online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Az adatbaziskezelő rendszerek üzemeltetése

számítógépesFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
Rekurzió (particiószam, Hanoi tornyai, postfix konverzió)
Halózatok halózata: az internet
Halózatok kapcsolastechnikaja
Formalis nyelvek a gyakorlatban
Az operaciós rendszer
NOVELL NETWARE jellemzői
Part Design CATIA V5 – Start
AZ INTERNET
A DOS operaciós rendszer
Csomag alapú hang halózatok tervezése
 
 

Az adatbáziskezelő rendszerek üzemeltetéseAz adatbázisokhoz általában több felhasználó hozzáférését kell biztosítani, ezért többnyire valamilyen hálózaton történik az adatbázis elhelyezése. Sőt előfordulhat, hogy az adatb 424b15e ázisban tárolt adatok nem is egy gépen helyezkednek el, hanem fizikailag egymástól távol levő gépeken (osztott adatbázisok). Ezért az adatbázis kezelését nem lehet csak a felhasználókra bízni, szükség van egy olyan személyre - nagyobb adatbázisoknál csoportra - aki az adatbázisért és annak kezeléséért felelős. Ezt a munkát látja el az adatbázis-felügyelő, vagy más néven adatbázis-adminisztrátor (Data Base Administrator).


Az adatbázis-felügyelő fő feladatai:


- Az adatbázis megszervezése

Ez magában foglalja az adatmodell kialakítását, az adatbázis leírását, az adatok elnevezését, a hozzáférési jogok meghatározását és az adatbázis betöltését.

- Az adatbázis struktúrájának igény szerinti módosítása

- A felhasználók segítése

- Az adatok védelme

Ebbe beletartozik az adatok rendszeres mentése és az esetleges hibák esetén történő helyreállítás.

- Az adatbázis használatának figyelése, a hatásfok csökkenése esetén az adatbázis újraszervezése.


A feladatok sokrétűsége miatt az adatbázis-felügyelet két tevékenységi körre bontható:

- Az adatadminisztrátor az adatbázis tervezésével és alkalmazásával kapcsolatos feladatokat látja el, valamint konzultál a felhasználókkal.

- A rendszeradminisztrátor pedig a számítógéppel kapcsolatos feladatokkal foglalkozik. Ebbe beletartozik az adatbázis működésének optimalizálása, a mentés, az esetleges helyreállítás és az újraszervezés.
Az adatbázis-felügyelő különleges hozzáférési jogokkal rendelkezik. Munkáját általában speciális programok támogatják, melyek segítségével beállíthatja az adatbázis paramétereit, elvégezheti a mentéseket, vagy ellenőrizheti az adatbázis működését.

Az ORACLE adatbáziskezelő rendszer üzemeltetéseAz ORACLE adatbáziskezelő rendszerben a SYSTEM és a SYS felhasználói nevek különleges jogokkal rendelkeznek. Ezek a felhasználók automatikusan létrejönnek az adatbázis létrehozásakor. Ezekhez a felhasználókhoz kapcsolódnak az adatbáziskezelő rendszer üzemeltetésének feladatai. Az adatbázis-adminisztrátort az adatbázis-serveren futó SQL*DBA program segíti munkájában. Ez egy menüvezérelt segédprogram, amely SQL parancsokon alapul. Főbb funkciói a következők:


- adatbázis létrehozása

- adatbázis megnyitása, lezárása

- az adatbázis működésének felügyelete

- SQL parancsok végrehajtása

- felhasználói jogok adása és visszavonása

- az adatbázis működési paramétereinek állítása a hatékonyság növelésének érdekében

- hiba esetén az adatbázis helyreállítása


Az adatbázis mentésére és visszatöltésére, valamint adatok más adatbázisból való betöltésére az EXPORT/IMPORT segédprogram (utility) szolgál.

Az adatbázis és az adatbáziskezelő rendszer paramétereit az INIT.ORA file tartalmazza, melyek beállítását az adatbázis-adminisztrátor megváltoztathatja, így javíthatja az adatbáziskezelő működését.Találat: 725