online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Balesetek 1971-1980 között

történelemfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Új rend (935-1258) - iszlam
AZ ÚJ, DEMOKRATIKUS LENGYELORSZÁG ÉPÍTÉSÉNEK KEZDETE
Mi maradt meg Korezmben a kusanok emlékeiből?
Rakóczi Ferenc szabadsagharcanak kibontakozasa
PÁRDUC A KERESZTÉNYSÉGBEN
A MAGYAR-HUN TESTVÉRISÉG KIALAKULÁSA MEZOPOTÁMIÁBAN
BULGÁRIA FELSZABADÍTÁSA
A nemzetallamok és a birodalmi politika viragkora
A SZOVJET FEGYVERES ERŐK HADÁSZATI VÉDELME 1941 NYARÁN
A HUNOK ÉVEZREDEI
 
bal also sarok   jobb also sarok


Balesetek 1971-1980 közöttBecskei alagút : 375,669


Földcsuszamlás miatt kisiklott az alagútból kihaladó tehervonat mozdonya és több kocsija.


Mezótúr :


Tolatás időben történő megszüntetésének elmulasztása miatt ütközött az állomás I. vágányára behaladó személyvonatra az engedély nélkül mozgó tehervonat. Az eredmény: 23 sebesült.


Nagyatád :


Járműmegfutamodás miatti ütközés 11 sebesülttel.


Vámosgyörk :


Valószínűleg járműhiba miatt 13,45-kor kisiklott az állomásra bejáró tehervonat több kocsija és horzsolódott a szomszédos vágányról kihaladó Budapest-Keleti pu. - Nyíregyháza között közlekedő 2314 sz. személyvonat utolsó kocsijaival. 1 személy meghalt, 4 súlyosan, 15 könnyebben megsebesült.


Bp. XX. ker. Barkó utcai HÉV átjáró : BHÉV MVII. 71 psz.


Az azóta már átépített ún. RUB rendszerű közúti felüljáró építési munkálatai miatt elterelték az M5-ös főútvonal forgalmát. Az ideiglenes átjáróban nem adott elsőbbséget a 3. sz. ÉPFU FD-60-09 frsz. ZIL tehergépkocsija a HÉV szerelvénynek. Az érkező vonat a ZIL-t kifli alakúra hajtotta. A motorkocsi a fotók alapján komolyabban nem sérült meg, de az anyagi kár így is 100 000 Ft volt. A balesetben két személy súlyos, egy könnyebb sérüléseket szenvedett. A sodródó teherautó kidöntött egy felsővezeték tartóoszlopot is. A forgalom 3 és fél órán át szünetelt.


Rákospalota-Újpest :


Iparvágány kiszolgáló menet (mozdony) ütközött a bejárati jelzőnél álló személyvonatnak. Ennek három kocsija megrongálódott, 30 személy megsérült.


Vác bejárat : V43 116418,03 perckor a V43 1164 psz. mozdonnyal közlekedő 136 sz. személyvonat hátulról beleütközött a Vác bj.-n álló 226 sz. személyvonatba. 1 utas meghalt, 18 súlyosan, 39 könnyebben megsebesült. A 136 sz. vonat mozdony- és vonatvezetője a nagy ködben nem vette észre a 9. vörös térközjelzőt, azt meghaladta és 61,8 km/h sebességgel ütközött rá a személyvonat végére. A 9. térközőr ugyan "Megállj" jelzést adott, de ezt sem látták. A jelző meghaladása után a mozdonyvezető intenzíven fékezett, de ez már kevés volt.


Budapest, Barkó utca 1971.10.29.

Nagyrécse :


A Nagykanizsáról 22,10-kor indult 1299 sz. tehervonat megállt Nagyrécse bejáraton. Éppen indulni készült, mikor hátulról ráütközött egy motorkocsi. Ennek vezetője utasítás ellenesen 15 km/h helyett 61 km/h sebességgel haladt. Mikor látta, hogy már nem tud megállni kiugrott a motorkocsiból. Ez az ütközés következtében kisiklott, két tehervagon pedig egymásra torlódott.

Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár 250 - 300 ezer Ft. volt A pálya reggel 8,50-kor sza-badult fel, addig a személyszállító vonatok utasait autóbuszok szállították. A mozdonyvezetőt a rendőrség őrizetbe vette.


Debrecen :


A menetrend szerint 3,23-kor érkező, Bp. - Záhony között közlekedő 1720 sz. személyvonat köze-pére besorozott három első osztályú kocsi a 24. sz. váltón járműhiba miatt kisiklott és oldalra dőlt 3,20-kor. A balesetben valamelyik (talán több?) forgóváz leszakadt. A vonat utasai közül egy 23 éves katona a helyszí-nen meghalt, 35 utas megsebesült.

A vizsgálat megállapítása szerint a balesetet a hatodiknak besorozott kocsi hátsó forgóvázába bekö-tött egyik kerékpár műszaki hibája okozta.


