online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Balesetek 1970-1980 között

történelem

felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A BALTI SZOVJET KÖZTÁRSASÁGOK LETTORSZÁG, LITVÁNIA ÉS ÉSZTORSZÁG FELSZABADÍTÁSA. AZ ELLENSÉG SZÉTZÚZÁSA A SARKKÖRÖN TÚL
BELORUSSZIJA FELSZABADÍTÁSÁNAK KEZDETE
A magyarok harmadik hazaja: Onogoria vagy Lebédia
A SZOVJET CSAPATOK TÁMADÁSA LENINGRÁDNÁL ÉS NOVGORODNÁL
A KÖZELKELETI ŐSHAZA
A NEMZETI ESZME MAGYARORSZÁGON A XVIII. SZÁZAD KÖZEPÉTŐL 1848-IG
A görög - perzsa haborúk
A magyar nép eredete, népvandorlas, honfoglalas, allamalapítas.
Turan a görög-makedón hódítas utan
Az ipari forradalom és következményei
 
bal also sarok   jobb also sarok


Balesetek 1970-1980 között

Becskei alagút : 375,669


Földcsuszamlás miatt kisiklott az alagútból kihaladó tehervonat mozdonya és több kocsija.
Bp. XX. ker. Barkó utcai HÉV átjáró : BHÉV MVII. 71 psz.


Nem adott elsöbbséget a 3. sz. ÉPFU FD-60-09 frsz. ZIL tehergépkocsija a HÉV szerelvénynek. Az érkezö vonat a ZIL-t kifli alakúra hajtotta. A motorkocsi a fotók alapján komolyabban nem sérült meg, de az anyagi kár így is 100 000 Ft volt. A balesetben két személy súlyos, egy könnyebb sérüléseket szenvedett. A sodródó teherautó kidöntött egy felsövezeték tartóoszlopot is. A forgalom 3 és fél órán át szünetelt.


Vác bejárat : V43 1164


18,03 perckor a V43 1164 psz. mozdonnyal közlekedö 136 sz. személyvonat hátulról beleütközött a Vác b 434h77e j.-n álló 226 sz. személyvonatba. 1 utas meghalt, 18 súlyosan, 39 könnyebben megsebesült. A 136 sz. vonat mozdony- és vonatvezetöje a nagy ködben nem vette észre a 9. vörös térközjelzöt, azt meghaladta és 61,8 km/h sebességgel ütközött rá a személyvonat végére. A 9. térközör ugyan "Megállj" jelzést adott, de ezt sem látták. A jelzö meghaladása után a mozdonyvezetö intenzíven fékezett, de ez már kevés volt.


1972. nyár Kisszállás : M61 005 411,261?

A Pannónia expresszt továbbító Nohab áthaladás közben horzsolódott a határon kívül álló Truman-nal. A Nohab ez után kapta a szép "régi" festést. A gép bal oldala összetört, a vonatvezetö a mozdonyvezetö széke alatt kötött ki. Oda ugorhatott, mikor az utolsó pillanatban észre vette a Trumant. A mozdonyvezetö, saját elmondása szerint erre figyelt fel, utána már csak a csillagos eget látta a mozdony hiányzó oldalán.


Tolnanémedi : M61 020


A 4007 sz. Somogy expressz kb.100 km/h sebességgel kitéröbe járt be és kisiklott. A mozdony- és a vonatvezetö messziröl látták, hogy a bejárati jelzö két karral szabad, még be is mondták a jelzöt. Valószí-nüleg ezután mindketten elaludtak, mert nem fékeztek. A mozdony kisiklott, mindkét forgóváza annyira a ta-lajba süllyedt, hogy a helyreállításban részt vevök szerint a földröl be lehetett lépni a vezetöállásra. A moz-donyvezetö Hirdi József, HK VF. volt.


1972 ösze   Nyírgelse : M61 016 M62 015 v. M62 017


Az állomás páratlan oldalán, az I. torony közelében a III. sz. vágányon Szergejjel álló tehervonatba hátulról beleütközött a "Megállj" állású bejárati jelzöt meghaladó másik tehervonat. Ennek mozdonyvezetöje

elaludt, ezért nem vette észre a vörös jelzöt. Az állomás váltókezelöje nem állított váltót az érkezö tehervo-natnak, mondván, az úgyis megáll a bejárati jelzö elött. Tévedett. A Nohab mozdonyvezetöjét kirúgták a va-súttól. A gép jó darabig állt az Északi Jármüjavítóban, egyes hírek szerint még selejtezése is szóba került. Végül a sérült orrkamrákat levágták, és újat készíttek helyettük. A vezetöállás egyes hírek szerint rettentö büdös volt, mert a tehervonat, melynek három utolsó kocsiját összetörte szölöt szállított és a vezetöállás tele volt a szállítmány rothadó fürtjeivel.


