online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  
kategória
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 
 
 

Gyakorlatok

számítógépes

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Szamítógép halózatok előnyei
Objektumok forgatasa
A szöveg alapvető egységei
Szamítógép generaciók
Halózatok
Az operaciós rendszerek installalasa
Internetes keresőrendszerek hasznalata (kulcs szavas, tematikus keresés)
Elemi adattípusok (adatabrazolas, értéktartomany, konstansok, mûveletek, fontosabb függvények, eljarasok)
Adatmanipulaciós nyelv
 
 

Gyakorlatok

Kiemelkedő szöveg


Nyisd meg az átalakítandó képet.

Írj rá szöveget a kijelölő szöveg eszközzel.Másold vágólapra Ctrl-C-vel a kijelölt szöveget. Készíts 3 új Layer-t, majd a Layer 3-ra illeszd be a Background Layerről a kijelölt szöveget Ctrl-v-vel.

Jelöld be a Layer 3 Preserve Transparency jelölőnégyzetét, majd a Select menü Load Selection menüpontjánál tölts be a Layer 3 Transparency kijelölést. Lépj át Layer 2-re és Edit menü Fill menüpontjánál tölts fel fehér színnel a kijelölést. Majd Lépj át a Layer 1-re és ismételd meg az Edit menü Fill menüpontját most fekete színnel. Figyelj arra, hogy az Opacitás 100%, a Mode pedig Normal legyen a kitöltésnél. A Layer palettában a Layer 2-es teljesen fehér lesz, nem látod a szöveget, hiszen a fehér alapon igen jól mutat a fehér szín :-).

Eltüntetheted a kijelölést, majd lépj át a Layer 3-ra. Válassz egyet a filterek közül, de csak kis mértékben módosítsd a szöveget. Jelen esetben a Filter menü Pixelate menüpont Crystallize parancsával módosítottam a szöveget. Figyelj arra, hogy a Preserve Transparency be legyen kapcsolva!

Lépj át a Layer 2-re, majd a Filter menü Blur Gaussian Blur parancsánál állíts be 0,5 vagy 1 pixeles Radius értéket. Vedd a kezedbe a mozgató eszközt, majd a kurzormozgató billentyűkkel mozgasd el jobbra és felfelé 1-1 pixellel.

Lépj át a Layer 1-re és ismételd meg a 6. lépést, csak most az

ellenkező irányba told el a layer tartalmát (balra, le).

Kész

Érdemes kipróbálni azt, hog 626b14g y a Layer 1 tartalmát nagyobb mértékben homályosítod el (Gaussian Blur, 3 vagy 5 pixellel), és nagyobb mértékben tolod el (4 vagy 5 pixellel).

Kiemelkedő szöveg 2


Készíts új RGB képet, a háttérszín fehér, az előtérszín fekete. Írjál rá szöveget, majd egyesítsd a layereket (Layer Flatten Image).

Készíts belőle másolatot az Image Duplicate menüpontjával Untitled-2 néven. Hajtsd végre az Untitled-2 képen a Filter Gaussian Blur menüpontját 3 pixel értékkel, majd Filter Other Offset menüpont következik +3, +3 értékkel.

Válts vissza az Untitled-1 képre és menj be az Image Calculation menüpontjába, ahol a képen látható értékeket kell beállítani:

A végeredménynek így kellene kinéznie:

Adjunk némi színt a szövegnek az Image Adjust Hue/Saturation menüpontjával. Figyeljünk arra, hogy a Colorize jelölőnégyzet be legyen kapcsolva!

Kész!

Kiemelkedő szöveg 3

Készíts új RGB képet. Fehér legyen a háttér-, fekete az előtérszín. Írjál rá szöveget

Készíts belőle még két másolatot (Image Duplicate). Az egyik lesz az árnyékos, a második a fényesebb része a szövegnek.

Válts át az Untitled-2 képre, majd adj neki egy kis homályosítást a Gaussian Blur-ral 2-es értékkel (Filter Blur Gaussian Blur). Válts át az Untitled-3 képre és hajtsd végre újra a Gaussian Blur-t (Ctrl+F). Figyelj arra, hogy a Layer 1-en tartózkodj és a Preserve Transparency ki legyen kapcsolva!

Válts át az Untitled-2 képre és told el a Filter Other Offset menüpontjával horizontálisan 2 pixel, vertikálisan 2 pixel értékkel. Újra válts át az Untitled-3 képre, majd hajtsd végre újra az eltolást, de most negatív irányba (-2 pixel). Ugyanezt elérheted a Layer 1-en a kurzormozgató billentyűkkel is.

Válts át az Untitled-1 képre, majd az Image Calculate menüpontjában állítsd be a képen látható értékeket.

A végeredménynek ehhez hasonlónak kell lennie:

Ismételd meg az előző pontot azzal a különbséggel, hogy a Source 2 az Untitled-3 kell hogy legyen. A végeredményt itt láthatod:Egyesítsd a layereket (Layer Flatten Image), majd az Image Adjust Hue/Saturation menüpontjában állítsd be azt a színt amely neked a legjobban tetszik. Figyelj arra, hogy a Colorize jelölőnégyzet be legyen kapcsolva!

Kész!

Rajzoljunk kört vagy kockát1. A bal oldali Toolbox-on találhatod meg az eszközök egy részét. Bal oldalon legfelül megtalálod a kijelölőket, amit szaggatott vonallal jelöltek. (*Marquee Tool)

Ha használata közben a SHIFT-et nyomva hagyod, akkor szabály kört vagy kockát tudsz rajzolni.

Tehát csinálj egy 200*200 pixeles képet, majd jelölj ki belőle egy kört.2. A kör kitöltéséhez nyisd meg a Window/Show Color lebegőpalettát, és kattints a Swatches fülecskére. Itt jelöld ki a számodra megfelelő színt a pipettával.

* A Photoshop első megnyitásakor a Color lebegőpaletta nyitva van, tehát megnyitásnál a Window ablakban Show Color-t kell nyomni, eltüntetésnél pedig Hide Colort.

Kattints a vödörre (Paint Bucket), és töltsd ki a kört.

3. A kijelölést szüntesd meg Ctrl - D. Kész vagy!

Használd a radírt

Ha valamit törölni szeretnél, így teheted meg.

