online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Balesetek 1981-1990 között

történelemfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
KATONAI-POLITIKAI ESEMÉNYEK A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ MÁSODRENDŰ HADSZÍNTEREIN
Az 1848-49-es forradalom és szabadsagharc
Kronológia iszlam
A köztarsasag valsaga Rómaban, megoldasi kísérletek
AZ ÚJ, DEMOKRATIKUS LENGYELORSZÁG ÉPÍTÉSÉNEK KEZDETE
A Rakóczi-szabadsagharc 1703-1711 között zajlott. Két szakaszra lehet bontani.
PÁRDUC A KERESZTÉNYSÉGBEN
HOL LAKTAK AZ ISTENEK?
A hunok
 
bal also sarok   jobb also sarok

Balesetek 1981-1990 között

Polgári - Polgárdi-Ipartelepek között : M40 229


Szovjet BMP-t gázolt az 1107 sz. vonat. A mozdony kisiklott és oldalra dölt. Öt katona meghalt.


Süttö - Neszmély között :


A 3591 sz. vonatból több kocsi siklott.


Bp-Keleti pu. :


Tolatás közben kisiklott az 50 55 20-27 742-5 sz. kocsi.


Tatabánya-felsö : BDt 326


A reggeli órákban Tatabánya-felsö és Szár között fekve maradt egy tehervonat mozdonya, mert elment a hütésvezérlése. A nyílt pályán álló vonat személyzete kb. fél óra után feloldotta a féket, gondolván, hogy a se-gélygép már a vonat végén van. Ez után a szerelvény lassan elkezdett visszagurulni, de a személyzet, mivel azt hitte, hogy a segélygép húzza öket nem is tett kísérletet a vonat megállítására. Tatabánya-felsön nekiütköztek az induló, Komáromtól - Kelenföldig 656h77g közlekedö 827. sz. személyvonatnak. Ennek vezérlökocsija kisiklott és felbo-rult, második kocsija siklott, a harmadik megbillent. Egy nö meghalt, 24-en megsérültek. K. M. mozdonyvezetö 1 év 6, L. P. vonatvezetö 1 év 8 hónapot kapott.


Komárom :


Az állomásról kihaladó 92. sz. vonatból több kocsi kisiklott.


Bp-Nyugati, teher pu. : M62 004


A teherpályaudvaron végzett tolatás közben több személykocsival ütközött.


Veröce - Vác között : BDt 342


Jelzés figyelembe nem vétele miatt 18,20-kor a Nagymarosról Nyugatiba tartó 2111/b sz. személyvonat ráütközött az álló 44327 sz. tehervonat végére. A vezérlökocsi jobb oldalára dölve a töltésoldalban állt meg, több személykocsi kisiklott. A személyvonat mozdonyvezetöje életveszélyes sérülésekkel került kórházba. Rajta kívül 32 személy sebesült meg.


Biatorbágy - Budaörs között :


A 77. sz. vonatból kisiklott a 31 55 393 6144-6 sz. kocsi.


Sárvár :


Személyvonatnak ütközött és felborult a tilos jelzés ellenére a sínekre hajtó osztrák kamion. Vezetöje meghalt, a vonat utasai közül hatan megsérültek.


Ceglédbercel-Cserö - Cegléd között : V43 1253


A vonattal közlekedö gép útátjáróban elgázolta a TO 87-33 frsz. gépkocsit.


Galgaguta mh. : Bz mot


Elgázolta a PY 19-92 frsz. gépkocsit.


Budapest-Keleti pu. :

Késöi fékezés miatt vágányzáró bakra ütközés, 31 utas megsérült.


Mohora, AS 479 sz. átjáró : M47 2063


9,30-kor a 4. sz. Volán GF 28-71 frsz. Ikarus 260 típusú Hatvan - Aszód - Balassagyarmat viszonylat-ban közlekedö autóbuszát elgázolta a 3 kocsis szerelvényvonat. 17 halott, 53 sebesült, köztük a busz vezetöje is.

A vizsgálat megállapította, hogy a fénysorompó jól müködött. A gépkocsivezetö figyelmetlenségböl nem vette észre sem az átjárót elöjelzö táblákat, sem a vörösen villogó fénysorompót. Csak az átjáró elött néhány méterrel kapott észbe. Meglátta a pirosan villogó fénysorompót és a közeledö vonatot is. Úgy határozott, hogy gyorsítással megpróbál átmenni a vonat elött. A túlterhelt busz azonban nem gyorsult megfelelöen az érkezö vo-nat a jobb hátsó keréknél beleütközött a buszba és lelökte azt a sínröl. A kocsi hátsó része szétszakadt, utasai ki-zuhantak. A mozdony kisiklott.

Az autóbusz vezetöje elsö fokon kilenc évet kapott, melyet a legfelsöbb bíróság nyolc és fél évre változ-tatott. A jármüvezetéstöl örökre eltiltották.


Köbánya-Kispest - Pestlörinc között : V43 1191


Két óra elött néhány perccel a Köbánya-Kispest bejáraton álló tehervonat végére ráütközött egy másik tehervonat. Az álló tehervonat utolsó (néhány?) kocsija (addig) élö nyulakat szállított. Ezek egy része az ütközés-kor elpusztult, másik részük elszabadult A helyreállítás kezdetén a pályatest tele volt élö és döglött nyulakkal, ezért a mai napig vasutas körökben "nyulas baleset"-ként emlegetik az esetet.

Köbánya-Kispest és Ferencváros között ekkor még nagy forgalom volt. A nyulakat szállító tehervonat ez utóbbi felé folytatta volna útját, de elötte már állt egy vonat Fradi bejáraton, egy másik pedig Köbánya-Kispest állomáson. Ez utóbbi vége rajta maradt a váltókon, ezért az azt követö (nyulas) tehervonatot nem tudták az állo-másra lefogadni, így a bejáraton megfogták. A mögötte a V43 1191-el közlekedö tehervonat mozdonyvezetöje menet közben elaludt és Pestlörinc vörös kijárati jelzöjét meghaladva folytatta útját Vasgyár felé és az annak be-járatán álló tehervonat végére ütközött.

A vizsgáló bizottság hibáztatta az elalvó mozdonyvezetöt és Köbánya-Kispest forgalmi személyzetét is. Ugyan is az Ő kötelességük lett volna megfigyelni, hogy a vonat teljes hosszban behaladjon az állomásra és hatá-ron belül álljon meg. Mivel ez nem tették meg a vonat elzárta a bejárati váltókat, így a követö vonatot a bejáraton meg kellett állítani. Azt is felrótták, hogy a baleset idején már szabad volt a pálya Ferencváros bejáratig, mert az ott álló vonatot az állomás idöközben lefogadta. A Vasgyár váltóin keresztbe álló vonatot tovább lehetett volna küldeni, a bj.n álló (nyulas) vonatot ennek helyére lehetett volna fogadni így az alvó mozdonyvezetövel érkezö vonat vagy az állomáson ütközött volna az elötte álló szerelvénybe vagy esetleg ennek mozdonyvezetöje feléb­redve idöben megállíthatta volna vonatát.


Szabadbattyán : M62


Az iparvágányról kijáró Szergej elött eldobták a vasat, így a terelöcsonkáról a földkúpot áttörve lesza-ladt és a patakparton állt meg.


Szabadbattyán : M62 126


A 14 851 sz. postavonattal közlekedö Szergej határon kívül álló tehervonat végének ütközött. A moz-donyt a baleset miatt? 1987.09.07-én selejtezték.


Vecsés - Szemeretelep között : V43 1170


Kamiont gázolt a gyorsvonattal érkezö Szili a Steimetz kapitány szobornál. A kamionos meghalt, a moz­donyvezetö hátraszaladt, így kisebb sérülésekkel megúszta az ütközést.


Szentgál - Városlöd-Kislöd között :


15,35-kor pályahiba miatt siklott a Szombathelyre tartó személyvonat utolsó kocsija. 15 utas megsérült.


Murony :


A Békécsaba - Szolnok között közlekedö tehervonat egy kocsija siklott ki az állomás elött.


Pilis - Albertirsa között :


11,45-kor kisiklott a Nord-Orient expressz három kocsija az állomásközben. Személyi sérülés nem tör­tént, a vonat 80' késéssel folytatta útját. A pálya helyreállításáig a vonatok kerülö útirányon illetve autóbuszos átszállással közlekedtek.


Pilisvörösvár :


Tolatás közben, müszaki hiba miatt siklott egy tehervagon az állomáson a reggeli órákban. A siklott ko-csi megrongálta a pályát, ezért a késö délutáni órákig autóbuszok bonyolították le a forgalmat Pilisvörösvár és Piliscsaba között.


Budapest-Ferencváros pu. :


Személyvonat három kocsija siklott ki az állomás területén. Két személy könnyebben megsérült.


Hajdúhadház - Újfehértó között : M40 119


Szabálytalan felzárkózás és elalvás miatt kb. 20 km/h sebességgel ütközött két Nyíregyházára tartó te-hervonat. Az utolért vonat utolsó három kocsija kisiklott. Kettö a pálya mellé dölt a harmadik, egy tartálykocsi viszont olyan szerencsétlenül csapódott fel a mozdony vezetöállására, hogy az ott dolgozó I. Tóth Gyula 33 éves vonatvezetöt megölte. A mozdonyvezetö súlyos sérüléseket szenvedett. Ő késöbb több évet ült börtönben

A baleset mindkét vágányt elzárta. A két falu között autóbuszok pótolták a vonatokat. A Nyíregyházára ill. Záhonyba tartó gyorsvonatok kerülö útirányon, Debrecen - Mátészalkán át közlekedtek. Az egyik vágányt és a felsövezetéket délután ž 4-re, a másikat a késö esti órákban adták át a forgalomnak.