Rákoshegy : 424,287


Az állomás páratlan végén lévö fény- és teljes sorompóval felszerelt átjáróban a 62-es autóbusz vezetöje nem vette észre, hogy a fénysorompó zöldröl pirosra váltott. Továbbhaladt és beragadt a sorompó rudak közé. Lett volna esélye a menekülésre, ha a csapórudat áttöri, de e helyett csak elöre-hátra mozgott az autóbusszal. Megkérte a sorompónál állókat arra, hogy próbálják felemelni a csapórudat, de ez nem sikerült. A 6,15-kor érkezö személyvonat mozdonyvezetöje a sürü ködben kb. 35 - 40 méterröl vette észre az átjáró-ban álló autóbusz körvonalait. Azonnal gyorsfékezést alkalmazott és vészsípjelzést adott, de az ütközést nem tudta elkerülni. Gyakorlatilag még a fékhatás kialakulása elött kb. 60 km/h sebességgel elgázolta, 225 méteren keresztül tolta és három részre szakította a GA-09-13 rendszámú Ikarus 60 típusú csuklós autóbuszt. Az elsodorta a 9. sz. váltó állítómüvét és azt egyenesböl kitéröbe állította. Ezért a vonat a IV. helyett az V. vágányra járt be. A mozdony kisiklott és keresztbe fordult, eleje a buszt maga alá gyürve felkapott a peronra és enyhén jobb oldalára dölt. Az utána sorozott fütökazánkocsi is siklott mind a négy tengelyével. Szerencsé-re a kocsin csak a soför utazott, így Ő lett a baleset egyetlen áldozata.

A pálya helyreállítása hosszú idöt vett igénybe. Az autóbusz roncsával elzárt III. vágányt 8 órára, a negyediket 15,20-ra, az V.-et pedig másnap 14,30-ra tudták átadni a forgalomnak. A helyreállítást a közúti segélykocsi és az MD 1252 psz. baleseti daru végezte.Helvécia : 424,021


7,45-kor a Kecskemét-ballószögi út sorompó nélküli átjárójában a Volán Kecskemét - Helvécia között közlekedö Ikarus 66 típusú autóbuszát elgázolta a Fülöpszállás - Kecskemét között közlekedö 7136 sz. vonat. A fordított állásban közlekedö mozdony a pálya jobb oldalára borult. A forgalom 23 órán át szüne-telt. 37 halott, 6 súlyos, 12 könnyü sebesült. Az autóbusz vezetöjét, aki figyelmetlenségével a balesetet okoz-ta, a bíróság 6 évre ítélte és 6 évre eltiltotta a jármüvezetéstöl.


Monor : M44 138 V43 1111

Az állomáson tolató Bobo-ba 46 km/h sebességgel beleütközött a 6712 sz. vonat. Ennek érkezése elött a szolgálattevö nem gondoskodott a tolatás beszüntetéséröl.
Balf-Fürdö - Fertöboz között : GySEV M62 906 gyv. MÁV 424 tehervonat.


6,07-kor a 752/3 sz. szelvényben a 107/a sz. Ciklámen expressz ráütközött a nyílt vonalon fékne-hézmény miatt álló tehervonatra. A gyorsvonat mozdonya kisiklott és az árokba borult, fütökocsija feltorló-dott a tehervonat végére. Megrongálódott még a tehervonat 12 kocsija és mozdonya, valamint a távközlö és biztosítóberendezés is. Hat személy súlyos, 10 könnyebb sérülést szenvedett. Jelentös volt az árukár is.

