online kép - Fájl tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Informatikai projektmenedzsment

menedzsmentFájl küldése e-mail


egyéb tételek

 
A kommunikació
Az időgazdalkodas
A SZEMÉLYISÉG MŰKÖDÉSI MECHANIZMUSA
A KÖRNYEZETI ELEMEK ÉS HATÁSUK A VEZETŐI ÉS A SZERVEZETI VISELKEDÉSRE
AZ ÉRTEKEZLETEK ÉS TÍPUSAIK, AZ ÉRTEKEZLET MEGSZERVEZÉSE, LEVEZETÉSE, A NEHÉZ EMBEREK KEZELÉSE
Nyugdíj- és életbiztosítasok
A SZERVEZETI VISELKEDÉS ETIKÁJA, A VÁLLALAT TÁRSADALMI FELELŐSSÉGE
Informatikai projektmenedzsment
 
 

Informatikai projektmenedzsment

 1. gyakorlat


A gyakorlat témája:

 1. Ismerkedés a Microsoft Project 2003 szoftverrel
 2. Tevékenységadatok megadása
 3. Tevékenységek időtartamának becslése és megadása
 4. Mérföldkövek létrehozása
 5. Tevékenységek munkafázisokba sorolása
 6. Kapcsolódó tevékenységek
 7. A projektterv átfutási idejének ellenőrzése


A Microsoft Office Project 2003 termékcsalád a Project Standard 2003, a Project Professional 2003, a Project Server 2003 és a Project Web Access alkalmazásokat tartalmazza. A Microsoft Office rendszer részeként a Project 2003 olyan rugalmas alkalmazás, amely megfelel az Ön munkaszervezési és emberi erőforrás-kezelési igényeinek, legyen szó akár önálló projektek vezetéséről, vagy több csapat, részleg vagy az egész szervezet munkájának áttekintéséről.


A Project Standard 2003 a Microsoft központi projektvezetői programjának verziója. (A legújabb 454g63e verzió a 2007 lesz). A Project Standard jól ismert, könnyen használható eszközökkel teszi lehetővé a projektek önálló vezetését az asztali számítógépről. A Project Standard segítségével a korábbiaknál hatékonyabban tervezhő, kezelhető és tehető közzé a projektekre vonatkozó információkat.


A Project Professional 2003, a Project Server 2003 és a Project Web Access együtt alkotják a Microsoft vállalati projektvezetési (EPM) megoldását. Ez a megoldás a szervezetek számára jobb vállalati eredmények elérését teszi lehetővé üzleti kezdeményezéseik, projektjeik és erőforrásaik összehangolásával. A vállalati projektvezetési megoldás rugalmas jelentési és elemzési szolgáltatásaival a szervezetek olyan döntéseket elősegítő információkhoz juthatnak, amelyekkel optimalizálhatják erőforrásaikat, rangsorolhatják munkafeladataikat és projektjeiket egészként szemlélve összehangolhatják azokat átfogó üzleti célkitűzéseikkel.


A Project Standard 2003 rendszerkövetelményei

*           Operációs rendszer:

Microsoft Windows XP Professional vagy Windows XP Home, Pentium III processzorral és 128 MB RAM memóriával rendelkező számítógépen. Legalább Pentium 233 MHz órajel és 64 MB RAM memória szükséges. Ez az optimális rendszer.

Service Pack 3-as vagy újabb szervizcsomaggal rendelkező Windows 2000 Professional rendszer.

*           130 MB szabad lemezterület a merevlemezen (a merevlemez kihasználtsága a konfigurációtól függ; egyéni telepítés esetén ennél több vagy kevesebb helyre lehet szükség).

*           CD-ROM meghajtó.

*           Super VGA (800X600) vagy ennél nagyobb felbontású monitor.

*           Microsoft Mouse, Microsoft IntelliMouse® vagy ezzel kompatibilis mutatóeszköz.