Dombóvár - Döbrököz között :


Tehervonat ütközött az elötte haladó személyvonatnak 15 órakor. Tíz személy könnyebben megsérült, két kocsi kisiklott és a pálya elzáródott.


Szárazrét : M40 004


11,55-kor a 37-es viszonylatban közlekedö helyi járatú Volán autóbuszt elgázolta a Székesfehérvár felé tartó 2825/a sz. kétkocsis gyorsvonat az átjáróban. 16 ember meghalt, 6 megsebesült. A kiérkezö helyszínelö ren-dörök egyike a halottak között megtalálta a saját lányát is.

Az alig néhány utassal induló járat a szárazréti iskola elötti megállóban vette fel utasai nagy részét, az iskolából haza induló gyerekeket. Nagy részük a busz hátsó felében ült le. A busz egy személygépkocsi nyomá-ban ért oda az átjáróhoz. Az - akkor éppen nem müködö - fénysorompóval biztosított átjáró elött a személyautó megállt, majd áthajtott a síneken. A busz 57 éves soförje látta ugyan a közeledö vonatot de gondolván, még átér elötte ráhajtott az átjáróra. A 98 km/h sebességgel közeledö vonat mozdonyvezetöje látván a buszt azonnal gyors-fékezett, de az ütközést már nem bírta elkerülni. A mozdony középtájon kapta el a csuklós buszt és kettésza-kította azt. A bíróság 1982.12.16-án hat év fogházban letöltendö szabadságvesztésre és a gépjármüvezetéstöl való örökös eltiltásra ítélte az autóbusz vezetöjét.


Fótújfalu - Csomád között : M41 2114 M31Engedély nélkül haladt át a pályaépítö szerelvény a csomádi állomáson és 12,35-kor szembeütközött egy személyvonattal egy bevágásban lévö nagy ívü kanyarban. A két mozdony- és két vonatvezetö súlyosan, 19 személy könnyebben megsérült.

M40 004 A fehérvári fütöházban a baleset után


Apafa, bejárati jelzö : M41 2162


Visszjel nélkül menesztették el a személyvonat Hajdúsámson állomásról. Mozdonyvezetöje a hajnali de-rengésben csak az ívböl kiérkezve az egyenes szakaszra érve vette észre az Apafa bejáraton álló tehervonat végét.

Gyorsfékezett, de megállni már nem tudott, így kiugrott a mozdonyból amely 47 km/h sebességgel ráütközött a vonat végére. A mozdonyvezetö súlyosan, 29 utas könnyebben megsérült.

A gép eleje összetört és megrogyott egy kicsit, de a fütöházban helyreállították így kb. 7-10 nap eltelté-vel ismét munkába állt.


Dombóvár - Döbrököz között :


Visszajelentés nélküli jelzö állítás miatti ütközés, 10 személy megsérült.


Herend - Veszprém között :


Tolatás közben megfutamodott 3 katonákkal elfoglalt személykocsi és a Veszprém bj.-n álló tehervo-natba ütközött állítólag kb.140 km/h sebességgel. Öt halott, 29 sebesült. A segélymenetet M62 092 továbbította.


Rákosrendezö :


Foglaltra járt a Landler Jenö Jármüjavítóból kész kocsikat kihozó tolatómenet az állomás fogadó vá-gánycsoportján és ráütközött az ott álló tehervonatra. A siklott kocsik ledöntötték az V. sz. szolgálati helyet rá az ott szolgálatot teljesítö, hazafelé készülödö váltókezelöre, aki sérüléseibe belehalt.

A balest idején még nagyban folyt a munka a Jármüjavítóban. Esetenként 50 - 60 db javított kocsi is ér-kezett onnan az állomásra. A fövezeték ilyenkor nem volt összerakva, mert a vonatmozgás tolatómenetnek számí-tott. A fenti esetben egyes visszaemlékezések szerint talán valami sebességtúllépés is elöfordult.


Dunaharaszti, kp.-i bejárati jelzö : V43 1332 V43 1007


3,28-kor a mintegy 150 m-rel a bejárati jelzö elött tartózkodó V43 1332 psz. 938/II sz. mozdonyvonatra 78 km/h sebességgel, kíméletlenül ráütközött a V43 1007 psz. 908/II sz. mozdonyvonat. Mindkét mozdonyvezetö megsérült. A pálya több, mint három órán át volt elzárva, de a jármüvek Dunaharasztira való bevontatása után se-bességkorlátozás nélkül átadták forgalomnak, mert sem az, sem a felsövezeték nem sérült. A két gépben több, mint 6 és fél milliós kár keletkezett.

A V43 1332 psz. Kunszentmiklós-Tass - ig közlekedö gépmenet részére Soroksár állomás kért és kapott menetengedélyt, és az 3,01-kor haladt át az állomáson, amit a szolgálattevö 3,02-kor közölt is Dunaharasztival. 3,08-kor érdeklödött, érkezett-e a 938/II-es? Dunaharaszti közölte, hogy érkezett és megkérdezte miért ennyire sürgös a visszajelentés. Soroksár elmondta, hogy már engedélyt kértek töle a 908/II. mozdonyvonat részére és hamarosan Ő is engedélyt fog kérni a továbbhaladó gépmenet számára. Ezt 3,16-kor meg is tette. A gép 3,24-kor áthaladt Soroksáron, amit 3,25-kor az jelentett is Dunaharasztinak. Mint kiderült, ennek szolgálattevöje miután vette a gép áthaladásának idejét, rögtön engedélyt kért a 908/II sz. vonat számára Taksonytól. E közben a vágány-táblára pillantott, ahol meglepödve látta az elöjelzö szakasz foglaltságát. Arra gondolt, hogy Soroksár nem a gép valós áthaladási idejét adta meg, mivel az (szerinte) túl hamar a bejárati jelzöhöz érkezett. Beállította a ki és bejá­rati vágányutat a II. vágányra, kezelte a ki- és bejárati jelzöt és kiment a térre fogadni a vonatot. Ekkor jelent-kezett a villamos alállomás és közölte, hogy zárlat történt a vonalon. Ismét a térre ment és az érkezö mozdony felé nézett amelynek ekkor már csak egy fénye égett. Kb. 3,40-kor a V43 1332 psz gép mozdonyvezetöje jelent-kezett pályatelefonon és közölte, hogy a bejáraton tartózkodó mozdonyába egy másik mozdony kíméletlenül ráüt-között, mindketten megsérültek és kérte a mentök értesítését. A szolgálattevö ekkor döbbent rá, hogy az elöjelzö szakasz foglaltságát nem a szerinte túl hamar érkezett mozdony okozta, hanem az általa elözöleg feltartóztatott és elfelejtett gépmenet.

A mozdonyvezetö késöbb elmondta, hogy kb. 15 perce állt a bejáraton, mikor a jelzö mögött lévö fény-sorompó lezárt és a jelzön egy zöld fény jelent meg. Elindította a szellözöket és éppen a féket akarta feloldani, mikor erös ütést érzékelt hátulról és a gép csúszni kezdett a jelzö felé. Kinézve az ablakon látta meg a ráütközött villanygépet. Kivette a pocket-kulcsot, de az áramszedö nem jött le, mert az ütközés következtében kifordult. Le-szállt és hátrament megnézni mi történt a másik mozdonyvezetövel. A gép elsö (2) vezetöállása teljesen össze-nyomódott, így a gépre csak a hátsó vezetöálláson keresztül tudott feljutni. Már ott találta a széken ülve a moz-donyvezetöt aki beszélni nem nagyon tudott és a jobb karját ill. vállát fájlalta. Mint késöbb kiderült felkarja eltört. A másik mozdonyvezetöt egy hét múlva tudták kihallgatni. Elmondása szerint kb. 100 km/h sebességgel haladt át Soroksár állomáson. A vasgyári kiágazás után a látási viszonyok kissé romlottak kb. 2 méter magasság-ban fátyolos, párás volt a levegö. Észlelve az elöjeltö nyugodt sárga fényét a mellett elhaladva a kiegészítö fékkel fékezni kezdett, de nem nézett a mozdony sátorjelzöjére. Kb. a két jelzö közötti távolság (1400 m) felét megtéve látta, hogy elötte a bejárati jelzö zöldre vált. Ekkor feloldotta a kiegészítö féket és ismét elöre pillantva meglátta maga elött az indulni készülö másik mozdony zárlámpáit. Gyorsfékezett és közben a sátorjelzöre pillantva vette észre, hogy ennek fehér fénye nem változott meg. Mivel látta, hogy megállni már nem tud, a géptérbe menekült. Hibát ott követett el, hogy a bejárati elöjelzö mellett elhaladva már nem figyelt a sátorjelzöre. Ugyanis a kelebiai vonal ekkor Dunaharaszti bejárati elöjelzöjétöl Fülöpszállásig már ki volt építve jelfeladásra. Ebböl következik, hogy az elözöleg - jelfeladás hiányában - fehér sátorjelzönek a jelfeladásra kiépített pályaszakaszra érve, ha az nem foglalt sárgára, vagy ha a bejárat szabad, zöldre kellett volna váltania. Ha ez fehér maradt, mint jelen esetben az a pályaszakasz foglaltságát jelentette, mivel az elötte tartózkodó jármü a síneket rövidre zárta, így a követö gép vevötekercse nem kapott pályajelet. A mozdonyvezetönek ez esetben 15 km/h sebességre kellett volna fékeznie és úgy folytatni útját, hogy a felmerülö akadály elött meg tudjon állni.