A Sopronból indult tehervonat elhaladt Balf-fürdö megállóhelynél, mely egyben térközörhely is. A vonat után a térközör a térközjelzöt és annak elöjelzöjét utasítás szerint "megállj" állásba helyezte, felnyi-totta a sorompót és visszjelet adott Sopronnak a vonatról. Onnan ez után indították el a Cikláment. Közben csengett az engedélykérö telefon, melyet felvéve a térközör csak értelmetlen zajt és az "érkezett" szót hallot-ta. Gondolván, hogy a tehervonat visszjelét vette, a térköz- és elöjelzöket szabadra állította. Nem tünt fel ne-ki, hogy a visszjelet nem is a térköz vonatjelentö készülékén, hanem a másik telefonon hallotta. Mikor min-dent elrendezett, feltámadt benne a gyanú a visszjelet illetöen. Megpróbálta felhívni Fertöbozt, de az nem je-lentkezett. Gondolt arra is, hogy megállítja a gyorsot a helyzet tisztázásáig, de félve az esetleges téves intéz-kedése miatti fegyelmi felelösségre vonástól, sajnos ezt sem tette meg. Telt-múlt az idö, a Ciklámen expressz elhaladt a szabad jelzö mellett. Őrünk jelentette a vonat elhaladását Fertöboznak, ahonnan közölték vele, hogy a tehervonat a bejárati jelzö környékén megállt. Ezt igazoltnak is vélhette, mikor az ütközés detoná-ciószerü csattanását meghallotta.

A tehervonat mozdonyvezetöje elöször utazott 424 sor. mozdonyon. Az e típuson szerzett gyakorlat hiányának tudható be, hogy az állomás felé közeledve elfékezte magát és megállt. Ez után még bénázott egy kicsit az indulással is és mire ez sikerült volna, már megtörtént a baj. Hogy a tehervonat zárlámpája világí-tott-e az ütközéskor, azt nem sikerült megállapítani, többek között azért sem, mert nem találták meg a roncsok között. A tehervonat személyzetének vallomásai szerint egyszer világított a lámpa, máskor nem. Vagy villogott, ami kevéssé valószínü, vagy maguk sem tudták mi az igazság. A térközör szerint égett, bár ezt a gyorsvonat mozdonyszemélyzete nem látta. Végül a térközör vitte el a balhét (három év szabadságvesz-tést kapott). A többiek bünösségét nem lehetett bizonyítani.

Az M62 906 mütanrendöri vizsgája 1972.05.25-én volt. 1975.03.06-án selejtezték. Mi tagadás, nem volt egy hosszú életü darab.


Bp. Méta utcai átjáró :


Este fél 6 körül Az UE-22-52 forgalmi rendszámú Wartburg személygépkocsit elgázolta a 3736 sz. vonat fordított állású gözmozdonya, a biztosítatlan átjáróban. Az autót kb. 60 méteren át tolta maga elött. Egyik utasa kórházba szállítás közben meghalt, a vezetö és 13 éves lánya súlyosan megsérült.


1974.04.15. Szajol : V43 1130


Az éjszaka folyamán az elözöleg felvágott 23. sz. váltón 63 km/h sebességgel bejáró 1776 sz. teher-vonat mozdonya és a 64 kocsiból álló vonat összes kocsija kisiklott, egymásra torlódott ill. felborult. A moz-dony a váltótól 216 m-re a bal oldalára dölt.

A Törökszentmiklós felöl érkezö tehervonat elött egy V43 sorozatú gép állt át az állomás VI. vagy VII. vágányáról a II. vágányra. Az útjába esö 23. sz. váltó helytelen állását annak mozdonyvezetöje nem vette észre, mert a váltójelzö nem volt kivilágítva és a váltó felvágása semmilyen zajjal nem járt. Ez után a II. vágányra akarták fogadni a 1776-t. Mivel váltóellenörzést nem végeztek, ekkor sem derült ki a 23. sz. váltó felvágása. A behaladó tehervonat mozdonyának nyomkarimája megütötte a csúcssín hegyét, majd a két tösín közötti részen folytatta útját, kiborulásáig magával rántva az aránylag nagy sebességgel haladó vonat kocsijait. Andics János Db-i mozdonyvezetönek ideje sem volt a fékezésre.

A pálya 31 órán át zárva volt. A teherforgalom szünetelt, a személyszállító vonatok részben kerülö útirányon, részben autóbuszos átszállással közlekedtek. A jármüveket a Budapeströl és Debrecenböl érkezett három, 600-as és 1000-es típusú, vasúti baleseti daru és a közúti? segély emelte be ill. távolította el a pályáról.