Salgótarján külső ; 520, 520,


Megfutamodott a Somoskőújfaluról Salgótarján-külső felé tartó 387. sz. tehervonat. A csaknem 1700 t tömegű tehervonat fordított állású, 520 sorozatú vonógéppel és a vonat végén fékezésbe be nem kötött tológéppel közlekedett. Somoskőújfalut elhagyva Szliva János mozdonyvezető nem érzékelt fékhatást ezért folyamatosan vészsípjelzést adott és ellengőzzel fékezett.

Vasutasok visszaemlékezése szerint a megfutamodott szerelvénnyel szemben elindult egy személy-vonat, amit a megfutamodásról már nem tudtak értesíteni. Hogy az összeütközést elkerüljék a tehervonatot Salgótarján-külső állomáson kitérőbe, a 8. sz. vágányra fogadták, ahol áttörte a vágányzáró sorompót és kb. 30 km/h sebességgel a Zagyvarónai Ötvözetgyár rakodócsonkáján álló szilíciummal megrakott kocsiba ütkö-zött. Ennek következtében a vonat kocsijai az íves pályarészen kisiklottak, feltorlódtak, a szerelvény szét-szakadt. Ez után a m 343b14d ozdony a mögötte maradt három kocsival, maga előtt tolva a szilíciummal rakott kocsit továbbhaladt, összetolta az ott álló többi kocsit, letarolta az ütközőbakot a mögötte álló két teherautót és egy rakodógépet - melynek vezetője még időben ki tudott ugrani - egy lakóházat összedöntve az ütközés helyétől 45 m-re állt meg. Ennek bent tartózkodó lakója könnyebb sérülésekkel élte túl a házomlást. Három rakodó-munkás súlyos, a mozdony vezetője könnyű sérüléseket szenvedett. Több milliós volt az anyagi kár is.

Indulás előtt kisoroztak két kocsit, amit később mégis besoroztak de az 5. és 6. kocsi között a főve-zeték elzáró váltóit nem nyitották ki. Ez után nem túl szabályosan elvégezték a fékpróbát, de ekkor sem vet-ték észre az elzárt Ackerman váltókat. E mulasztás folytán csak a vonat első néhány kocsija volt fékezhető. Indulásakor a két mozdony együtt dolgozott, majd kb. 160 m megtétele után a vonógép mozdonyvezetője lezárt. Innen már csak a tológép dolgozott aránylag kis erővel. A vonat 5-10 km/h sebességgel haladt. A sze-relvény a 17 o -es emelkedőben felgyorsult. A mozdonyvezető levegővel (a gép és KÉT! kocsi fékezett) majd ellengőzzel fékezni próbált, viszonylag mérsékelt sikerrel. Valami eredményt azért elért, mert kiszámí-

tották, hogy fékezés nélkül az ütközés 85 km/h sebességgel következett volna be.

A baleset oka elsősorban a fővezeték elzárt állapota volt, amit a kocsivizsgálóknak a fékpróba során

észre kellett volna venniük. Hibáztatták a mozdonyvezetőt is, aki a balesetvizsgálók szerint késve fékezett.


Keszőhidegkút-Gyönk - Szakály-Hőgyész között :


5,30-kor a tehervonat egyik kocsijának csavarkapocs szakadása miatt kettészakadt a vonat az állo-másközben. A vonat automatikusan befékezett, de amikor újra össze akarták kapcsolni két kocsi lecsúszott a sínről?? (Az újság szerint). A helyreállítási munkálatok miatt csak délután indulhatott meg a forgalom, addig átszállással bonyolították a közlekedést.

A Gyékényes - Budapest között közlekedő Somogy expressz Dombóvár-alsóról visszafordult és je-lentős kerülővel Kaposvár - Fonyód - Siófok útirányon át érkezett. a fővárosba. A Pécsről induló Mecsek expressz szintén ezen a (kerülő)útirányon át közelítette meg budapesti végállomását.


Dunaalmás :


Billenőplatós Csepel teherautót gázolt az Almásfüzitő és Esztergom között közlekedő személyvo-nat a sorompó nélküli átjáróban. A mozdony derékban kapta el a járművet és 60 méteren keresztül tolta ma-ga előtt. A tgk. rommá lett, vezetőjét súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították a tatabányai kórházba.


Váröslőd-Kislőd - Ajka között :


Sebességtúllépés miatt kisiklott és leborult a sínről a Budapest - Szombathely között közlekedő 1804 sz. gyorsvonat öt kocsija a két állomás között, este hat óra előtt pár perccel. 24 személy megsérült. A pálya elzáródott, a forgalmat autóbuszok látták el szombat reggelig, amíg sikerült a vasutat járhatóvá tenni.


Debrecen :


Járműhiba miatti siklás és ütközés a másik vágányon közlekedő vonattal. Több személy megsérült.


1972. nyár Kisszállás : M61 005 411,261?


A Pannónia expresszt továbbító Nohab áthaladás közben horzsolódott a határon kívül álló Truman-

nal. A Nohab ez után kapta a szép "régi" festést. A gép bal oldala összetört, a vonatvezető a mozdonyvezető széke alatt kötött ki. Oda ugorhatott, mikor az utolsó pillanatban észre vette a Trumant. A mozdonyvezető, saját elmondása szerint erre figyelt fel, utána már csak a csillagos eget látta a mozdony hiányzó oldalán.


