online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

A vírusok genetikaja

gyógyszerFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
GYÓGYSZEREINK ÉS A SZIMMETRIA
Aloe Vera italok a szervezet taplalasara és tisztítasara
Életmódvaltas II
Bevezetés a betegség értelmezésének filozófiajaba
Lazacok fertözö vérszegénysége
A mell
Az idegrendszer
Icterussal jaró újszülöttkori allapotok, kezelésük, apolasuk.
Az apolasi folyamat alkalmazasa - Felmérés
ADRENOGENITALIS SYNDROMA (CONGENITALIS ADRENALIS HYPERPLASIA)
 
 

A vírusok genetikájaA vírusok genetikája


1. Mutáció.

Már egyetlen nukleotid felcserélödése a vírusgén által hordozott információ megváltozását okozhatja. Ennek gyakoridága mutagénekkel és besugárzással fokozható. Gyakorlati jelentösége olyan érzékeny mutánsok létrehozásában van, melyek csökkent virulenciájuk miatt alkalmassá válnak vírusvakcinák nyerése szempontjából.

A mutáció következménye lehet a felületi fehérjék megváltozása. Mivel ezek célpontjai az immunrendszernek, ezért a mutáció a vírus számára gyakran elönyös. Az influenzavírus hemagglutininjének változását okozó mutáció csökkenti a vírus reaktivitását a jelenlévö neutralizáló ellenanyagokkal, ami a vírus gyors terjedését eredményezi a populációban.

A HIV különösen hajlamos mutációra, a gp120 immunodomináns régiójának megváltozása hatásosan védi meg a vírust az immunrendszertöl.


2. Rekombináció.

Ebben az esetben vírusok nukleinsav-szegmentumai egymás között kicserélödnek. A kialakuló hibrid vírus felszínén új fehérjék jelenhetnek meg. A folyamat leginkább a kétszálú DNS-vírusokra jellemzö.

Két normális genom rekombinációja esetén a hibrid is normális lesz, de két mutáns esetén új tulajdonságokat hordozó, vad hibrid is kialakulhat.

A nem szegmentált RNS vírusok nem rekombinálódnak. A szegmentált RNS-t tartalmazó influenzavírus esetében a hibrid az egyedi nukleinsav fragmentumok kicserélödésével jön létre. Ez megtörténhet in vitro és in vivo is, amikor egyszerre két, különbözö influenzavírus törzs fertözi meg a sejtet.

A szegmensek kicserélödése az oka az influenza esetében tapasztalható antigén shiftnek, ami új törzsek kialakulását és járványos elterjedését jelenti.


3. Komplementáció.

Ez teszi lehetövé a defektív vírusok replikációját és horizontális szaporodását. Defektív interferáló részecskék azok a vírusok, melyek csak egy másik (helper) vírus jelenlétében képesek replikálódni, mivel ez utóbbi biztosítja a szükséges enzimeket.

Ha egy sejtet egyszerre két defektív vírus fertöz meg, akkor ezek egymás segítségére lehetnek abban, hogy helper nélkül is replikálódjanak, kiegészítve egymás hiányosságát, azonban a keletkezö új virion defektív marad.

Más esetben, ha a defektív vírus szerkezete nagyon hasonló az egyidejüleg jelenlévö nem defektív víruséval, akkor a defektív genom bekerülhet abba az új virionba, amely a nem defektív vírus utódja. Ez teremti meg annak lehetöségét, hogy a defetív tumorvírusok fennmaradjanak és terjedjenek a természetben.


4. Fenotípusos keveredés és pszeudotíus.

A komplementáció speciális formái. Elöbbi esetben hibrid kapszid alakul ki. A pszeudotípus (fenotípus maszkírozás) kialakulása esetén a két genom kapszidot cserél. Ha egy ilyen pszeudotípusú vírus fertözi meg a sejtet, akkor az új virion természetese mind kapszidjában, mind genomjában arra a vírusra fog hasonlítani, amelyiktöl a pszeudotípusos hibrid genomja származik, hiszen a replikációhoz szükséges összes információt ez hordozza.


5. Genotípusos keveredés.

Két-két vírus között alakulhat ki akkor, ha egy adott vírus kapszidjába véletlenszerüen épül be a két különbözö komplett vírusgenom.

Az is elöfordulhat, hogy az elsö vírussal történö fertözés teszi lehetövé a második vírus számára a replikációt azáltal, hogy elösegíti a második vírus mRNS-ének transzlációját. Sok esetben a virulencia éppen egy defektív részecske függvénye, mely az együttes fertözés során a helper funkciót látja el.

Találat: 3987