*           Service Pack 3-as vagy ennél újabb szervizcsomaggal rendelkező Microsoft Internet Explorer (5.01-es verzió), Service Pack 2-es vagy ennél újabb szervizcsomaggal rendelkező Internet Explorer (5.5-ös verzió), vagy Service Pack 1 illetve ennél újabb szervizcsomaggal rendelkező Internet Explorer (6.0-s verzió). Leghatékonyabb az Internet Explorer 6.0-s verziója.

Egyes szolgáltatások használatához az alábbiakra is szükség lehet:

Az internetes szolgáltatásokhoz telefonos vagy szélessávú internetelérés szükséges.

Előfordulhat, hogy egyes internetes szolgáltatások internetkapcsolatot igényelnek (és ez a szolgáltató felé fizetési kötelezettséggel, illetve helyi és/vagy távolsági telefondíjakkal járhat).

A hang- és más multimédia effektusok használatához multimédiás számítógép szükséges.

Az e-mail szolgáltatások igénybevételéhez Windows-kompatibilis hálózat és MAPI-kompatibilis e-mail rendszer szükséges.

Az adatbázisokban tárolt projektekhez Service Pack 3-as vagy ennél újabb Microsoft SQL Server 2000; Oracle 8. 0.5, Oracle 8i vagy Oracle 9.2-es program szükséges.

A Project Professional 2003 rendszerkövetelményei

*           Operációs rendszer:

Microsoft Windows XP Professional vagy Windows XP Home, Pentium III processzorral és 256 MB RAM memóriával rendelkező számítógépen. Legalább Pentium 233 MHz órajel és 128 MB RAM memória szükséges. Ez az optimális rendszer.

*           Service Pack 3-as vagy frissebb szervizcsomaggal rendelkező Windows 2000 Professional.

*           130 MB szabad lemezterület a merevlemezen (a merevlemez kihasználtsága a konfigurációtól függ; egyéni telepítés esetén ennél több vagy kevesebb helyre lehet szükség).

*           CD-ROM meghajtó.

*           Super VGA (800X600) vagy ennél nagyobb felbontású monitor.

*           Microsoft Mouse, Microsoft IntelliMouse® vagy ezzel kompatibilis mutatóeszköz.*           Service Pack 3-as vagy ennél újabb szervizcsomaggal rendelkező Microsoft Internet Explorer (5.01-es verzió), Service Pack 2-es vagy ennél újabb szervizcsomaggal rendelkező Internet Explorer (5.5-ös verzió) vagy Service Pack 1 illetve ennél újabb szervizcsomaggal rendelkező Internet Explorer (6.0-s verzió). Leghatékonyabb az Internet Explorer 6.0-s verziója.

Egyes szolgáltatások használatához az alábbiakra is szükség lehet:

Az internetes szolgáltatásokhoz telefonos vagy szélessávú internetelérés szükséges.

Előfordulhat, hogy egyes internetes szolgáltatások internetkapcsolatot igényelnek (és ez a szolgáltató felé fizetési kötelezettséggel, illetve helyi és/vagy távolsági telefondíjakkal járhat).

A hang- és más multimédia effektusok használatához multimédiás számítógép szükséges.

Az e-mail szolgáltatások igénybevételéhez Windows-kompatibilis hálózat és MAPI-kompatibilis e-mail rendszer szükséges.

Az adatbázisokban tárolt projektekhez Service Pack 3-as vagy ennél újabb Microsoft SQL Server 2000; Oracle 8.0.5, Oracle 8i vagy Oracle 9.2-es program szükséges.

Megjegyzés:  A Project Professional 2003 vállalati szolgáltatásainak használatához az SQL Server 2000 is szükséges.


