásd 17A kép)

Kis srég húzás a rövidre. A húzós kis srég megeggyezik a tolós kis réggel, azaz hogy annak a tükörképe. (Lásd a kicsi srég tolást az 55-ödik oldalon.) Húzd meg kissé magad felé a labdát a csatársorod 3-as számú, azaz a tőled legmesszebbi bábujával és lődd is el ugyanazzal a rövidre. Próbáld meg ugyanazzal a sebességgel és mozdulattal csinálni mintha a hosszúba akarnál lőni, hogy a kapus elugorjon a rövidről. A kicsi srég húzást még azok a játékosok is csuklóból lövik, akik egyébként tenyeres technikát alkalmaznak a húzós bepasszhoz. (lásd 17B kép)

Srég. Ez a lövés tulajdonképpen megegyezik a tolós bepassznál említett sréggel, csak annak a tükörképe. A két bábu közt ellőt sréghez üsd meg a labda túlsó 1/6-od részét közepes sebességgel. A rövidre lőtt sréghez pedig üsd a labda túlsó 1/3-ad részét szintén közepes sebességgel, hogy az a kapus mögött menjen a kapuba. Ezen srégek egyaránt hatásosak lehetnek csuklóból és tenyérből lőve is. (lásd 17C kép)


17A kép: Pont lövés


17B kép: Kicsi srég húzás


17C kép: Srégen


Képek 17A - 17C: Húzós bepassz variációi4. Technika: Tolás


A tolás ugyanúgy néz ki mint a húzás, csak annak tükörképe. Kezdésnek állítsd be a labdát a 18A képen látottak szerint. A tolás sokkal hatásosabb csuklóból lőve. Ugyan azokat az elveket kövesd, melyeket már korábban a húzásnál már leírtam. Gyakorold be az ellövését a hosszúba, és ha már ez megy akkor próbáld gyorsítani.Variációk

A tolásból lőhető egyéb variációk az egyenes, a mozdított egyenes, a srég és a rövid tolás két bábu közé. Ugyanúgy gyakorold ezeket a kiegészítő lövéseket, mint ahogy a húzásnál már leírtam. (lásd 18B kép)


18A kép: Hosszú tolás


18B kép: Tolás variációk


Képek 18A - 18B: Hosszú tolás és variációi5. Technika: Backpin


A verseny asztalok fejlődésével a labda kezelhetőség is együtt fejlődött. A labda kezelhetőség fejlődése okán egyre népszerűbbek lettek a backpin lövések. Sok profi használja a backpint másodlagos lövésnek. Kezdésnek fogd a labdát a bábu és a játék felület közé ahogy azt a 19-es képen látod. A labdát annyira kell a bábud mögött tartanod, hogy se előre se hátra ne tudjon kicsúszni alóla.


19 kép: Backpin


Ebből a pozícióból a kapu jobb vagy bal sarkába egyaránt lőheted a labdát. Ha a kapu hozzád közelebbi részébe akarod lőni akkor húznod kell, ha pedig a kapu túlsó felébe akarod lőni akkor tolnod kell a befogott labdát. Mikor meghúzod vagy megtolod a labdát ebből a pozícióból, hagyd hogy kissé előre a rúd alá guruljon és azután lődd el csuklóból.Variációk

Ha a bábuk közt akarod ellőni, egyszerűen csak húzd vagy told meg a labdát kb. 1,5 cm-re és lődd el. A backpin-ből lőhetsz akár falas lövést is bármely irányba, vagy tolós esetleg húzós bepasszt is. Ha húzós vagy tolós bepasszt akarsz belőle lőni, először add ki a csatársorod egyik szélső bábujának és már lőheted is.6. Technika: Frontpin (vagy egyszerűen pin)


Megfelelő gyakorlattal nagyon hatásos tud lenni. Hihetetlenül elterjedt az európai játékosok körében, a nagyobb versenyeken évekig ezt részesítették előnyben. Kezdésnek fogd a labdát a csatár sorod középső bábuja és a játékfelület közé, ahogy azt a 20-as kép is mutatja.


20. kép


A rudat told kissé a túlsó fal felé. A frontpin ellövésére a tenyeres módszert ajánlom. Közepes erővel nyomd a labdát, majd mozdítsd meg magad felé. A labda enyhe megcsavarásával érd el hogy kissé a rúd alá guruljon és lődd el a hosszúba.Variációk

A két bábu közé lőtt frontpin mozdulatsora megegyezik az előbb leírtakkal, azzal a különbséggel hogy hamarabb kell ellőni a labdát.

A frontpin ellőhető egyenesen is, amire két variáció létezik. Az egyik hogy egyszerűen megpörgetjük a kart az óramutató járásával ellentétes irányban és azonnal megfogjuk amint egyszer körbefordult. A másik variáció hogy felemeljük a bábu lábát a labdáról és a labda körül egy félkört leírva elütjük azt hátulról, egyenesen a kapuba. Egyes országokban az első variáció is elfogadott, de a jelenlegi magyar szabályok szerint pörgetésnek minősül, tehát tilos!Hogyan lehetsz jobb csatár


A legfontosabb teendő ha jó csatár akarsz lenni, hogy megtanulsz egy lövést és annak az összes variációját. A kezdeti időkben még lehet hogy nem lesz túl gyors a kiválasztott lövésed a hosszúba. Ez az egyik olyan pont, ahol sokat fejlődhetsz. Sok kezdő esik bele abba a hibába, hogy túl gyorsan akarnak lőni egy trükköt anélkül, hogy eleget gyakorolták volna. Leggyakrabban ott rontják el hogy nem folyamatos a lövésük mozdulatsora, hanem általában úgy indítják el az álló labdát hogy megütik azt. Soha ne tedd ezt. Úgy fejlesztd a lövésed, hogy annak mozdulatsora végig folyamatos és egyenletes legyen. Vigyázz, nehogy a sebesség növelése a folyamatosság rovására menjen. Ez az, amivel nagyban javíthatsz a lövéseiden, valamint az hogy megtanulod hogyan lehet kifigyelni a lyukat egy védekezésen. Lehet hogy a hosszú lövésed még nem elég gyors hogy gólt lőj belőle, de ha elég egyenletes akkor a kapusnak muszáj lesz mozdulnia rá. És ez az a pont amitől kezdve használhatod a többi variációját is a választott lövésednek. Ha megtanultad a lövésed többi variációját is, és azt ugyan olyan mozdulattal és sebességgel csinálod, akkor meg lesz az esélyed a góllövésre, csak okosan kell váltogatnod őket.Kapus pozíció


1. Technika: A lövésA falas lövés. Az a kapus amelyik nem tudja a falas lövést olyan, mint az a focicsapat amelyik nem képes rendesen futni. Azaz nem nagyon fog gólt lőni. Minden játékosnak, legyen az kapus vagy védő meg kell tanulnia egy falas lövést. Egy verseny szinten játszó csocsósnak tudnia kell előre juttatni a labdát és gólt lőni hátulról, különösen az egyéni meccsek alatt.

A falas lövés beállítása. Az első dolog amit meg kell tanulnod, a megfelelő labda beállítás. Helyezd a labdát a félkörön belülre a hozzád közelebb eső védő lába alá és kissé a rúd mögé. Ebből a pozícióból lőheted mindkét falat. (Ha a félkörön kívül eső helyről akarsz falas lövést csinálni, akkor kissé előrébb kell állítani a labdát, hogy ne legyen olyan meredek az ellövés szöge.)

Most helyezd a bábud a labda azon oldalára, amelyikkel ellentétes falat akarod lőni. Használd a tenyeres technikát, hogy erős legyen a lövés. Minden játékos a tenyeres technikát használja aki falas lövést csinál, az erő és a folyamatosság érdekében.

Most már készen állsz a labda ellövésére. Állítsd a bábud úgy hogy a labda 1/3-ad részét érje. Lendítsd meg a bábud és üsd meg a labda 1/3-adát. Ha a labdát úgy ütöd meg, hogy közben nem tolsz vagy húzol a karon, akkor annak a falról lepattanva a kapuban kell landolnia. (lásd 21 kép)

Ne keseredj el, ha az első néhány falas lövésed nem csattan hangosan a kapuban. Eleinte esetlennek fog tűnni ez a lövés. Nekem úgy tűnt segít, ha a falas lövés előtt begyakorolom a bábu lendítését. Egyszerűen csak gyakorold az elütést, úgy hogy kb. 2-3 centire emeled a bábud a labda fölé mielőtt elütnéd azt. Két három gyakorló mozdulat után, ha már érzed hogy jól megy a lendítés, üsd el a labdát.

Ha a labda a falról lepattanva túl meredek vagy túl lapos szögben érkezik és ezért nem megy kapura, kissé módosíts a kiindulóponton. Ha a labdát kissé jobban a bábu mögé engeded akkor meredekebben, ellenkező esetben kevésbé meredeken fog visszapattanni a falról.

Ha megtalálod a helyes fogást, elütést és labda beállatást, gyorsabban meg fogod tanulni a falas lövést, mint azt elsőre hitted volna. A legfontosabb hogy türelmes légy és kitartóan gyakorolj, akkor előbb-utóbb menni fog.


Kép 21: Falas lövés kiinduló pontjaVariációk

Ha az ellenfél blokkolná a falas lövésedet, számos egyéb variációjával próbálkozhatsz. Az egyik hogy 2-3 centit húzol vagy tolsz a labdán és onnan lövöd a falat. Ezzel kimozdítod a labdát a blokkolt zónából és újabb esélyed nyílik a gólszerzésre.

Másik lehetőség hogy a kiinduló pontból húzol vagy tolsz egyet, esetleg ellövöd egyenesen a labdát. Akár passzolhatsz is a csatárodnak, lövés helyett. A lényeg hogy bármely trükköt is csináld, a mozdulataid hasonlóak legyenek, mert ezáltal nem jön rá az ellenfeled mit is szándékozol tenni. Így érheted el hogy összezavarod az ellenfeled és ezzel is nő az esélyed a góllövésre. (A passzolási technikákat később részletezem.)Backpin-ből lött falas lövés


Valószínűleg a legnépszerűbb, széles körben használt kapus lövés a backpin. Könnyű beállítani (ha megy a backpin-be fogás) és nagyon hatásos, mert szinte végtelen a belőle lőhető variációk száma.

Kezdésnek a védő sorod (két babus sor), hozzád közelebb eső bábujával fogd backpin-be a labdát. Ebból a pozícióból gurítsd a labdát magad felé 2 vagy több centit, és próbáld meglőni a túlsó falat. Kezdetben ne gurítsd túl gyorsan a labdát, hanem csak közepes sebességgel és inkább a megfelelő ellövésre koncentrálj. Gyakorold addig, míg folyamatosan nem megy a túlsó fal lövése, azután gyakorold ugyanezt a trükköt a közelebbi falra is.

Ha sikerült tökéjre fejlesztened a falas backpin-edet, nagyon sok variációt lőhetsz belőle. Lőheted a távolabbi vagy közelebbi falat a hozzád közelebb és távolabb lévő bábuval egyaránt, vagy akár átpasszolhatod a labdát a másik bábudhoz, hogy azzal csinálj falas lövést. Görgetheted a labdát gyorsan vagy lassan, kisebb vagy nagyobb távon lövés előtt. Természetesen azt is csinálhatod, hogy arrébb gurítod a labdát, megállítod és onnan lövöd a falat. Ettől néha az ellenfeled túlszalad a labdán, így megnyílik a lyuk a falas lövéshez.Variációk

Egyenesen lőtt backpin. Ez egy egyszerű, de nagyon hatásos lehetőség, ha megfelelően végre tudod hajtani. A backpin-be fogott labdát gurítsd túl a pálya hosszanti tengelyén, mintha a közelebbi falat akarnád lőni. Ha az ellenfeled nem védi az egyenest, lődd meg jó erősen. Ez egy nagyon jó taktika hogy előre juttasd a labdát, amiből vagy gól lesz, vagy az ellenfél kapusáról a csatárodhoz pattan a labda.

Egyéb lehetőségek. Backpinből lőhető még tolás, húzás, tolós bepassz, húzós bepassz stb. Backpin-ből passzolhatsz is akár. Ne feledd álcázni a támadásod, és variáld a lövéseket passzokkal hogy összezavard az ellenfeled.Profi tippek a kapuslövésekre Dough Furry-tól


Ha egy kapus gólt akar lőni hátulról, nagyon változatosnak kell lennie. Tudnia kell bármely pozícióból, bármely variációt lőni. Egy kapusnak nem elég ha ügyes, nagyon sokat kell gyakorolnia hogy tökéjre fejlessze a lövéseit.

Versenyen szeretem folyamatosan mozgásban tartani, azaz járatni bábutól bábuig a labdát. Miközben mozgatom a labdát, folyamatosan figyelem a megnyíló lyukakat. Ha észreveszek egy lyukat azonnal meglövöm, legyen az egyenes vagy bármi egyéb és reménykedem hogy gól lesz.

Máskor ha az ellenfél gyors, vagy agresszív a védekezése, beállítom a labdát húzásra vagy tolásra és csak arra koncentrálok hogy előre juttassam azt. Ezzel a taktikával lehet hogy gólt lövök, de gyakrabban megtörténik hogy a labda a falról visszapattanva a csatáromhoz kerül.2. Technika: Csuklóból lőtt trükkök


Az állítottból lőtt húzás, tolás, húzós bepassz és tolós bepassz mind hatásos lehet egy kapustól. Ezen lövések által lehetőséged van előre juttatni a labdát a csatárodnak, vagy időnként gólt lőni. Azonban a legtöbb csapat rendelkezik kidolgozott védekezéssel ezek ellen az állított lövések ellen. Így ha gólt akarsz lőni, be kell vetned az előbb említett lövések néhány eredményes variációját.