A balesetért a váltókezelöt vonták felelösségre a váltóellenörzés elmulasztása miatt.V43 1130-as oldalra borulva Szajolon


A V43 1192 és a V43 1183 psz. Vácon


1974.07.17. Vác : V43 1192 V43 1183


5,25-kor a II. vágányon tolató villamos mozdony (V43 1192) a 21. és 17. sz. váltók közötti egyenes szakaszon fékhiba miatt összeütközött a III. vágányra bejáró 239. sz. személyvonattal. (V43 1183). A moz-dony az 5,17-kor érkezett 220. sz. vonat körüljáró gépe volt. Az ütközés a tolató gépet 87 m-t visszalökte. Minden tengelyével siklott, a II. és III. vágány között keresztbefordult, vezetöállása összetört, ütközöi le-szakadtak. A V43 1183 psz. gép egy tengellyel siklott, mindkét vége összetört. Az ütközés következtében a szerelvényröl leszakadt és úgy állt meg, hogy közte és a szerelvény között 3,5 m távolság keletkezett. Az ütközéskor a személyvonat 60 km/h sebességgel haladt. Ennyire sikerült lefékeznie, miután a vészhelyzetet észrevette 240 m-re a baleset helyétöl. Két utas a helyszínen meghalt, a vonatvezetö és 3 utas életveszélyes, 22 utas 8 napon túl gyógyuló, 54 pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.


1974.08.15. Isaszeg : V42 539


Elözetes értesítés nélkül foglaltra járt és az ott álló kocsikra ütközött a 469 sz. tehervonat. Moz-donyvezetöje sértetlen maradt, de a gépen utazó vonatvezetö nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A baleset miatt több mint kétmillió ft. kár keletkezett.

Isaszeg a Budapest - Miskolc vonal ötvágányú állomása. 22,00-kor az V. vágányára érkezett a 2366 sz. tehervonat. Ezt feloszlatták, de kocsijai állva maradtak. Az utolsó kocsi a biztonsági határjelzötöl kb. 60 m-re állt. Ez után a szolgálattevö elökészítette a vágányutat a IV. vágányon áthaladó 6373 sz. vonat részére. Mivel a nyíltvonali pályaszemélyzet idöközben értesítette arról, hogy a 6373 sz. vonat zárlámpája nem világít, a kijáratot visszavette és a vonatot az állomáson feltartóztatta. Megállás után értesítette a vonat-személyzetet annak okáról és utasította a vonatvezetöt a zárlámpa kivilágítására. 22,42-kor, nagyjából egy idöben adott engedélyt a 6380 sz. vonatnak az át- ill. a 469 sz. vonatnak az állomásra történö behaladásra. A 6380 sz. vonatot a III. vágányon akarta haladtatni, ennek el is készítette a vágányutat, majd megpróbált vágányutat állítani a 469-es számára is az V. vágányra. Mivel ez foglalt volt, a vágányút nem épült fel. Ekkor, megfeledkezve a foglaltságról, gondolván, hogy a berendezés hamis foglaltságot ad - amire elözölegháromszor is volt példa - elmulasztva az ilyenkor elöírt helyszíni vágányellenörzést és kikapcsolta a vágány szigetelését. Ez után már felépült a vágányút és a bejáraton megjelent a behaladást engedélyezö jelzés.

A V42 539 psz. gépen utazó mozdonyvezetö észlelve a bejárati jelzö "Megállj" állását, korábbi se-bességét 20 km/h csökkentette. Kb. 500 - 600 méterre lehetett a jelzötöl, mikor az kettö sárgára váltott. Mivel ez a jelzési kép kitéröbe való behaladást engedélyezett, gyorsítani kezdett. A mozdony kb. 45 km/h se-bességgel az V. vágányra terelö ívben haladt, mikor a mozdonyvezetö kb. 30 m távolságból észrevette a sö-tétben álló kocsisor végét. Azonnal fékezett, de a rövid távolságon a vonatot megállítani már nem tudta. A kocsik több emelet magasan torlódtak egymásra.

A balesetet okozó forgalmi szolgálattevö több hibát vétett. A foglalt vágány kezelö gombjaira nem tette rá az elöírt védökupakot, ami egyrészt kizárná a véletlen kezelést és figyelmeztetne annak foglaltságra. Elfeledkezett a vágány foglaltságáról és a szigetelés kikapcsolása elött nem tartott helyszíni vágány-ellenörzést sem. A baleset után kirúgták a vasúttól. A forgalmi utasítást és a biztosítóberendezések müködé-sét is megváltoztatták. Ma már a szigetelés kikapcsolásakor csak hívójelzéssel lehet a vonatot közlekedtetni.


Boba : 424,154


Útátjáróban traktort ütött el, majd felborult a mozdony. A traktoros meghalt.