1. A bal oldali függõleges eszköztárból válaszd a radírt.

2. Most válaszd ki milyen nagy területet töröljön, mint brush palettán. Ha nem látod a brush-okat, menj a Windows/Show Brushes-re.

3. Most csak tartsd lenyomva az egérgombot a törléshez.

A toll eszköz

1. Kattints és tartsd lenyomva az egérgombot a Pen Tool-on, a Tool bar-ban. Most egy másik leugró menüt találsz. Ez mind a Pen Toolhoz tartozik.
2. A Pen Tool a paths-ok készítésére szolgál. A path-al készíthetők vonalak, formák, amiket a Pen Tool-lal készítünk. Ez nem tartalmaz pixeleket, csak vektorgrafikus úton rajzol. El tudod menteni a path-ot, vagy a palettán tudod tárolni őket, át tudod alakítani kijelöléssé, vagy ki tudod tölteni valamilyen színnel. 3. A Magnetic Pen tool lehetővé teszi, hogy a szélek mentén "rátapadjon" az alakzatra.

4.A Freeform pen tool lehetővé teszi, hogy a ceruzához hasonlóan, szabadkézzel rajzolj.

5.Az Add-anchor-point tool-lal egy vonal mentén tudunk pontokat kijelölni.

6.A Delete-anchor-point tool-lal törölhetünk pontokat egy vonal mentén.

7.A Direct-selection tool-lal az alakzat vonalát módosíthatod. A vonal mentén használd. El tudod vonszolni az egész kijelölést.
Tip: Amikor a Pen tool-t használod, át tudsz váltani a Direct-selection-re bármikor, a Ctrl billentyűvel.

8. A Convert-direction-point eszközzel lehetőséged van görbületek készítésére, és egyenes szakaszokká alakítására, és vissza.

Kék 3D-s szöveg

Mint minden leckében, itt is a méretek eltérhetnek a megadottól. Ez a szöveg a Franklin Gothic Bold betűtípussal készült.

1. Töltsd ki a hátteret kékkel. Használd a Type Tool-t, hogy valamilyen szöveget beírj (vastag betűtípus ajánlott. Válaszd a fehér színt, és kattints az OK-ra.

Most válaszd az "Overlay"-t a legördülő layer menüből.


2. Menj a Layer/ Effects/ Drop Shadow-ra. Másold le a beállításokat a baloldali képről. Válassz sötétkék színt.

 

3. Tartsd lenyomva a Ctrl-t, és közben kattints a szöveg layerre. Most menj a Select/Modify/Expand-re. Írj be 2 pixelt. Most nyomd meg az "M" gombot. Mozgasd el a kijelölést 1 pixellel jobbra, és 1 pixellel lefelé a billentyűzet kurzorgombjaival. Menj az Edit/Copy Merged-re. Most tedd a szöveg layert láthatatlanná a szemre való kattintással. Most illeszd be: Edit/Paste.

4. Készíts egy szokásos árnyékot (drop shadow) a szöveg mögé. Ezt a Photoshop Effects-el gyorsan meg tudod tenni. Használj a Brightness/Contrast-ra 40 feletti Brightness-t.

"Izzó" vas szöveg

A felizzott acél vagy fém szöveghez az olajhoz hasonló színű szövegre lesz szükség. Kell még egy kis sérülést is tenni rá. Használhatod a saját beállításaidat is, de elõször így próbáld meg.

1. Válaszd a Type Mask eszközt.

Kattints a kép közepére, hogy lenyíljon a Text dialog box. Készíts egy nagyobb betűt, majd kattints az OK-ra. Készíts egy új layert.


2. Töltsd ki a kijelölést egy fekete-fehér átmenettel.

3. A Contract selection-t állítsd 3-ra. (Select/ Modify/ Contract).Nyomd meg az "M"-et, és mozgasd az objektumot egy pixellel felfelé és balra a billentyûzet segítségével.

Töltsd ki a kiválasztást fehér-fekete átmenettel az ellenkezõ irányba, mint az elõbb.

Megj.: Amikor a gradient tool-t (átmenet) használod, próbáld a betű aljánál tovább húzni a kitöltést, így nem lesz túl fekete.


4. Menj a Filter/Texture/Grain-re. Válaszd a "Contrast"-ot a grain type alatt. Az Intensity-nek írj be 23-at, a Contrast-nak 59-et, majd kattints az OK-ra.

Most menj a Filter/Noise/Add noise-ra. Az összeg legyen 11, a válaszd a Gaussian-t, és a Monochromatic-ot hagyd kijelöletlenül.

Alrighty, now go to Filter/Sharpen/Unsharp Mask. For amount enter 340, Radius 1.4, Threshold 45 and click OK. Deselect Ctrl.-D.


5. Az utolsó effekthez menj a Layer/Effects/Drop Shadow-ra és nézd meg, hogy az acél kidomborodik a háttérből.
6. Ez az enyém:))

Beesett szöveg

1. Sokféle módja van, hogy ilyet készíts. Én ezt a folyamatot szeretem, mert ez rugalmasan kezelhető, és könnyen szerkeszthető akkor is, ha készen van.

Nyiss egy új képet. (200* 200). Töltsd ki a hátteret egy közepes színnel.

2. Válaszd a Type Mask Tool-t, majd kattits a munkaterületen, hogy beírhasd a szöveget. Bármilyen méretet tudsz használni a betűkhöz. Kattints az OK-ra. Tedd szöveget a képernyõ közepére, készíts egy új layert, majd mentsd el a kijelölést: menj a Select/Save Selection-re. Kattints az OK-ra. Most állítsd be a feather-t: Select/Feather 2-3 pixel.

3. Mozgasd el a kijelölést 2 pixellel lefelé, és kettõvel jobbra a billentyűzet kurzorgombjaival. Most töltsd ki 100%-os fehérrel az Edit/Fill menüben. Most mozgasd el a kijelölést 4 pixellel felfelé, és 4 pixellell balra. Minden alkalommal, amikor lenyomsz egy kurzorgombot, egy pixellel arrébb mozdul. Most töltsd ki 100%-os feketével.

4. Töltsd be a kijelölésedet (Alpha 1). Készíts egy új layert. Most töltsd ki a háttérnek való színnel. Menj a Select/Deselect-re.