Például ha szeretsz kapusként húzós bepasszt lőni, tudnod kell a húzós bepasszból lőtt falas lövést is valamelyik irányba. Ha pedig tolni szeretsz, meg kell tanulnod a tolásból lőtt falas lövést valamelyik irányba. Ha használod a fantáziád, nincs határa a lehetséges variációknak amit kapusként lőhetsz. Ellentétben a csatárokkal, akiknek elég egy erős lövés és annak néhány variációja a győzelemhez. Tehát egy kapusnak nagyon változatosnak kell lennie, és tudnia kell egy csomó trükköt ha érvényesülni akar versenyeken.3. Technika: Passzok


A passzolás nagyon fontos részét képezheti a kapusok játékának, különösen a páros meccseken. A legtöbb profi kapus az esetek legalább 10-15%-ában passzol, de van amelyik a 30-40%-ot is eléri. A passz lényege hogy labdához juttasd a csatárod, aki azt utána értékesíteni tudja. Természetesen vannak megfelelő és nem megfelelő alkalmak a passzolásra. A következőkben ilyen szituációkról lesz szó.

Megfelelő alkalmak a passzolásra:


1. Amikor a csatárodnak jól megy, azaz nagy százalékban belövi a labdákat. Ha ilyenkor sikerül passzolnod, az majdnem felér egy góllal.

2. Amikor blokkolják a lövéseidet. Ilyenkor jobb ha megpróbálsz passzolni, hiszen a legrosszabb ami történhet, hogy a passzodat is leblokkolják.

3. Amikor a csatárod nem képes a középpályájától a csatársorához passzolni a labdát. Ha a csatárodnak nem sikerül elég labdát szereznie a csatársorához, jobb ha megpróbálsz passzolni neki, mielőtt kiesne a formából és elvesztené a lendületét.


Mikor nem érdemes passzolni:


1. Ha olyan csatár ellen játszol, akinek a felállását nehéz átpasszolni, vagy nagyon figyeli mikor akarsz passzolni.

2. Ha a csatárod nem bír gólt lőni az ellenfél kapusának, mert az egyfolytában blokkolja. Ilyenkor kell neked megpróbálnod gólt lőni!


22. kép: Passz húzásból


A passzoknak számos fajtája létezik. A legjobban működő passzok, melyeket a fal közelében adnak a csatárnak, aki azt a csatársorának valamelyik szélső bábujával fogadja. Az ok amiért a falhoz közel érdemes passzolni az, hogy az ellenfél csatára passzolásnál automatikusan a falhoz rántja mindkét sorát, így szabadon marad egy széles sáv valamelyik két szélső bábuja közt.Passz húzásból

Ez a passz nagyon népszerű a Minnesotai csocsósok körében, hiszen nagyon hatásos és könnyű is végrehajtani. A labdát állítsd a félkörön belülre, húzd magad felé kb. 5 centit és lődd el srégen a hozzád közelebb eső fal felé. (lásd 22. kép) Ezt a passzt gyorsan, de egyenletesen kell végrehajtani kb. a normál sebesség 3/4-ével.

Megjegyzés: Győződj meg, hogy a csatárod felkészült a passzra. Jelezz neki valahogy (rúgd meg a lábát vagy adj valami egyéb előre megbeszélt jelet), de azt úgy tedd hogy az ellenfeled ne jöjjön rá mire készülsz.


23. kép: Passzolás a kapussalPasszolás a kapussal

Ez a passz azon kapusok körében népszerű, akik gyakran lőnek falas backpin-t. Kezdésnek fogd backpin-be a labdát a tőled távolabbi védővel. Most húzd a labdát magad felé közepes sebességgel, és állítsd a kapusod a kapu hozzád közelebb eső felére. A túlsó védőddel passzold a labdát a kapusodnak, azzal pedig passzold vissza srégen lefelé a labdát a csatárhoz. (lásd 23. kép) A kapusoddal olyan srégen passzold előre a labdát, hogy az pont elmenjen az ellenfél középpályájának szélső bábui közt.Hogyan fejleszd a támadó játékod kapusként.


Ahogyan már említettem, a lövések és passzok száma amit egy kapus kivitelezhet, végtelen. Azonban ez nem azt jelenti, hogy vakmerően vagy következetlenül, esetleg kapkodva kellene lőnöd vagy passzolnod. A legfontosabb dolog lövésnél és passzolásnál egyaránt az, hogy a labdát az ellenfél sorain keresztül előre juttasd. Kapusként ez a legfontosabb teendőd. Ha a labdát sikerül tízszer előre juttatnod az ellenfél sorain keresztül, és abból csak egy vagy kettő lesz gól, az már nagyon jónak számít. Ha azon görcsölsz hogy minden egyes labdából gólt lőj ami hozzád kerül, rá fog menni a játékod és lehet hogy még kevesebb gólt fogsz lőni, mint amennyit valójában lehetett volna és ezzel egy időben megnő a veszélye hogy leblokkolnak, vagy eladod a labdát. Ezzel tönkreteheted az egész csapatjátékot.

Röviden úgy támadj a kapus posztról, ahogyan azt egy csatár teszi. Minden erős lövésednek legyen több variációja és legalább egy passz, amit ebből a lövésből hajtasz végre. Az adott lövéshez tartozó összes variációt és passzt ugyanabból a pozícióból indítsd, és ugyanazzal a sebességgel, valamit mozdulattal csináld. Tedd mindezt annak érdekében, hogy az ellenfeled sohasem lehessen biztos abban hogy melyik lövésed következik. Kísérletezz új lövésekkel és passzokkal minden esetben, ha csak szórakozásból játszol; ha egy új lövés vagy passz hatásosnak bizonyul, gyakorold és építsd be a későbbi játékodba. Azonban ha komoly tétre játszol, a támadásod kizárólag csak begyakorolt és rutinos lövésekből és passzokból álljon, melyekben abszolút biztos vagy.Védekezési technikák

Az agresszív, csatár gyilkos védekezés különbözteti meg a győzteseket a vesztesektől. A kezdő játékosok néha túl nagy hangsúlyt fektetnek a játék támadó részére, és elhanyagolják a védekezést. A versenyszerű csocsóban egyformán fontos a támadó és védekező technikák ismerete. Gyakran egy szett, meccs vagy egy egész verseny megnyerése múlhat egy lövésen vagy blokkon. Minden játékosnak legyen az kapus vagy csatár, muszáj elsajátítania az alapvető védekezési elveket. Ha kapusként szembekerülsz egy jó húzással esetleg csatárként egy precíz középpályával, nem lehetsz teljes biztonságban egyfajta megszokott védekezéssel. Ismerned kell még legalább két-három védekezési módot, arra az esetre ha a megszokott védekezésed nem működne. Ha teljes alapossággal sajátítod el a különböző védekezési technikákat, nem kerülhetsz olyan helyzetbe hogy frusztrálva érezd magad, mert egyetlen lövést sem tudsz kivédeni egy adott meccsen.


24A


24B


24C


Képek 24A-24C: Alap védekezések
Kapus pozíció


1. Technika: Alap védekezés


A két alapvető védekezési mód kapusként - az alap védekezés és a fordított védekezés - két bábut használ: a kapust a kapus soron, és egyet a két bábu közül a védő soron. Az alap védekezés a kapust, a labdától távolabb eső kapurész védésére használja, míg a két bábus soron lévő védőt pedig a labdához közelebb eső kapurész védésére használja. (lásd 24. kép) Más szóval az alap védekezésnél a kapus a két bábus védő sor között helyezkedik el, azaz úgy hogy a két rúd markolata egy síkban áll.2. Technika: Fordított védekezés


A fordított védekezésnél a kapussal védjük a labdához közelebb eső kapurészt. A két bábus soron lévő egyik védővel pedig, a labdától távolabb eső részét védjük a kapunak, úgy hogy közben szorosan egymás mellett tartjuk a két bábut. Lényege, hogy az alap védekezésnél használt két bábut felcseréljük. (lásd a 25A, 25B és 25C képeken)


25A


25B


25C


Képek 25A-25C: Fordított védekezésAlap és fordított védekezés - Melyik védekezés melyik lövéshez?


Nagyon sok oka lehet, hogy miért működik jobban az alap védekezés egyesek ellen, és miért működi jobban a fordított mások ellen. A fordított védekezés lecsökkenti a ferde lövések sikeres végrehajtásának lehetőségét. Például a fordított védekezés jobban működik egy olyan csatár ellen, aki a húzást nem tudja derékszögben a hosszúra kivitelezni, ellenben a rövid húzást ferdén a hosszúba jól lövi. Azonban ha a csatár a hosszú, derékszögű húzást lövi jól, ellene az alap védekezés működik jobban.

A különböző védekezés, különböző pszichológiai reakciókat vált ki a csatárokból. Sok húzást kedvelő játékosnak könnyebbnek tűnik a fordított védekezés ellen gólt lőni, mert a kapu hosszú részét védő bábu jó célpontot ad, amin túl kell húzniuk. Ez egyszerű pszichológia, de mégis sokkal könnyebben lőnek az ilyen védekezés ellen. Ha a csatár hirtelen egy olyan védekezéssel kerül szembe, amivel korábban már meggyűlt a baja, akkor sokkal kisebb önbizalommal fog lőni.

Nagyon fontos, hogy te hogyan viszonyulsz a különböző védekezés fajtákhoz. Melyiket érzed számodra könnyebbnek, az alap vagy a fordított védekezést? Sokkal nagyobb az esélye hogy gólt kapsz, ha olyan védekezést használsz, ami bizonytalan vagy kényelmetlen számodra. Mérlegelned kell a lehetőségeket, hogy megtaláld a számodra legjobban működő védekezést.3. Technika: A legyorsuló védekezés


A kezdő játékosok legtöbbje, először az álló helyzetből induló, a csatárt legyorsuló védekezést próbálja megtanulni. Ez azt jelenti, hogy álló helyzetben várakoznak a labdával szemben és amikor a csatár elindítja a lövést, megpróbálnak vele együtt indulva legyorsulni őt és zárni a lyukat. Ez a verseny arra kényszeríti a csatárt, hogy minél pontosabban és gyorsabban lőjön a hosszúra, ha gólt akar szerezni. Ez a védekezés olyan egyszerű mint amilyennek hangzik, mégis az egyik legnehezebb módon elsajátítható, és a legnehezebben kivitelezhető fajta. Nagyon jó reflexek kellenek hozzá, és az hogy ki tudd ismerni az ellenfeled időzítési és lövési szokásait.

Ha a védekezésemmel le akarok gyorsulni valakit, az első dolog amit megteszek, hogy kielemezem a lövéseit. Pontosan azt, hogy milyen lehetőségre hogyan lő. Ugyanúgy emeli-e el a bábut a labdától ha csak egyenest, vagy hosszút akar húzni vagy tolni? A koncentráció a legfontosabb. Az első néhány lövés a meccsen fogja meghatározni hogy a legyorsuló védekezés-e a helyes taktika. Ne próbáld meg a játék kezdetén maximális sebességgel legyorsulni a csatárt, de azért úgy kb. 3/4-ed sebességgel kezdj és figyelj az ijesztésekre, valamint az egyenesre. Ezzel a védekezéssel fogod az egyenest és a rövid lövéseket, és még mindig megvan az esélyed hogy ugorj és legyorsuld, ha úgy érzed a hosszúra lő az ellenfeled. Ezért nagyon fontos megfigyelned az első néhány lövést, hogyan sikerült blokkolnod és hogy nem.

Ha már kiismerted az ellenfeled, teszteld őt teljes sebességgel. Csak a labdát figyeld, hogyan lő ijesztés után az egyenesre. A természetes reakció ilyenkor, hogy ugrasz a hosszúra, amint a labda megmozdul. Ezért, amint a labda megmozdul el kell döntened, hogy csak ijeszt-e az ellenfeled. Ha igen, még időben kell megállítanod magad, hogy védeni tudd az egyenest. Ha viszont ellenfeled a hosszúra akar lőni, hallgass az ösztöneidre és nyomás a hosszúra.

Ne feledd, a legyorsuló védekezést nagyon nehéz tökéletesen elsajátítani, és nem is megy mindenkinek. A legjobb, ha olyan ellenfél ellen próbálod ki aki lassan lő, vagy valami egyéb ok miatt gyengébb és ez lehetőséget nyújt számodra, hogy kielemezd a támadását.Profi tippek a védekezéshez-Brent Bednar


Mindig úgy éreztem, hogy a legyorsuló védekezés a legjobb általánosan használható védekezés. Arra kényszeríti az ellenfelet hogy nagyon jól kivitelezett, gyors lövést produkáljon, ha gólt akar szerezni.

Azonban a legyorsuló védekezéshez nem csak gyors reflexek kellenek, de jó megérzés is. Mikor álló helyzetben várom a lövést, kinézek egy foltot a labdán és a foltra koncentrálok. Abban a pillanatban amikor a folt megmozdul eldöntöm, hogy menjek-e a hosszúra, vagy maradjak egyhelyben az egyenes lövés kivédéséhez. A támadó kifigyelése a lényeg ehhez a döntéshez. Gyakran figyelhető meg különbség a támadón, ha a hosszúra akar lőni vagy netán az egyenesre.