Ez esetben is bebizonyosodott, hogy egy ember nem tud balesetet okozni. Itt is két dolgozó figyelmet-lensége okozta a szerencsére csak anyagi kárral és kisebb személyi sérüléssel járó balesetet.


Ceglédi delta, Nyársapát-elágazás : V43 1173 Puskin-exp. V43 1084 tehervonat


Szabálytalan felzárkózás és helytelen jelzésértelmezés miatt 4,40-kor ütközött a Puskin expressz egy te-hervonat végébe. A mozdonyvezetö meghalt, 5 személy megsérült.

A 4909 sz. Puskin expressz meghaladta a 61-es sz. vörös állású térközjelzöt. Ez után feljött a vörös de a mozdonyvezetö kiiktatatta az éberségit, mert látta, hogy a következö, 39-es sz. jelzö, ami az elágazás bejárati jel-zöje is volt egyben, sárga+villogó sárgát mutat. Gyorsítani kezdett és 60 km/h körüli sebességgel hátulról beleüközött a féknehézmény (az egyik teherkocsi fövezetéke szétszakadt) miatt a térközjelzönél álló tehervonat végébe. Ennek utolsó hat kocsija, mely üveges konzerveket szállított kisiklott és oldalra dölt. A gyorsvonat mozdonya rommá lett, de kocsijai közül csak az elsö sérült meg kisebb mértékben. A pálya 200 m, a felsövezeték 500 m hosszan megrongálódott. A környék lakossága, jó szokás szerint rögtön nekiállt hazahordani az épen maradt konzerveket. A két vasúti rendész ezt nem tudta meg­akadályozni, a rendörség vetett véget a fosztogatásnak. A bonyodalmakat átélt maradék konzerveket vissza szál­lították a Nagykörösi Konzervgyárba.

A Puskin személyzete a hajnali rossz látási viszonyok között kb.150 méterröl vette észre a tehervonatot. A vonatvezetö hátraszaladt, de Balogh György ferencvárosi mozdonyvezetönek erre már nem volt ideje, Ő a helyszínen meghalt. A mozdony- és a vonatvezetö ott tévedett, hogy a fent említett jelzési képpel a jelzö nem állhatott a gyorsnak Cegléd felé. Ugyan is a sárga+ villogó sárga jelentése "szabad az elhaladás 40 km/h sebességgel, a következö jelzön 40 km/h sebességgel való továbbhaladást engedélyezö jelzés várható". A Puskin pedig egyenesben ment volna Cegléd felé, így legfeljebb egy folyamatos vagy villogó sárga jelzési kép jelenhetett volna meg számára a 39. sz. jelzön. A Puskin expresszt 7,40-kor visszahúzták Kecskemétre és kerülö útirányon át, Lajosmizse felé továbbították M41-es mozdonnyal. A pályát 14,50-re állították helyre.

A mint a képen is látható teljesen összetört mozdonyt a MÁV selejtezte. Viszont darabokban volt még kb. 10 db gép a Ganz-MÁVAG-ban, amit a licencszerzödés miatt kitört botrány után már nem mertek kiadni. Gyakorlatilag a romokban heverö V43 1173 helyett egy új gép kapta meg annak pályaszámát.Ebes :


Tolató tehervonat öt kocsija siklott müszaki hiba miatt az állomáson fél 9 körül. A forgalom 11 órától állt helyre, addig autóbuszokkal pótolták a vonatokat.


Parasznya :


Miskolc közelében feltehetöen müszaki hiba miatt kisiklott a kirándulókat szállító erdei kisvasút kétko-csis vonata. Az egyik kocsi felborult a másik kibillent. A 60 utasból 11 embert szállítottak a miskolci kórhá­zakba, kettöt nyolc napon túl gyógyuló súlyosabb sérülésekkel.


1983 tavasza Ócsa kezdöpont felöli bj. : M41 2122


Leégett a mozdony, mert kilyukadt az üzemanyagcsö és a gázolaj ráfolyt a motorra.


Keszthely, Halászcsárdai útátjáró : M62 055


10,22-kor a Budapeströl Keszthelyre tartó Balaton expressz német turistabuszt gázolt az átjáróban. A vonat 118 méteren keresztül vonszolta magával. A baleset után a töltésoldalban levö buszt az azt elgázoló Szergej húzta vissza az átjáróig, ahol már hozzá lehetett férni.

A busz utasainak egy része a Gösser sörözöben ebédelt. A csapat másik felét lehozta a busz a Halász-csárdához egy kis levegözésre. Mindenki kiszállt, de a soför összeszólalkozott a parkoló örrel a parkolási díjon. Dühösen becsapta a busz ajtaját majd elindult. Ez után csoport tagjai, köztük a soför élettársa, csak a hatalmas csattanásra figyeltek fel és azt látták, hogy valami sárgát görget maga elött a vonat. A soför a helyszínen meghalt.


Hatvan : V43


A Tokaj expressznek ütközött egy személygépkocsi a jól müködö fénysorompónál. Az autó három utasa meghalt, a negyedik személyt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.


Pécs :


A Budapestre tartó, még indulás elött álló gyorsvonatra ütközött három személykocsival a tolatást végzö mozdony. A vonat utasai közül ketten súlyos, 15-en könnyebb sérülést szenvedtek. A vizsgálat szerint a moz-donyvezetö nem vette észre a tolatásvezetö jelzését.


Györ : M40


A kihaladó pápai személyvonat két perccel az indulás után ütközött egy tolatómozgással. Több utas könnyebben megsérült, a személyvonat mozdonya megsérült, két teherkocsi kisiklott.


Lengyeltóti :


A 8831-es sz. vonat elfelejtett megállni a Lengyeltóti állomáson és a kijáratnál lévö átjárón elgázolt egy 1500-as Ladát. Az autó négy utasa meghalt, egy súlyos sérülést szenvedett. A vonat a téli menetrend bevezetésé-töl állt csak meg Lengyeltótiban. A baleset okozóját, a mozdonyvezetöt, aki elötte több hónapig nem vezetett, mert villany átképzöre járt a bíróság 3 és fél év, a vonatvezetöt - aki szintén a mozdonyon utazott - 2 év 10 hó­napi szabadságvesztésre ítélte.


Pétfürdö - Hajmáskér között :


6,16-kor a Pétfürdö bejáraton álló tehervonatba beleütközött a 9057 sz. Celldömölkröl Székesfehérvárra tartó személyvonat. 14 személy megsérült.

A személyvonat mozdony- és vonatvezetöje nem vette észre a térközjelzö vörös jelzését. Mikor a vona-tot meglátták a mozdonyvezetö fékezni kezdett, de így is 27 km/h sebességgel ütköztek a tehervonatra. Hogy a forgalmat ne akadályozzák mindkét vonatot bejáratták azt állomásra, így valószínüleg a jármüvel nem sérültek meg súlyosan. A személyi sérülések oka az volt, hogy az üléseket rögzítö csavarok az ütödés következtében kiszakadtak és az ülések kifordultak a helyükröl.


Határ út - Köteles u. sarok : M62 160 BKV 1518+5905


5,20-kor ütközött a Száva kocsiszínböl Pesterzsébetre kiálló 13-as villamos (1518+5905) pótkocsijával, a tehervonattal a Kis Burmán Soroksár felé kihúzó Szergej. A villamoson utas nem tartózkodott. A mozdonyve-zetö elaludt. A pótkocsit a BKV 1983.12.31-én selejtezte.


Bp. Ferencváros : M62 256


Elaludt a gurítóra felhúzó gép mozdonyvezetöje Keleti-rendezön. A Szergej a bakot áttörve lement a gu-rítóról és a töltés oldalán állt meg.


Szeged-Rendezö : V43 1153 M62 002


9,25-kor a timföldszállító kocsikból álló tehervonat mögött álló Szilire 41 km/h sebességgel ráütközött a Szergej és rányomta azt a tehervonatra. A feltorlódott kocsik alaposan összetörték a Szilit, melynek mozdonyve-zetöje a 32 éves Solymosi György a helyszínen meghalt. A balesetet a Szergej mozdonyvezetöjének figyelmet-lensége okozta.


Dubicsány - Vadna között : M31


Kigyulladt a vontatott M31-es a nyílt pályán. A kiérkezett tüzoltók a rossz+ terepviszonyok miatt nem tudták megközelíteni a helyszínt, így a mozdony teljesen leégett. Az anyagi kár meghaladta az 1 milló forintot.


Berente-szén pu. : M44 104


A mozdony vezetöje 8,35-kor a haladó gépröl leszállva akart váltót állítani. A gép közben felgyorsult, így nem érte utol. Áthaladt Szuhakálló-Mucsony és Rudabánya állomásokon, mire egy utána küldött M44-röl a személyzet átmászott és megállította.


Komárom - rendezö IV. vágány : V43 1379 ???


19,46-kor a 9485 számban közlekedö gép a vörös kijárati jelzöt meghaladva felvágta a 22. sz. váltót és 15 km/h sebességgel ütközött a bejáró 34918 sz. tehervonattal. Oka a gépmenet mozdonyvezetöje volt, aki ittas állapotban nem vette figyelembe a "megállj" jelzést.


