online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Egyszerű LED-es villogó

gépészetFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
Fékszerkezetek
Logikai tervezés Előadasvazlat
Hidraulika
A rugókról altalaban
Tehergépkocsi rakfelületének billentése
A kommunikaciós modell
Hidraulikus lemezhajlító gép
Ragasztastechnika Forrasztas
 
 

Egyszerű LED-es villogó


Mire lesz szükséged:

2 db 150 Ω-os ellenállás

2 db 10 kΩ-os ellenállás

2 db LED (mindegy milyen színű)

1 db univerzális nyák v. próbanyák

1 db 4.5V-os laposelem

2 db BC182, NPN tranzisztor

2 db 100 uF-os elektrolit kondenzátor (nem kell pont ekkorának lenni, ha nagyobb lassabban fog villogni, ha kisebb akkor gyorsabban)


Nézzük az áramkört:


Gondolom aki most ezt a cikket olvassa, már elolvasta az előző cikkeket, és már nagyon ismeri az alkatrészeket.


Ez az áramkör azt csinálja, hogy amint rákapcsolod az elemet a két LED-et felváltva villogtatja. Nemsokára meg is tudjuk miért képes erre.


Működése:

Ahogy feszültséget kap az áramkör, valamelyik tranzisztor bekapcsol, mivel a két tranzisztor nem teljesen egyforma. Hiába ugyan az a típusa. Az erősítési tényezője egy nagyon picit más. Mivel nem tudnak két tökéletesen egyforma tranzisztort gyártani.


Vegyük úgy, hogy most nekünk a baloldali kapcsol be először. Ahogy bekapcsol elkezd világítani a bal oldali led, mivel a tranziszor vezetővé vált. És abban a pillanatban elkezni tölteni a felső kondenzátort. Amint a kondenzátor feltöltődött annyira, hogy a jobboldali tranzisztornak elérte a bekapcsolásához szükséges feszültségét, bekapcsol a jobb oldali led. Ekkor elkezdi tölteni az alsó kondenzátort. Ahogy az is feltöltődött, bekapcsol ismét a bal oldali. Akkor az megint elkezdi tölteni felső kondenzátort. És ez így tövább... Ettől villog egyfolytában.

Találat: 2275