Néha megpróbálom megérezni a lövést. Ehhez arra van szükség, hogy beleláss a támadó fejébe és megpróbáld megérezni, mire is gondolhat. Ha úgy érzed a csatár éppen lőni készül, told a védelmet a hosszúra. Ha a megérzésed jó volt, az ellenfeled pont beléd fogja lőni a labdát. Azonban, ha nem lőtte rövid időn belül a bábuidba a labdát, gyorsan mozdulj vissza az egyenesre mert valószínűleg oda fog lőni.4. Technika: A Louisiana-i keverés


Az 1974-es, 50.000$ összdíjazású Denver-i versenyen egy Louisiana-i páros harmadik lett a nyílt páros kategóriában. A kapus nagyszerű védekezési technikája (ami később a Louisiana-i keverés néven vált ismertté) nagyban hozzájárult a sikerükhöz.


26.kép: Mozgó védekezés


A Louisiana-i keverés lényege, hogy a védő bábuk lábával kis (kb.3cm) átmérőjű köröket írunk le, ezáltal a kapu nagyobb részét tudjuk védeni, amivel megnehezítjük a góllövést - a csatárnak legalább olyan nehéz dolga lesz, mintha egy baseball labdát akarna egy repülőgép forgó propellerén átütni.

Bárki használhatja a Louisiana-i keverést. Egy kis gyakorlással ez egy kitűnő védekezés lehet, különösen kezdőknek. Kiinduló pontként állj fel az alap, vagy a fordított védekezési pozícióba, amelyik szimpatikusabb. Mikor az ellenfeled készen áll a lövésre, kezd el körkörösen mozgatni a bábuid lábát egy kb. 3cm átmérőjű kör mentén. (lásd 26. kép) Hogy kissé variáld a védekezést, néha gyorsíts vagy lassíts a körözésen, kisebb vagy nagyobb körök mentén mozogj, esetleg az óramutató járásával megegyezően, majd ellentétesen körözz. Légy óvatos és ne próbálj meg túl nagy kapurészt védeni a körözgetéssel, mert egyszer csak azon veszed észre magad, hogy olyan védekezést használsz ami mindent fog és mégis semmit!


5. Technika: Véletlenszerű védekezés


Néha olyan ellenféllel kerülhetsz szembe, akinek a lövése szinte tökéletes. Például tökéletesen húz a hosszúra, de ellövi középen és egyenesen is. Ez az az eset, amikor sok kapus megpróbálja a véletlenszerű védekezést.

A lényege, hogy folyamatosan változtasd a védekezésed - az alap felállásból átváltasz fordított felállásra például - és folyamatosan máshol véded a lyukakat. Például egy húzás ellen kezdhetsz az alap felállással, szabadon hagyva így a hosszú lyukat, majd átváltasz a fordított felállásra, szabadon hagyva a középső lyukat. És mikor a támadó készül ellőni a kis húzást középen, állj vissza az alap felállásba, de most már úgy hogy ne a hosszú, hanem az egyenes lyukat hagyd szabadon.

Belezavarodtál? Akkor jó. A cél, hogy a támadó is összezavarodjon a véletlenszerűen megnyíló lyukaktól. Jó, ha pont azelőtt váltasz, mielőtt a csatár lőne. Ezzel a módszerrel a támadó nem tudhatja, mikor és hol nyílik meg lyuk és így kezdetét veszi a macska-egér harc.

Vigyázz, nehogy kialakuljon egy bizonyos rendszeresség - a felállások variálásának sorrendjében vagy idejében - a véletlenszerű védekezésedben. Hogy mi teszi ezt a védekezést hatásossá? A kiszámíthatatlansága.
A kapusok védekezésének fejlesztése


Ahhoz, hogy védekezésedet magas szintre tudd fejleszteni a különböző lövések ellen, találékonynak kell lenned. Figyeld meg a többi kapust és tanulj a technikájukból. Ne hezitálj leutánozni egy jól működő védekezést, még akkor se ha kissé hozzá kell igazítanod (át kell alakítanod) a saját stílusodhoz. Ezerszám léteznek stratégiák és azokból történő kombinációk, amik hasznosak lehetnek védésnél. Gyors mozgások, lassú mozgások, álló védekezés, váltogatás, körkörös mozgatás, legyorsulás stb., ez csak egy néhány a kipróbálható variációkból. Ne félj kísérletezgetni. Ha már elég gyakorlott vagy az egyikben, próbálj másikat. Ha a másik nem válik be, kísérletezz egy újabbal! A legrosszabb ami történhet, hogy továbbra is gólt kapsz. Valószínűleg ha kitartóan próbálkozol, egyszer csak rátalálsz a számodra jól működő védekezésre.

Mi mást tehetnél még hogy jó kapus légy? Mindig légy résen! A legfőbb feladatod kapusként, hogy távol tartsd a labdát a kapudtól. Készen kell állnod minden eshetőségre. Ha a labda az ellenfél középpályás soránál van, az sem ok a lazításra. Az ellenfél nagy valószínűséggel passzolni fog a csatár sorához, de az is lehet hogy rálövi középpályáról, míg te bambulsz. Tehát minden labdára úgy figyelj, mintha azon múlna a meccs. Mindig számítanod kell a középpályás lövésekre, illetve tudnod kell elkapni az ellenfél által eladott vagy a csatárodról visszapattanó labdákat. Emlékezz, ezeken a kis dolgokon múlhat ki nyer, vagy veszít. Sohase lazíts, ne hagyd hogy elkalandozzanak a gondolataid miközben a csatárod lőni készül, mert elképzelhető hogy a labda a falról egyenesen a kapudba pattan vissza, ezzel is ponthoz juttatva az ellenfelet.

Akarat, koncentráció, és készenlét - jól jegyezd meg ezt a három szót, mert ezen múlhat a győzelem. Ha igazán akarsz nyerni, akkor koncentrálni fogsz és felkészülsz hogy a legjobb formádban háríthasd el az ellenfeled próbálkozásait.Csatár pozíció


1. Technika: Védekezés a középpályával


Verseny szinten, a középpályás védekezés lehet a teljes védelem legfontosabb része. Nem számít milyen jól lő az ellenfeled a csatársorával, először oda kell juttatnia a labdát. A legtöbb játékos fő passzolási zónája általában egy kis területre koncentrálódik (rendszerint ez a kis hely az oldalfal rámpája, vagy a középpálya valamelyik két szélső bábuja közti rész), és neked mindkét zónát egyetlen bábuval kell védened. Ennek érdekében mozgasd a középpályás sorodat különböző módon, változó sebességgel. Mindig légy ugrásra kész és figyeld meg az ellenfeled passzolási szokásait, valamint gyenge pontjait. Például ha egy játékos főként a falnál passzol, szorítsd a középpályád ahhoz a falhoz és csak akkor mozdítsd, ha az ellenfeled a falon kívül máshol próbálja átadni a labdát. Más játékosok inkább a faltól pár centire, a középpályás sorod két szélső bábuja közt passzolnak. Ellenük úgy védekezhetsz, hogy ebben a zónában mozgatod a blokkoló bábudat és csak akkor tolod a falhoz ha véletlenül ott akarnának átjátszani.

Légy résen, és figyeld hol tartja az ellenfeled a csatársorát a passz előtt. A játékosok egy része azzal árulja el hol szándékozik passzolni, hogy előre odahelyezi a csatársorát amivel meg tudja fogni az érkező labdát.

Ha úgy érzed állandóan átpasszol az ellenfél, próbálj meg még inkább a középpályádra koncentrálni hogy bábuddal megakadályozd az átjátszást. Ha tudod hol hagysz lyukat, meg is tudod akadályozni ha ott akarnák átadni a labdát.

Összegezve a középpályás védekezést azt javaslom, ne légy ideges ha az ellenfeled egy jól kivitelezett passzal átjátssza a középpályádat. Hisz csak egyetlen bábuval foghatod a két fő passzolási zónát. Hogy növeld az esélyeid, légy folyamatosan készenlétben, játssz kitartóan és legyen agresszív a védekezésed minden játszmában. Így nem lesz helye többé idegességnek.2. Technika: A villás védekezés


Egy falas lövést, amit az ellenfél kapusa lő gyakran nehezen védik a tapasztalatlan játékosok. Falas lövés az a figura, amikor a játékos a labdát (a bábu oldalsó élével eltalálva) ferdén a falra lövi, és onnan a labda srégen a kapuba talál. Emlékszem mikor először játszottam olyan kapus ellen, aki lövi a falas lövést. A meccs hamarabb véget ért, mielőtt felfogtam volna mi is történt valójában.

Az első dolog ezzel kapcsolatban, amit érdemes megjegyezni hogy a kapusok falas lövéseinek sikeres blokkolása főként a csatáron múlik. Ha egyszer egy falas lövés átjutott a csatár támadó során és középpályáján, nagy valószínűséggel gól lesz. A falas lövés blokkolása érdekében a csatárnak a villás védekezést kell alkalmaznia. Ez azt jelenti, hogy a csatársorod mindig úgy kell elhelyezni hogy útjában álljon a falról szög alatt visszapattanó labdának. Ehhez tartsd a csatársorod bábuinak lábát kissé előre (mint egy villát), és úgy állítsd be a bábukat hogy a kapusnál lévő labda pontosan a két bábud közti vonalon helyezkedjen el. Mint a 27-es képen láthatod, így mindkét irányba megakadályozod hogy ellőjék a srég falas lövést. Könnyűnek hangzik, de azért egy kis gyakorlást igényel az elsajátítása. Sok kapus mozgatja a labdát körös körül mielőtt lő és neked meg kell tanulnod követni őket, hogy a labda folyamatosan a két bábud közti vonalon legyen. Igazad van ha arra gondolsz, hogy a villás védekezés szabad utat hagy az egyenes lövéseknek.


27. Kép: Falas lövés védése "villás védekezéssel"


Itt jön képbe a csapatmunka. Míg a csatár blokkolja a falas lövéseket, addig a kapus az egyenest védi.3. Technika: A sáv védés


A csatár és a kapus sorainak koordinálásával nagymértékben lecsökkenthető az esélye, hogy az ellenfél kapusa gólt lőjön.

A sáv védés lényege hogy a középpályát és a csatársort úgy hangoljuk össze, hogy csupán egy sáv maradjon szabadon az ellenfél kapusa számára, amit persze a mi kapusunk véd. (lásd 28.ábra)


28. Kép: Sáv védekezés


A legelterjedtebb sáv védekezés, amikor a csatár blokkolja a falas lövéseket a villás védekezéssel, a kapus pedig az egyenest védi. Ha a falas lövés elhagyná a csatársort, még mindig blokkolható a középpályával - a legtöbb falas lövés a középpálya közelében éri a falat. A kapus ha látja hogy a falas lövés elhagyta a középpályát is, természetesen próbálja meg kivédeni azt. Az a tény hogy a falas lövést a csatárnak kell fogni, nem jelenti azt hogy a kapusnak nem kellene mindent megtennie a gól megakadályozása végett. Nagyfokú tapasztalatot igényel egy kapustól, hogy a megfelelő védekezés érdekében megsaccolja a falról visszapattanó labda várható becsapódási helyét, de nem lehetetlen. A jó csapatmunka lényege, hogy ne csak a csatáron múljon egy elszalasztott blokk miatt kapott gól, hanem a kapus is próbálja menteni a menthetőt ha a csatár hibázna. A felelősségtudat természetesen nélkülözhetetlen, de a jó védelemhez két ember együttes munkája szükséges.Hasznos tippek haladó játékosoknak.A versenyszerű csocsó egy nagyon komplikált sport. Napjainkban nagyon sok játékos érez vágyat és képességet hogy nyerjen minden áldott nap, de nem érti meg hogy mi az igazi különbség győzelem és vereség között. Miközben olvasod ezt a fejezetet én remélem, hogy nem csak egy két jó tippet látsz benne hogyan javíts a játékodon, hanem megérted a fontosságát a szabályos és precíz versenyszerű játéknak is. Minden egyes játék alkalmával meg kell próbálnod a legjobban menő passzodat és lövésedet csinálni. A versenyszerű csocsó olyan mint a sakk, egyszer hibázol és ez az egy hiba is okozhatja a vesztedet, mint a sakkban a matt.


Kapus játék


Támadó tipp


A legtöbb kapus elkövet egy nagy hibát, mégpedig azt hogy túlzottan belebonyolódik az ellenfél védekezési módszerének kifigyelésébe, miközben megpróbál gólt lőni. Az egyik használható módszer hogy elhatározod melyik lövést akarod végrehajtani, kivárod a megfelelő pillanatot és a szemed végig a labdán tartod. Sokszor a csatárok változtatnak a védekezésükön hogy összezavarjanak, de nem szabad lehetőséget adni rá hogy ezt megtegyék. Próbáld meg kiválasztani a megfelelő lövést, majd koncentrálj a 100%-os végrehajtására.Védekezési tippek a csatár blokkolására


A legtöbb kapus hosszú ideig képes egy védekezési módszert eredményesen használni, de mindez csak egy bizonyos fokig működik. A különbség egy közepes szintű és egy jó kapus között abban a képességben rejlik, hogy ha a jó kapus gólt kap, intelligens módon képes változtatni a védekezési módszerén, mindaddig míg meg nem találja a megfelelő védekezést. Ha egy kapus kezdi kijátszva érezni magát, különféle bevett védelmi taktikákat is kipróbál, ami gyakran rosszul sülhet el. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a játékos túl frusztráltnak érzi magát, így nem tud tisztán gondolkodni.