Nyékládháza : V43 1229A harmadik vágányra 118 km/h sebességgel bejáró 2302 sz. Tokaj expressz ötödiknek besorozott bisztrókocsija annak lengéscsillapító hibája ill. váltóhiba miatt kisiklott a 4. sz. angolváltó "a" végén. A ko-csi a siklástól számított 102 m megtétele után jobb oldalára dölt és további 319 m csúszott még a vonat teljes megállásáig. A bisztró kocsi utáni 8 kocsi kisiklott és nagy összevisszaságban helyezkedett el a pálya men-tén. A szerelvény a 7. és 8. kocsi között szétszakadt, a vonat kényszerfékezni kezdett. A mozdonyvezetö is fékezett, észlelve a két nagy rántást. Ennek köszönhetöen a szerelvény a siklás helyétöl 543 m-re megállt. A mozdonyon maradt vonatrész és a leszakadt között 80 m távolság keletkezett. Négy utas súlyosan, 28 köny-nyebben megsérült. Két angol és három egyszerü váltót ill. 162 m vágányt ki kellett cserélni. A vonatforga-lom megindulásáig a személyvonatokat autóbuszokkal pótolták, a teherforgalom szünetelt.


1975.08.16. Uzsabánya-Alsó : ABbmot 606


A fénysorompós átjáróban zúzottkövet szállító teherautóval ütközött. Kovács László 23 éves Tp-i mozdonyvezetöt a vezetö asztal szinte kettévágta. 40 percet élt még, akkor halt meg amikor kiszabadították.


1975.09.20. Emöd : V43


A 120 km/h sebességgel behaladó 402. sz. miskolci gyors utolsó 3 kocsija váltóhiba miatt kisiklott az állomás 10. sz. kitéröjén. Elöször a vonat utolsó kocsija siklott ki és miután nekiment egy felsövezetéktar-

tó oszlopnak, a jobb oldalára dölt. Az elözö kocsi forgóvázai leszakadtak és a szekrény a III-IV. vágány között állt meg. A vonat hátulról számított harmadik kocsijának hátsó forgóváza siklott, a kocsi eleje a sze-relvénnyel összekapcsolva a sínen maradt. A két utolsó kocsit a baleset miatt selejtezni kellett.


1975.10.14. Hajdúsámson : M62


Sorompó nélküli átjáróban a Volán, Ikarus 66 típusú, GA 99-95 forgalmi rendszámú Hajdúhadház - Hajdúsámson - Debrecen autóbuszjáratát elgázolta a Debrecen - Mátészalka között közlekedö személyvo-nat. 12-en meghaltak, 8-an megsebesültek. A buszvezetö 7 és fél évet kapott.


Rákosrendezö : M41 2112


A 2429 sz. vonat meghaladta a vörös térközjelzöt és ráütközött a bejáraton álló tehervonatra.


1977.02.? Hatmajor : ABbmot 615


Átjáróban Zilt gázolt a Ps - Sm közötti gyorsvonat. A nyugdíj elött álló mozdonyvezetö meghalt. A motorkocsit 1977. 09.13-án selejtezték.


1977.09.27. Boba : 424,


9,27-kor a Keszthelyi Nádgazdaság pótkocsis IFA teherautóját elgázolta a 7512 sz. Keszthelyröl Szombathelyre tartó személyvonat. A jól müködö fénysorompó vörös jelzése ellenére a sínekre hajtó teherautót 60 km/h sebességgel ütötte el a vonat. Az ütközés következtében a kocsi vezetöfülkéje és a pótko-csi leszakadt. A mozdony kisiklott és bal oldalra billenve állt meg, egy nagyfeszültségü oszloptól 2 m-re. A gépkocsivezetö a helyszínen meghalt, a kocsi két utasa életveszélyesen megsérült.


Balatonfüred : ABbmot 614
Elégett. 1980.05.27-én selejtezték.


1978.03.13. Villány - Magyarbóly közötti átjáró :


Személyautót gázolt a jól müködö fénysorompóval fedezett átjáróban a vonat. Utasai meghaltak.


1978.04.13. Bp., Boráros tér : BHÉV MIX. 853-627-854


A HÉV szerelvény - müszaki hiba miatt - beleszaladt az állomás épületébe. 13 halott, 25 sebesült.


1978.08.17. Szödliget : V43


15,45-kor a Nagymarosról toliban közlekedö személyvonat lovas kocsit gázolt az átjárón. A kocsin ülök meghaltak, a ló a vezérlökocsi ütközöjén csüngött.