2. Tevékenységadatok megadása

Gyakorló állomány: film1.mpp

Minden terv alapját a tevékenységek képezik, ezek tartalmazzák a projekt céljainak teljesítéséhez szükséges munkát , időtartamot és az erőforrásigényeket.

a.      Indítsuk el a MS Project 2003 programot!

b.      Töltsük le a következő állományt és nyissuk meg:

irh.inf.unideb.hu/user/kata/Projektmenedzsment/film1.mpp

c.      A tevékenységekkel kapcsolatos munkához használjuk a Projekt kalauz (Project Guide) Tevékenységek (Tasks) ablaktáblát!

d.      Vigyük be a következő tevékenység neveket:

Előmunkálatok
Forgatókönyv összeállítása
Forgatási lapok összeállítása
Helyszínek kiválasztása
Meghallgatások
Forgatás
Próba
Videó forgatás
Az anyag előkészítése a további munkához


3. Időtartam felmérése

A tevékenység időtartama (duration) az az időmennyiség, amelyet a tevékenység végrehajtására szánunk. Megadására a MS Project-ben sokféle mértékegységet használhatunk, így akár perceket vagy hónapokat is. Projektünk átfutásiidejétől és részletezettségétől függően más és más (órás, napos vagy hetes) beosztással érdemes dolgoznunk.

Összefüggés a projektnaptárral!

Ha a projektnaptárunkban a munkaidő hétfőtől péntekig reggel 812, 13-17 óráig tart, akkor a munkaidőn kívüli időszak este és a hétvégén lesz. Tételezzük fel, hogy egy tevékenység végrehajtása 16 munkát igényel. 8 órás munkaidővel számolva ez egy erőforrás által 2 nap (2n) alatt végezhető el. Az előbbi adatok alapján megállapíthatjuk, hogy a péntek reggel 8 órakor megkezdett munka nem lesz hétfő délután 5 óránál hamarabb készen, mert hétvégére nem ütemez munkát a program.


Rövidítések időtartamokra:  

perc p min m

óra ó hr h

nap n day d

hét h wk w

hónap  h mon mo


Ütemezhetjük úgy is a tevékenységeket, hogy azok a kezdésüktől a befejezésükig ne vegyék figyelembe a munkaidőn kívüli időszakokat. Ezt eltelt időtartam (elepsed) megadásával oldhatjuk meg.

Megadása: emértékegység pl: en, emo…

Eltelt időtartamot elsősorban olyan tevékenységhez rendelünk, melyekre nincsen közvetlen ráhatásunk, de projektünk szempontjából kritikus. Ilyen pl az úgynevezett technológiai várakozási idő.  Pl: építkezésnél a beton kötése.

Időtartam megadása:


Forgatókönyv összeállítása                    5n
Forgatási lapok összeállítása 3n
Helyszínek kiválasztása 2n
Meghallgatások 2n
Forgatás (most átugorjuk ezt a tevékenységet)
Próba 2n
Videó forgatás 2n
Az anyag előkészítése a további munkához 1n


A tevékenységek időtartamának becslésénél két fő szabályt kell szem előtt tartanunk:

- a projektek átfutási ideje általában összefüggésben áll a tevékenységek időtartamával: a hosszabb projekteknek többnyire hosszabbak a tevékenységei, mint a rövidebb projkteknek

- ha nyomon szeretnénk követni, hogy a folyamat hogy áll a projekttervhez képest,meg kell határoznunk a projektünk részletességét. Pl többéves projektünk tevékenységeit nyomon követni nem praktikus vagy talán nem is lehetséges, ha percekben vagy órákban mérjük.

Jó kiindulópont lehet az időtartam becsléséhez:

korábbi, hasonló projektek múltbéli tapasztalata

a tevékenységet elvégző személyek becsléseihasonló projektek irányításában jártas személyek véleménye

szakértők vagy iparági szervezetek elbeszélései a mienkhez hasonló projektekről

Összetett projektek estében valószínűleg több forrásból merítjük az adatokat. Mivel a becslés eleve nem lehet pontos, ezért sokan ezt tartják az  egyik legjelentősebb kockázati tényezőnek a projektekben.


4. Mérföldkő (Milestone) megadása


A projektben nem csak a tevékenységek hordoznak fontos információkat a projektvezetés számára, hanem azok a fontosabb projektállomások is, amelyek elérése,figyelemmel kísérése fontos a teljesítés szempontjából. Ezeket az eseményeket – mint például egy összetett munkafázis befejezési időpontját – mérföldkövekkel kell jelölni.