Én minden fontosabb verseny előtt leülök és kidolgozok egy védekezési listát. Ezen a listán sorba veszem mindazon védekezési technikát, amit sikeresen használtam eddig a különféle támadó taktikák ellen. Például fel tudok sorolni négy módot a tolás bepassz védésére, ötöt a húzás bepassz ellen és szintén ötöt a húzás védésére. Ezáltal, ha a meccs közepén a védekezésemet áttörik és kezdenek gólt lőni nekem egyszerűen csak időt kérek, megnézem a listámat és kiválasztom a megfelelő védekezést. Ez nem egy általános megoldás és talán kétségbeesett mozdulatnak tűnik, de ezek a régen bevált védekezések amikben muszáj megbíznom.Profi védekezési tippek a kapusoknak Mike Bowers-től


A megoldás abban rejlik hogy a következetes kapus nyugodt tud maradni még akkor is, ha megindult a gólzápor ellene (különösen ebben az esetben fontos a nyugalom). Ne ess pánikba! Maradj nyugodt és elemezd a történteket. Legalább egy meccsig tarts ki a bevált védekezésed mellet és ha biztos hogy nem működik, csak akkor változtass. Ha egy játék után a védekezés továbbra sem működik, ne félj átváltani egy másfajta védekezésre. Maradj nyugodt, tartsd az elképzelésed és törekedj arra, hogy az új védekezésedet tökéletesen hajtsd végre.Védekezési tippek az ellenfél kapusának lövései ellen


Néha a kapusok megpróbálják nagy erővel ellőni a labdát, abban a reményben, hogy az az ellenfél bábujáról vagy a falról lepattanva a saját csatárjukhoz kerül. A gyakorlatban ez megegyezik azzal, amikor egy kapus tökéletesen végrehajt egy húzásból lőtt, az ellenfél kapufájáról visszapattanó passzot a csatárjának. Az okos védő nem hagyja, hogy az ellenfél kapusa ily módon passzoljon. Létezik egy pár fogás, amivel megakadályozhatod az ilyen passz kivitelezését. Én úgy vélem, hogy a védők mozgatása lehet az egyik megoldás, ha az ellenfél kapusa a kapufánkról akar passzolni. Ez a mozgatás rendszerint megakadályozza a labdát, hogy az egyenesen visszapattanjon a kapufánkról, vagy ha ez mégis bekövetkezik de a bábunk hozzáért a labdához, az megpattanva kisebb eséllyel landol az ellenfél csatárjánál.Passzolás


Szinte az összes kapus, csak elvétve passzol a csatárjának. A probléma az, hogy a legtöbb kapus meg van győződve arról, hogy a csatárja tudja mikor, és hogyan szándékozik passzolni neki. Én azt tudom ajánlani, hogy mindig jelezz a csatárodnak, mielőtt passzolsz. A kapusok egy része úgy jelzi a passzolási szándékát, hogy megrúgja a csatárja lábát. Ez rendben is van, bár azon kívül, hogy a csatár így tudja mikor jön a passz, azt még mindig nem fogja tudni hogy merről várja. Valamint ezt a jelzést viszonylag könnyen észreveheti az ellenfél is. Ha van edzőpartnered, dolgozzatok ki egy egyszerű jelrendszert. Ennek a jelrendszernek az alapja lehet, hogy hányszor pattintod a labdát a falhoz, vagy hogyan ijesztesz, esetleg hol állítod meg a labdát. Észre fogod venni, hogy ha a csatárod tudja melyik passz és mikor várható, sokkal hatékonyabbá fog válni a passzolási technikátok.CSATÁR JÁTÉK


Olvasni a védelemből

Sok játékosnak van hatásos lövése, de nehezen találják meg a lyukakat a védelemben. A véletlenszerű és gyorsan változó védelem összezavarhat. Határozottnak kell lenned és meg kell figyelned, hogy a lyukak mikor, hol, és mennyi időre nyílnak meg. Következő alkalommal, ha bajban leszel egy biztos védekezés kijátszásában, próbáld ki ezeket a trükköket:
Részleges olvasás

Ha hibátlan védekezésen akarsz lyukat keresni, előbb határozd el hogy melyik lyukat fogod megcélozni. Például határozd el hogy a hosszúba fogsz lőni. Persze jó, ha tartasz a fejedben egy másodlagos lövést is, mondjuk az egyenest. Oké, beállítottad a labdát és készen állsz a lövésre. Figyeled a lyukat a hosszún, és ha megnyílik, már lövöd is a gólt. De ha a hosszú nincs szabadon, azonnal lődd az egyenest. Abban az esetben, ha védik a hosszút, vagy azt a lyukat amit a lövésedhez választottál, lődd azonnal a másodlagos lövésed, ami így 50-50 százalékban gól lesz.Számolásos technika

A számolási technika abban az esetben jó, ha a védelemnek sikerült teljesen összezavarnia. Oké, beállítottad a labdát és készen állsz a lövésre. A számolási technikával nincs igazán szükséged rá hogy figyeld a védelmet. Koncentrálj a labdára és a lövés végrehajtására. Először is határozd el, hogy melyik lyukat akarod lőni és hogy hányra; például a hosszút ötre. Számolj ötig magadban, és lődd a hosszút.

A számolás és a lövés véletlenszerű megválasztásával gyakran könnyebben tudsz gólt lőni, mintha megpróbálnád kifigyelni a védelmet. A jó kapusok nagyon sok időt töltenek annak a gyakorlására, hogy rávezessenek az általuk felkínált fals (trükkös) lyuk lövésére. A számolásos módszerrel, és azzal hogy nem figyeled a kapus mozgását, azt lőheted, amit akarsz és rákényszerítheted a kapust, hogy megpróbáljon blokkolni.


Profi tippek a középpályás passzolásra a csatár Tom Spear-től


Sok játékos, különösen pár profi nem használja ki a rendelkezésre álló időt a középpályás sorával. Tíz teljes másodperc áll rendelkezésre, és én minden egyes passznál ki is használom ezt.

Mozgasd meg a labdát és játssz vele egy kicsit, mielőtt passzolsz. Ez rákényszeríti az ellenfeledet, hogy mindig készen álljon a védekezésre. Így a meccs végére az ellenfeledet elfárasztod és a védekezése le fog lassulni.

Néha szeretem átverni az ellenfelemet. Megpróbálom elhitetni az ellenfelemmel, hogy hol fogok passzolni, és pont az ellenkezőjét teszem.
KONDÍCIÓ ÉS FELKÉSZÜLÉS A

VERSENYSZERŰ JÁTÉKRA


A csocsó nem tűnik egy pszichikailag megerőltető sportnak, azonban a versenyszerű játék sokszor megköveteli a három, négy napon át tartó agresszív, kemény játékot. Minden esetre a verseny egész ideje alatt nyújtandó maximális teljesítmény érdekében, a versenyzőnek mentálisan és pszichikailag megfelelően felkészültnek kell lennie. Ez az állítás mindig is érvényes volt és lesz a bajnok csocsósokra a múltban és a jövőben egyaránt. Az élvonalbeli professzionális csocsósok edzéssel, futással vagy egyéb bevált módon tartják megfelelő kondícióban magukat.

Az ok, amiért a profik megesküsznek hogy egy játékosnak jó kondícióban kell lennie, az az, hogy kiállja a verseny alatt ránehezedő pszichikai nyomást.

A csocsó egy észjáték, amiben csak hatalmas önuralommal és teljes mentális felkészültséggel lehet győzelmet elérni. A versenyzők nagy része a verseny utolsó napjaira, óráira gyengének vagy fáradtnak érzi magát, és nem egyszer ez az érzés pont meccs közben tör rájuk. Ha a tested könnyen elfárad, az az intenzitásod és a koncentrációd rohamos csökkenését vonzza maga után. Én nem hiszem, hogy egyes esetekben a felkészülés hiányán kellene múlnia a döntő gólnak!

A legtöbb profi játékos legalább egy hónappal a nagyobb versenyek előtt elkezdi a felkészülést. Napi programot írnak, ami a felkészüléshez tartalmaz különböző kondicionáló gyakorlatokat. Például a futás kitűnő állóképesség javító, valamint az úszás is tökéletesen megfelel e célnak. A tenisz és a fallabda szintén kitűnő kondicionáló gyakorlatok. Egyes játékosok szeretik súlyzózással erősíteni magukat. Ez rendben is van, de nem szabad túledzened magad. Súlyzózásnál használj könnyű, esetleg közepes súlyokat, és a verseny előtt három nappal fejezd be az edzést. Így biztosíthatod számodra a lehető legtökéletesebb felkészültséget.
Gyakorlás, rutin


Fontos hogy készíts egy következetes edzéstervet a versenyt megelőzően. Egyéni adottságoktól és a verseny volumenétől függően ez a terv lefedhet néhány napot vagy néhány hónapot. Fejlesztened kell a labdakezelésed és a lövéseidet azáltal, hogy minden egyes lövést legalább öt-tízszer ismételsz egymás után. Minden nap legalább egyszer szakíts időt a gyakorlásra. Ez vezet a magabiztos játékhoz.

Ahhoz hogy ki tudd figyelni a védelem gyenge pontjait, a lehető legtöbb versenyen részt kell hogy vegyél, és állandóan gyakorolnod kell. Ha elmész játszani, próbáld meg a legtöbbet kihozni minden egyes játszmából. Úgy játssz, mintha verseny körülmények között lennél. Próbáld megkeresni a játékod gyenge pontjait, mert akkor feljavíthatod őket a következő versenyre.

Legyen önfegyelmed, és tartsd be az edzéstervedet. Légy következetes az edzésterveddel, tarts ki mellette, és a végén majd meglátod hogy megérte.

Páros játék


Míg néhány játékos előnyben részesíti az egyéni játékot, és jobban kitűnik benne, tudni kell hogy a páros játék több szempontból is nagyobb kihívást jelent. A páros játék megköveteli a precíz csapatmunkát, illetve feltétlenül szükséges a precíz labda kontroll is, de végül a győzelem íze még teljesebb lehet, ha azt egy partnerrel éred el.

Egy győztes csapat ereje abban rejlik, hogy megvan a képesség bennük a jó csapatmunkára, és van stratégiájuk, ami által minden játszma és meccs alatt övék az irányítás. Más szóval, két szuper jó egyéni játékos nem feltétlenül alkot jó párost. Olyan párral kell játszanod, aki alkalmas arra hogy kiegészítse a te játékodat, illetve játékstílusodat, és képes legyen veled minél több időt eltölteni azzal, hogy kidolgozzátok a megfelelő csapatjátékot, stratégiát és kiismerjétek egymás gyengeségeit valamint erősségeit.

Néha két játékos úgy is alkothat sikeres párost, hogy egymástól távol laknak és nincs lehetőségük együtt gyakorolni. Ez elképzelhető, ha mindketten hosszú évek óta játszanak és képesek arra hogy a versenyeken találkozzanak, gyakoroljanak pár órát és kialakítsák azt a magabiztos játékot, amivel megnyerhetik a versenyt. Ám ez nem igazán működik kezdő vagy kevés tapasztalattal rendelkező játékosok esetén. Kezdő játékosoknak javasolt helybéli partnert keresni, hogy tudjanak együtt gyakorolni. Azonban, ha te vagy a legjobb játékos a környékeden, nem szükséges feltétlenül helybéli párt keresned. Keress egy olyan játékost, akivel úgy érzed, hogy nyerő párost alkothattok. A leendő párodnak akarnia kell, és időt kell szentelnie rá hogy együtt gyakoroljatok, mert e nélkül nem tudtok fejlődni és nem alakul ki köztetek a megfelelő összjáték. Tehát, ha egy helyi játékossal állsz össze, sokkal több időt tudtok együtt gyakorolni. Idő kell a labda kontroll és a csapatmunka kialakulásához. Legfontosabb, hogy legyen alkalmatok tesztelni a trükkjeiteket és a stratégiátokat a helyi versenyeken. Fontos, hogy minél több tapasztalatot szerezzetek kisebb helyi versenyeken, így előbb utóbb ütőképesebbek lesztek a komolyabb megmérettetéseken is.
Tanuld meg a szabályokat


Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos ismerni, illetve érteni a szabályokat, mielőtt beneveznél egy versenyre. A szabályok folyamatosan megújulnak azaz korszerűsödnek, így lényeges hogy mindig tisztába légy a legújabb verzióval. Ha elmész egy versenyre, kérdezd meg a szervezőket, hogy minden szabály a szokásos e, és hogy nincs-e valami az utolsó pillanatban megváltoztatva.
A nyomás és a mentális játék


Megnyerni egy verseny, inkább a mentális, mint fizikai tényezőkön múlik. Sok játékos van birtokában a szükséges trükköknek, de csak néhányan értik a pozitív mentális hozzáállás lényegét.

Mindenesetre sok kezdő, és néha még a profik sem veszik eléggé komolyan a versenyeket. Ó persze, mikor az asztalnál megjelennek, úgy tűnik mintha nagyon komolyan vennék, de a meccsek közti szünetekben lófrálnak a helyiségekben és elvannak a haverokkal. A meccsek közti idő, mindennél fontosabb. Bemelegedve kell tartanod magad, és minden egyes meccsre készen kell hogy állj pszichológiailag is. Ha nem azonnal a te meccsed következik, akkor is legfeljebb tízpercenként lőj egy párat, hogy mozgásban tartsd a kezed.

Próbáld meg kideríteni, hogy ki lesz a következő ellenfeled, és figyeld ki a gyenge pontjait, illetve a trükkjeit. Ha kapus vagy, és a következő meccseden olyan ellen játszol aki húz, keress valakit, aki bemelegítésként húz ellened párat, hogy felkészülj a lövés védésére. Ha csatár vagy, keress valakit, aki hasonlóan passzol középpályán, mint a leendő ellenfeled, így rá tudod hangolni a középpályádat. Mindenekelőtt, fent kell tartanod a megfelelő mentális képességeidet illetve a koncentrációt a meccseid között.