Bp. Közvágóhíd vá. : BKV 1303 ipari csuklós


Aláváltás miatt siklott a 2-es villamos. Késöbb, a Fehér úti fömühelyben történö javítás során a pró-bapályán a földkúpnak és a felsövezeték tartóoszlopnak ütközött. Egy szerelö meghalt. A súlyosan sérült kocsit 1991-ig félreállították, majd a Ganz gyárak tirisztoros vezérlésü próbakocsijává alakították. Pirosra festve 1994.10.03-án közlekedett elöször újra a 23-on.


Balassagyarmat - Szécsény között :


Személyvonat engedély nélküli visszatolás miatt ütközött a segélygéppel. 31 személy megsérült.


Kiskunfélegyháza :


Jugoszláv buszt gázolt a Szentesre közlekedö személyvonat. 27 sebesült.


Mezöberény :


Tehervonat hét kocsija siklott ki éjszaka, megrongálva a pályát és a felsövezetéket is.


Ostffyasszonyfa : M63 004


A Budapest - Szombathely között közlekedö délutáni gyorsvonat mozdonyából menet közben kirepült a fütögenerátor forgórésze és visszaesett a vonat elsö kocsijába. A több mázsás alkatrész az elsö peron utáni egyik boxba esett be, ahol szerencsére nem volt senki. Súlyosan megsérült viszont egy, a szomszédos négyes ülésen tar-tózkodó vasutas, akit a szombathelyi kórházba szállítottak.

A balesetet valószínüleg konstrukciós hiba okozta.


Zalaegerszeg :


Tolató dízelmozdony ütközött személyvonatra az állomás IV. vágányán. 7 személy megsérült.


1985.04.08. Keszöhidegkút-Gyönk :


Kisiklott a páratlan tehervonat egy román kocsi monoblokk kerekének törése miatt az útátjárón.


Göd - Vác között : V43 1183


Vác-alsó mh. elött kb. 500 m-el 23,10' körül a 2828 sz. személyvonat beleütközött a másik vágányon müszaki hiba miatt kisiklott páros sz. tehervonat ürszelvénybe nyúló kocsijaiba. A személyvonat mozdonya és 3 kocsija a töltés oldalára dölt. A pálya 200 méter hosszon járhatatlan lett. 1 személy a kórházba szállítás után meghalt, 8 megsebesült.

A tehervonat mozdonyvezetöje, elhagyva Göd állomást észlelte a felsövezeték feszültség hírtelen meg-szünését. Ezt rádión jelentette a menetirányítónak. A sötétségben azonban nem láthatta, hogy az általa továbbított vonat két kocsija kisiklott, kidöntötte a felsövezeték tartó oszlopot, majd a másik vágányra dölt. Hogy a személy-vonat késését elkerüljék, az irányító rendelkezett annak Göd állomáson helytelenbe történö közlekedtetéséröl, nem tudva a tehervonat siklásáról. Az érkezö személyvonat kb. 80 - 100 km/h sebességgel ütközött a kocsikba. A tehervonat siklását egy NDK tulajdonú, négy tengelyes üres kocsi csapágyhibája okozta. Az anyagi kár több millió forint volt.

A szombat éjszakai baleset után az egyik vágányon vasárnap este, a másikon hétfön a reggeli órákban indult meg a forgalom.


Gödöllö :


Az állomáson áthaladó páros tehervonat néhány kocsija leszakadt és megindult visszafelé. A nyílt pályán összeütközött a Bp-Keletiböl 16,05-kor indult, Gödöllöig közlekedö személyvonattal. Ennek mozdonya és a teherkocsik kisiklottak és elzárták mindkét vágányt. Három személy megsérült.


Püspökladány : Bz mot


A tragikus kimenetelü baleset május 25-én Püspökladány bel­területén, a 42. számú föközlekedési út és a szeghalmi vasútvonal keresz­tezödésében történt. S.P. a debreceni Volán hajdúszoboszlói egységének gépkocsivezetöje szénport vitt a püspökladányi Tüzéptöl a karcagi téglagyárba. A közúti-vasúti átjáróhoz közeledve figyelme elka­landozott: az út helyett a kereszte­zödéstöl 55 méterre felállított céllö­völdét és kör-hintát nézte. Amikor ismét elöretekintett, már olyan kö­zel volt a vasúti átjáróhoz, hogy nem tudta elkerülni az összeütközést, és belerohant a keresztezödésben átha­ladó személyvonatba. Az ütközés kö­vetkeztében egy vasúti kocsi felbo­rult, egy pedig kisiklott. A vonat utasai közül nyolcan meghaltak, ha­tan súlyosan, ti-zenegyen könnyebben megsérültek. Az anyagi kár másfél millió forint. A bíróság tanúvallomások és szak-értöi vélemények alapján rekonst­ruálta a balesetet, mert a gépkocsi­vezetö - bár bünösségét elismerte - a ba-leset óta emlékezetkiesésben szenved, a történtekröl nem tud fel­világosítást adni. Ezek alapján meg­állapí-tották, hogy S. P. mint­egy öt másodpercig nézhette a mu­tatványosokat, s mire visszafordult, már csupán tizennyolc és fél méterre volt a keresztezödéstöl. Fékezni már nem volt ideje. A szakértök azt is megállapí-tották, hogy a vonat, mi­elött a keresztezödésbe ért, szabályos kürtjelzést adott, amit a gépkocsivezetö való-színüleg nem hallott. A bíróság halálos tömegszerencsét­lenséget okozó közúti baleset gon­datlan okozásának vét-ségében talál­ta bünösnek S. P.-t, és föbün­tetésként hétévi, fogházban letölten­dö szabadságvesztésre ítélte. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védöje enyhítésért fel­lebbezett.


Ádánd - Tab között : Bz mot


Fekve maradt a Kaposvárra tartó motorvonat Som-Nagyberény megállóhelyen. A túl nagy sebességgel érkezö segélymozdony rá-ütközött. 10 személy megsérült. A kár kb. fél millió forint volt.


Györ - Györszabadhegy között : M40 212


Kora hajnalban török kamion hajtott a tilosat mutató fénysorompós átjáróban egy szerelvényvonat elé. A kamion vezetöje meghalt, a mozdony kisiklott. A forgalom órákon át szünetelt.


Bp. Ferihegyi úti átjáró : V43


Festékragasztót szállító jugoszláv kamiont gázolt a páros Trans Danubius expressz az átjáróban. A moz-dony 480 métert tolta maga elött a nyergesvontatót, majd minden tengelyével kisiklott. A kamion vezetöfülkéje leszakadt és felborult. A ragasztóanyag végig szétkenödött a pálya mentén. A soför súlyosan, a mozdonyvezetö könnyebben megsérült. Őt a mentök a helyszínen látták el. A fénysorompó jól müködött.


Bp.- Déli pu. : V46


17 óra elött néhány perccel a Mecsek expressz III. vágányra betoló szerelvénye áttörte az ütközöbakot, kidöntötte a tolatásjelzöt és kb. fél kocsihossznyit beszaladt a perontetö alá. A kocsi súlyosan megrongálódott, a mögé sorozott kocsi egyik forgóváza leszakadt. A rendelkezö az emeleti ablakból észre vette a mozdony nélkül a bak felé tartó szerelvényt és a hangoson keresztül figyelmeztette az utasokat a közelgö veszélyre. Személyi sé-rülés nem történt. A Mecsek expressz 20 perc késéssel indult el a pályaudvarról.

A vizsgálat megállapítása szerint a Mecsek expressz szerelvényét a 827 sz. vonat szerelvényéböl állítot-ták össze, de rásoroztak még egy tizedik kocsit is. Ezt elfelejtették összekapcsolni a többivel. Betolás közben a kocsisor megindult az enyhe lejtön és a mozdonyt a rákapcsolt egy kocsival elhagyva önálló életre kelt. A moz-donyvezetö látva a fejleményeket megállt a Márvány utcai híd alatt és próbálta értesíteni a rendelkezöt a vész-helyzetröl. Rádión a "B" örhely is felszólt a rendelkezönek. A tolatásvezetö a peronon futva a vonat mellett, mö-gött (vagy esetleg elöl?) torkaszakadtából kiabálva fegyelmeztetett mindenkit, hogy hagyják el a peront, mert jön (vagy megy?) a vonat.


Hernádvécse :


Kedd délután egy, az átjáróban leszakadt ekevas siklatta ki a Miskolcra tartó személyvonat mozdonyát. A siklás miatt a forgalom több órán át szünetelt, a Kassáról érkezö Rákóczi expressz több órás kényszerpihenöt tartott Hidasnémetiben.


1985. ösz Bp, XXII. Ker. Növény utcai átjáró : BDt 146


Trabanttal ütközött egy menetrend szerint közlekedö személyvonat. Az autó utasa a helyszínen, vezetöje a kórházban halt bele sérüléseibe.


Bp. Dimitrov téri aluljáró : BKV 1337 ipari cs. BKV 1320 ipari cs.

Két 2-es villamos utolérés miatt ütközött az aluljáróban. 3 súlyos 22 könnyebb sérült.


Hatvan - Hort-Csány között :


11,30-kor személyvonat gázolt teherautót a fénysorompóval felszerelt átjáróban. Az utóbbi vezetöje és két utasa a helyszínen meghalt.


