online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Tengerpart és sok minden mas

turizmusfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Kastélyaink helyzete régen és ma, hasznosítasi problémaik, valamint az ezekre tett megoldasi javaslatok
Utazasi vallalkozasok fajtai, jellemzői
Az utazasi vallalkozasok rendszere és folyamatai
Megatrendek az EU turizmusaban
Rendezvények szervezése a kastélyban
Az utazasi irodai üzletagak (utazasszervezési üzletagak)
 
bal also sarok   jobb also sarok

Tengerpart és sok minden más

Számtalan híres műemlék, hangulatos, mediterrán városka, 1185 sziget és az érintetlen természet hazája...

Az ország rendkívül gazdag történelmi emlékekben, elég csak a világörökség részét képező dubrovniki Óvárosra vagy Rovinj épületeire gondolnunk. Európa legszebb ókori maradványai közül is 626h78g sok Horvátország büszkesége, ki ne ismerné vagy ne akarná megismerni a spliti Diokletiánusz palotát vagy a pulai Amfiteátrumot. Szabadságát ennél ideálisabb helyen aligha tölthetné!

Mikor utazzunk Horvátországba?

A horvát tengerpart április és október között a legszebb. Nyáron a levegő hőmérséklete elérheti a 38 C-t is, ugyanakkor a tenger felszínének hőmérséklete kellemes 26 C-os. A főszezon (július, augusztus) a szórakozást, mozgalmas életet kedvelő vendégek számára előnyös, noha a horvát tengerpart elég sokóldalú ahhoz, hogy nyugodt oázis legyen azok számára, akik a zenétől, diszkókluboktól távol keresik nyugalmukat. Noha a március meghozza a tavaszi napsütést, olykor a kellemetlen záport is, míg a kora ősz, a szeptember és az október a csendes pihenést kedvelő vendégeknek nyújt ideális lehetőséget. Az utóidényben már nem zsúfoltak a strandok, a szobák is lényegesen olcsóbbak, azonban az időjárás még mindig kiegyensúlyozott és a tengervíz hőmérséklete is kellemes. Végül is Horvátországba az év minden szakában lehet jönni. Télen azónban, tekintet nélkül az enyhe földközi-tengeri éghajlatra, mégis szükség van melegebb holmira is. Noha a hőmérséklet szinte soha nem esik nulla pontig, a szél igen kellemetlen lehet.

Munkaszüneti napok

január 1. - Új év

január 6. - három Szent király

Húsvét másnapja - Húsvét hétfő

május 1. - Munka ünnepe

Úr napja - változatos ünnep

június 22. - Győzelem a fasiszta harcosok felett

június 25. - Államalapítás napja

augusztus 5. - Haza köszönet napja

augusztus 15. - Nagyboldogasszony

szeptember 8. - Függetlenség napja

november 1. - Mindenszentek

december 25-26 Karácsony

Közlekedési szabályok

Horvátországban jobb oldalon bonyolódik a forgalom. Amennyiben a közlekedési jelek mást nem mutatnak autópályákon, félautóutakon 130 km/h a maximális megengedett sebesség, kétsávos autóutakon 100 km/h, lakott területeken 50 km/h, lakott területeken kívül 80 km/h. A pénzbüntetés nagysága a szabálysértés fokától függ. A vérben a megengedett alkoholszint 0,5 ppm.

Gasztronómia

A horvátok nagyon kedvelik a nehezebb, fűszeres ételeket, de a könnyebbre vágyók sem fognak éhen maradni, mivel hal és sajt is gyakran kerül az asztalokra. Az országban járva érdemes megkóstolni a húsos-sajtos lepényt, a bureket, a rákból készült prstacit, és a dalmát rizses halat, a brodetet. Főképpen az ország belsejében kedvelt a manistra od bobica (bab és kukoricaleves),valamint a stucklenek nevezett sajttekercs.A dalmát konyha az élelmiszerek választását és elkészítését illettően kielégít minden, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos nutricista követelményt és orvosi javaslatot.

A dalmát háziaszony ételkínálatát a különféle hal-, kagyló- és rákfélék, a polip, a tintahal, a kalmár, az olivaolaj valamint a sózott és a friss olajbogyó, a zöldségfélék, vadon termő növények és aromatikus füvek, valamint a mandula, a füge és a szőlő, a méz, a mazsola és a különféle déligyümölcs képezi. Ami a húst illeti, egyedülálló a dalmát sonka, amelyet a szél szárított, birkatejből készült sajttal, valamint a parázs alatt sült bárányhús. Mindehhez hozzá kell adni a bort, úgy a fehéret, mint a vöröset, amelyek közül egyesek a világ tíz legjobb bora közé tartoznak.

Búvárkodás

A horvát tengerparton és a szigetek körül mintegy 85 hivatalosan jegyzett és jól leírt búvárterep létezik, ahol elsüllyedt ókori gályák maradványait, függ leges sziklákon tenyész fantasztikus korallmez ket, lenyügöz vízalatti barlangjáratokat, halrajok lakta hadihajó-maradványokat - és még egy sor varázslatos dolgot csodálhatunk meg búvárszemüvegünk plexijén át!

Búvárkodás csak a Horvát Búvárszövetség által kiállított érvényes búvárigazolvány birtokában engedélyezett. Az igazolványt 100 kunáért beszerezhetjük valamennyi hivatalos búvárközpontban. Az igazolvány 1 évig érvényes, és a nemzetközileg elismert búváriskolák által kiadott búvárképesítési igazolás ellenében állítják ki. A merül terepet el z leg mindig meg kell jelölni a felszínen (zászlóval, vagy valamilyen úszó dologgal). Légpalackos merülésnél az engedélyezett maximum mélység 40 m.

Tilos a merülés:

kikötőkben, horgonyzóhelyeken és sűrű hajóforgalmú területeken

katonai létesítmények és hadihajók közelében

tengeri rezervátumok területén, természetvédelmi területeken, ill. bármilyen egyéb hatósági védelem alatt álló vizekben

a Brijuni és a Krka nemzeti parkok vizeiben

Csak külön engedéllyel merülhetünk

a Kornati Nemzeti Park vizein

a Mljeti Nemzeti Park vizei

Találat: 2410


Felhasználási feltételek