A meccsek alatt a győzelem kulcsa a koncentrációban rejlik. A meccs teljes ideje alatt képesnek kell lenned 100%-osan a játékra koncentrálni. Ez az, ami megkülönbözteti a győzteseket a vesztesektől. Ha megnézed a toppon lévő profi játékosokat láthatod, hogy a meccs alatt semmi sem képes elvonni a figyelmüket a játékról. Sok profinál kialakul egy olyan magatartásforma, ami segít megnövelni a koncentráció készséget, és ez segít nekik keresztüljutni a nehéz helyzeteken. Egyesek rágóznak, mások beszélnek magukhoz játék közben, hogy megnyugtassák magukat és túljussanak a krízisen. Vegyél egy nagy levegőt a fontosabb passz vagy lövés előtt, ez szinte mindig segít megnyugodni.

Ne hagyd, hogy a gondolataid elkalandozzanak, miután a játék kezdetét vette. Más dolgok miatt aggódni az elsődleges ok, ami miatt egy játékos idegessé válhat, azaz nyomás alatt érezheti magát. Például a játék állása miatt sem szabadna idegeskedni, ha az nem túl kedvező. Ne a játékot próbáld megnyerni, inkább próbálj gólt lőni! Csak az a játékos képes feltörni egy vesztes állásból, aki gólt lő ahelyett, hogy aggódna. Az ilyen típusú versenyző, szinte észre sem veszi a hátrányát, legfeljebb csak miután behozta azt. Steve Simon egyik nagy alakja az ilyen típusú játékosoknak mondja ,hogy ő hisz a szerencse forgandóságában és szerinte bármelyik meccsen fordulhat a kocka. Ha az ellenfél lő két-három egymást követő gólt, Steve nem adja fel, hisz abban, hogy ha 100%-osan a játékra koncentrál, képes fordítani és belőni a következő néhány gólt, ezzel hozva fel magát. Akár jól áll, akár rosszul, Steve képes rá, hogy keményen játszva visszahozza magát egy vesztes állásból is. Nagyon sok játékos tanulhatna Steve hozzáállásából, különösen akik képesek feladni a játékot 3-0 vagy 4-1-es állásnál.Profi tippek a játék mentális oldaláról, Steve Simontól


Ha egy versenyző, teljesen magabiztos a tudásában, akkor a játék alatti nyomás sem tudja visszavetni. A rád nehezedő nyomás érzését a, hirtelen megemelkedő adrenalin szint okozza. Ez egy közismert folyamat, ahogy a test reagál a kihívásra, illetve a vészhelyzetre.

A magabiztos játékosok, képesek jobb teljesítményt nyújtani a nyomás hatására, és így kerekedni a helyzet magaslatára. Míg a kevésbé magabiztos játékosok, a nyomás hatására csak szerényebb teljesítményt képesek nyújtani.

Minél tovább vagy képes magabiztos maradni, mind védekezés, mind támadás terén, annál hosszabb időn át leszel képes elviselni a rád nehezedő nyomást is.


Legalább annyira fontos hogy ne aggódj azon mi fog történni, mint hogy mi történt. Sok játékos képes felhúzni magát azon, ha kap egy pár szerencsés gólt. Mindez csak megzavar a koncentrációban. Nem szabad azon rágódni, ami már megtörtént. A csocsóban mindig is elő fognak fordulni, szerencsés vagy véletlen gólok. Meg kell tanulni a gól lövésre összpontosítani, és gyártani a gólokat egyiket a másik után, még akkor is, ha a megelőző gól szerencsés, véletlenszerű, vagy netán tökéletes volt. Minden gól számít!

Szintén hiba, ha azon idegeskedünk, hogy mi vagy a partnerünk hibázik, és azért kapunk gólt. Ez szintén elvonja a figyelmet a játékról, és ha még a partnert is megszóljuk érte, az ő koncentrációját is megzavarjuk. A legtöbb amit tehetsz, ha a partnered gyengélkedik, hogy nem aggódsz miatta, hanem megpróbálod a legjobb formádat hozni a saját pozíciódban.

A kulcs a megfelelő mentális hozzáálláshoz és a kemény koncentrációhoz mindenkinek mélyen ott lapul a fejében. Hogy ehhez a kulcshoz hozzájuthassunk, nagyfokú önfegyelmet és önkontrollt kell tanúsítanunk. Hogy tudnád irányítani az ellenfeled, ha még saját magad sem tudod megfelelően irányítani? A javuló önkontroll által képes leszel megtanulni dolgokat, amik az átlagos játékosok fölé emelnek. És ezáltal képes leszel felhozni magad egy vesztesnek tűnő játszmából is. Az önfegyelem az, ami győzelemhez vezethet.

Trükkös lövésekMinden csocsós szeretne megtanulni gyorsan passzolgatni, vagy lenyűgözni barátait bombabiztos labdakezeléssel és trükkös lövésekkel. Ebben a fejezetben bemutatok pár különleges lövést és manővert, amit sikerült elsajátítanom csocsós éveim alatt. Gyakorlással ezen lövések nagy részét megfelelő szintre lehet fejleszteni. Kezdőknek ezen lövések némelyike kissé nehéznek tűnhet, mindenesetre nehogy elkedvtelenedjenek ha nem akarnának összejönni az első próbálkozások alkalmával. Ne feledd ezek a lövések a világ legjobbjaitól származnak, akik közül volt aki évekig dolgozott a kifejlesztésükön!Csatár pozíció


Falas lövések


Valószínűleg a leghihetetlenebb lövés egy "kocsmacsocsós" szintű játékosnak a csatársorral lőtt falas gól. A vicces ebben, hogy a csatársorral lőtt falas lövést nem is nehéz megtanulni.

Kezdésnek fogd back pin-be a labdát a középső bábuval. A középső bábu a legmegfelelőbb ehhez a trükkhöz, mert innen mindkét falat meg lehet lőni.


29. Kép: Falas lövés a csatársorral


30. Kép: Visszapattintott rálövés


Ha a labdát biztosan fogod, mozdítsd kissé a bábut a labda felett az ellenkező fal felé, mint amelyiket lőni akarod. Most a bábud a labda harmadát kell csak hogy érje (mint a 29. képen látható). Ekkor használd vagy a csuklós vagy a tenyeres lövést, hogy megadd a kezdő lendületet a labdának. A labdának a falról visszapattanva a kapuban kell landolnia. Lehet hogy kissé módosítanod kell a labda helyzetén, ha a lövés nem menne kapura.Kapufáról visszapattintott rálövés


Ezt a lövést sokkal könnyebb megtanulni, mint azt az első látásra hinnénk. Mikor gólt lövök ebből a cselből, az ellenfél első kérdése mindig ez: ezt most így akartad, vagy csak szerencse volt?

Állítsd a labdát a hozzád legközelebb eső bábuhoz, mintha tolni akarnál. Most tolj rajta kb. 3 cm-t és jó erősen lődd a kapufa mellé (mint a 30. képen láthatod). A labdának ferdén visszafelé a középső bábudhoz kell pattannia. Koncentrálj, mert a labda nagyon gyorsan fog visszapattanni. Amit a labda visszapattant a kapufa mellől lődd kapura a középső bábuddal.

Első próbálkozásra valószínűleg mellé fogsz ütni a visszapattanó labdának. Gyakorolj kitartóan, minden a jó időzítésen múlik csupán. Minél többet dolgozol rajta, annál könnyebbé fog válni.Csatársortól középpályának visszapasszolt rálövés


Ez a trükköt meglehetősen nehéz elsajátítani, tehát kissé több gyakorlást igényel. Elsőként fogd a labdát a csatársorod középső bábujával back pin pozícióba a pont környékén. Állítsd a középpályád középső bábuját a csatársorod középső bábujával (amivel a labdát fogod) egy vonalba, ahogy a 31A kép is mutatja. Most anélkül hogy a labdát megmozdítanád, helyezd a kezed a 31B képen látható helyzetbe. Ekkor a kezed föld felé irányuló tolásával fordítsd át a rudat az óra járásával ellentétes irányba. Ezzel a labdát hátra ütöd az ott várakozó középpályás bábudhoz, amivel jó erősen a kapuba kell hogy lődd a labdát ahogyan a 31C kép is mutatja.


31A


31B


31C


Képek 31A-31C: Csatársortól középpályának visszapasszolt rálövésKapus pozíció


Védősortól kapusnak visszapasszolt rálövés


Fogd a labdát back pin pozícióba az asztal közepén a védősorod egyik bábujával. Helyezd a kapust pontosan a labda mögé. Most használd ugyanazt a technikát a labda hátraadására, amit a csatársortól a középpályának visszapasszolt rálövésnél írtam és lődd el a labdát a kapusoddal.

Ha ez már megy, ne lődd el a kapussal a labdát hanem passzold vissza a védő bábudhoz és azzal lőj gólt.Asztal felett lőtt kapus gól


Ez egy nagyon nehezen elsajátítható, sok gyakorlást igénylő trükk. Mindenesetre ez az egyik leglátványosabb trükk amit valaha láttam, és a leg időigényesebb a begyakorlását nézve.

Kiindulási pont, a védő által a kapu mellett back pin pozícióba fogott labda. A kapusnak a labda vonalában kell lennie, de előre tartott lábbal hogy a labda el tudjon alatta gurulni.

A cél, hogy a labda a kapus alatt elhaladva a kapufának ütközzön. Amint a labda áthaladt a kapusod alatt, a labdát követve fordítsd hátra a kapust és a falhoz szorítva emeld fel a labdát, ahogy a 32B kép is mutatja. Ha megpróbálod, meglátod nem is olyan könnyű, és mennyi gyakorlást igényel. Ha már sikerül felemelned a labdát, csak próbáld meg kapura lőni. Egyszerűen csak dobd át a labdát a bábud segítségével a pálya felett egyenesen a kapuba, mint azt a 32C kép is mutatja. Gyakorlással nagy százalékban kapura fog menni. Ez a lövés nagyon nehéz, ezért nem érdemes vele verseny közben próbálkozni.Csocsóasztalok és kiegészítők


Az első csocsóasztalok, amelyek népszerűvé váltak az USA-ban, európai (német, francia esetleg olasz) gyártmányok voltak. Az 1960-as években már több ezer ilyen importált asztalt lehetett megtalálni a játéktermekben, bárokban, illetve főiskolai/egyetemi diákközösségekben országszerte. Bár ezek az asztalok a maiakhoz képest még viszonylag kezdetlegesek voltak, széles körben elfogadottakká váltak, sőt sok tulajdonságot a mai asztalok is átvettek ezektől az asztaloktól.

Ahogy a csocsó egyre népszerübb lett, az amerikai cégek is megkezdték saját asztalaik tervezését és gyártását.Gyakran kérték tapasztalt játékosok véleményét is. Minden gyártó arra törekedett, hogy létrehozzák a tökéletes asztalt, amely a legjobb játszhatóságot biztosítja, lehetővé téve többek között a változatosságot a lövésfajták között és az optimális labdakezelés biztosítását. Néhány amerikai vállalat

piacra dobta csocsóasztalait, mindegyik asztal a gyártó vállalatra jellemző tulajdonságokkal bírt. Némelyik fajta asztalnál fa, míg máshol műanyag markolat volt jellemző, volt amelyiknél sima golyókat és sik játékterületet alakítottak ki, volt ahol mintás golyók és érdes játékfelület volt jellemző. A legtöbb játékos kedvenc asztala mindig az volt, amilyet éppen talált kedvenc törzshelyén a bárban vagy a játékteremben. Azokban az időkben a jó játékos ismertetőjele az volt, hogy képes volt igazodni azokohoz az asztalokhoz, amelyeket versenyek lebonyolításakor éppen használtak.

Bár néhány gyártó szervezett versenyeket saját asztalaik népszerűsítésére, nyilvánvalóvá vált, hogy szükség van egy szabvány asztalra, amelyen a nemzeti bajnokságokat rendezik. Így vált például a Tournament Soccer Table(verseny csocsóasztal) a professzionális versenysorozat szabvány asztalává.

Igaz, más tipusú asztalokat is forgalmaznak országszerte, hiszen rengeteg amatőr játékosnak a meggyőződése hogy tulajdonképpen minden asztal egyforma. Ez azonban tévhit. Egy világot betöltő különbség lehet két különböző asztaltipus játéktulajdonságai között. Az asztal amin játszunk és gyakorlunk olyan legyen, amely a legjobban felel meg a céljainknak. Amennyiben nem szándékozunk komoly versenyeken indulni, csak a helyi bárban csocsózunk a játék élvezetéért, megfelelő ha az adott helyen elterjedt asztaltipuson játszunk. Ha azonban szeretnénk megtanulni professzionélis szinten üzni ezt a sportot, hogy a versenyeken eséllyel indulhassunk, pontosan olyan márkájú asztalon kell gyakorloni, amilyet a versenyeken használnak.


Csocsóasztal otthonraA játékos, ha komolyan szeretné fejelszteni játéktudását, óriási előrelépést érhet el, ha vásárol egy asztalt otthonra, amin gyakorolhat. Amikor valaki komolyan elkezdi a versenyzést a profik között, érezhető, hogy roppant előny birtokában van, ha otthon egy saját asztallal rendelkezik. Ahogy beruház valaki egy modellbe, azonnal meglátszik a fejlődés a játékában. Először is, gyakorolhatja a lövéseket és passzolásokat újra és újra, amíg annyira magabiztosan nem tudja végrehajtani öket, hogy versenykörülmények közepette is képes legyen megcsinálni, amit akar és tud. Egyre több és több gyakorolással, tökélyre lehet vinni a másoktól látott technikákat és a sok saját újítást is. Következetesen és magabiztosan kell játszani. Az ember személyiségében ezek a tényezők a lefontosabbak, ha a győztesek közé akar tartozni.

