online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes Filmek Halászati Művészet a kultúra Szórakozás Zene

 
 
 
 

 
 

PARAMÉTERES LEKÉRDEZÉS

vegyes

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
VÁROSI HARC
AZ IGAZI ELLENSÉG
Eplan - Első lépések
Gyermekorvos, nyugalmazott egyetemi tanar
Robert Capa: Köztarsasagi milicistanő
MAGYAR SZABVÁNY MSZ ISO 8501-1
Lépcsők
Tamasi Áron: Ábel a rengetegben
Taplalkozas és az un. Civilizaciós betegségek összefüggései
EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI MINTAFELADATSOR II.
 
 

PARAMÉTERES LEKÉRDEZÉS

A 10gyakorlat általánosításaként készítsünk olyan lekérdezést, amely a paraméterként megadott gyártó által gyártott termékek árát a szintén paraméterként megadott százalékkal megváltoztatja

1.       Nyissuk meg a c:/Program Files/Accessbemutato mappából a Minta4 adatbázist!

2.       Az indítópanelen kattintsunk a Munka megkezdése gombra.

3.       Az Adatbázis ablakban válasszuk az objektumok közül a Lekérdezések objektumot!

4.       Kattintsunk duplán a „Lekérdezés létrehozása Tervező nézetben” feliratra.

5.       Válasszuk ki a lekérdezéshez szükséges táblákat. A módosítandó adatok a GyártottTermék táblában vannak. Kattintsunk duplán a Tábla hozzáadása panelen a GyártottTermék táblára.


A gyártó neve a Gyártó táblában található, ezért adjuk hozzá a lekérdezéshez a Gyártó táblát is (kattintsunk duplán a Gyártó táblára).

6.       A Tábla hozzáadása panelen kattintsunk a Bezárás gombra.

7.       Változtassuk meg a lekérdezés típusát. Válasszuk a Lekérdezés menüből a Frissítő lekérdezést!

8.       Húzzuk a QBE-rácsra a módosítani kívánt TermékÁr mezőt a GyártottTermék táblából.

Álljunk a kurzorral az első oszlop Módosítás sorába. A Módosítás sorban a mező új értékét kell megadni.

9.       Az Eszköztárból a Szerkesztés választásával indítsuk el a Kifejezésszerkesztőt.

10.     Kattintsunk duplán a Táblák mappára, majd kattintsunk a GyártottTermék mappára. A középső oszlopban kattintsunk duplán a TermékÁr mezőre.

A műveleti gombsoron kattintsunk a „*”-ra, majd írjuk be a következőt:

(1+[Árváltozás %-os mértéke]/100)

Megjegyzés: Ez a kifejezés nem csak áremelés, hanem árcsökkentés végrehajtására is alkalmas. Utóbbi esetben negatív értéket kell megadni!

Ezzel megszerkesztettük azt a kifejezést, ami kiszámolja azt az értéket, amire az eredeti termékárakat le kell cserélni. Kattintsunk az OK gombra.

11.     Adatlap nézetbe váltva a termékek jelenlegi, módosítás nélküli árait látjuk. Fontos megjegyezni, hogy az Adatlap nézetbe való átváltáskor a módosítás még nem hajtódik végre!

12.     Folytatva a feladat megoldását, következő lépésként gondoskodnunk kell arról, hogy ne minden termék ára változzon, hanem csak a megadott vevő által gyártott termékeké. Ezt a fajta szűkítést itt is a Feltétel sorban adhatjuk meg. Álljunk a kurzorral az (első oszlop) Feltétel sorába, majd az Eszköztárból a Szerkesztés választásával indítsuk el a Kifejezésszerkesztőt.

13.     A módosítást csak azokra a termékekre kell végrehajtani, amelyeket a lekérdezés futtatásakor paraméterként megadott gyártó gyárt. Kényelmi okokból paraméterenként ne kelljen a gyártó teljes nevét megadni, hanem csak az első néhány karakterét.

14.        Kattintsunk duplán a Táblák mappára, majd kattintsunk a Gyártó mappára. A középső oszlopban kattintsunk duplán a GyártóNeve mezőre. Majd írjuk be:

LIKE [Gyártó neve]&"*".

Befejezésül kattintsunk az OK gombra.

15.     Ha az Adatlap nézetbe váltunk, azt tapasztaljuk, hogy a rendszer csak a Gyártó neve paramétert kéri be, az Árváltozás %-os mértéke paramétert nem. Ennek oka az, hogy a módosítás ilyenkor nem hajtódik végre, ennek a paraméternek csak a lekérdezés futtatásakor van szerepe.16.     Próbaként futtassuk a lekérdezést a Futtatás menüponttal.

Azt tapasztaljuk, hogy a rendszer előbb az Árváltozás %-os mértéke paramétert kéri be. Itt most adjunk meg 0-át (ne változtassa az árakat!), majd kattintsunk az OK gombra. Ezután kéri be a Gyártó neve paramétert. Kattintsunk a Mégse gombra, mert nem akarjuk, hogy a lekérdezés végrehajtódjon.

17.     Logikusabb lenne, ha előbb kérné a gyártó nevét, majd ezután az árváltoztatás mértékét.

Ennek eléréséhez válasszuk a Lekérdezés menü Paraméterek menüpontját!

18.     Az Access az itt megadott paraméterek sorrendjében fogja bekérni a paramétereket.

Írjuk az első sor Paraméter oszlopába:

Gyártó neve

A második sor Paraméter oszlopába:

Árváltozás %-os mértéke

Itt nem kell a paramétereket szögletes zárójelek közé tenni!

19.     Az OK gombbal zárjuk be a Lekérdezés paraméterei panelt.

20.     Próbaként futtassuk ismét a lekérdezést a Futtatás menüponttal.

Most a lekérdezés végrehajtásakor először a Gyártó nevét kéri be a rendszer. Itt kattintsunk az OK gombra. (minden gyártóra vonatkozik az árváltoztatás).

21.     Ezután kéri be a rendszer az árváltozás %-os mértékét, itt adjunk meg 0-át, majd kattintsunk az OK gombra. Ezután egy figyelmeztető rendszerüzenet jelenik meg, mely minden akciólekérdezés végrehajtásakor alapállapotban megjelenik, figyelmeztetve arra, hogy a lekérdezés a tárolt adatokon végzett változás nem vonható vissza.

22.     Kattintsunk az Igen gombra, hiszen a megadott paraméterek gyakorlatilag nem eredményeznek változást a tárolt adatokban.

23.    Zárjuk be a lekérdezést. A rendszer mentésre vonatkozó kérdésére válaszoljunk Igen-nel, majd adjuk a lekérdezésnek a 11gyakorlat nevet.

Találat: 1366