A mérföldkő olyan esemény, ami

- a projekten belül következik be (pl egy munkafázis befejezése)

- vagy a projekttől független külső hatást jelöl. (pl egy megrendelés visszaigazolásának beérkezése)

Mivel a mérföldkő többnyire nem tartalmaz munkát, így általában nulla időtartamú tevékenységként értelmezhetjük:


Tevékenységlistába új elem beszúrása:


 1. Kattintsunk arra a tevékenységre amely elé szeretnénk beszúrni (Forgatás)
  a., Beszúrás menü, Új tevékenység  (Insert, New Task) vagy
  b., Insert billentyű
 2. Írjuk be: Előmunkálatok befejeződtek Időtartam: 0n  diagram területen megjelenik a jel

Bármilyen időtartamú tevékenységet mérföldkőnek nyilváníthatunk. Kattintsunk 2-szer a tevékenység nevére. Megjelenik a Tevékenység adatai (Task information) párbeszédpanel, melynek Speciális (Advanced) fülén válasszuk ki a Megjelölés mérföldkőként (Mark Task as a Milestone) lehetőséget.


5. Tevékenységek munkafázisokba szervezése


Érdemes az egymáshoz szorosan kapcsolódó tevékenységek csoportját munkafázisokba szervezni. A munkafázisokba szervezett tevékenységeket könnyebb megkülönböztetni egymástól, ráadásul átláthatóbbá válik a terv. Munkafázisokat a tevékenységek lefokozásával vagy előléptetésével hozunk létre.  A MS Projektben összefoglaló tevékenységek jelölik a munkafázisokat. Az összefoglaló tevékenységek másképpen viselkednek, mint a többi tevékenység. Nem adhatjuk me soráng közvetlenül adataik többségét: pl időtartam, kezdő időpont stb. mert ezek az adatok a munkafázis résztevékenységeiből adódnak.


A projektterv strukturálása: fentről-le és lentről-fel tervezés


A fentről-le tervezés során elsőként a projekt fő munkafázisait és termékeit határozzuk meg, csak ezután részletezzük az egyes munkafázisok végrehajtásához szükséges tevékenységeket. Az összetett projekteknél a munkafázisoknak több szintje is lehet. Ez a megközelítés az általánostól halad a konkrétabb felé.

A lentről-fel tervezés során először megkeressük a lehető legtöbb tovább nem osztható tevékenységet, majd logikus csoportokba rendezzük ezeket. Az így kapott csoportokat munkafázisnak vagy összefoglaló tevékenységnek nevezzük. Ez a megközelítés a konkrét felől halad az általános irányába.

A legtöbb összetett projektben a két módszer kombinációját alkalmazzuk. Néhány projektnél már előre ismerni fogjuk az alacsony szintű tevékenységeket, néhánynál kezdetben talán csak a szélesebb projektcélokat.


Összefoglaló tevékenység létrehozása


Az útmutató Tevékenységek projektkalauzban kattintsunk a Tevékenységek fázisokba szervezése (Organize Tasks Into Phases) hivatkozásra.


- 2-6 tevékenység kijelölése, behúzása


Eredménye: az első tevékenység összefoglaló tevékenység lesz, és megjelenik hozzá egy összefoglaló sáv az ütemterven, a neve pedig félkövérré válik.


- 8-10 tevékenység kijelölése, behúzása (Formázás eszköztáron található gombbal)


Ha a szervezetünk WBS (Work Breakdown Structure) tevékenységfelbontási rendszert használ a projekt tervezési fázisában, akkor hasznos lehet a WBS kódokat is megtekinteni a MS Projectben. (Oszlop beszúrása)


6. Kapcsolódó tevékenységek


Projektekben a tevékenységeknek meghatározott sorrendben kell követniük egymást. Pl: egy filmjelenet forgatás tevékenységét be kell fejezni, mielőtt a filmjelenet vágás tevékenység megtörténne. (alap-fal, főzés-beszerzés, programozás-teszt stb.). Ezen tevékenységeknek befejezés-kezdés viszonya, (más szóval kapcsolata) függősége van, ami két dolgot jelent:

a második tevékenységnek az első után kell bekövetkeznie: ez a sorrend

második tevékenység csak akkor kezdődhet, ha az első már befejeződött; ez a függőség