Ha valaki arra adja a fejét, hogy fejleszteni szeretné a csocsós képességeit, a legjobb amit tehet, hogy az eleinte kisebb helyi versenyeken méri fel tudását, majd otthon a saját asztalnál azokat a játék elemeket gyakorlja, amelyeket a legjobban szükséges.

Ha vásárolni szeretne valaki egy asztalt otthonra, mindig tartsa szem előtt azokat az igényeket és célokat, amelyek elősegítik profivá válását. A különböző gyártók különböző modelleket kínálnak. A szuperkönnyü, olcsó daraboktól a súlyos, drága és a versenyasztalokkal szinte megegyező modellekig mindent. Érdemes felkeresni egy tapasztalt versenyzőt, aki segíteni tud abban, hogy melyik asztal lenne jó otthoni használatra.
A csocsóasztal karbantartásaHogy megfelelően lehessen gyakorolni, az otthoni asztalt csúcsformában kell tartani. Csak a tökéletes állapotú asztalon lehet valakiböl tökéletes játékos. A komoly versenyszerekre készülö játékosnak úgy kell összeszerelnie az asztalt, hogy a lehető legjobb mása legyen a versenyen használatos asztaloknak. Kellő odafigyeléssel ez mindig olyan állapotban tartható, mint a legjobb versenyasztalok. Bár a különböző asztalok karbantartási módjai némileg eltérhetnek egymástól, a következő tippek az esetek többségénél hasznosak lehetnek.


Szereld magad!


Kiemelt figyelmet kell szánni a következőkre a csocsóasztal összeszerelésekor:

Markolat: a rudak végén található markolat ne csúszkáljon a rúdon, illetve ne forogjon a rúdon. Ha forog, bekenhetjük vagy bespray-zhetjük valamilyen kötőanyaggal, hogy ne csússzon el ,vagy a rudak végét bevonhatjuk ragasztószalaggal.

Bábuk: a bábuk szorosan és egyenletesen legyenek a rúdon. Ellenkező esetben a későbbiekben rengeteg bosszúságot fog okozni az újbóli és újboli igazítása a bábuknak.

Alátét: Fontos, hogy a műanyag alátétnek a rúdon levő ütköző rész külső felén (a falhoz közelebb) kell lennie. A vékonyabb fém-alátét pedig az ütköző belső oldalán (a bábukhoz közelebb) kell lennie.


Rendszeres karbantartás


Az asztal legjobb állapotban tartásához rendszeresen ellenőrizni kell az alábbiakat:

Síkosság: A legmegfelőbb eszköz, hogy a rudak megfelelően mozogjanak, ha jó minőségű bútorápoló szerrel spray-zzük. Gyakran használjuk, hogy a rudak mindig szabadon és gördülékenyen mozogjanak, azonban vigyázzunk, hogy a spray anyaga ne kerüljön a játéktérre, mert ott (vegyi hatásai miatt) megsértheti a felületet.

A játéktér: tartsuk tisztán a játékteret úgy hogy közben ne sértsük fel a felületet. A legjobb megoldás egy tiszta ruha és valamilyen tisztító folyadék.

Bábuk: ellenőrizzük, hogy szorosan vannak-e rúdon.

Ütköző: a repedt vagy törött ütközőket ki kell cserélni.


Időszakos karbantartás


A következő ellenőrzéseket csak 2-3 havonta kell elvégezni:

Csapágyak: Meg kell tisztítani őket. Célszerű egy papírlapot csomagolni a rúdra. A rudat ekkor megforgatva a csapágyban a lerakódott szennyeződés és az elhasznált kenöanyag eltávolítható. Előfordulhat, hogy a rúd még tisztítás és spray-zés után is nehezen mozog. Ekkor a csapágyakat el kell forgatni. Egyszerűen kivesszük az oldalfalból a csapágyakat, majd kicsit elforgatva visszatesszük.

Labdák: Időközönként célszerű kicserléni a gyolyókat, mert deformálódhatnak.

Bábuk: Egy tiszta ruhával és bármilyen tisztítószerrel eltávolítható a szennyeződés a bábukról (főleg a lábról). Megteszi azonban egy drótkefe is.

Merevítő szerkezet: Szorosan legyen meghúzva. Egy meglazult merevítő komoly károkat idézhet elő az asztalban. Az asztal lábainak stabilitását is ellenőrizzük.


Kiegészítő kellékek


Fogást elősegítő kellékek: Csocsósok gyakran használnak kisegítő eszközöket a jobb tapadás elérése érdekében. A profi játékosok zöme kesztyűt visel egyik, vagy mindkét kezén, hogy a legmegfelelőbb tapadást érjék el a markolatot fogva. Egy jó minőségű tenisz vagy golf kesztyű jól bevált eszköz, de vannak kifejezetten csocsóhoz gyártott kesztyűk is. Nem mindenki szeret azonban kesztyűt viselni, de a jó fogás biztosítása fontos. Gyakori, hogy kezdő játékosok is látványos teljesítményjavulásra képesek, ha kesztyűt használnak.

Vannak azonban olyan játékosok, akik jobban szeretik a gyantát, hogy kezüket szárazon tartsák. A két legelterjedtebb változat a speciális kézkrém és a gyantapor. Midkettőt lehet kapni profi sportboltokban is.

Bábu-cipő: Ezek elengedhetetlen kellékei egy igazi kapusnak. Arra szolgálnak, hogy a 3 és 5 bábus rudakat felemelt állapotban rögzítsék, és így lehetővé tegyék a kapus-lövések gyakorlását, illetve a kapus-meccsek lebonyolítását.

Mentor: Ezek a személyek azoknak a játékosoknak segítenek, akiknek a koncentrációs képességével van baj. Az ilyen játékosok esküsznek támogatóikra, és általában nem is versenyeznek nélkülük.

Lepel: Amikor sokáig nem használjuk az asztalt, letakarthatjuk, hogy a kosz és por ne lepje el az azt.

Ruházat: csocsós témájú polók, izomtrikók, kabátok, övcsatok és sapkák is használatosak - hadd tudja meg az egész világ, hogy büszke érzés csocsósnak lenni.Csocsós kifejezésekHogy maradéktalanul megértsük azokat a tanácsokat, amelyeket ez könyv, vagy más játékosok ajánlanak, ismerni kell néhány csocsós kifejezést. A következő szavakat gyakran hallani országszerte (világszerte), ha csocsósok beszélgetnek. A csocsós zsargon megértése automatikusan jobb játékossá tehet bárkit, hiszen lehetővé teszi a könnyebb kommunikációt, a témában való olvasást és esetleg saját tapasztalatok közzétételét is.


Nyársal (Bail) : amikor a védekező játékos túl-reagál, és ennek következményeként a feléje irányuló labdát elvéti.


Csőbehúzás/Beetetés: (Bait) : amikor a védekező játékos cselesen "rábírja" a támadót egy olyan lövésre, amit a védekező játékos akar. Általában úgy, hogy a védelemben egy rést kínál föl, amelyet azonban a lövés pillanatában bezár.


Között/Közte (Between) : olyan lövésre használják, amelynél a labda nagyjából a kapu előtti terület közepénél halad, és a két védekező bábu között jut a kapuba. Ez az egyik fajtája a 3 alaplövésnek. A másik kettö a "felső" és "alsó" lövés.


Statikus védés/Parkolás (Camp) : olyan tipusu védekezés, amikor a védekező játékos úgy probálja meg hatástalanítani a lövéseket, hogy a bábukat nem, vagy csak kicsit mozgatja. Ezáltal "leparkoltatja" a bábukat.


Duplázni (Double) : Egy versenysorozaton belül két tornán is elsőnek lenni


Sorsolásos páros (Draw Your Partner/DYP) : Páros torna, ahol a partnereket véletlenszerüen sorsolják egymáshoz.


Átfúr (Drill) : Sok Találatot szerezni egy valaki ellen. Ilyenkor azt mondjuk "átfúrták" a kapust


Hosszú/Rövid (Far/Near) : A játékostól messzebb lévö, illetve a játékoshoz közelebbi pozíciót jelölik igy. Pl.: Rövidre lőtte a labdát.


Meccslabda (Meat point/Game point) : Az utolsó mindent eldöntő gól, amikor az állás döntetlenre (általában 5-5 -re) áll.


Animálcsocsó (Get Down) : Akkor mondjuk, ha valaki olyan keményen játszik, ahogy csak tud.


Közép (Gut) : A játéktérnek azon része (sávja), amelyet a két szemközti gólvonal határol be.


Lyuk/Hely (Hole) : Azt a helyet jelölik a védelemben, amelyet a támadó meg akar lőni, mert ott nincs "levédve" a kapu.


Kipattanós (In-and-out) : Azt (az egyébként érvényes) találatot hívjuk így, amikor a labda olyan erővel megy a kapuba, hogy annak a belsejéböl kipattan.


Kibicelés (Kibitzing) : Tanácsokat adni a pálya mellől. Ez amellett, hogy zavaró is tud lenni, szabálytalan, és technikai fault-al büntethető a támogatott csapat kárára.


Felső (Long) : Olyan lövés, amelynél a labda a távolodik a játékostól, mielött meglövi. Ez az egyike a 3 fajta alaplövésnek. Az másik kettö a "közte" és az "alsó" lövés.


Piskóta (Nit) : Az amatőr játékosokra használják


Variáció (Option) : A 3 legerősebb lövésfajta közül váltogatva az "alsó", "közte" és "felső" lövések kivitelezését jelenti.


Centerpálya (Pits) : A versenyeken elkülönített olyan pályák, ahol fontos meccseket játszanak.


Trükközés : (Razzle dazzle) : Olyan játékstílus, amikor a játékos "szépen" játszik, különböző manővereket, lövésfajtákat használva. Általában a kiváló labdakezelésröl is tanúbizonyságot tesz.


Pozíció/ Álló labda (Position) : Azt a játékhelyzetet hivjuk így, amikor a játékos a labdát megállítja, és az álló labdát passzolja vagy lövi kapura.


Aláz (Skunk) : Abban az esetben használjuk, ha valamelyik fél úgy veri meg ellenfelét, hogy az még pontot (gólt) sem szerez.


Kontra (Stuff) : Visszairányítani a labda mozgását olyan módon, hogy a blokkolással egyidőben a labdát meg is kell lőni. Álatlában csatárok használják.


Megérzés (Telegraph) : Amikor valamilyen tudatalatti mozdulat hatására az ellenfél véletlenül informálja a játékost ül a következő lövésről vagy passzról. (pl. a nagyon "megnézi" azt a helyet, ahová lönni akarja a labdát)


Triplázni (triple) : Egy versenysorozaton belül három versenyt megnyerni


Labdaeladás (Turnover) : A labda elvesztése


Eltöri a labdát (Whiff) : Amikor a játékos rosszul találja el a labdát, vagy kapura abszolút veszélytelen lövést ad le. Általában együtt jár a labdaeladással.

13. Nők a versenyekenAhogyan a csocsósport fejlődik, egyre több és több nő válik fanatikus játékossá. Úgy országos, mint helyi szinten, a nők megtanulják, hogy a csocsó inkább az ész és a tapasztalat játéka, mint a nyers erőé. Manapság sok nő képes arra, hogy felvegye a versenyt a férfi játékosokkal, és előkelő helyeken végezzen a nyílt versenyek különböző kategóriáiban.

Minden idők egyik legjobb csocsósa, Lori Schranz, a maga kis 150 centijével. A hatszoros világbajnok Lori, több kiemelkedő bajnoki címet szerzett, mint bármely női vagy férfi játékos, és ezzel igazolta, hogy a nők, képesek felvenni a versenyt a férfiakkal, a szemtől-szembeni küzdelmek során.

A női játékosokban jobban megvan a képesség a ravasz játékstílus elsajátítására, mivel sosem volt meg bennük a férfiak ereje. Ami a legjobb női játékosok képességei közül hiányzik az erőt és az energiát illetően, azt gyors és pontos lövésekkel, valamint nyugodt, intelligens játékkal pótolják.

Ami a játék technikáját illeti, a csocsó működése ugyanolyan, mind a nőknek, mind a férfiaknak. Valójában sok nő érzi úgy, hogy a csocsó az ideális sport számára, mivel itt egyenlő felekként küzdhetnek a férfiakkal.

Minden fontos versenyen vannak külön kategóriák a nők számára, úgy egyéniben, mint párosban. Ez egy kitűnő rendszer a női csocsósoknak, mivel választhatnak, hogy a női, vagy a nyílt, esetleg mindkét kategóriában elindulnak-e. A vegyes páros versenyek szintén nagyon népszerűek, és ezen kívül ugródeszkaként szolgálhatnak azon női játékosoknak, akik a női kategóriából a nyílt kategóriába szeretnének előrelépni. Mondhatnánk, hogy a nők előnyt élveznek a versenyeken, mivel ha úgy akarják, akkor majdnem minden versenyszámban megmérettethetik magukat. Évről-évre több nő csocsózik, egyesek csak azért mert szórakoztat és élményt nyújt, mások pedig úgy gondolják, hogy ez egy komoly alternatíva a profi sportok világában.Profi tippek nőknek - Lori Schranztól


A nők gyakran gondolják magukról, hogy "Én ezt nem tudom megcsinálni". Ha valamit igazán akarsz, akkor azt meg tudod csinálni! Nem szabad alsóbbrendűnek érezned magad, ha olyan valakivel játszol, aki jobb nálad. Sőt, olyan gyakran kell tapasztaltabb ellenfelekkel gyakorolnod, és játszanod, amilyen gyakran csak tudsz.