Más beállítás:
Ha egy második layer is készítettél a betűnek, meg tudod változtatni a színét.
Ha a layer 2 még mindig ki van választva, menj az Image/Adjust/Hue-Saturation-re. Növeld az értéket, így könnyen megváltoztathatod a színt.

Recés szélű szöveg

1. Készíts egy új filet RGB módban, 250 széles, és 200 magas értékekkel, és a hátteret feketével töltsd ki.

2. Válaszd a Type eszközt, majd kattints a kép közepére, válassz színt, és írd be a szöveget.

3. Most kettõzd meg a Type layert. Menj a Layer/Duplicate Layer-re.
4. Kattints a jobb gombbal a "T"-re az új, megkettõzött szöveg layeren, vagy válaszd a "Render Layer"-t.

5. Most ugyanezen a layeren válaszd a "Dissolve"-ot a legördülõ Layers menübõl.

6. Az utolsó lépésben menj a Filter/Blur/Gaussian Blur-ra. Most ezeken a beállításokon próbáld ki, melyik néz ki a legjobban. Kattints az OK-ra. Ezen a képen 1.8-van.

3D-s felirat

1. Csinálj egy 125*125 pixeles, fehér hátterű képet. Válassz egy számodra megfelelő színt, de lehetőleg világos legyen. Rendereld a layert, vagyis véglegesítsd: Layer/Text/Render layer.

*6-os Photohshop-ban jobb egér klikk a Text Layer-en, és Rasterize Layer.

Ezután a Foreground Color maradjon piros, a Background Color pedig fehér helyett legyen fekete.

2. Menj a Filter/Sketch/Bas Relief-re, és a következõ értékeket add meg: Detail = 2 , Smooth = 11,Light Direction = Top Left.

3. Most: Image/Adjust/Brightness = 60.

4. Nyomd le a Ctrl-t, és kattints a layer lebegőpalettán a betűd layerén, ezzel kijelölöd az objektumodat. Csinálj egy új layert, a contract legyen 3 (Select/Modify/ Contract), és a kitöltés 60%-os fehér (Edit/Fill). Szüntesd meg a kijelölést, kattints le bárhová a képen.

5. Most a layerek közül válaszd ki az eredeti képedet, majd adj neki árnyékot (drop shadow - a Layer menüben megtalálod.)

Domború 3D-s szöveg

A Photoshop lehetővé teszi az objektumok körüli effektek létrehozását.

1. Nyiss egy új, 200*200 pixeles dokumentumot, fehér háttérrel. Válts a Channels Pallet-re (Windows/Show channels). Hozz létre egy új csatornát (barra a szemetestõl). Írj be valamilyen szöveget fehér elõtérrel, lehetõleg nagy betűkkel.

2. Duplázd meg az Alpha channel 1-et (vagy #4-et a PS 4.0-ban): Kattints a jobb gombbal azon a csatornán, amit meg szeretnél kettõzni, és kattints a Duplicate-re. Most válaszd ki az új csatornát. Használd a Gaussian Blur-t, és állítsd 6 pixelre. (Filter/Blur/Gaussian Blur).

3. Nyomj Ctrl-t, és közben kattints az Alpha Channel 1-re. Fordítsd meg a kiválasztást (Select/Inverse) és nyomd meg a Delete-t-and hit delete. Ezzel töröltük a felesleges részeket, és 3D-s betűt kaptunk.

4. Menj a Layers Pallet-re (Windows/Show layers). Kattints a Background layer-re, majd készíts egy új layert. Töltsd ki az új layert valamilyen sötét színnel, vagy textúrával.

5. Most jön a java! Menj a Filter/Render/Lighting Effects-re. Váltsd a texture channel-t az "Alpha Channel 2-re (vagy #5-re). A fény típusa legyen "Spot Light". a példában Negative 50, Narrow 70-es értékeket használtam. Most állítsuk be a fény irányát érzésünk szerint, majd kattintsunk az OK-ra.

6. Most menj a Select>Load Selection-re, válaszd az Alpha 1-et (vagy #4-et), és kattints az OK-ra. Fordítsd meg a kijelölést, és nyomj Delete-t. Tedd nem kiválasztottá (Select>Deselect).

7. Ennyi! Különbözõ hatás érhetõ el a kisebb, vagy kövérebb betűkkel. Ha a méretét változtatod, minõségromlás nem lesz.

Arany betűk

Ez az alapfokú leckéken felül van. Ajánlatos az itt megadott értékekkel dolgozni, így biztosan sikerül megcsinálni. Ehhez a leckéhez "Garamond Bold" betűtípust használtam, 215 pixels nagyságút.

1. Készíts egy új RGB képet 175*175 pixel nagyságban. Töltsd ki a hátteret valamilyen színnel, vagy textúrával. Javaslom, hogy azt a színt használd, amit én, így biztosan arany színt kapsz. Ha ezt a színt szeretnéd használni, kattints duplán a Foreground color-ra az eszköztáron, majd írd be a fent látható számokat, és kattints az OK-ra. Most töltsd ki a background layer-t ezzel a színnel.

2. Nézzük a csatornákat: menj a Window/Show Channels-re. Most készíts egy új csatornát, ez lesz az "Alpha 1".

3. Használd a Type Tool-t (nyomd meg a T-t), és írj egy "g"-t az Alpha 1-re. Nyomd meg a Ctrl+D-t.


4. Duplázd meg az Alpha 1 layert úgy, hogy ráhúzod a New Layer gombra. Most alkalmazd a Gaussian Blur-t az Alpha 2-nél. Menj a Filter/Blur/Gaussian Blur-ra, és írd be a 3.4-et, majd kattints az OK-ra. Tartsd lenyomva a Ctrl-t, és kattints az Alpha 1-re. Fordítsd meg a kijelölést, és nyomd meg a Delete-t. Most nyomj Ctrl+D-t.

5. Menj vissza a layerekhez. Menj a Windows/Show Layers-re. Kattints a Background Layer-re, és készíts egy új layert: Layer/New Layer, és töltsd ki fehérrel.

6. Menj a Filter/Render/Lighting Effects-re. Egyeztesd az én beállításaimat, és válaszd ugyanazt a két színt. Használd a következő színbeállításokat: R- 253, G- 217, B- 71.

