online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Fogamzasgatlas fogamzasgatlas nélkül

gyógyszerFájl küldése e-mail
egyéb tételek

 
GYÓGY – ÉS FŰSZERNÖVÉNYEINK ÉS GYÓGYHATÁSUK
GYÓGYSZEREINK ÉS A SZIMMETRIA
ELSŐSEGÉLY Bevezető
TERMESSZÜNK HOMOKTÖVIST
A fogaszat rövid története
Életmódvaltas II
A vaPl
Szív és a perikardium, Keringés, Nyirokrendszer
 
 

Fogamzásgátlás fogamzásgátlás nélkül

A ritmus szó régebbi kifejezés arra a születésszabályozási módszerre, ami a közösüléstől való periodikus tartózkodást jelenti. "Természetes születésszabályozásnak", "természetes családtervezésnek", &qu 929e45j ot;alaptesthőmérséklet-módszernek", "számolásos", "naptármódszernek" vagy "hőmérős módszernek" is nevezik. Nem használnak semmilyen fogamzásgátló eszközt, hanem ehelyett bizonyos megfigyeléseket, technikákat és számításokat végeznek a menstruációs ciklus "termékeny", illetve "biztonságos" szakaszainak a megállapítására.


Paul Ehrlich, a Stanford Egyetem biológia professzora, a "Zéró Népességnövekedés" fogalmának megalkotója szerint azok az emberek, akik a naptármódszert alkalmazzák, egy idő múlva szülők lesznek. Ez a véleménynyilvánítás a módszer eredményességét illetően talán igazságtalanul súlyos. Manapság vannak olyan párok, akik kellő odafigyeléssel és együttműködéssel olyan tökéletes módon alkalmazzák ezt a módszert (több eljárást kombinálva), hogy igen sikeresen meg tudják tervezni, vagyis késleltetni vagy megakadályozni a terhességet.
A fogamzás elkerülését célzó eljárások, amelyek lényege az időszakos megtartóztatás, a következő néhány feltételezésen alapulnak:

1. Ciklusonként egyszer van peteérés, a következő menstruáció kezdete előtti 14. Nap körül.

2. A petesejt körülbelül 24 óra hosszat életképes és fogamzóképes.
3. Az ondósejtek maximálisan körülbelül 72 óra hosszat maradnak életben a nő szaporítószerveiben, és képesek arra, hogy megtermékenyítsék a petesejtet.

Naptármódszer
Ahhoz, hogy a partnerek a naptármódszert alkalmazzák - vagyis hogy kiszámolják, melyek a termékeny napok, amikor közösülésre nem kerülhet sor -, nyolc hónapon keresztül fel kell jegyezni minden menstruációs ciklus napjainak számát. A vérzés első napja a menstruációs ciklus 1. Napja, és ettől számítva tart a ciklus a következő menstruáció első napjáig. Ha a nő a ciklusok megfigyelésében eljut a 9. Ciklusig, akkor a következőképpen számolhatja ki a termékeny vagy a közösülésre nem alkalmas napok időpontját: kivon 18 napot a legrövidebb ciklus hosszából, és kivon 11 napot a leghosszabb ciklus napjainak számából. Például ha a nyolc ciklus folyamán a legrövidebb ciklus 24 napos, a leghosszabb 33 napos volt, akkor a termékeny napok, amelyek alatt közösülésre nem kerülhet sor, a ciklus 6. Napjától (24 - 18) a 22. Napjáig (33 - 11) tart. Ez a számítási módszer azt feltételezi, hogy a peteérés a menstruáció előtti 14. Napon következett be mind a legrövidebb, mind pedig a leghosszabb ciklusban, és azt is figyelembe veszi, hogy ebben az időpontban némi eltolódás is előfordulhat előre vagy hátra, valamint figyelembe veszi a petesejt és az ondósejt élettartamát is.
A naptármódszer lélektanilag és élettanilag is kedvezőbb akkor, ha a nőnek rendszeresen 28 napos ciklusai vannak. Ebben az esetben a megtartóztatás időszaka rövidebb és a legtermékenyebb napok becslése is pontosabb. Fiatal nőknél, menopauza előtti korban lévőknél, szülés, spontán vetélés és művi abortusz után a ciklusok gyakran rendszertelenek. Emiatt a naptármódszer önmagában nem alkalmas a fogamzásgátlásra és elavultnak tekinthető. Szerencsés esetben is csak 60-80%-os hatásfokú.


Találat: 1282