1978.08.25. Füzesgyarmat : M40 112


Honvédségi buszt gázolt el a személyvonat, a település külterületén. 6 halott 18 sérült.


1979.12.03. Lökösháza :


Sürü ködben gázolt a vonat autóbuszt, mely a tilos jelzésen akart átmenni. 12 halott, 7 sebesült. A sofört - aki a pszichológiai tesztek alapján alkalmatlan volt a buszvezetésre - 8 évre ítélték.


Tapolca : M40 216 M43 1123


A mühelyben állt a Púpos a tapolcai fütöházban. Az éberségit kiiktatták javítás miatt. Valaki bein-dította a motort a fokozatban hagyott mozdonyon (a vezérlés meg volt buherálva, különben nem lehetett vol-na beindulni fokozatban hagyott szabályzóval) és mikor feltermelte magát levegövel, elindult a gép. Elöször azt hitték, valaki átáll vele a másik vágányra, (elözöleg szó volt róla) de mikor a "Megállj" jelzés után a gép tovább gyorsult kiderült, hogy nincs senki a mozdonyon. Az állomás Celldömölk felöli végén álló tartalék személyzete éppen ebédelt a gépen. Mivel háttal ült, nem látta a közeledö Púpost, ami beleütközött. A Dacia mozdonyvezetöjének feje beleszorult az ebédjét (túrós tésztát) tartalmazó ételhordóba. Orrcsontja eltört, más baja nem történt. Kollégái az eset után sokáig heccelték, hogy ne ebédeljen túrós tésztát mozdonyon.


Siófok : M62 146


Autóbusz gázolás a vasúti átjárón. 20 halott. A mozdonyvezetöt több hónapig ápolták kórházban, mert a baleset után idegösszeroppanást kapott.Van néhány baleset, amiröl csak annyit tudunk, hogy megtörtént.


M40 213 1980 körül tehervonattal? állt Pilisvörösvár bejáratán. Az M62 248-cal?, szemben bejáró tehervo-nat nem állt meg és ráütközött a Púpos rövid orrára és annyira benyomta, hogy a kazánt akár a széken ülve is lehetett volna kezelni. A Púpost 1981.05.28-án selejtezték.

M40 904 Talán Csapon törte össze magát és egy orosz gépet is olyan alaposan, hogy mindkettöt selej-tezték A Púpost 1973.12.22-én.

M61 004 A 70-es évek elején Csurgó - Szenta között gyorsvonat ütközött egy szemben, Szergejjel köz-lekedö tehervonattal. A mozdony egyik vége összetört pályakotrója pedig leért a sínre. Ebböl kb. 10 cm

-t levágtak majd futópróbára mentek vele. Megállapították, hogy a fék jól müködik, így a gép a másik végével 100 km/h sebességgel hazatért honos fütöházába. Mozdonyvezetö Csarankó László HKVF.

M61 008 Százhalombatta környékén megfutamodott egy csöveket szállító vasúti kocsi és beleszaladt a pé-csi postavonat mozdonyába. A Nohabnak a csövek az elejét is átfúrták. Mindez valamikor a 70-es évek ele-jén történt. A mozdonyvezetö Turumpuli József volt.

1975 körül Szergej rohant egy Trumanba Kiskunhalason és 100 métert tolta vissza a gözöst. A fütö ijedtében dadogós lett.

1975 körül ütközött két Szovjetunióba szállított motorvonat egy tehervonattal Záhony környékén. A csatolt szerelvény második egysége is súlyosan megsérült

tavaszán v. öszén egy reggelen Tatabánya-felsö és Szár között fekve maradt egy tehervonat moz-donya, mert elment a hütésvezérlése. A nyílt pályán álló vonat személyzete kb. fél óra után feloldotta a féket gondolván, hogy a segélygép már a vonat végén van. Ez után a szerelvény lassan elkezdett vissza-gurulni és Tatabánya-felsön nekiütközött az induló személyvonatnak. A személyvonat két elsö kocsija kisiklott a harmadik megbillent. Egy nö meghalt, 15-en megsérültek. K. M. mozdonyvezetö 1 év 6, L. P. vonatvezetö 1 év 8 hónapot kapott.

M62 146 v. M62 147 volt az a gép amire Bp-Déli pu. tárolóvágányán 1980 körül egy hajnali órán rátoltak egy vonatot. A kocsi feltorlódott a mozdonyra, majdnem felmászott a tetejére. Mindkét jármü alaposan összetört.


2010. szeptember 7.Találat: 9092Felhasználási feltételek