online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

AZ EGYENSÚLYTEREMTÉS PROBLÉMÁI ÉS TEENDŐI

menedzsmentbal sarok

egyéb tételek

jobb sarok
 
A SZEMÉLYISÉG ÖSSZETEVŐINEK SZEREPE A VISELKEDÉSBEN; A VISELKEDÉS ÉS A HELYZET ÖSSZEFÜGGÉSEI, EMPÁTIA, ELŐÍTÉLET, KONFORMIZMUS.
AZ EGYENSÚLYTEREMTÉS PROBLÉMÁI ÉS TEENDŐI
 
bal also sarok   bal jobb sarok

Az egyensúlyteremtés problémái és teendői.


A vezetőkre munka közben állandó nyomás nehezedik. Kézben kell tartaniuk az eseményeket, és szüntelenül kezdeményezniük kell. Írott és íratlan szabályok, rendeletek, törvények sora korlátozza, szabályozza tevékenységüket. Meg kell felelniük környezetük követelményrendszerének. Ezzel egyidejűleg ki kell elégíteniük saját szüks 353b12d égleteiket is.


Egyensúly a munkahelyen: hogy a vezetők változtassanak munkafeltételeiken, korlátozottak a lehetőségeik. Múltjuk és a rajtuk kívülálló körülmények meglehetősen behatárolják lehetőségeiket. Hogy mennyi örömöt találnak, és mennyi sikert érnek el a munkájukban, nagymértékben függ attól, mennyire képesek befolyásolni a körülöttük zajló eseményeket. Befolyásuknak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy egyensúlyban tarthassanak számos lényeges hatóerőt. Ha ez nem sikerül, megbomlik a vezető és a vállalata közötti kölcsönös elégedettség.


Négy olyan fő terület van, amit a vezetőnek, ha eredményes és elégedett akar lenni, egyensúlyban kell tartani:

Ø      öröm,

Ø      eredményesség,

Ø      érvényesülés,

Ø      irány.

Egyensúlyban tartásuk érdekében célszerű időszakonként felmérnie a vezetőnek, hogy is áll velük.


Egyensúly az életvitelben: alapvető, hogy a menedzseri munkának örömszerzőnek kell lennie. A vezetőnek úgy kell összhangba hozni érdeklődési és tevékenységi területét, hogy ezt elérhesse. Vonatkozik ez a munkahelyen kívüli tevékenységek arányára is. Idejét és energiáját úgy ossza fel a különböző tevékenységcsoportok között, hogy az kiegyensúlyozott életmódot eredményezzen. A leggyakoribb hiba, ha aránytalanul nagy szerepet kap a munka. Négy alapvető tevékenységi kört kell összehangolni: munka, társadalom, egyén és család.


A vezető energiáinak beosztása: Vonzó a vezetői pozícióban, hogy több lehetősége van saját elgondolásai megvalósítására, a sikerre, hírnévre. A munkája érdekes, izgalma, anyagi helyzete is jó. Riasztó viszont, hogy a vezetőre éppen azért van szükség:

Ø      bonyolult feladatokat oldjon meg,

Ø      bizonytalan kimenetelű döntés lehetőségek között válasszon,

Ø      különböző szándékú és tulajdonságú embereket türelmesen egy akolba tereljen.


Mindez állandó feszültséggel jár. A vezetői munka könyörtelen szívóssággal fogyasztja a vezető fizikai és szellemi energiáit. A vezető energiáinak szinten tartása érdekében szükséges:

Egészség megőrzés: figyeljük súlyunkat, tartsuk egyensúlyban tevékenységeinek.

Az energia célszerű felhasználása: mennyi ideig tudunk vezető lenni. A fiatalok általában mindenbe nagy energiát fektetnek. Az emberi energia legalább annyira lelki erőforrás, mint amennyire fizikai. A személyiségtől idegen szerep játszása feleslegesen fogyasztja az energiát. Törekedjünk önmagunk kifejezésére.

Feszültségek keletkeznek minden vezető életében, de nem mindegyikük reagál azonosan ezekre. Van, akikben ez is lelki válságot okoz. Mások nagy jelentőségű kérdést is higgadtan oldanak meg.

A jó időbeosztás.


Általában azok a vezetők a jó stressztűrők, akiket képességeik, kiegyensúlyozott életvitelük alkalmassá tesz arra, hogy megfeleljenek a velük szemben támasztott követelményeknek. A stressztűrés megköveteli, hogy félre tudjuk tenni a problémákat, tudatosan pihenjünk, ismerjük képességeinek, reális képet tudjunk alkotni, kudarcok esetén keressük a kiváltó okokat.


Találat: 1931


Felhasználási feltételek