Békéscsaba :


Figyelmetlen teherautó és személyvonat ütközött. Három személy meghalt, a tehergépkocsi vezetöje könnyebb sérüléseket szenvedett.


Ócsa - Inárcs között. :


Szétrobbant a sín a 2826 sz. vonat alatt a nagy melegben. A vonat kisiklott. A pályát lezárták. Az elsö áthaladó vonat a 2819 sz. volt.


Felsökörtvélyes - Sárbogárd között :


Több millió forintos anyagi kárt okozva - egy vagon rugótörése miatt - az esti órákban kisiklott és fel-borult a 36 kocsival Sárbogárd felé haladó 98115 sz. tehervonat 11 kocsija, köztük egy veszélyes anyagot, vinil-kloridot szállító tartálykocsi is. A vasúti pálya 800 méter hosszban megrongálódott, leállt a vasúti forgalom és el-terelték a 63-as út forgalmát is a veszélyes anyag átfejtéséig. A forgalom 16-án este indult meg.


Dombóvár-alsó :


9,10-kor kisiklott a Szombathelyröl Pécsre tartó gyorsvonat mozdonya és elsö kocsija. Öt utas megsé-rült, közülük hármat kellett a dombóvári kórházba szállítani, ahonnan sérüléseik ellátása után haza is mehettek.

A vonat mozdonyvezetöje és vontatási vonatkíséröje valószínüleg nem figyelte a delta fedezöjelzöjének "Megállj" állását. A helyesen álló védöváltón keresztül berongyoltak a csonkába és a géppel az azt lezáró földkú-pon áthaladva álltak meg. Az elsö kocsi a földkúp maradványainak tetején landolt. A vonat többi része nem sé­rült, ezt visszahúzták az állomásra és más vonatszámban Pécsre továbbították. A vonat utasai a Baranya expres­szel folytatták útjukat.

A baleset különösebb fennakadást nem okozott a forgalomban. A felsövezetéket viszont csak az után tudták helyreállítani, hogy a mozdonyt a felázott talajon visszahúzták a vágányra.


Bp. Karinthy F. út-Budafoki út sk.: BKV 1449 ipari cs. BKV Ikarus 280 autóbusz


A villamos fékhibája miatt 16,42-kor ütközött a 6-os villamos és a BX 52-31 forgalmi rendszámú 10-es autóbusz. 4 személy meghalt, 22 megsérült.


Turai elágazás : V43 ? V43 ?


A hajnali órákban a turai elágazásnál a bejárati jelzön álló 53024 sz. tehervonatba 36 km/h sebességgel beleütközött egy Hatvanból Rákosra tartó tehervonat. Mindkét mozdony és több kocsi összetört. Nyolc kocsi ki-siklott, egy tartálykocsi kilyukadt. Ebböl mütrágya-alapanyag ömlött a pályára. Az anyagi kár kb. 3 millió frint volt. Az egymásra torlódott kocsik a kora délutáni órákig mindkét vágányt elzárták. A távolsági vonatok kerülö útirányon, Újszász felé közlekedtek. Hatvan - Tura között vonatpótló buszok bonyolították a forgalmat. A posta-vonat is több órás késéssel érkezett meg rendeltetési állomására az Észak- és Kelet-magyaroszági postával.

A jobb vágányt 9,45-re, a balt 12,25-re tudták felszabadítani a roncsoktól, de a kiömlött vegyszertöl csak 14 órára tudták megtisztítani a pályát a tüzoltók.

A balesetért Hatvan állomás forgalmi szolgálattevöjét és váltókezelöjét hibáztatták, akik a tehervonat in-dulása elött nem tartottak váltó és vágányellenörzést, így a kihaladó vonatot foglaltra járatták. Ennek vezetöje észlelve a foglalt vágányutat fékezett, de az 1936 t súlyú szerelvényt nem tudta megállítani.


Pécel - Isaszeg között :


Közúti tartálykocsi dölt a vasúti pályára a jelzett szakaszon, több órára elzárva a pályát.


Hatvan - Hort-Csány között :


A Budapest - Miskolc között közlekedö személyvonat a fénysorompóval biztosított, jól müködö átjáró-ban teherautót gázolt csütörtökön, az esti órákban. Egy személy meghalt, három életveszélyes illetve súlyos sérü-léseket szenvedett.


Rákoskeresztúr :

Kora délután pályahiba miatt siklott a Hatvan - Budapest között közlekedö személyvonat mozdonya. Senki sem sérült meg, de a pálya helyreállításáig a személyvonatok helyett autóbuszok jártak., a gyorsok pedig Újszászon át közlekedtek.


Zánka-Köveskál :


Kitéröhiba miatt siklott ki a Délitöl Tapolcáig közlekedö 19712 sz. személyvonat 8 kocsija. 6 utas meg-sérült. A pályaelzárás miatt az esti órákig autóbuszok közlekedtek Révfülöp és Balatonakali-Dörgicse között.


Alsóörs - Palóznak között :


A Favorit expressz halálra gázolt 4 vasúti pályamunkást.


Kecskemét - Kecskemét-alsó között :


Fedezés elmulasztása és késöi fékezés miatt szolgálatképtelenné vált vonatra ütközés. 5 sérült.


Bp. IV. Pozsonyi út : BKV 4222 Tátra


18,54-kor a 12-es villamos ütközött az YA 65-35 forgalmi rendszámú teherautóval. Az alvázsérült villa-most a MÁV Miskolci Jj. javította meg.


Bp. XXII., Növény utcai átjáró :


A Kisvárdai Városi Tanács költségvetési üzemének YG 97-04 frsz. pótkocsis IFA tehergépkocsija haj-tott a 4625 sz. vonat elé a jól müködö fénysorompós átjáróban. Az autó teljesen összeroncsolódott, a vonat két kocsija kisiklott. A soför és a mozdonyvezetö valamint 20 utas könnyebben, a gépkocsikísérö, a vonatvezetö és két utas súlyosan megsérült.


1986. 11.03. Barcs - Középrigóc között : Btx


Jelzö meghaladás miatt szembeütközött két vonat az állomásközben. 5 személy megsérült.


Fót : M41 2113 v. 2115 ? M41 2101 M41 2124


17,45-kor a Vácról Bp-re tartó személyvonat a bizt. ber. hibája miatt foglaltra járt és ütközött az ott álló két géppel. Két személykocsi siklott, az egyik mozdonyból nagy mennyiségü olaj folyt ki. 35-en megsérültek.

Az M41 2124 psz. gép fekve maradt. Ez és a segélygép (M41 2101) álltak az elsö vágányon, valahol az állomás páratlan végén, a váltók közelében, mert a vágány többi része kocsikkal volt elfoglalva A bejáró sze-mélyvonat (M51 2113 v. M41 2115) egy sárgát kapott, mert a berendezés szerint a váltó egyenesben volt. Valójá-ban kitéröbe állt, de ezt a mozdonyvezetö a ködös idöben késön, csak a második érintett váltó elött vette észre. Látta, hogy foglaltra jár, gyorsfékezett is, de már nem tudott megállni. Belecsattant a két gépbe. A középen álló M41 2101 mindkét vége összetört.


Bicsérd :


Hibás váltóállítás miatt foglaltra járt és tehervonatnak ütközött a Györböl Pécsre tartó gyorsvonat a késö esti órákban. 15-en megsebesültek. A forgalom két órán át szünetelt.

Nagymaros : V43 1326


A szabad villanyban tehervonatra járó gép alatt megnyílt a váltó és a gép mind a négy tengelyével sik­lott. Oka, hogy a váltóba került hó megfagyott és a váltózár nem kampózott be rendesen.


Esze Tamás megálló : BKV 52 + 62 fogaskerekü BKV 53 + 63 fogaskerekü


A fogaskerekü történetének fekete napja volt ez. A hömérséklet fagypont alatt volt és Budapestre jelen-tös mennyiségü hó hullott. Elöször Gyöngyvirág és Erdei Iskola megállók között a 0,38-kor indult utolsó járat (55 +65) 55-ös psz. motorkocsijának "B" forgóváza siklott ki, mert "B" tengelye motorzárlat miatt megszorult. A vonat beemelését az éjszaka folyamán befejezték.

5,25-kor Orgonás megállóhely Szabadság-hegy felöli váltóján siklott ki az 57+67 psz. vonat. A hatalmas mennyiségü hó miatt a BKV autódaruja a helyszínt nem tudta megközelíteni. A siklott forgóvázakat a fogaskere-kü müszaki dolgozói kézi erövel helyre tették, így 18,30-kor a forgalom megindulhatott. A helyreállításhoz szük­séges anyagokat és szerszámokat az 53+63 psz szerelvény vitte fel a helyszínre több fordulóban.

20,00 után a lejtmenetben haladva az 52+62 psz. szerelvény fékberendezése Szabadság-hegy megállót elhagyva elromlott, a szerelvény fékezhetetlenné vált. Vezetönöje rádión kért segítséget, miközben átrobogott Városkút, Gyöngyvirág és Erdei Iskola megállóhelyeken. Esze Tamás megállónál ütközött a hegymenetben ha­ladó 53+63 psz. szerelvénnyel. A lefelé tartó szerelvény az ütközés következtében szétszakadt, a 62 psz. mel-lékkocsi befékezödve megállt. Az 52 psz. motorkocsi folytatta útját maga elött tolva az addig felfelé tartó szerel-vényt. Orgonás megállónál a 63 psz. kocsi forgóváza leszakadt és a mögötte száguldó 52-sel együtt kisiklott mi­közben kis mértékben horzsolódott a korábban siklott és félreállított 57 psz kocsival. A sínen maradt 53-as kocsi tovább robogott és a Városmajori forgalmi telep udvarán tárolt 64 psz kocsira állítólag 70 km/h sebességgel ráüt­közve végre megállt.