Vésett szöveg

 

1. Használj textúrát, vagy egy közepes színű hátteret. Ha szükséged van textúrára, készíts egy régi aranyozottat a leckék alapján.

2. Használd a Type Mask Tool-t, és írj be valamilyen szöveget.

3. Menj az Edit/Copy-ra. Most az Edit/Paste-re. Ez egy olyan layert eredményez, ahol a betű a textúrából ki van vágva.

4. Menj a Layer/Effects/Inner Shadow-ra. Én az alapbeállításokat használtam, és egész jó lett. Kattints az OK-ra.

5. Most kiemeljük a betűt a háttérből. Menj az Image/Adjust/Brightness-Contrast-ra. Én a Brightness-hez -50-et, a Contrast-hoz -50-et használtam. A Brightness és Contrast beállításával sokkal szebb lesz. Lehetővé teszi, hogy a beállításokat valós időben nézzük, hogyan változik a módosítás hatására. Csak percekbe telik, mire megtaláljuk a helyes beállítást. Könnyű, gyors, és teljesen irányítható effektek.

Egyszerű négyzet alakú gomb

1. Készíts egy új layert: Shift+Ctrl+N. Válaszd a Rectangular Marquee Tool-t. Nyomd le a Shift-et, és csinálj egy négyzetet.

2. Nyomd be a "D" és az "X" gombokat egyszerre, hogy a foreground és a background color felcserélődjön. (Az előtér legyen fehér, a háttér fekete.)3. Válaszd a Gradient Tool-t. Nyomd be a Shiftet, és ne a gombon belül színezz, hanem a bal felső saroktól kb. 1 cm-re kezd el húzni a vonalat.

4. Menj ide: Select/Modify/Contract. Az 5-ös számot írd be, majd OK. Menj a Select/Feather-re, itt 1 pixelt állíts be, majd OK.

5. Válaszd megint a Gradient tool-t, és a 3. lépés szerint töltsd ki a kijelölést, de most jobbról balra. Szüntesd meg a kijelölést: Deselect: Ctrl-D.

6. Most adj színt a gombnak: Image/Adjust/Hue-Saturation. Pipáld ki a "Colorize" checkbox-ot. A Saturation-t állítsd +70-re, majd a Hue-nál állítsd be a neked megfelelő színt.

7. Adj egy kis árnyékot a gombnak: Layer/Effects/Drop Shadow.* 6-os Photoshopnál: Layer/Layer Style.

Alapgomb1. Nyiss meg egy 200*200 pixeles dokumentumot, és csinálj rá egy új layert. Rajzolj egy kört az Elliptical Marquee tool-lal, az elõtér legyen fehér, a kitöltés pedig fekete, majd a Gradient Tool/Radial Gradient-tel töltsd ki úgy, hogy a fehér szín legyen a bal oldalon beállítva.

2. Most jelölj ki az elkészült képen egy kisebb kört, majd 180 fok-ban fogasd el. (Edit/ Transform/ Rotate 180 fok)

3. Húzd össze 2 pixellel: (Select/ Modify/ Contract). Majd megint forgasd 180°-ban, de vigyázz hogy a kijelölés ne szűnjön meg.

4. A gomb kiszínezéséhez menj a Hue/Saturation
(Image/Adjust/Hue-Saturation)pipáld ki a "colorize" boxot. A saturation-t állítsd be +70-re, ezután a hue-nál válaszd ki a neked tetsző színt.

Domború gomb

 

1. Válassz textúrát a háttérnek, készíts egy új layert, csinálj egy kört a "Radial Marquee Tool"-lal, mentsd el a kijelölést, majd "tollasítsd" (feather) 2-vel (nagyobb gombokat nagyobbal). Most adj egy átmenetes belsõt, fehérbõl feketébe.

2. Most állítsd a Contracted-et 3-ra (Select/Modify/Contract), majd nyomj delete-t, hogy kitöröld a kör közepét.

3. Készíts egy új layert, egy kisebb körrel, majd mentsd el a kijelölést. Most a feather-nek ("tollasítás") adj 2-t (Select/Feather). Most töltsd ki a kört egy átmenetes színnel (fekete-fehér), az ellenkezõ irányba. Most tedd nem kiválasztottá. (Ctrl+D).

4. Töltsd be az elmentett kiválasztást, és a Contract-nak adj 1 vagy 2 pixelt.

5. Most használj a gombhoz egy kör alakú, átmenetes színt.

Tipp.Hogy a fényeket és a hátteret összekeverd a hátteren, válaszd az elsõ layert, majd az Overlay-t a layer lebegőn palettán.

Lekerekített sarkok

1. Ehhez a leckéhez egy kis kezelõfelületet használtam. Nyiss egy új dokumentumot, 200*200 pixeleset, fehér elõtérrel, és fekete háttérrel. Menj a channels fülre, és készíts egy Body nevű új channelt. Rajzolj egy négyzetet a "rectangle marquee tool"-al, és töltsd ki fehérrel. Készíts pár nyomógombot még a képre, és töltsd ki feketével ezeket.

2. Menj a Filter/Blur/Gaussian Blur-ra, és állíts be egy értéket, amivel elmosottá teszed a képet. Én 3.0-s értéket adtam, de a nagyobb képeknek 6, vagy 9-es érték kell.

3. Most simítsuk el. Menj az Image/Adjust/Levels-re, húzd a jobb és bal fehér nyilat középre, míg szép sima nem lesz a kép.

4. Megvan a lekerekített szél! Most kattints az "RGB channel"-re, és menj a layers fülre, készíts egy új layert, és tölts be kész képeket, vagy rajzolj valamit rá.

Szöveg elhelyezése a felületen, vagy a gombon

1. Először nyisd meg a kívánt felületet a Photoshop-ban. Nyomj "D"-t, majd "X"-et a megfelelő színekhez.

2. Válaszd a Type Tool-t, majd kattints oda, ahol a szöveg lesz. Most írj be valamilyen fehér szöveget, majd kattints az OK-ra. Nevezd el "white"-nak.

3. Most duplázd meg fehér szövegű layert, húzd ezt a layert a New Layer gombra. Most húzd ezt a másolt layert a fehér szövegű layer alá, miközben lenyomva tartod a Ctrl/Shift/Delete-t. Ezzel a másolat fekete szövegű lett.