Nézd a jobb játékosokat, és próbáld leutánozni a mozdulataikat. Ne légy szégyenlős, ne félj tanácsot kérni egy lövést vagy egy védést illetően. Ha így teszel, akkor nem pazarlod el az idődet a helytelen technikák tanulására, vagy rossz szokások fejlesztésére. Ha ezt meg tudod csinálni, és nem leszel frusztrált, akkor a bárki által - legyen az nő vagy férfi - elsajátítható tudásnak nincs határa.Profi tippek a húzásról nőknek - Carrie Crowell


Mikor húzásra állítom be a labdát, az ellövés előtt teljes koncentráltság mellett a kézizmaimra összpontosítok. Szeretem lazán fogni a markolatot, mert ez nálam jobb kapcsolatot teremt a kéz és a labda között. Egy pontos visszacsapó mozdulat, elengedhetetlen része egy jó lövésnek, és ahhoz hogy ezt véghez vidd, megfelelően kell érezned a rudat.

Az okos játékosnak nincs szüksége egy "gyilkos" húzásra, ami pont a kapufa mellé megy. Ez különösen fontos kérdés a női játékosok szempontjából. Az a játékos, akinek jó középpályás játéka van és az összes létező lyukat meg tudja lőni a csatársorával - köztük egy pontos hosszúval - az előbb vagy utóbb sikeres csatár lesz. Összesen öt lyuk van azon csatárok számára, akik a húzást lövik: az első lyuk az egyenes, a második az egyenes mellett egy labdával levő, a harmadik a kapu közepe, a negyedik a kapu közepe melletti, az ötödik pedig a kapufa melletti lyuk (a hosszú).

Aki a legjobb húzást akarja elérni, az törekszik a tökéletesre mind az öt esetben. Az egyenes meglövése nélkülözhetetlen azon játékosok számára, akiknek nincs pusztító erejű hosszú húzásuk. Az egyenes meglövésének kulcsa az a visszacsapó mozdulat, amivel a mozgó labdára "visszalövünk" - gyorsnak és pontosnak kell lennie. A kettes lyuk rövid húzással történő meglövése szintén egy hatékony megoldás lehet. Próbálj meg nem félni attól, hogy meglődd a hosszút. Játssz okosan. Használd ki az összes lyukat, és ne felejtsd el, változtatni az időzítést a lövés előtt. Hidd el, hogy jó vagy, lőj önbizalommal, és akkor sikeres leszel.14. A kommunikációs szakadék áthidalása


Amikor valami olyan gyorsan fejlődik és olyan népszerűvé válik, mint ahogyan a csocsó tette az elmúlt néhány évben, a kommunikációs hiányt - a kezdő játékosok széles bázisa és a sokkal komolyabb versenyzők között - szükségszerű fejleszteni. Manapság, vannak olyan játékosok, akik teljesen tisztába vannak a csocsóval (rendszeresen versenyeznek, ismerik a szabályokat és rendelkeznek a játékhoz szükséges gyakorlattal), és van több száz ember, aki úgy is élvezi a csocsót, hogy még keveset tud a játékról, a szabályokról, vagy akár a technikákról, amelyek a csocsóban alkalmazhatóak.

Megvásárolva ezt a könyvet, egy hatalmas lépést tettél afelé, hogy egy jól tájékozott, gyakorlott játékos legyél. Most már tudod, hogy milyen technikákat kéne fejlesztened - már csak az maradt hátra, hogy begyakorold, és megtanuld, hogyan kell használni. De mindent persze nem lehet megtanulni ebből a könyvből. Ezért most rengeteg időt kell eltöltened azzal, hogy a gyakorlások során a különböző játékelemeket, technikákat beépítsd a saját játékstílusodba.

Ma, csocsósként nagyon szerencsésnek érezheted magad. A csocsósok és a versenyek országszerte folyamatosan növekvő számával, lehetőséged van arra, hogy az ország bármely részén találj magadnak csocsó klubbot, és versenyeket. Nem árt, ha keresel egy helyi, profi játékost, aki ellát majd tanácsokkal, és útba igazít a játékkal kapcsolatban. Ehhez az első lépés az, hogy kapcsolatba lépsz a Magyar Csocsó Szövetséggel (MACSOSZ) és megérdeklődöd, hogy melyik a hozzád legközelebbi csocsóegyesület. Amint ez megvan, lépj be, mert éves szinten, szinte elenyésző a tagsági díj azokhoz a lehetőségekhez képest, amit egy szervezett egyesület nyújtani tud neked, mind a fejlődés - információk, tapasztalt játékosok - mind az emberi kapcsolatok terén.

Dönthetsz úgy, hogy komolyan veszed ezt a sportot, és akkor minden lehetőséged és eszközöd megvan ahhoz, hogy Te legyél a következő világbajnok. Ha gyakorolsz, versenyzel, kapcsolatban maradsz a többiekkel, és tovább és tovább fejlődsz, akkor élheted azt az életet, ami a profi csocsósok sajátja. Ha pedig megmaradsz egy olyan játékosnak, aki imádja ezt a játékot, de elsősorban hobbiként tekint rá, akkor is rengeteget tehetsz a csocsósport fejlődéséért, népszerűsítéséért. Amikor elmész játszani, beszélj másoknak a csocsóról, és szakíts időt arra, hogy egy-egy lövést megmutass, vagy egy-egy szabályt elmagyarázz egy kezdőnek. A te segítségeddel ez a sport tovább fog fejlődni, úgy helyi, mint profi szinten, és igazi kikapcsolódást és izgalmakat biztosít majd mindenkinek.Függelék II: Pénznyeremények, versenyeredményekA húsz legtöbbet kereső játékos 1975-ben


1. Dan Kaiser 14.160,0 $

2. Ken Rivera                11.145,0 $

3. Johnny Lott                 8.362,5 $

4. Mike Bowers               7.287,5 $

5. Karin von Otterstedt 7.057,5 $

6. Steve Simon 6.137,5 $

7. Lane Hunnicutt 5.797,5 $

8. Tom Hansen                5.697,5 $

9. Gary Pfeil                     5.645,0 $

10. Mike Belz                   5.587,5 $

11. Eddy Whitesides 5.520,0 $

12. Brent Bednar            5.500,0 $

13. Paul Daltas                5.402,5 $

14. Ed Tukhanen 5.012,5 $

15. Bill Sumption 4.725,0 $

16. Lori Schranz 4.717,5 $

17. Guy Volgelbacher     4.182,5 $

18. Vicki Chalgren 4.090,0 $

19. Faye McWilliams 4.032,5 $

20. Mark Strand               3.836,2 $
A húsz legtöbbet kereső játékos 1976-ban


1. Mike Belz                   18.250,0 $

2. Brent Bednar 18.200,0 $

3. Steve Simon              15.375,0 $

4. Johnny Lott               12.850,0 $

5. Dan Kaiser                 12.787,5 $

6. Mike Bowers 12.775,0 $

7. Jim Zellick                  11.750,0 $

8. Marcio Bonilla 11.075,0 $

9. Rick Beberg              10.550,5 $

10. Guy Volgelbacher     8.262,5 $

11. Lori Schranz 8.212,5 $

12. Bev Froom                 7.282,5 $

13. Karin Gililland 6.805,0 $

14. Tim Burns                  6.650,0 $

15. Vicki Chalgren           6.600,0 $

16. Mark Scheuer 6.262,5 $

17. Jim Wiswell                5.900,0 $

18. Gary Pfeil                   5.837,5 $

19. John Shotwell 5.412,5 $

20. Dan Kocak 5.362,5 $A húsz legtöbbet kereső játékos 1977-ben


1. Doug Furry 25.190,0 $

2. Steve Simon              13.475,0 $

3. Todd Loffredo           13.000,0 $

4. Gil Jackson 12.750,0 $

5. Jim Wiswell                  9.450,0 $

6. Rick Martin                  8.475,0 $

7. Johnny Lott                 7.825,0 $

8. Mike Bowers               6.925,0 $

9. Mark Scheuer 6.800,0 $

10. Tim Burns                  6.100,0 $

11. Ken Alwell                  5.675,0 $

12. Steve Malean 4.825,0 $

13. Mike Belz                   4.700,0 $

14. Jerry Knowles           4.612,5 $

15. Paul Reynolds           4.500,0 $

16. Mark Crowell 4.450,0 $

17. Karin Gililland           4.350,0 $

18. Lori Schranz              4.162,5 $

19. Gayle Harding 3.935,0 $

20. Faye McWilliams 3.812,5 $A húsz legtöbbet kereső játékos 1978-1979-ben


1. Jim Wiswell 40.560,0 $

2. Doug Furry 39.635,0 $

3. Dan Kaiser                 38.365,0 $

4. Tom Spear                 33.005,0 $

5. Lori Schranz              23.230,0 $

6. Paul Reynolds           18.090,0 $

7. Todd Loffredo           16.750,0 $

8. Rick Martin 15.320,0 $

9. Ken Alwell                  14.575,0 $

10. Shawn Coonrod 12.110,0 $

11. Mike Bowers           11.980,0 $

12. Carrie Crowell         11.785,0 $

13. Brent Bednar 10.935,0 $

14. Ken Rivera 9.895,0 $

15. Mark Crowell 9.650,0 $

16. Gil Jackson 9.395,0 $

17. Tim Burns                  9.125,0 $

18. Mike Belz                   8.615,0 $

19. Craig Legens            8.355,0 $

20. Duane Pratt               7.900,0 $


Minden idők tíz legtöbbet kereső játékosa

(a profi tornákon megnyert pénzek 1975-1980 között)