A balesetben a két jármüvezetö Czippóth Istvánné és Nok Péter meghalt, négyen súlyos, négyen köny-nyebb sérüléseket szenvedtek.

Az öt kisebb mértékben sérült kocsit a városmajori kocsiszínben március 15.-ig helyreállították. A há-rom totálkárost a Fehér úti jármüjavító építette újjá.

A balesetet a zajcsökkentés céljából felszerelt müanyag féktuskók okozták. A vonatok fékszerkezetét a vizsgálat eredményeként átépítették.


Balatonaliga :


A Badacsonyi Állami Gazdaság bekötöútján próbált áthaladni a pocsai Haladás TSz Kamaz tehergépko-csija. Elakadt az átjárón és a mögötte haladó két tehergépkocsi hiába próbálta lehúzni ez nem sikerült. Közben a fénysorompó pirosra váltott és a Nagykanizsa felöl érkezö, Budapestre tartó tehervonat 21,32-kor elgázolta az átjáróban veszteglö teherautót. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de a teherautó vezetöfülkéje megrongá-lódott. A vonat 23,15-kor folytatta útját.


Kelebia :


Tolató tehervonat utolsó négy kocsija siklott ki az állomáson. Ezek a vonatról leszakadva egymásra tor-lódtak majd felborultak. Rakományuk Lada személygépkocsikból állt, melyekböl három teljesen összetört négy pedig megrongálódott. A rakományban és a vasúti berendezésekben 800 ezer forint kár keletkezett.


Galambos :


Induló tehervonat utolsó öt, üres kocsija siklott ki az esti órákban.


Vajda Péter u. - Mezö Imre út sk. : BKV 1342 (ipari csuklós)


Hibás váltóállítás miatt kitéröbe haladt (a Vajda Péter u felé) a 24-es villamos és összeütközött az FX-04-86 forgalmi rendszámú IFA tehergépkocsival 13,10-kor. Két súlyos és két könnyü sérült.


Tószeg - Tiszakécske között :


Síntörés miatt siklott vasárnap reggel a 37129 sz. vonat utolsó négy kocsija Tiszakécskétöl 3 és fél kilo-méterre a nyílt pályán. Személyi sérülés nem történt.

A közel száz éves sínpár egyik sínszála - feltehetöen a hideg hatására - 2 és fél méter hosszan eltörede-zett a vonat alatt. A kocsik a síntöl elég messzire csúsztak, ami megnehezítette visszahelyezésüket. A helyreállí-tásban részt vett a szolnoki és a szegedi segélyszerelvény is. Hétfö reggelig a forgalmat autóbuszok bonyolították.


Bp. Boráros tér : BKV 1312 ipari csuklós BKV 1335 ipari csuklós


Szembeütközött két 2-es villamos. 1 súlyos 5 könnyebb sérült.


1987.01.27. M3. út füzesabonyi átjáró : V43 1375

Az Alba Volán 18 t. izocukrot szállító nyerges Liaz tartálykamionjával ütközött az 552 sz. egri gyors. Tóth Zsiga Zoltán a Su VF mozdonyvezetöje és Simon Péter a MÁV Vezérigazgatóság Gépészeti Osztályának a mozdonyon utazó dolgozója meghalt.

A mozdony egyes vezetöállásának (ez ütközött) hátfalára valaki a következöt írta filctollal "Ha valamit nem tudsz, kérdezz! In memoriam T. Zs. Z. és S. P." A baleset után helyreállított gépet vasúti pletykák szerint egy idöre át állomásították a Keletiböl, mert a Keletisek közül senki nem akart felszállni rá.


Magyarbóly : M62


Hibás váltóállítás miatt vonatra ütközött a Szergej.


Homokszentlörinc - Kunszentmiklós-Tass között:             


Tehervonatnak ütközött egy mozdony a reggeli órákban. A vonat két utolsó kocsija kisiklott, személyi sérülés nem történt.


1987 tavasza            Ócsa : M44 072


Tolatás közben kisiklott a Bobo az állomáson.


Mosonmagyaróvár :


Tehervonat kilenc kocsija siklott ki szerda délelött az állomáson. A siklott kocsik elzárták mindkét vá-gányt és megrongálták a felsövezetéket is. A Wiener-Walzer és az Orient expressz kerülö útirányon át közleke-dett, a személyvonatokat autóbuszok pótolták. Délután három órára az egyik vágányon dízelvontatással megin-dult a forgalom.


Kiskunhalas :


Tilos fénysorompó mellett a sínekre hajtó traktor ütközött személyvonattal. A traktoros meghalt.


Iklad :


Tilos fénysorompónál a sínekre hajtó pótkocsis traktor ütközött személyvonattal. A traktoros meghalt.


Siófok :


Hibás váltóállítás miatt üres szerelvénynek ütközött egy tolató dízelmozdony. A sínek mellett tartózkodó T. L. 57 éves balatonszabadi lakos a vonat alá esett és a helyszínen meghalt.


Paks :


A városközpont közelében lévö, nem biztosított átjáróban a személyvonat elé hajtott egy ZIL tehergép-kocsi. A vonat több mint száz méteren át tolta maga elött a kocsit. Vezetöje kórházba szállítás közben meghalt, utasát súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba.


Györ :


Vágóbikákat szállító NSZK pótkocsis kamiont gázolt a személyvonat a Fehérvári úti átjáróban. A moz-dony kisiklott, 42 éves vezetöje és a kamion 30 éves soförje könnyebben megsérült.


Nyékládháza : V41 526


Kora hajnalban kisiklott egy Budapest felé haladó tehervonat mozdonya és négy kocsija kb. 300 m-rel a kijárati jelzön túl és ráborult a másik vágányra. Személyi sérülés nem történt. A pályát du. egy órára állították helyre. Addig Nyékládháza - Emöd között vonatpótló autóbuszok szállították a személyvonatok utasait, a Borsod és a Rákóczi expressz kerülö útirányon át közlekedett.


1987.08.01./02? Kiskunfélegyháza : Bz mot 057


A jól müködö fénysorompóban a vonat elé hajtott egy lengyel család 125-ös Polski Fiatjával. A vonat kb 40 méteren át tolta maga elött az autót, melyben a kép alapján senki sem maradt élve.


Tárkány-Csép :


A Gamma Müvek kisbéri gyáregységének autóbusza három óra elött néhány perccel megállás nélkül hajtott rá a fénysorompóval biztosított, de akkor éppen nem müködö átjáróra. Az érkezö tehervonat elgázolta. A busz 43 éves vezetöje meghalt, 19 utasa megsérült.


Bag - Máriabesnyö között : ??? V41 v. V42 tológép


3.55-kor a térközben megálló szerelvényvonatba fékezés nélkül beleütközött az Aszódra visszatérö tológép. A vonat utolsó kocsija, mely vezérlökocsi volt felmászott a Leó tetejére.


Úrihegy - Hetényegyháza között : Bzmot


Az átjárón haladó vonat motorkocsijának ütközött 9 órakor egy szovjet katonai teherautó. Ennek vezetö-je és két utasa, valamint a személyvonat vezetöje és hat utasa könnyü sérülést szenvedett. Az anyagi kár több mint 300 ezer forint volt


Gyula :


Török kamion hajtott személyvonat elé a jól müködö, fénysorompóval biztosított átjáróban. Vezetöje az utolsó pillanatban gázt adott valószínüleg ezzel megmentve saját életét. Öt utas megsérült.


Györ :


A helyi Áfész Avia teherautóját gázolta el egy személyvonat. Személyi sérülés nem történt.


Hajdúszentgyörgy - Hajdúböszörmény között: MD mot 30


Síntörés miatt 7,32-kor siklott a 36622 sz. vonat. Az elsö és utolsó kocsi a helyén maradt, a közbensö négy kocsi oldalra dölt. A balesetet az 1927-ben gyártott sín fáradása okozta. Egy vasutas és négy utas megsérült.


Őrbottyán : 220,194


A felújítása utáni elsö menetrend szerinti útján, fordított állásban közlekedö gözös elgázolta a fényso-rompó tilos jelzése ellenére elé hajtó GD-18-21 forgalmi rendszámú Wartburgot. A soför meghalt.

A mozdony egy nosztalgiavonat után közlekedett, melyet Vácig a szintén elsö útján lévö 370,011 psz gép továbbított. Innen tért volna vissza a vonat a 220-al a fövonalon. Mivel a gép Ackermann váltója letörött a vonat visszafelé az M41 2188-al közlekedett.


Uzsa : M62 241


Behaladó tehervonat határon kívül álló kocsikkal ütközött. A mozdonyt 1991.11.25-én selejtezték.


Dombóvár fütöház, VI. vágány : V43 1074 V63 017


3,45-kor összekapcsolva állt a Gigant és a Szili a fordító elött. A Gigant valahogy pozícióban maradt és elkezdte tolni a Szilit a fordító felé. Az fékezett, de nem bírt a Giganttal, akinek vezetöje azt hitte, a Szili húzza öt ki az ívböl, hogy szét tudják kapcsolni öket. Az elöl lévö Szili szinte berepült a fordító medencébe. A Gigant kis mértékben sérült, a másik gép vezetöállása csúnyán összetört, mivel a Gigant annak tetején állt meg.


