online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Alapvető funkciók

vegyesFájl küldése e-mail


egyéb tételek

 
Szövettan
VÁROSI HARC
AZ IGAZI ELLENSÉG
A zöld szív 10 pontja
PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ A Nemzeti Energiatakarékossagi Programból és a „Sikeres Magyarorszagért” Lakossagi Energiatakarékossagi Hitelprogramból megvalósuló
Tömörítvény
Alapvető funkciók
 
 

Alapvető funkciók

A 2.31-es verzió szerint


Fájlok megnyitása

A Blender a .blend formátumot használja majdnem minden elmentésére: tárgyak, képek, textúrák és az összes felületi beállítás.


Hogy megnyiss egy Blender fájlt, nyomd meg az F1-t. A fókuszált ablak ideiglenesen átváltozik fájl kijelölő ablakká, ahogy azt a 18. képen látod. A bal oldali görgetősávot a bal egérgombbal kell húznod a lapozáshoz. A fájl betölt 313f55d éséhez válaszd ki azt a bal egérgombbal és nyomj ENTER billentyűt, vagy csak egyszerűen kattints a középső egérgombbal.


18. kép: Fájl kijelölő ablak - megnyitás.


A felső szövegdoboz mutatja a jelenlegi könyvtárútvonalat, az alsó pedig a kijelölt fájl nevét tartalmazza. A „P” billentyű a szülőkönyvtárba, azaz egyel visszalép. Windows operációs rendszerben ez utóbbi tartalmazza a meghajtókat is (C:, D:, stb.).


A Blender elvárja, hogy tudd, mit akarsz csinálni! Amikor megnyitsz egy fájlt, nem kérdezi meg, hogy akarod-e menteni a munkát, amin épp dolgoztál: azt, hogy megnyitsz egy fájlt, az egyben jóváhagyás is arra, hogy nem véletlenül tetted. Mindig bizonyosodj meg róla, hogy mentesz!
Fájlok mentése


Menteni fájlokat ugyanolyan, mint megnyitni: amikor megnyomod az F2-t, a fókuszált ablak fájl kijelölő ablakká változik ideiglenesen, mint a 19. képen. Az alsó szövegdobozra kattintva beírhatod a fájl nevét. Ha a .blend kiterjesztés nincs a végén, akkor az automatikusan hozzáadódik. Ha kész, nyomj ENTER-t a fájl kiírásához. Ma már létezik egy fájl ugyanilyen néven, akkor megerősítést kér, hogy felül írod-e.19. kép: Fájl választó ablak - mentés.


A mentő dialógusablaknak van egy hasznos kis tulajdonsága: a numerikus billentyűzet „+”, vagy „-„ gombjával növelheted, vagy csökkentheted a fájl neve utáni számot. De egyszerűen fölül is írhatod a már megnyitott munkádat, ezzel kihagyható a dialógusablak. Ehhez az F2 helyett használd a CTRL-W billentyűkombinációt.


Renderelés

(Nagyon sajnálom, hogy ezt a szót kell használnom, de igazából nem találtam ennek a szónak a magyar megfelelőjét. Szó szerint átfordítást, ábrázolást jelent. Ez az a folyamat, melynek során megszületik a végleges kép. A fordító)


Ez a rész csak egy gyors áttekintést ad erről a procedúráról. A renderelés c. fejezetben részletesebben is használhatsz erről a műveletről.


A renderelési beállításokat a „Scene” gomb alatt találod, azon is belül a „Rendering” gombot kell megnyomni (20. kép), ami így néz ki: , vagy az F10-zel érheted el.


20. kép: Renderelési beállítások.


Most minket csak a „Format” panel érdekel. Itt vannak a méretet (vízszintes és függőleges képpontok számában megadva) és a fájlformátumot leíró tulajdonságok. A méretet a „SizeX” és „SizeY” gombokkal állíthatod. A lenti lenyitható menüben nyílik meg az összes elérhető kép és animáció formátum. Állóképhez válasszuk pl. a Jpeg típust.


