online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

A STRESSZ HATÁSA A VEZETŐ VISELKEDÉSÉRE

menedzsmentFájl küldése e-mail


egyéb tételek

 
AZ EGYENSÚLYTEREMTÉS PROBLÉMÁI ÉS TEENDŐI
A MOTIVÁCIÓ TARTALMI ELMÉLETEI. MASLOW ÉS HERZBERG ELMÉLETE. ALKALMAZÁSUK A MUNKATÁRSAK ÖSZTÖNZÉSÉBEN.
Az informació technológia hatasa a közigazgatas működésére (ügyvitelre)
Informatikai projektmenedzsment
A SZEMÉLYISÉG MŰKÖDÉSI MECHANIZMUSA
AZ ÉRTEKEZLETEK ÉS TÍPUSAIK, AZ ÉRTEKEZLET MEGSZERVEZÉSE, LEVEZETÉSE, A NEHÉZ EMBEREK KEZELÉSE
A SZERVEZETI VISELKEDÉS ETIKÁJA, A VÁLLALAT TÁRSADALMI FELELŐSSÉGE
A SZERVEZET KIALAKULÁSÁNAK OKAI, A SZERVEZETEK ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI
 
 

A stressz hatása a vezető viselkedésére.


A stressz, a környezetnek az ember idegrendszerére gyakorolt hatására keletkezik. A stresszhelyzetre az emberek eltérően reagálnak, mert a stressz hatására bekövetkező szorongásra más és más módon reagálunk. Ennek a reakciónak a módja befolyás 515g64f olja, esetenként meghatározza a vezető stílusát.


Az önbecsülés a stressz okozta szorongás leküzdésének a képessége. Megfelelő mértékű önbecsüléssel úrrá képes lenni a vezető szorongásain, így nem veszíti el önbizalmát, nem érzi úgy, hogy nem tud megbirkózni a stresszt okozó helyzettel.


A stressz okozta szorongásra, a megfelelő önismerettel rendelkező, magabiztos vezető offenzív módon reagál. Ismeri saját értékeit, ezért van önbizalma: elfogadja a bírálatot, érzékeny mások gondolataira és érzéseire. Gyorsan észleli és célratörően válaszol a környezeti változásokra.


Az elégtelen mértékű önbecsülés a stresszhelyzet kezelhetetlenségéhez, a vezető biztonságérzetének elvesztéséhez vezet. Ennek következtében neurotikus mértékűvé válik a szorongása. Az ilyen nagymértékű szorongás leküzdésére irányuló vágy, defenzív vagy agresszív magatartásmódokat válthat ki:

Uralomra vágyás: a neurotikus szorongás agresszív reakciója. Jellemzője a mások feletti feltétlen uralom vágya, mások befolyásolására és ellenőrzésére való túlzott mértékű törekvés. Az uralomra vágyó vezetőre a következő három típus valamelyike a jellemző:Maximalista: aki szinte elérhetetlen célokat tűz maga és beosztottai elé. Ha ezeket eléri, magát a többiekhez képest magasabb rendűnek érzi.

Gőgös-bosszúálló jellemzői: versenyzés a győzelemért, kíméletlen harc a hiúságát megsértők ellen, mások megalázása, minél gyengébb, minél jobban kétkedik önmagában, annál kíméletlenebb másokkal, magát minden szabály felett levőnek tartja, nagy vezetőnek, irányítónak tartja magát.

Öntömjénező: az ilyen típusú vezető szeretetreméltóan, hízelgően és nagylelkűen viselkedik másokkal. Viszonzásul elvárja a szeretetet és csodálatot.

Szeretetre vágyó: a stresszre úgy reagál, hogy igyekszik félrevonulni. Nem érzi magát jól a vezetői beosztásban, nem szívesen ad másoknak feladatot, ezzel a beosztottak együttérzését, háláját várja el.

Szabadságra vágyó: ezt a beletörődő vezetési stílus eredményezi. A vezető számára nyűg a vezetés, szeretne szabadulni tőle, hogy megvédje magát a stressz okozta szorongástól, nem irányítja az eseményeket, beletörődik abba, ahogyan maguktól alakulnak a dolgok.


Találat: 1815