Györszentiván - Nagyszentjános közt: V43 1351


Egy, az óta megszünt átjárón vontatta keresztül ledöglött társát egy T72 típusú, szovjet felségjelü tank a délelötti órákban. Mivel túl sokat nem foglalkoztak a vonatforgalommal, egy Hegyeshalom felé tartó személyvo-nat éppen a két jármü között feszülö drótkötélbe szaladt. A mozdony elsö forgóváza kisiklott és a gép átlógott a bal vágányra. A hátsó jármü lövegtornya a baleset következtében elfordult és a lövegcsö belevágódott a személyvonatba alaposan letarolva az elsö kocsit? A mozdonyvezetö - öt késöbb a baleset miatt leszázalékolták - és a vonat egyik utasa könnyebben megsérült.

A forgalmat kerülö útirányon és autóbuszos átszállással bonyolították délután fél négyig, ekkor az egyik vágányon megindult a közlekedés.


Györ : V43 1335


16,45-kor a 69. sz. váltó hibás állítása miatt a felbontott pályarészre ment és a munkagödörbe esett.


Komárom :


A megrongálódott (elözöleg felvágott?) 18. sz. váltón megnyílt az áthaladó 93413 sz. tehervonat alatt. 8 kocsi siklott, 5 felborult, a forgalom 8 órán át szünetelt a pálya elzáródása miatt.

Bp. XVIII. Ker. Vörös hadsereg útja : BKV xxxx?


Szerencsés baleset történt a késö délutáni órákban. Az 50-es villamos elé kanyaradott az ÉGISZ Nysa mikrobusza, amit a villamos közel 50 méteren át tolt maga elött, majd egy felsövezeték tartó oszlopnak préselt. A kifli alakura hajlott és alaposan összetört jármü vezetöje könnyebb sérülésekkel vészelte át az ütközést.


Kiskundorozsma As 1125 sz. átjáró : V43 1317


10,48-kor a tilos fénysorompó ellenére a 752 sz. vonat elé hajtott egy olasz kamion Baja irányából. A kamion kettészakadt, gépes része átsodródott a menetirány szerinti bal oldalra, ott ütközött a sorompó elött vára-kozó két személyautó egyikével, beesett az árokba majd azon áthaladva a temetö téglakerítését kidöntve állt meg. Hátsó részét a vonat mintegy 250 métert tolta maga elött. A mozdony az alászorult alváz és hátsó futómü miatt kisiklott magával rántva öt kocsit is. A kamion vezetöje súlyosan, a személygépkocsiban utazók közül két sze-mély könnyebben megsérült. Néhány felsövezeték tartóoszlop kitört a felépítményt több száz méter hosszon cse-rélni kellett. A forgalmat 20 órán keresztül autóbuszok bonyolították.


Inárcs - Ócsa között : 424,287 M41 2102?


15,47-kor a 22803 sz. nosztalgiavonat megállás nélkül áthaladt Inárcs - Kakucs állomás III. sz. vágá-nyán, majd a nyílt vonalon majdnem ütközött az Ócsa felöl menetengedéllyel közlekedö 2834 sz. vonattal. A ba-leset elözménye, hogy a nosztalgia vonatnak Dabas állomáson a szolgálattevö átadta a 49. sz. írásbeli rendelke-zést, mely értesítette a mozdonyszemélyzetet, hogy a 22803 sz. vonat Inárcs-Kakucs állomáson kitéröbe jár és megáll. A fordított állású gözmozdonnyal közlekedö vonat 15,32-kor indult el Dabasról és 15,47-kor kb. 30 km/h sebességgel kitéröben bejárt Inárcs-Kakucs állomás III. sz. vágányára. Behaladás közben a gépen tartóz-kodó egyik angol utas elesett és a mozdony személyzete öt próbálta felállítani. Ezért nem figyelték, hogy a for­galmi szolgálattevö nem meneszti öket ill. miután észlelte, hogy a vonat lassítás helyett felgyorsul 40-42 km/h sebességre "Megállj" jelzést adott a mozdony felé. Ez után utasította a váltókezelöt, hogy szaladjon a forgalmi irodába és a központi állítású egyenes állású 4. sz. váltót állítsa kitéröbe, nehogy a vonat felvágja azt. A kijárati váltókon való áthaladás után a két vonat észlelte egymást. Mindketten gyorsfékezést alkalmaztak a 2834 sz. vonat többször vészsípjelzést is adott. Kb. 150 m-re álltak meg egymástól. A 22803 sz. vonat 80 perc késéssel indult to-vább. A baleset felelöseit a MÁV saját hatáskörében vonta felelösségre.


Dévaványa :


Két személyvonat ütközött vasárnap hajnalban az állomáson. Személyi sérülés nem történt, három va-gon siklott, az anyagi kár 200 ezer forint volt.


Bonnya - Mernye között : M43 1147 Bz mot 06?


Engedély nélküli elindulás és "Írásbeli Rendelkezés" be nem tartása miatt 15,15-kor, 35 km/h sebesség-gel szembeütközött a 88340 sz. tehervonat a 38313 sz. személyvonattal, a Kisbárapáti és Bonnya közötti bevágás-ban lévö 236 m sugarú ívben. A személyvonat mozdony- és vonatvezetöje, jegyvizsgálója és 4 utasa megsérült. A Bz mozdonyvezetöjét egy órás munkával tudták kiszabadítani a roncsok közül. A motorkocsi és a tehervonat 7. kocsija egy - egy tengellyel siklott. A pályát 21 órára tudták felszabadítani, addig autóbuszok pótolták a vonatokat. Az anyagi kár 1 millió Ft volt.


Petöfiszállás : V43 1083


Elaludt és a vörös bejárati jelzöt meglépve, 42 km/h sebességgel beleszaladt az állomás I. vágányán álló 70172 sz. tolatós tehervonat végébe a Szilivel közlekedö 60114 sz. tehervonat 3,12-kor. A gép mindkét vége sé-rült, egyik fele csúnyán összetört. A fokozatkapcsoló-állásjelzö a 15. fokozaton volt az ütközéskor. 12 kocsi sé-rült, egy kocsiból gázolaj szivárgott, 7 siklott és kiborult ill. a pályán keresztbefordult. A pálya 5,40-ig volt elzár-va. A 14700, 709, 707 sz. vonatok kerülö útirányon át közlekedtek. A mozdonyvezetöt könnyü sérüléssel a men­tök a Kiskunfélegyházi kórházba szállították. Akkoriban mozdonyvezetök között terjedt a pletyka, hogy a 60114-es mozdonyvezetöje kiiktatta az EÉVB-t mielött elaludt, de ezt a MÁV jelentése nem tartalmazza. Hogy igaz-e, talán soha nem fog kiderülni.


Mád :


Szabálytalan tolatás miatt közlekedö vonatra ütközött a tolatómenet. 6 sérült.


Lesencetomaj - Tapolca között :


Az AS 427 sz. átjáró tilos jelzését figyelmen kívül hagyva a reggeli órákban katonai ZIL hajtott a Celldö­mölk - Tapolca között közlekedö személyvonat elé. A tgk. vezetöje és két utas a helyszínen meghalt. A forgalom a déli órákban állt helyre.


Petöfiszállás, 1989.02.17. V43 1083


Napkor, AS 123 sz. átjáró : M41 2132


A jól müködö fénysorompó vörös jelzését figyelmen kívül hagyva, a 36024 sz. vonat mozdonyának ol-dalról nekiütközött egy Trabant személygépkocsi. Személyi sérülés nem történt. A mozdony feljárólépcsöje meg­rongálódott.


Füzesabony :


Elözetes értesítés mellett foglalt vágányra járatásnál ütközés. 11 sérült.


Szolnok - Cegléd között :


0,25-kor kisiklott a Jugoszláviába tartó Puskin expressz tíz kocsija a ceglédi deltában. Senki nem sérült meg. A pálya 220 méteres hosszon megrongálódott. Az anyagi kár több millió forint volt. A pályaelzárás miatt a vonatok egész nap csak az egyik vágányon közlekedtek Abony - Cegléd között.

A siklást az újságok szerint a sebesség másfélszeres túllépése okozta az elágazási váltón. Az ügy pontos kivizsgálásáig a mozdonyvezetöt felfüggesztették.


Polgárdi - Polgárdi-Ipartelepek között: M41 2159


23,37-kor a Polgárdi-Ipartelepekröl visszjel nélkül elmenesztett Balatonfüredre tartó, két kocsiból álló 9738 sz. személyvonat 64 km/h sebességgel hátulról beleütközött a 195+60 szelvényben, Polgárdi bejáraton álló 79540 sz. üres dózátor szerelvénybe. Ennek két utolsó kocsija kisiklott. A mozdony "B" vége a jelzökocsi alá fúródott. vezetöállása teljesen összetört. Az ott tartózkodó Göbölös Ferenc, Sv VF. 28 éves mozdonyvezetöje a helyszínen meghalt, 6 utas megsérült. A forgalom 8 órán keresztül szünetelt.

A balesetet elsösorban Polgárdi-Ipartelepek forgalmi szolgálattevöjének és váltókezelöjének figyelmet-lensége okozta. Közre játszott azonban a mozdonyok akkori idökben igencsak gyenge világítása is. Vasutasok véleménye szerint erös fényszórókkal felszerelt mozdonnyal, ha elkerülni nem is, de mérsékelni lehetett volna a baleset súlyosságát. Majdnem mozdonyvezetö sztrájk lett a dologból, mire a MÁV az összes vontatójármüvére halogén fényszórókat szerelt és bevezette a fényvisszaverö zárjelzöket.