A tevékenységek viszonyát kapcsolatok (Link)  segítségével írjuk le. A MS Projectben azt a tevékenységet, ahonnan a kapcsolat indul megelőző tevékenységnek (Predecessor) hívjuk, mert ez megelőzi a tőle függő tevékenységeket. Azt a tevékenységet pedig ahova érkezik követőnek (Successor) nevezzük, mert követi azokat a tevékenységeket melyektől függött. Bármely tevékenység lehet a megelőzője egy vagy több tevékenységnek, hasonlóképp bármely tevékenység lehet a követője egy vagy több megelőző tevékenységnek.


A tevékenységek közötti kapcsolat típusa négyféle lehet:

A kapcsolatok szemléltetéséhez vegyünk két tevékenységet: X és Y


BK

(FS)
Befejezés-kezdés (Finish to Start)

A program úgy ütemezi Y tevékenységet, hogy kezdését X befejezésétől teszi függővé. Ez a típus a legáltalánosabb, hiszen sok esetben egymásra épülnek az egyes tevékenységek, nem nélkülözheti a követő folyamat az elődjének elkészültét.


KK

(SS)

Kezdés-kezdés (Start to start)

A program úgy ütemezi Y tevékenységet, hogy kezdését X kezdésétől teszi függővé. Ha X kezdési időpontja valamilyen oknál fogva módosul, akkor ez az esemény hat vagy hathat Y kezdésére is.


BB

(FF)

Befejezés-befejezés (Finish to Finish)

A program úgy ütemezi Y tevékenységet, hogy befejezését X befejezésétől teszi függővé. Ha X befejezési időpontja valamilyen oknál fogva módosul, akkor ez az esemény hat vagy hathat Y befejezésére is.


KB

(SF)

Kezdés-befejezés (Start to Finish)

A program úgy ütemezi Y tevékenységet, hogy befejezését X kezdésétől teszi függővé. Ha X kezdési időpontja valamilyen oknál fogva módosul, akkor ez az esemény hat vagy hathat Y befejezésére is.Kapcsolat megadására illetve módosítására több lehetőségünk is van:


BK kapcsolat létrehozásához vezessük egerünket annak a tevékenységnek a téglalapjára, amely előfeltétele a másik megkezdésének. Amikor a kurzor négyirányú nyilat mutat, húzzuk el az egeret lenyomott egérgomb mellett először függőleges, majd vízszintes irányban a másik tevékenység téglalapja felé, majd engedjük fel a gombot.

Összekapcsolandó illetve szétkapcsolandó tevékenységek kijelölése után az eszköztár Tevékenységek összekapcsolása (Link Tasks) (láncszem) illetve Tevékenységek szétválasztása (Unlink Tasks) (áthúzott láncszem) gomb segítségével létrehozhatjuk illetve megszüntethetjük a kapcsolatot

Kapcsolatot létrehozhatunk illetve módosíthatunk a Gantt-diagram (Gantt Chart) nézetben a bal oldali táblázatos részben található Megelőzők (Predecessors) oszlopban.

Kapcsolatot létrehozhatunk illetve módosíthatunk a Tevékenység adatai (Task Information) ablak Megelőzők (Predecessors) fülén.

A kapcsolatot jelző nyílon kétszer kattintva a Tevékenység függése ablakban módosíthatjuk vagy törölhetjük a kapcsolatot.


Gyakorlat:

Tevékenységek projekt kalauz, Tevékenységek ütemezése

2-3 tevékenység között  BK kapcsolat kialakítása

Figyeljük meg, hogy mi történt! (átütemezés)


Hozzunk létre más módon BK kapcsolatot 3-6 tevékenységek között!


A projekt átfutási idejének ellenőrzése


A Projekt menüből a Projekt adatai ablak segítségével folyamatosan követhetjük a projektünk jellemzőit.

Találat: 1963