Most, hogy kész vannak a beállítások, a renderelés elindul a „RENDER” gombra kattintva, vagy az F12-vel. A kép összetettségétől függően ez pár másodperctől néhány percbe telhet. A folyamat egy külön ablakban válik láthatóvá. Ha egy animációról van szó, akkor csak a jelenlegi képkocka lesz renderelve. Az egész animáció elkészítéséhez lásd az Animációk renderelése résza a Renderelés c. fejezetben.


Ha az új ablakban nem látsz semmit, akkor ellenőrizni kell, hogy megfelelően van-e felépítve. Vannak lámpák? A kamera jól van beállítva? Minden réteg látható, amit renderelni akarsz?


A renderelt kép nincs automatikusan elmentve a gépre. Ha elégedett vagy a végeredménnyel, akkor az F3 gombot kell használni az elmentő dialógusablak megnyitásához. A működése a Fájlok mentése részben van kifejtve. A kép olyan formátumban lesz elmentve, amilyet a kijelzőgomboknál kiválasztottál.


Kiterjesztések

A Blender nem írja a fájlhoz automatikusan a kiterjesztést! Ha szükséged van rá, saját kezűleg kell beírnod.


Felhasználó környezeti beállítások és témák


A Blenderben van néhány funkció, ami nincs elmentve a fájlokkal, hanem csak a felhasználó saját beállításait tartalmazza. Ezek elsősorban csak a felhasználói felület kezelését és rendszert beállító dolgok: az egér, betűtípusok és nyelvek.
Mivel csak nagyon ritkán használjuk ezeket, el vannak rejtve a főmenü mögött. Úgy teheted őket láthatóvá, hogy a főmenü szegélyét lehúzod (általában a képernyő legfelső szegélyén). A beállítások hét kategóriába vannak osztva (21. kép).


21. kép: Felhasználói felület beállítások.


Mivel a legtöbb gomb magától értetődő, vagy hasznos taanácsokat adnak magukról, hogyha rajtuk hagyod az egeret, nem írjuk le őket részletesen. Helyette csak egy gyors áttekintést adunk:


Nézet & Irányítás

Tartalmazza, hogy a felület hogy reagáljon a bevitelekre, mint például hogy mivel forgassa a 3D teret. Itt állíthatod be a 3 gombos egér szimulációját, hogyha csak 2 gombos egered van. A középső egérgombot egyébként az ALT-BAL EGÉRGOMB helyettesíti.


Szerkesztői módszerek

Itt pontosíthatod az egyes szerkesztői elemek részleteit, pl. a duplázást.


Nyelv & Betűtípusok

Választhatsz a munkafelülethez betűtípusokat és az elérhető nyelvek közül választhatsz.


Témák

A 2.30-as verziótól fogva felhasználói témákat is definiál, amibe például a felület színe is benne van. Készíthetsz és alkalmazhatsz témákat innen.


Automatikus mentés

Beállíthatod az automatikus mentést arra az esetre, ha elrontanál valamit. Ezek a fájlok Fájlnév.blend1, Fájlnéf.blend2, stb. néven futnak.


Rendszer és OpenGL

Ezekkel csak akkor kell foglalkozni, hogyha problémákat tapasztalsz a grafikával, vagy a hanggal, vagy hogy ha nincs numerikus rész a billentyűzeten és szimulálni szeretnéd (laptopoknak). Továbbá itt beállíthatod a fényviszonyokat.


Fájlok elérési útjai

Itt adhatod meg az alapértelmezett elérési utat a megnyitás dialógusablakhoz.


Alapértelmezett kép beállítása


Nem tetszik az alapértelmezett Blender ablak beállítás, vagy egyedi beállításokat akarsz végezni mindegy egyes projektnél, amit elkezdesz, vagy el akarod menteni a témádat? Semmi gond. Bármit beállíthatsz alapértelmezettnek a Blender elindulására. A CTRL-U kombinációval elmentheted alapértelmezettként a képet, amin épp dolgozol. Ekkor a fájl B.blend-ként lesz elmentve a kezdőkönyvtárban.


Ezt bármikor visszaállíthatod a CTRL-X kombinációval. De ne felejtsd el elmenteni előbb a munkádat!

Találat: 1895