Az M41 2159 selejtezve 1990.07.11.


Bp-Ferencváros, Gubacsi rendezö :


A gubacsi kihúzóvágányon összeütközött két tolató egység. Néhány kocsi kisiklott ill. kiborult.


Debrecen :


Mikrobuszt gázolt a vonat. A fénysorompó müködött, a soför meghalt.

Polgárdi, 1989.08.26. M41 2159

Tatabánya : V63 052


13,02-kor a 11. sz. váltó hibája miatt kisiklott a 46671 sz., 1068 t tömegü, 799 m hosszú tehervo-nat. A mozdony jobbra kitért, de a kocsik egyenesen mentek tovább. A gép és 14 kocsi kisiklott, felborult.


Fonyód - Lengyeltóti között :


A jól müködö fénysorompós átjáróban gázolt el a Sefag marcali erdészetének ZIL tehergépkocsiját a Fonyód - Kaposvár között közlekedö személyvonat 10 óra elött néhány perccel. Az autó a szemtanuk és a rendör-ség szerint fékezés nélkül hajtott rá a sínekre. A mozdony 210 méteren keresztül tolta maga elött, és telje­sen ma-ga alá gyürte. A sérült (és talán siklott?) mozdonyt a Dombóvárról érkezett segélygép húzta le róla. A tgk. veze-töje a helyszínen meghalt. Súlyosan megsérült a mozdonyvezetö is. Autójában egy- a mozdony öt millió Ft. kár keletkezett. A forgalom közel öt órán át szünetelt.


Szöny mh. :


Két tehervonat ütközött össze valószínüleg emberi mulasztás következtében. Senki nem sérült meg, de több százezer forintos anyagi kár keletkezett. A forgalmat ideiglenesen autóbuszok bonyolították.


Miskolc-Tiszai pu. :


Szabálytalan tolatás miatt vonatra ütközés. 13 ember megsérült.


Budapest-Nyugati pu. :


Müszaki hiba miatt kisoroztak egy kocsit indulás elött tíz perccel a Szabolcs expressz szerelvényéböl. Összezáráskor a megengedettnél nagyobb sebességgel betoló vonatrész ráütközött a 10. vágányon álló kocsikra és kiütötte az ütközöbakot A vonat utolsó kocsija kisiklott. Egy utast agyrázkódással szállítottak a Péterfy Sándor utcai kórházba, egy másik, akinek térdkalácstörése volt saját felelösségére vidékre utazott. Négy utas horzsoláso-kat szenvedett. A vonat +40' indult el az állomásról.


Gyékényes : M62 133


4,52-kor a Gyékényes-Kavicsbánya bejárati jelzöjénél tartózkodó 80200 sz. tehervonatba 52 km/h se-bességgel hátulról beleütközött a Csurgó felöl érkezö 80252 sz. tehervonat. Ennek vonatvezetöjét ágyéki csigo-lyatöréssel súlyos, mozdonyvezetöjét agyrázkódással és zúzódásokkal, könnyebb sérülésekkel szállították kórház-ba. Négy kocsi kisiklott, a Szergej alaposan összetört.

A balesetet a térközör okozta, ugyanis az Porrogszentkirálynál lévö térközjelzöt szabad elhaladást enge-délyezö állásba állította a nélkül, hogy meggyözödött volna a 80200 sz. vonat beérkezéséröl Gyékényes-Kavics-bánya állomásra.

A pálya 10,30-kor szabadult fel, addig autóbuszokkal bonyolították a forgalmat. A Somogy expressz ésI a Szombathely - pécsi gyors kerülö útirányon át közlekedett.


1990 tavasza            Ócsai szölök mh. : M41 21


Kigyulladt a személyvonat mozdonya a megállóban.


Leninváros (ma Tiszaújváros) : M44

A TVK Rt. bekötőútján, mely keresztezi a Leninváros - Tiszapalkonya közötti 89 sz. vasútvonalat, egy folyékony katalizátort szállító külföldi nyergesvontató a fénysorompó tilos jelzése ellenére a sínekre hajtott, az éppen elhaladó M44 elé. A mozdony elején utazó két vasúti dolgozó a helyszínen meghalt.


Bp. Mártírok útja : BKV 1454+1455 csatolt ipari csuklós


A Bem mozi elötti kanyarban a 6-os villamos a Vas és Edénybolt kirakatába rohant. 4 súlyos sérült.


Kiskunfélegyháza : Bz mot 051


12,20-kor az E75-ös út keresztezödésében az állítólag nem müködö fénysorompónál vonattal ütközött egy Szegedröl Kiskunfélegyházára tartó, gyermekjátékokat szállító bolgár pótkocsis kamion. A motorkocsi kisik-lott. A mozdonyvezetö és rajta kívül hét utas 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A kamionban kb. 150-, rakományában 80-, a vasúti szerelvényben 300-, a fénysorompóban 30 ezer fo­rint kár keletkezett.


Dunaharaszti AS 139. sz. átjáró : V43 1165


0,56-kor a 73901 sz. vonat ütközött az SO-35-01 forgalmi rendszámú tehergépkocsival a Határ úti átjá­rón. Az elözöleg ellopott IFA gépkocsit a tolvajok a sínekre tolták és ott hagyták. Személyi sérülés nem történt de a mozdony szolgálatképtelenné vált és jelentös volt a forgalmi zavar is. Ugyanis a felsövezeték lesza-kadt, két oszlop is kitört.


Kaszaháza : Bzmot


4,45-kor a Zalaegerszegröl Zalalövöre tartó személyvonat második kocsijának ütközött a becsehelyi TSz. repcemagot szállító pótkocsis IFA teherautója. Vezetöje valószínüleg elaludt. A motorkocsi kisiklott és a pályán keresztbe fordult, a vonat két másik kocsija "csak" kisiklott. Az elsodort IFA kidöntötte az egyik fényso-rompó árbocot. Az anyagi kár kb. egy millió forint volt. A vonat egyetlen utasa és a tgk vezetöje könnyebben megsérült.


Bp. Mártírok útja, 1990.06.04. BKV 1454+1455


Bp, X. ker. Izraelita temetö : BKV 4136+4137


Állítólag 70 km/h körüli sebességgel próbált megfordulni a hurokvágányon a 37 viszonylatban közlekedö Tátra villamos. A 4137 psz. kocsi az oldalára borult.


Veszprém : M62


14 rakott kocsi futamodott meg az állomásról az alátétfák elhelyezésének elmulasztása miatt és ütközött az állomás felé tartó tehervonattal.


Ercsi : V43 1174


22,30-kor kisiklott a 4228 sz. személyvonat mozdonya és öt kocsija az állomáson. Az elsö kocsi oldalra dölt, egy tengelye leszakadt. 2 súlyos, 6 könnyü sérült. A siklás oka az elözöleg tolatás közben felvágott 14. sz. váltó ellenörzésének elmulasztása volt.


Baja - Kiskunhalas között :


Munkagép ütközött gyorsvonatnak a 743-744 szelvények közötti átjáróban. A mozdony kisiklott, veze-töje könnyü sérülést szenvedett. A jármüvekben kb. 3 millió Ft. kár keletkezett.Van néhány baleset, amiröl csak annyit tudunk, hogy megtörtént.Körvasúton tehervonatozott a Leó, még valamikor a '80-as években. A hajnali, rossz látási viszonyok között, utasítás szerint meglépve a vörös térközjelzöt, fel akart zárkózni az elötte lévö vonathoz. Mikor a moz-donyvezetö meglátta az elöl lévö Szergej zárlámpáit, látván, hogy az jó távol van, gyorsítani kezdett. Ezután bele ütközött a pörekocsikból álló tehervonat végébe. A Leó födinamójának forgórésze öt mm-t elmozdult.

V43 1076 Bz-vel horzsolódott, Hegyeshalomon. 1987 körül A Szili tehervonattal járt ki a rendezöböl és oldalára borította a határon belül álló Bz-t. A Szili rácsos ablakú, mindkét jármüvön csillag volt

A V43 1084 Kamionnal ütközött Nyíregyháza környékén. Selejtezve 1995.09.18-án.

V43 1144 Talán a '70-es évek legvégén vagy a '80-as évek legelején valahol Debrecen és Nyíregyháza között ütközött a 2550 sz. ún. konténervonat (éjszakai gyorsteher) egy határon kívül álló tehervonat végébe. Egy, a helyreállításban résztvevö vasutas szerint a V43 1144 kiborult a pálya mellé és teljesen összetört. A pletykák szerint ebben az idöben tört azonban ki botrány a V43 sorozat licencjoga körül. Eredetileg a Ganz-MÁVAG 300 db mozdonyra vette meg a gyártási jogot. Ekkor tájt járt Magyarországon a gyártó egyik képviselje és nagy balhét csapott, mikor találkozott 1307-nél nagyobb psz. Szilivel is. A Ganzban már elkészült az 1380-as psz. gép is. Nem tudni, fel volt-e már rá festve a pályaszáma, de a hírek szerint szinte a gyárkapuból hozták vissza. A baleset éppen kapóra jött, így az abban teljesen összetört gépet selejtezték, az újat pedig átszámozták V43 1144-re.

2010. szeptember 7.
Találat: 33016


Felhasználási feltételek