4. A fekete szövegű layer aktív. Mozgasd 1 pixellel felfelé, és egyel balra a billentyűzet kurzorgombjaival.

Lekerekített gombok

1. Készíts egy új képet háttérrel.

2. Menj a channels palettára: Windows/Show Channels. Készíts egy új channelt, és kattints rá, hogy aktívvá tedd.

3. Válaszd a "Radial Marquee Tool"-t, és rajzolj egy kis kört a képed bal oldalára.

4. Nyomj "X"-et a billentyűzeten. Most nyomd meg a Delete gombot. Fehérrel lesz kitöltve.

5. Válaszd ki a kört a "Rectangular Marquee"-vel. Tartsd lenyomva az Alt+Ctrl+Shift-et, és húzd a másolatot a képed jobb szélére.

6. A "Rectangular Marquee"-vel válaszd ki a kép kör közötti területet, és nyomj Deletet, hogy kitöltsd ezt a kijelölést.

7. Tartsd lenyomva a Ctrl-t, és kattints a channelre, hogy kiválaszd a gombot. Menj vissza a layerekhez: Windows/Show Layers. Kattints a "background" layerre, hogy aktívvá tedd. Készíts egy új layert.

8. Válassz egy színt a Swatches palettáról, és töltsd ki a kiválasztást a "Paint Bucket" eszközzel. Most nyomj Ctrl+D-t.

9. Most menj a Layer/Effects/Bevel and Emboss-ra.

Tüzes felirat

Ehhez az effekthez másra nincs is szükséged csak az Adobe Photoshop legújabb változatára a 6-osra, és egy kis ügyességre. Ezen az oldalon megmutatom, hogyan tudunk egy olyan effektet készíteni, mellyel a kép egyes részeit megtudjuk "gyújtani". Vágjunk bele!

1. A Photoshop megnyitása után válasszuk a legfelső menüsorból a File>Newparancsot, ebben a párbeszéd ablakban állítsuk be kép nagyságát(legyen mondjuk 400x400-as) és módját, az utóbbi legyen: "grayscale". A képünket töltsük ki feketével. Ezután menjünk a channel palettára (alapbeállításban a Phoptoshop jobb alsó sarkában, a layer paletta mellett), ahol készítsünk egy új channelt a "create new channel" gombbal, majd az új channelra írjunk fehér betűs szöveget, ha késszen vagyunk, Ctrl+D-vel tüntessük el a szövegünk körül lévő kijelölő vonalat. Hogy a dolgok könnyebben menjenek dupla-klikk az új channelünkre és nevezzük át "Base"-ra.

2. Jobb-klikk a Base channelra és a "Duplicate Channel" paranccsal duplázzuk meg. Adjuk ki a felső menüben a Image>Rotate Canvas>90 CW parancsot, majd a Filter>Stylize>Wind párbeszédablakban jelöljük be a Blast és a From the Left lehetőséget, OK.

3. Fordítsuk vissza a szövegünket a Image>Rotate Canvas>90 CCW paranccsal. Menjünk a Filter>Blur>Gaussian Blur párbeszédablakba és olyan lehetőséget állítsunk be a skálán, ami jól néz ki, ajánlom a 3.0 pixelt.

4. A Filter>Blur>Motion Blur ablakban a karika melletti szövegmezőbe írjunk be -79-et és az alatta lévő csúszkán állítsunk be 20 pixelt. Ha megvan adjuk ki a Filter>Distort>Ocean Ripple parancsot, majd az ablakban a felső csúszkán allítsunk be 15 az alsón pedig 2 pixelt.

5.A következőkben egy műveletsort kell elvégeznünk ezen gombok segítségével: Ctrl+A, Ctrl+C, Ctrl+1, Ctrl+V. Itt az idő színesíteni a képünket a Image>Mode>Indexed color parancs segítségével, ezután a parancs után a program megkérdezi, egyesítse-e a rétegeket, itt kattintsunk az OK-ra. A következő lépésben az Image>Mode>Color Table parancs által megnyitott ablak lenyíló listájában válasszuk a "Black Body" lehetőséget. Aztán adjuk ki a Image>Mode>RGB Color parancsot.

6. Ha készen vagyunk menjunk a channel palettára és jelöljük ki a "Base" channelt Ctrl+klikkel. Térjünk vissza a layer palettára, itt készítsünk egy új réteget a "create new layer" gombbal. Töltsük ki rétegünket feketével. Miután kitöltöttük adjuk ki a Filter>Distort>Ocean Ripple parancsot, itt ízlésünk szerint adjuk meg az értéket.

Hogy az így kapott égő képet még élethűbbé tegyük, kattintsunk kétszer a rétegre a Blending Options ablakot kinyitva az Inner Glow-t (belső fényudvar) bejelölve kissé megsárgíthatjuk a rétegünk széleit, belülről. Ha még ez sem lenne elég akkor gyerünk a Image>AdjustHue/Saturation vagy a Image>Adjust>Curves párbeszédablakokba és itt próbálkozzunk a tüzesebbé tétel érdekében. Húú, ez meleg helyzet volt!

Jeges felirat

1.Photoshopunk megnyitása után nyissunk egy új képet mundjuk 425x198 px-el, majd a hátteret töltsük ki feketével és írjunk rá fehér szöveget. A kijelölést hagyjuk aktívan. Mentsük el a Select>Save Selection. Ha megvan simítsuk egybe layereinket (Merge Down).

2.Duplázzuk meg és Image>Adjust>Invert paranccsal invertáljuk a másolatot. A felső layer előtti szemre kattintva tegyük azt láthatatlanná. Menjünk az alsó layerre és adjuk ki a Filter>Pixelate>Crystalize parancsot, a cell legyen 3-4. Ha megvan alkalmazzuk a Filter>Stylize>Wind szűrőt, az irányát úgy állítsuk be, hogy ha vissza fordítjuk a jégcsapok lefelé csüngjenek.

