online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  
felso sarok kategória jobb felso sarok
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
bal also sarok   jobb also sarok
felso sarok   jobb felso sarok
 
 
bal also sarok   jobb also sarok

A VÖRÖS ISZAP

kémia

felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
ALKIMISTA CUCCOK
A szóbeli vizsga tételei
Polimerek Anyagszerkezettana
Oldatok vezetõképességének mérése - Az oldott anyag minõségének és koncentraciójanak hatasa az oldat vezetõképességére
Oxivegyületek(aldehidek és ketonok)
Gépkocsiipar és alumínium
Fémes anyagok hegesztése
SZERVES KÉMIAI ALAPISMERETEK
TELÍTETLEN SZÉNHIDROGÉNEK: ALKINOK
 
bal also sarok   jobb also sarok

A VÖRÖS ISZAP
A VÖRÖS ISZAP


Bevezetö


A bauxit magmás, üledékes, átalakuló közetek mállásából keletkezik. Az esö miatt a felszini közetek mállani kezdenek , létrehozzák az agyagásványokat majd az aluminium oxidok és hidroxidok formájában feldusul, a szilicium nagy része oldatban elszálitódik. A bauxitban az Al2O3 tartalom 40% kell ,legyen csak igy alkalmas ipari feldolgozásra. 939c22j

Bauxitból állitják elö a timföldet, ami keletkezése során a melléktermék a vörös iszap. Elöállitása során általában a Bayer körfolyamatot alkalmazzák. A keletkezö aluminátlugot újra és újra felhasználják, de közben még potolják ujabb luggal.
Timföld Elöállitás:  

A bauxitot megtörik és 500şC-on száritják, ezután pedig porrá örlik. Az aluminátlugot amely az elözö folyamatból fenmaradt összekeverik a porral és még friss lugot is adagolnak. Mindezt nyomásálló , zárt tartályba szivatyuyák (autokláv) és 165şC-on 3h-át keverik. A bauxit aluminium tartalom aluminátként oldódik, a szennzeyödések mivel nem oldódnak, kiválnak. Ez a feltárás. Al(OH)3 + NaOH↔ Na Al(OH)4

A feltárás fontossága az, hogy a bauxitot katalizátor jelenlétében magas hömérsékleten az aluminium tartalmát kioldják, majd lehütik.

Ez után a vörös iszap elválasztás következik amikor, az autoklávba levö anyagot 1.18 sürüségen higitják és és az ülepitö tartájba jutatják ezután. A bauxit itt leülepszik, vas-oxid tartalma (vörös iszap), erröl az aluminátlugot leszivják, tehát megszürik. A vörös iszapot vizzel megmossák és a hozzá ragadt lugot eltüntetik.

A keverés során az aluminát aluminium hidroxidra és nátrium hidroxidra bomilk :

Al(OH)3 + NaOH↔ Na Al(OH)4

Az aluminium hidroxid kicsapodik, mivel oldhatatlan. Ezt szürik, mossák és 1200şC-on forgómedencébe kiizitják, pörkölik ( kalcinálják). Az aluminium hidroxid vizet vesztet és keletkezik aluminium oxid, ami nem más mint a timföld.


A bányából kikerülö bauxitot elöször kötörökben apritjak, végül golyósmalmokban finomra örlik.Az örlött bauxithoz, nátrium hidroxid lúgos kémhatású anyagot adnak, ez hatására kémiai átalakúláson megy át.


A keletkezett timföldet elektromos áram segitségével közel 1000 Celsius fokra melegitik, majd a folyékony fémet idöszakonként lecsapolják.
A keletkezö melléktermék-a vörös iszap- tulajdonságai:

v    többféle fémvegyület keveréke

v    aluminium oxid- timföld gyártás

v    fokozottan veszélyes hulladék

v    lúgos kémhatású

v    nagy fajlagos felületü

v    belélegzése asztmához hasonló légzési zavarokat okoz

v    szembe kerülve vakságot okozhat

v    hatása nem mindig azonnal jelentkezik, évek eltelével is jelentkezhet

v    a bört kimarja


A MAL-ról

A MAL-( Magyar Aluminium Termelö és Kereskedelmi Zrt.) akinek a tulajdonába van az Ajkai Timföldgyár.

v    Az Ajkai Aluminium ipart 1997-ben privatizálták

v    2001.szeptember 25-én volt az "Aluminium Ágazat felületi auditja" A TÜV Rheiland auditorjai megvoltak elégedve.  "....az Aluminium Ágazat Minüségbiztósitási rendszere az ISO 9002 szabvány elöirásainak megfelelt." ( Hiradó.2001.október-4old. Rajnai Kálmánné)

v    2001. október 8-11-én résztvett a Nemzetközi Kiállitáson Birmingham-ban, ahol bemutattük terméküket, 100ország vett részt összesen.

v    A MAL vendégmunkésokat is befogadott az UE csatlakozás után , összesen 22embert -a Csikszeredai cég dolgozoit Pl: Hengál János ( Kézdivásárhelyröl)-33éves nötlen. Dancsujj János ( Sepsziszentgyörgyröl) nös 2gyereke van. (Hiradó.2001.október-5old-N.S.)

v    A MAL ahoz hogy piacon maradhasson, rájött, hogy a megoldás a " szemcseszorásos felületérdesitési technológia alkalmazása" (Hiradó.2003év.2szám-2old-Kalmár János), Rösler szemcseszorót vásároltak. A termék minösége ezzel javult.)

v    2002-2003 új berendezés vásárlása, szalagöntö gép és hengerálvány. (Hiradó.2003év.2szám-2old)v    2010ben azt álitotta a Mal, hogy az utóbbi 10évben 30milliárdot költöttek az iszaptározó karbantartására.