1. Doug Furry 85.002,5 $

2. Dan Kaiser                 77.502,5 $

3. Jim Wiswell 69.210,0 $

4. Mike Bowers 53.367,5 $

5. Lori Schranz              49.602,5 $

6. Tom Spear                 46.220,0 $

7. Johnny Lott               45.822,5 $

8. Brent Bednar 43.897,5 $

9. Steve Simon              42.462,5 $

10. Mike Belz                 39.352,5 $Világbajnoki helyezettek 1975-ben


Nyílt páros


1. Dan Kaiser

Ken Rivera

2. Brent Bednar

Mike Belz

3. Johnny Lott

Paul Daltas


Egyéni


1. Steve Simon


2. Doug Furry


3. Lane Hunnicut


Női páros


1. Karin Gililland

Lori Schranz

2. Faye McWilliams

Gayle Harding

3. Vicki Chalgren

Karen Harada


Vegyes páros


1. Karin Gililland

Bill Sumption

2. Johnny Lott

Vicky Chalgren

3. Gayle Harding

Dan KaisVilágbajnoki helyezettek 1976-ban


Nyílt páros


1. Brent Bednar

Mike Belz

2. Jim Zellick

Marcio Bonilla

3. Dan Kocak

John Shotwell

Egyéni


1. Dan Kaiser


2. Steve Simon


3. Johnny Lott


Női páros


1. Karin Gililland

Lori Schranz

2. Kit Lewis

Jeanne Thyberg

3. Marla Gibson

Joyce Treblehorn


Vegyes páros


1. Bev Froom

Rick Beberg

2. Johnny Lott

Vicky Chalgren

3. Gary Pfeil

Lori Schranz


Világbajnoki helyezettek 1977-ben


Nyílt páros


1. Todd Loffredo

Gil Jackson

2. Ken Alwell

Mark Scheuer

3. Jim Wiswell

Doug Furry


Egyéni


1. Rick Martin


2. Paul Reynolds


3. Steve Malean


Női páros


1. Karin Gililland

Lori Schranz

2. Kit Lewis

Jan Alexander

3. Carrie Westbrook

Bev Froom


Vegyes páros


1. Steve Simon

Gayle Harding

2. Faye McWilliams

Jim Wiswell

3. Bob Curtin

Georgia SchabilionVilágbajnoki helyezettek 1978-79-ben


Nyílt páros


1. Jim Wiswell

Doug Furry

2. Dan Kaiser

Tom Spear

3. Paul Reynolds

Ken Rivera


Egyéni


1. Dan Kaiser


2. Tom Spear


3. Johnny Horton


Női páros


1. Carrie Crowell

Lori Schranz

2. Jan Alexander

Sharon Doane

3. Marianne Kohler

Becky Spillman


Vegyes páros


1. Tom Spear

Carrie Crowell

2. Todd Loffredo

Sharon Doane

3. Ken Alwell

Bev Froom

Világbajnoki döntősök 1980-ban


Nyílt páros


1. Tim Burns

Mike Bowers

2. Dan Kaiser

Rick Martin


Egyéni


1. Johnny Lott


2. Alwood Makekau


Női páros


1. Carrie Crowell

Lori Schranz

2. Rochelle Creegan

Shima Washburn


Vegyes páros


1. Jim Wiswell

Lori Schranz

2. Gregg Perrie

Bev FroomDíjazottak


Az év játékosa


Rick Beberg

Mike Bowers

Dan Kaiser

Tom Spear


A legprofibbak


Karin Gililland, Gary Pfeil

Vicky Chalgren, Mike Bowers

Lori Schranz, Doug Furry

Lori Schranz, Tom Spear

Bev Froom, Mike Bowers


A legsportszerűbbek


Faye McWilliams, Bill Sumption

Faye McWilliams, Mark Scheuer

Debbie Wilson, Mike Belz

Becky Spillman, Rick Martin

Bev Froom, Gregg Perrie


A legjobban öltözöttek


Profi : Jim Wiswell, Doug Furry

Kezdő : Tony Cinca, Brad Pizo

Profi : Maggie Tolizano, Bonnie Slonaker

Kezdő : Minden Araphoe Sport Center csapat


Európai dicsőséglista

Páros


Diakonis-Karkalakis, Belgium

Pascal Gressier-Bernardo Borrelli, Belgium

Lucas Skara-Rigo Skara, Németország


Egyéni


Michel Burgener, Svájc

Pascal Gressier, Belgium


Kapus harc


M Hanseer, Belgium

G. Ferrari, Belgium


Nemzetek versenye


1. Hollandia 2. Belgium 3. Németország

1. Belgium 2. Hollandia 3. Svájc 4. Németország

1. Belgium 2. Svájc 3. Hollandia 4. Németország

1. Belgium 2. Luxemburg 3. Hollandia


Egyesületek versenye


Smidter Boys, Hollandia

Millen TVV, Belgium

Millen TVV, Belgium


Belga páros bajnokság


Strasser-Collignon, Ans

Stevens-Hanseer, Millen

Strasser-Collignon, Ans

Pirlet-Hanseer, Millen

Kohnen-Hustings, Liege


Svájci páros bajnokság


Herbert Perrin-Yvon Perrin

Michel Demonsant-Eric Gaillard

Michel Demonsant-Eric Gaillard

Herbert Perrin-Anselme Perrin


Svájci egyéni bajnokság


Herbert Perrin

Herbert Perrin

Michel Burgener

Michel Burgener


Belga egyéni bajnokság


John Melahrinidis

Pascal Gressier

Pascal Gressier

Pascal Gressier

John Paul Pirlet


Belga egyesületek bajnoksága


Millen TVV

La Paix Etterbeek

La Paix Etterbeek

Millen TVV

Millen TVV


Függelék III: Profi játékosok jegyzéke


Úttörők


Rick Beberg


Rick Beberg volt az első játékos a nyugati partról, aki nagyot alkotott a Profi körútján. 1976-ban, Beberg (akkor még kezdőként) felmondott a munkahelyén Chicoban, Kaliforniában, és útra kelt, hogy versenyeken vegyen részt, amely megalapozta, mint a körút legjobb játékosainak egyikét, és meghozta neki az 1976-os világbajnoki címet a vegyespáros kategóriában. Ezen kívül az 1976-os év játékosává választották. Beberg azóta visszavonult, de a játék iránti olthatatlan szerelme megmaradt, ugyanúgy, mint még rengeteg kaliforniai játékosnak.


Marcio Bonilla


Egyetlen játékos sem tett annyit a csocsósportért mint Marcio Bonilla. A Costa Rica-ról származó Bonilla most Seattleben vagy Washingtonban lakik és egyike a régi nagyoknak, mert több mint 25 évig játszott. A kétszeres világbajnoka, valamint üzletembere/támogatója a játéknak, rengeteget utazott az Egyesült Államokon át, Kanadán keresztül, Argentínában és Európában is, dolgozva a játékosokkal és szervezetekkel azon, hogy öregbítsék a csocsó hírnevét.


Karin Gililland (eredetileg Karin von Otterstedt)


A csocsó történetének első női versenyzői közül az egyik. Karin Gililland a legnagyobb játékosok egyike, akik valaha is játszottak. Lori Schranz-cal párban, Gililland megnyerte az 1975-ös, 1976-os és 1977-es világbajnokság női páros kategóriáját, sőt 1975-ben megnyerte a vb-n a vegyes párost, és volt egy 1976-os negyedik helyezése a világbajnokság nyílt páros kategóriájában. (ez a legjobb helyezés, amit nő valaha is elért a nyílt párosban)


Gary Pfeil


A Dallasban, Texas államban született Pfeil legfontosabb ismertetőjele a nagyon pontos játékstílus, és az irgalmatlan húzása volt, amivel 1974-ben vegyes párost nyert a világbajnokságon, és rengeteg nemzeti bajnoki címet is a magáénak mondhat. Pfeil profi megjelenése, magatartása, és sportszerűsége példa volt sok feljövőben lévő kezdőnek és profi játékosnak ahhoz, hogy hogyan kellene jobban képviselni a csocsót, mint sportot.


Billy Sumption és Tom Hansen


Első Minnesota-i profi játékosként, Hansen és Sumption másodikak lettek az 1974-es világbajnokságon. Sumption folytatta a játékot és 1975-ben vegyes párosban lett világbajnok. Hansen később összeállt Ed Tuhkanen-nel és rengeteg rangos bajnokságot nyertek meg.

A játékosként elért számos eredményeiken kívül, Hansen és Sumption több ezer játékost bevezetett a csocsó fortélyaiba, egész Közép-Nyugat Amerikában.A kiemelkedő profi játékosok, mint például Wiswell, Furry, Alwell, Belz és Bednar - hogy csak néhányat említsünk - mindannyian beszámolnak arról, hogy Hansen és Sumption milyen fontos szerepet játszottak az ő játékuk fejlődésében.A SztárokKen Alwell


Szülőváros: Rosewill, Minnesota

Első tornagyőzelem: 1977, 10.000 $ összdíjazású nyílt páros - Champaign, Illinois

Poszt: Csatár

Kedvenc lövés: Tolás

Partner: Varies

Eredmények: 1977 Világbajnokság második helyezett párosban, 1979 a 100.000 $ összdíjazású Chicago-i szuper bajnokságon párosban második helyezés, továbbá tornagyőzelmek egyéniben, párosban, és vegyes párosban.


Brent Bednar


Szülőváros: Cedar, Minnesota

Első tornagyőzelem: 1976 január, 10.000 $ összdíjazású nyílt páros - Seattle

Poszt: Kapus

Kedvenc lövés: Húzás

Partner: Mike Belz

Eredmények: 1975 Világbajnokság páros kategória második helyezett, 1976 világbajnok párosban, 1978 szuper bajnokság párosban második helyezés, továbbá fontosabb tornagyőzelmek párosban és vegyes párosban.


Mike Belz


Szülőváros: New Brighton, Minnesota

Első tornagyőzelem: 1976 március, 25.000 $ összdíjazású nyílt páros - St. Louis

Poszt: Csatár

Kedvenc lövés: Tolás

Partner: Brent Bednar

Eredmények: 1975 Világbajnokság páros kategória második helyezett, 1976 világbajnok párosban, 1976 Világbajnokság harmadik helyezett vegyes párosban, továbbá fontosabb tornagyőzelmek párosban és vegyes párosban.


Mike Bowers


Szülőváros: Littleton, Colorado

Első tornagyőzelem: 1975 március, 10.000 $ összdíjazású nyílt egyéni - Atlanta

Poszt: Kapus

Kedvenc lövés: Húzás

Partner: Tim Burns

Eredmények: 1973 és 1974 világbajnok egyéniben, 1980 világbajnok párosban, fontosabb tornagyőzelmek egyéniben, párosban és vegyes párosban, továbbá 1977-ben nevezték az év játékosa díjra.


Michel Burgener


Szülőváros: Geneva, Switzerland

Első tornagyőzelem: 1979 november 100.000 $ összdíjazású Chicago Open egyéni első hely.

Poszt: Csatár

Kedvenc lövés: Pin

Partner: Perret Philippe

Eredmények: Négyszeres nemzeti bajnok, tízszeres Svájci Nemzeti Bajnok 1964 óta, Európa bajnoki egyéni első hely 1978-ban, és az 1979-es 100.000 $ összdíjazású Chicago Open első helye egyéniben.


Tim Burns


Szülőváros: Aurora, Colorado

Első tornagyőzelem: 1976 Portland Open párosban

Poszt: Csatár

Kedvenc lövés: Húzás

Partner: Mike Bowers

Eredmények: kétszeres Portland Open győztes párosban, 1977-ben a 100.000 $ összdíjazású Minneapolis Open-en nyert egyénit, míg párosban 1980-ban világbajnokságot.


Doug Furry


Szülőváros: Hoyt Lakes, Minnesota

Első tornagyőzelem: a 25.000 $ összdíjazású St Louis Openen egyéniben 1976 augusztusában

Poszt: Kapus

Kedvenc lövés: Húzás

Partner: Jim Wiswell

Eredmények: 1977 szuper bajnokság egyéni első helyezés, 1978 szuper bajnokság páros győzelem, 1979 világbajnokság első hely párosban, továbbá számos torna győzelem. Doug Furry volt a 80-as évek elején a legtöbb pénzt kereső játékos. 85.000 $-t "csocsózott" össze.


Bob Gibson


Szülőváros: Westminster, Colorado

Első tornagyőzelem: az 50.000 $ összdíjazású Cleveland Openen 1979 szeptemberében, profi egyéniben

Poszt: Csatár

Kedvenc lövés: Húzás

Partner: Gil Jackson

Eredmények: Egyéni első hely 1979-ben az 50.000 $ összdíjazású Cleveland Openen, páros első hely a szintén 50.000 $ összdíjazású Syracuse Openen.Pascal Gressier


Szülőváros: Brüsszel, Belgium

Első tornagyőzelem: 1978, 100.000 $ Chicago Open első hely a profik közt

Poszt: Csatár

Kedvenc lövés: Pin

Partner: Bernardo Borrelli

Eredmények: háromszoros belga bajnok egyéniben, továbbá 1978-ban párosban, 1979-ben egyéniben Európa bajnok.


Gil Jackson


Szülőváros: Aurora, Colorado

Első tornagyőzelem: 1977 november, világbajnok párosban

Poszt: Kapus

Kedvenc lövés: Húzás

Partner: Bob Gibson

Eredmények: 1977 világbajnok párosban, 1979 50.000 $ Cleveland első helyezett nyílt egyéniben, 1979 50.000$ Syracuse első helyezett nyílt párosban, továbbá számos első helyezés kapus harcban.


Don Kaiser


Szülőváros: Portland, Oregon

Első tornagyőzelem: 1975 január, 2.000 $ összdíjazású nyílt páros, Salt Lake City

Poszt: Kapus

Kedvenc lövés: Húzás

Partner: Mindig más

Eredmények: 1975 világbajnok párosban, 1976 világbajnok egyéniben, 1978 világbajnok egyéniben, továbbá 1978-ban nevezték az év játékosa díjra.


Todd Loffredo


Szülőváros: Littletown, Colorado

Első tornagyőzelem: 1977 november, világbajnok párosban

Poszt: Csatár

Kedvenc lövés: Húzás

Partner: Mindig más

Eredmények: 1977 világbajnok párosban, 1979 Világbajnokság második helyezett vegyes párosban, 1979 St. Louise Mesterek Tornája első hely, továbbá tornagyőzelmek minden számban, köztük kapus harcban is.


Alwood Makekau


Szülőváros: Tacoma, Washington

Első tornagyőzelem: 1979 januárban a 10.000 $ összdíjazású versenyen páros első hely Vancouverben

Poszt: Csatár

Kedvenc lövés: Húzás

Partner: Dave McWeeny

Eredmények: számos tornagyőzelem nyílt párosban, és 1980-ban világbajnoki második hely egyéniben.


Ben Rivera


Szülőváros: Los Angeles, California

Első tornagyőzelem: 100.000 $ összdíjazású szuperbajnokság párosban 1979 novemberében

Poszt: Csatár

Kedvenc lövés: Húzás

Partner: Mindig más

Eredmények: tornagyőzelmek párosban és vegyes párosban, köztük egy 20.000 $-os első hely a II. Szuperbajnokság párosában.


Lori Schranz


Szülőváros: Dallas, Texas

Első tornagyőzelem: vegyes párosban az 50.000 $ összdíjazású versenyen Denver-ben 1974 májusában

Poszt: Csatár

Kedvenc lövés: Húzás

Partner: Carrie Crowell és Jim Wiswell

Eredmények: 1975, 1976, 1977, 1979 világbajnokság női páros első hely, 1974 és 1980 világbajnok vegyes párosban, a nők között egyértelműen listavezető a keresett pénzt tekintve is, ezenkívül a legprofibb játékosnak választották 1977-ben és 1978-ban.


Steve Simon


Szülőváros: San Antonio, Texas

Első tornagyőzelem: 1975-ben világbajnoki egyéni cím szeptemberben

Poszt: Csatár

Kedvenc lövés: Tolás

Partner: Johnny Lott

Eredmények: 1975 világbajnoki egyéni cím, 1976 világbajnoki második helyezés egyéniben, 1977 világbajnoki cím vegyes párosban, és még számos tornagyőzelem, köztük egy 11-es győzelmi sorozattal mely során egyéniben 8-szor volt döntős és nyert.


Tom Spear


Szülőváros: Aurora, Colorado

Első tornagyőzelem: a 10.000 $ összdíjazású Denver Open 1978 áprilisában párosban

Poszt: Csatár

Kedvenc lövés: Húzás

Partner: Mindig más

Eredmények: első az 1978-as 100.000 $ összdíjazású Chicago Open-en, világbajnoki második egyéniben 1979-ben, 1979-ben vegyes párosban világbajnok, 1979-ben világbajnoki második párosban, ezen kívül 1978-ban a legprofibb játékosnak választották.


Jim Wiswell


Szülőváros: Hoyt Lakes, Minnesota

Első tornagyőzelem: a Rock Island Openen egyéniben 1976 májusában

Poszt: Csatár

Kedvenc lövés: Húzás

Partner: Doug Furry

Eredmények: 1978-ban szuper bajnok párosban, 1979-ben párosban világbajnok, 1980-ban vegyes párosban világbajnok, és számos rangos tornagyőzelem egyéniben, párosban, és vegyes párosban.Találat: 4247


Felhasználási feltételek