3.Tegyük láthatóvá a fehér hátterű layerünket, duplázzuk meg és csináljunk egy másik, üres réteget is. Az üres layerre töltsük be az írás lementést (Load Selection), majd fehérre öntsük be, és a layert mozgassuk 3-4 px-nyit lefelé, látni fogjuk, ahogy a fekete írás előtűnik mögötte. És Merge Down, ezzel a paranccsal a felső két réterget simítottuk egybe. Válasszuk ki a képből a fekete részeket, mert ebből lessz majd a hópárna: Select>Color Range, a párbeszédablakban a fuzinneszt álítsuk maximumra, fecskendővel kattintsunk a egy fekete részre, OK. Mentsük el ezt a helyzetet (Select>Save Selection), majd először törüljük ki ezt a réteget, és a fehér hátterűn dolgozzunk tovább, ha megvan töltsük be a felirat kiválaszt- ást és ezt invertáljuk (Select>Inverse). Tágítsuk ki a Select>Modify>Expand paranccsal 2-3 px-el. Ha megvan töltsük ki fehérrel, a fekete felirat kisebb lett, és szűrjük át a Filter>Crystalize parancson a cell legyen mondjuk.

 

4.A réteg Blending módját állítsuk át Normalról Multiplyra. Havazzuk hát be rétegünket, elősször töltsük be a legutóbbi lementést, majd váltsunk át Quisck Mask módba, ha minden igaz képünk átváltozott pirosra kivéve a hósapkákat. Futtasuk át rajta a Filter>Pixelate>Crystalize parancsot ízlés szerinti cell nagysággal váltsunk vissza normál módba, a bal ikonra kattintva, és a kristályosított részt öntsük be fehérrel. Készítsünk két másolatot erről a rétegről, mindkettő Blending Modeját állítsuk Normalról Screenre. Az egyiken futtassuk végig a Filter>Blur>Gaussian Blur (radius: 3-5), a másikon pedig a Filter>Sharpen>Sharpen More parancsot. És simítsuk egybe a rétegeket.

5.A fináléhoz töltsük be az írás kiválasztást és Select>Feather (5) adjunk neki. Ha meg van szinezzük be a Image>Adjust>Hue/Saturation paranccsal itt kapcsoljuk be a Colorize check box-ot, a Hue legyen kb. +148, Saturation 52, Lightness pedig +64 (vagy az ízlésünknek megfelelő beállítások). Utlsó lépésnek töltsük be ismét a felirat kiválasztást, majd hasznákljuk Filter>Pixelate>Crystalize szűrőt (4). Már késsz is ,ugye milyen egyszerű.

Véres szöveg készítése Photoshop 7.0 - ban

Ezt a tippet közepesen nehézre értékelem, ezért olyan emberek próbálkozzanak vele, akik már jártasak a Photoshop 7.0-nak ismeretében1. Nyissunk 1 új fájlt 72 DPI, és mondjuk 400*200 lapon fehér háttérrel. Nyomjuk meg a billentyűnkön a (D) betűt, ezzel alapra állítjuk a szineinket, Majd válasszuk ki a nekünk megfelelő betűtípust és méretet (T) Horizontal Type . Írjuk ki a megfelelő szöveget és kezdhetjük is. Elősször is a Layer palettán nyissunk egy új Layert a CREAT A NEW LAYER

2. Filter > DISTORT > OCEAN RIPPLE ... Itt maradjon minden defaulton, azaz 9 és 9 klikk az OK-ra. Ezután vegyük le a kis szemet a background mellől , majd fordítsuk meg az elő és háttér színünket a (X) billentyű lenyomásával. Menjünk a Select > Color Range... -re, itt se változztassunk semmin csak klikk az OK-ra. Töröljuk ki a másolt Layert a DELETE LAYER gombbal

3.Kapcsoljunk át a CHANNELS palettára és itt nyomjuk meg a Save selection as Channel gombot , majd vegyük le a kijelölést a Select > Deselect (CRTL+D) -vel.Filter > Blur > Gaussian Blur...a következő paraméterrel, radius: 2 pixel. Menjünk a Image > Adjustments > Levels... (Ctrl+L)-re és írjuk be ezeket az értékeket: 65 1,00 100CTRL+klikk az channelünkre, és menjunk vissza a Layer palettára. A foreground color-t állítsuk át #9E0B0E -re, majd EDIT > FILL Contents : foreground color, Blending MODE :Normal, Opacity : 100%.majd vegyük le a kijelölést a Select > Deselect (CRTL+D) -vel.

4.Most már csak azt kell elérnünk, hogy a vörös szín (vér) domború legyen és azzal élethűbb is, amit a következőképpen fogunk készíteni. Kattincsunk a Add a layer style gombra és itt válasszuk a Bevel and Emboss... menüt, majd állítsuk be a bal oldalon látható kép szerint.

5. Amint látjuk a vörös rész igazi vércseppeké alakult át, de hogy még élethűbb legyen a betűnkön, újjab beállításra van szükségünk, ami már az utólsó lépésünk. Menjünk most a szöveg layerünkre és ott hozzuk elő a Bevel and Emboss... menüt, és használjuk a bal oldalt látható beállításokat. Ha kész, akkor adjunk képünkhöz egy kis árnyékot, a DROP SHADOW-al

Domború felirat készítése Photoshopban

1.Nyissunk egy új képet mondjuk 283x283 px-eset. Majd írjunk rá valamilyen színes betűt. Ha megvan Layer>Rastirize>Type paranccsal csináljunk képet az írásból. Ctrl+klikk az írás layerre, ezzel kijelölve azt menjünk a channels palettára, ahol készítsünk egy új channelt.

2.A kijelölt részt a channelünkön töltsük be fehérrel és a Filter>Blur>Gaussian Blur parancsot alkalmazva homályosítsuk el a széleit először 8 majd 4 és végül 2 radiusszal. Ezután gyerünk a layers palettára, itt tegyük aktívvá írás layerünket (klikk).

3.Filter>Render>Lighting Effects (az értékeket lásd a lap alján).

 

4.Ezzel készen is van.

 


Outline betük

1. Készíts egy 400 x 400-as, 16 millió szinü képet sötét kék hátérrel. Állítsd be világos sárgára.

2. Csinálj egy új layert (Layer>New Layer>).

3. Kattints a Type Mask Tool ikonra, majd ird be a kivánt szöveget.

4. Fillezd ki a kijelölést a Paint Bucket Tool-lal sárgára. Ha megvan ne nyomd el a kijelölést.

5. Tágitsd ki a kijelölést 4 pixel szélességgel
(Select > Modify > Expand majd ird át a számot 4-re).

6. Csinálj egy új layert.(Layer>New Layer>).

7. Fillezd ki a kijelölést a Paint Bucket Tool-lal fehérre.

8. Ezután a layer ablakban húzd fel az első layert a második effektes layer fölé, majd igazítsd meg a képen úgy, a sárga betük a fehér betük közepén legyenek.