Ajkai vörös iszap katasztrofa:Az ajkai vörös iszap katasztrófa-légfelvétele


2010 október 4.én átszakadt az Ajkai Timföldgyár gátja. Emberélettel járó ipari katasztrofa volt, amelynek káros hatása volt a környezetre. 10 ember halt még és 150-en megsérültek, kitelepitettek száma 390. 40 km2 terült szét, elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhelyt. A környezetben pusztitó hatása hamar jelentkezett, Torna patak élövilágát elpusztitotta, a Torna torkolata alatt levö részt a Marcal-t is elpusztitotta. A szennyezés a Marcalon keresztül eljtott a Rábába, a Mosoni Dunába és a Dunába. A vörös iszap pH-ja 13 volt. Amikor a Rába-ba ömlött október 7-én a pH-ja 10volt, 7-én délután a Mosoni Bunába a pH 9.56volt, 8án Komáromnál 8.3-8.5pH volt. És a Duna föágánál halpusztulást észleltek. Október 9én Kolontárt teljesen evakuálták, mivel féltek attól, hogy a tározó sérült része összeomli.

Az ajkai vörös iszap tartalma:

40-45% vas III oxid

10-15 % aluminium oxid

10-15% szilicium oxid

6-10% kalcium oxid

4-5% titán dioxid

5-6% nátrium oxid

A gátszakadás elött 2 héttel a vizügyi hatóság ellenörizte az iszaptározot, és nem talált semmit. "A Mal Zart szerint a tározó sarka az agyagos talapzaton megcsúszott, ezért szakadt át a gát, valamint, hogy a kiömlött anyagtól nem kell félni."

Orbán Viktor szerint emberi mulasztás a kiváltó ok. Illés Zoltán ( környezetvédelmi államtitkár) azt álitja, hogy a cellákat nem illesztették megfelelöen és sokkal több anyag volt a tározóban mint amennyit megengednek.

Padisák Judit a Pannon Egyetem Környezetudomány igazgatoja azt alitja, hogy az Ajkai ólomkristálygyár savas maradéka is a tározóba volt.

Az Űrvilág.hu november 15-én tudatta, hogy a Kolontári iszaptározó gátja évek ota mozgott. A vizsgálatokat Dr. Generczy Gyula és Dr.Urs Wegmüller végezték az Európai Űrügynökség és a Kepler Space segitségével.

-A katasztrofa ota 10%-al visszaesett a MAL Zart. termelése.

-A kutatók(francia) azt állitjak, hogy a régioban szétterjedhet a szennyezödés mivel a téli nedvesség kedvezö.

- A légszennyezettség meghaladta a 75 mikrométeres m3.kénti küszöbértéket Kolontáron

-Az OTP bank elengedte a legsulyosabban károsult ügyfelei tartozását, vagy egyeseknek a bank fizeti Februárig a tartozást.
Összefoglalás


Tehát vélemelnyem szerintem a történteket nem nevezhetjuk csak egy balesetnek mert katasztrófa volt, mivel emberi áldozatot vont maga után. Véleményem szerint a MAL volt a legnagyobb felelös a történtek miatt. Ahogy az Űrvilág.hu tudatta,hogy a gát évek ota mozgott , ezt a kutatást nem most kelett volna elvégezni hanem jöval a történtek elött. Már a katasztrofa megelözési tervben benne kelett volna legyen ez a kutatás. Mivel a MAL jobban kelett volna érdeklödjön, kutasson az iránt hogy milyen a tározó amelybe raktározza a vörös iszapot és ennek mennyire változik az állapota az évek során, mennyi raktározó anyagot bir ki. Hogyha más szemszögböl figyeljük a dolgokat, akkor azt is állithatjuk, hogy nem hibás a MAL, mert nem tudta, hogy mozog az iszaptározó gátja. De amikor a MAL azt állitotta, hogy a kifolyt anyag nem veszélyes, de az eredmények ellent mutattak, mivel emberek haltak meg, a környezet egyensulyát teljesen romba döntötte bizonyos régiokban, állatokat pusztitott el; mindebböl azt állithatjuk hogy a Mal "félválról" kezelte a történteket.Források: Hiradó 2001.októberi kiadása

MAL Hiradó 2003 év. 2 szám. Kiadja: Dr.Sillinger Nándor vezérigazgató III. évfolyam. 2 szám.

ELTE Kémiai intezet kislexikonja


Találat: 1867