9. Elkészültél. Ezt az eljárást nyugodtan lehet használni szinte bárhol, hiszen megfelelően kihasználva bárhol szint vihet a dizájnba.

10. Tovább fejlesztett verziójában használd a sárga betüs layeren a plugins bevelezést (Layer > Effects>Bevel and Emboss).

screen1screen2screen3screen4

Gömb

1. Készíts egy 400 x 400-as, 16 millió szinü képet sötét hátérrel. Majd pedig állítsd be az előtérszínt a világosabb színre, a háttér színt pedig a sötétebb színre.
(Az első képről pickeld le a színeket az Eyedropper Tool segítségével).
2. Csinálj egy új layert (Layer>New Layer>).
3. Az Elliptical Marquee Tool segítségével csinálj egy kör kijelölést.

4. Majd pedig a Radial Gradient Tool segítségével a kettes képen látható irányba húzz egy vonalat az egér bal gombjának folyamatos nyomva tartásával.

5. Kész is van a gömböd.

6. Ezután kedved szerint állítsd be a gömb belső árnyékolásást (Layer>Effects>Inner Shadow>)

7. Ezután a drop shadow segítségével csinálj árnyékot a szövegnek (Layer>Effects>Drop Shadow>).

8. Ha megvagy élesítsd a képet (Filter>Sharpen>Sharpen), illetve erősítsd a kontrasztot (Image>Adjust>Brightness/Contrast). Javaslom a brightness-t minuszba, a contrast-ot pedig pluszba állítgasd izlésednek megfelelően.

9. Elkészültél !

screen1screen2screen3screen4

Árnyék

1. Készíts egy 400 x 400-as, 16 millió szinü képet sötét hátérrel. Majd pedig állítsd be az előtérszínt a neonzöld színüre.

2. Csinálj egy új layert (Layer>New Layer>).

3. Kattints a Type Mask Tool ikonra, majd ird be a kivánt szöveget.

4. Fillezd ki a kijelölést a Paint Bucket Tool-lal neonzöldre. Ne nyomd el a kijelölést. Ha mindent jól csináltál, akkor van egy szöveged, mindenféle effektelés nélkül, de mivel szeretnéd hogy a szöveg kiemelkedjen a környezetéből ezért szükséged van árnyékolásra. Ezt két féle képpen oldhatod meg. Egy egyszerübb módszerrel és egy hosszabb módszerrel.

5. Az egyszerübb módszernél (3. kép) a szofver beépített plugin-ját kell használnod (Layer>Effects>Drop Shadow>). Itt a Mode mellett található kis kockára kattintva tudod megadni az árnyék színét, illetve a következő dolgokat:

Opacity: az árnyék áttetszősége
Angel: az árnyék szöge
Distance: az árnyék távolsága a szövegtől
Blur: az árnyék elmosása
Intensity: az árnyék erőssége.

Ezzekkel az opciókkal betudod szabályozni az árnyékodat.

6. A hosszabb verzió(2. kép): Duplikáld a szöveges layert. (Layer>Duplicate Layer).

7. A Layer ablakban kattints a legalsó layer-re. A Paint Bucket Tool segítségével fillezd ki feketére a kijelölést. Mostmár nincs szükség a kijelölésre. A Move Tool segítségével mozgasd el a fekete layert pár pixellel jobbra, illetve lefele. Már is megvan az árnyékod!

8. Ha szeretnéd elmosottabb lenne(4. kép), akkor homályosítsd el egy kicsit.(Filter>Blur>Gaussian Blur).

screen1screen2screen3screen4

Vésett szöveg

1. Készíts egy 400 x 400-as, 16 millió szinü képet fekete hátérrel. Majd pedig szerezz egy háttér textúrát, valahonnan az internetről, vagy pedig mentsd le a példa hátterét.

2. Csinálj egy új layert (Layer>New Layer>).

3. A Type Mask Tool segítségével írd be a kívánt szöveget, majd helyezd el a kijelölést a képen.

4. Ha a kijelölést beállítása megtörtént akkor másold ki a CTRL+C gombkombinációval.

5. Csinálj egy új layert (Layer>New Layer>).

6. Ha megvan a CTRL+V kombinációval illeszd be a kivágott részt.

7. Ezután az effektek segítségével csinálj árnyékot a szövegnek (Layer>Effects>Inner Shadow>).
8. Ha megvagy sötétítsd le a képet, illetve erősítsd a kontrasztot (Image>Adjust>Brightness/Contrast). A brightness-t minuszba, a contrast-ot pedig pluszba állítgasd izlésednek megfelelően.

9. Jó voltál !

screen1screen2screen3screen4

3D gomb

1. Készíts egy 400 x 400-as, 16 millió szinü képet kék hátérrel. Állítsd be előtérszínt neonsárga (A képről le pick-elheted).

2. Csinálj egy új layert.(Layer>New Layer>)

3. Jelölj ki egy téglalapot, majd fillezd ki a neonsárgára a Paint Bucket Tool segítségével.

4. Ha megvan, csinálj egy kör kijelölést. A kijelölés magassága pontosan egyezzen a téglalap magasságával.

5. Csinálj egy új layert.(Layer>New Layer>)

6. Fillezd ki a neonsárgára a kört, majd igazítsd a téglalap szélléhez. Nagyszerü a téglalapod egyik oldala már gömbölyítet. Duplázd meg a kör layert (Layer>Duplicate Layer>), majd húzd az új kört a téglalap másik végéhez. Igazítsd be, majd pedig linkeld és mergeld a layereket (Layer>Merge linked>).

7. Ha mindent jól tettél, akkor van egy layered, mely egy kerekített széllü téglalapot tartlamaz.

8. Jelöld ki ezt a téglalapot a (Select>Load selection>) segítségével.

9. A gaussian blur segítségével, pedig dolgozd ki a felületét. (Filter>Blur>Gaussian Blur> 36-os érték ), majd ismételd a blurozást a következő értékekkel 17, 9, 6.

10. Csökkentsd a kijelölést kettővel. (Select>Modify>Contract 2-es érték), ezután fordítsd meg a kijelölést(Select>Inverse>), majd nyomd meg a Del gombot. Inverzálj ismét. (Select>Inverse>)

11. Csinálj egy új layert.(Layer>New Layer>)

12. Fillezd ki a kijelölést feketére. A layer ablakon belül húzd le ezt az új layert a neonsárgás alá. (Ezt úgy tudod megoldani, hogy a kivánt layeren a kisablakban nyomod az egérgombot folyamatosan, majd lehúzod a valamelyik layer alá és csak ezután engeded fel az egér gombot.)

13. Igazítsd be a layereket, hogy tökéletesen fedjék egymást. Ha mindent jól csináltál, akkor sötétebb árnyalatú lett a neonsárgád, mely a feketének köszönhetöen már inkább nevezhető zöldnek ;->. Linkeld és mergeld a layereket (Layer>Merge linked>).

14. Készen is vagy. Mostmár különböző effektekkel módosíthatod a megjelenést a izlésed szerint. Ezeket az effekteket megtalálhatod itt: (Layer>Effects>).
Mindenesetre árnyékot mindenképpen adjál a kicsinek, hogy kijöjjön a 3D érzés.(Layer>Effects>Drop Shadow).

screen1screen2screen3screen4

Megvilágítás

A különböző megvilágítási effektek elsajátítása az egyik legfontosabb művelet melyet a "photoshopozás" alatt érdemes megtanulni, rengeteg későbbi kép alapja (vagy épp végső simítása) lehet majd. Segítségével egy kis életet, teret lehelhetünk a sivár 2D-s világba... :)

Nézzünk egy egyszerű módszert, mellyel a szimpla "S" betűből egy lényegesen látványosabb betűt formálunk.

Picture 1

1.) Hozz létre egy új új képet (FILE / NEW IMAGE), méretét állítsd 200x200 pixelre. Válasz ki egy területet, vagy írj be egy betűt (mint a képen is látható pl. egy "S"-t). lényeg hogy ne legyen túl vékony vagy keskeny, különben nem lesz szép. Ha megvan a kiválasztott alakzat, töltsd ki 1 színnel. Ha szöveget választottál, akkor a FOREGROUND COLOR színét kapja meg egyből.

Picture 2

2.) Most menj LAYER PALETTE-hoz. Az ábrát tartalmazó réteget nevezd át "base"-re, ezt a layer-en jobb egérgomb kattintás után a LAYER OPTIONS-ban tudod megtenni.
Nyomd le a CTRL gombot és miközben lenyomva tartod, egérrel kattints rá a "base" layer-re, így kiválasztod annak tartalmát (lásd lentebbi kép). Válts át CHANNELS PALETTE-ra és készíts egy új CHANNEL-t ( New Channel).

Picture 3

3.) Nyomj egy ALT+BACKSPACE-t, erre fehér színnel fogja kitölteni a kiválasztott területet. Menj a FILTER / BLUR / GAUSSIAN BLUR menüpontba, állítsd a RADIUS értékét 12px-re (ha kisebb vagy nagyobb a képed, akkor a RADIUS értékét is ennek megfelelően kisebbre vagy nagyobbra kell venni).
Addj neki megint egy kis GAUSSIAN BLUR-t, de most már csak az előbbi RADIUS érték felével.

Most vágjuk le a felesleges részeket .. ehhez nyomj egy CTRL+SHIFT+I-t, erre megfordítja a kiválasztást, és nyomj egy DELETE-t. Így törli az "S"-n kívüli területeket.

Picture 4

4.) Most menj vissza megint a LAYER PALETTE-hoz, kattints a Base layerre a CTRL gomb nyomvatartása mellett. Így megint betölti az előzőleg is alkalmazott kiválasztást. Menj a FILTER / RENDER / LIGHTING EFFECTS menüpontba. Ha felugrik egy figyelmeztető ablak melyben megkérdezi hogy renderelje-e a layer-t (rendering the layer), nyomj egy OK-t. Ezután megjelenik a LIGHTING EFFECTS ablaka, ahol nem kell megilyedni - de elég sok opció lesz. ;)
Először állítsd át a TEXTURE CHANNEL értékét Alpha 1-re. Innentől kezdve az ízlésedre van bízva, mennyi fényt, milyen irányból stb.. akarsz. Próbálgasd végig mi-mit csinál, milyen hatásokat lehet elérni a különböző beállításokkal. Ha pontosan a képen látható hatást szeretnéd elérni, kattints a 4. képre.

Picture 5

5.) Ennél a pontnál a tutorial beteljesítette küldetését, hisz betekintést nyújtott a megvilágítással elérhető hatásokba. Viszont hadd folytassam még 1-2 dologgal, amivel fel lehet dobni a képet.

Addj a képhez egy kis vetett árnyékot (DROP SHADOW), ezzel mindig fel lehet dobni a képet ;) ("Base" layer kiválasztása -> LAYER EFFECTS). A kép esetében az árnyéknál nem lett semmi állítva, maradtak a default beállítások, majd kapott még egy kis kék színű körítést (OUTER GLOW -> 10px, kék)

Picture 6

6.) A plasztikus hatás kedvéért még egy utolsó előtti művelet jöjjön: válaszd ki a betűt (CTRL gomb nyomvatart, majd katt a "Base" layer-re), és menj a FILTER / ARTISTIC / PLASTIC WRAP menüpontba. Válaszd az alábbi beállításokat: HIGHLIGHT: 4 / DETAIL: 15 / SMOOTHNESS: 10)

Picture 7

7.) Végül, de nem utolsó sorban nyomj egy CTRL+M -t, erre feljön a CURVES ablaka. Itt egy ide-oda csúsztatható vonalat fogsz találni, ezzel kísérletezz kicsit, érdekes hatásokat lehet kihozni a képből.. :) Ha pont a képen látható hatást akarod te is elérni, a részletesebb beállításokat tartalmazó illusztrációért kattints a képre.

Az utolsó képen látható szürkés háttéret úgy érheted el, hogy hozz létre egy új layer-t (a "Base" layer alá), majd egy szürkés színátmenettel töltsd ki.

Találat: 1068