Tolnanémedi : M61 020


7,45-kor a 4007 sz. Somogy expressz 40 km/h helyett 104 km/h sebességgel járt be kitérőbe és kisiklott. A mozdony- és a vonatvezető messziről látták, hogy a bejárati jelző két karral szabad, még be is mondták a jelzőt, majd valószínűleg mindketten elaludtak, mert nem fékeztek. A mozdony kisiklott, mindkét forgóváza annyira a talajba süllyedt, hogy a helyreállításban részt vevők szerint a földről be lehetett lépni a vezetőállásra. A gép "B" végén az orr-rész összetört és behorpadt. Az "A" végén a pályakotró megsérült, a fékfővezeték leszakadt, a fékrudazat és a homokolócsövek összegörbültek és leszakadtak. A fogaskerékhá-zak megsérültek, a mozdonyszekrény több helyen benyomódott A vonat egyik utasa aki a peronon tartózko-dott kizuhant a vonatból és olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházban belehalt sérüléseibe. Rajta kívül még hat utast szállították kórházba, de őket elsősegélynyújtás után hazaengedték. A mozdonyvezető Hirli József, HK fh. volt.


Nógrádkövesd :


Személyvonat elé hajtott a Volán 2. sz. vállalat teherautójával a 23 éves sofőr. A vonat mintegy öt-ven méteren át tolta maga előtt az autót, melynek sofőrje a helyszínen belehalt sérüléseibe.


Nyírgelse : M61 016 M62 050


Az állomás páratlan oldalán, az I. torony közelében a III. sz. vágányon Szergejjel álló tehervonatba hátulról beleütközött a "Megállj" állású bejárati jelzőt meghaladó másik tehervonat. Ennek mozdonyvezetője

elaludt, ezért nem vette észre a vörös jelzőt. Az állomás váltókezelője nem állított váltót az érkező tehervo-natnak, mondván, az úgyis megáll a bejárati jelző előtt. Tévedett. A Nohab mozdonyvezetőjét kirúgták a va-súttól. A gép jó darabig állt az Északi Járműjavítóban, egyes hírek szerint még selejtezése is szóba került. Végül a sérült orrkamrákat levágták, és újat készíttek helyettük. A vezetőállás a hírek szerint rettentő büdös volt, mert a tehervonat, melynek három utolsó kocsiját összetörte szőlőt szállított és a vezetőállás tele volt a szállítmány rothadó fürtjeivel.


1972.10. 23. Rákoshegy : 424,287Az állomás páratlan végén lévő fény- és teljes sorompóval felszerelt átjáróban a 62-es autóbusz vezetője nem vette észre, hogy a fénysorompó zöldről pirosra váltott. Továbbhaladt és beragadt a sorompó rudak közé. Lett volna esélye a menekülésre, ha a csapórudat áttöri, de e helyett csak előre-hátra mozgott az autóbusszal. Megkérte a sorompónál állókat arra, hogy próbálják felemelni a csapórudat, de ez nem sikerült. A 6,15-kor érkező személyvonat mozdonyvezetője a sűrű ködben kb. 35 - 40 méterről vette észre az átjáró-ban álló autóbusz körvonalait. Azonnal gyorsfékezést alkalmazott és vészsípjelzést adott, de az ütközést nem tudta elkerülni. Gyakorlatilag még a fékhatás kialakulása előtt kb. 60 km/h sebességgel elgázolta, 225 méteren keresztül tolta és három részre szakította a GA-86-13 rendszámú Ikarus 60 típusú csuklós autóbuszt. Az elsodorta a 9. sz. váltó állítóművét és azt egyenesből kitérőbe állította. Ezért a vonat a IV. helyett az V. vágányra járt be. A mozdony kisiklott és keresztbe fordult, eleje a buszt maga alá gyűrve felkapott a peronra

és enyhén jobb oldalára dőlt. Az utána sorozott fűtőkazánkocsi is siklott mind a négy tengelyével. Szerencsé-re a kocsin csak a sofőr utazott, így Ő lett a baleset egyetlen áldozata.


A pálya helyreállítása hosszú időt vett igénybe. Az autóbusz roncsával elzárt III. vágányt 8 órára, a negyediket 15,20-ra, az V.-et pedig másnap 14,30-ra tudták átadni a forgalomnak. A helyreállítást a közúti segélykocsi és az MD 1252 psz. baleseti daru végezte.


Miskolc-rendező pu. : V43 1056 v. V43 1058


Jelzés figyelmen kívül hagyása miatt ütközött egy Bp. felé tartó személyvonat a váltókon áthaladó tehervonattal. Ennek több kocsija kisiklott. 8 személy megsérült.


Nagyút - Kál-Kápolna között :


Éjfél előtt néhány perccel a Kál-Kápolna felé tartó 498 sz. tehervonat vezetője csak a 14. sz térköz-őrhelynél vette észre, hogy a sürű ködben elhaladt a térközjelző mellett. Megállt, majd visszatolt a jelzőig. Mögötte haladt a 476 sz. tehervonat, mely beleütközött az előtte álló vonatba. A vonat 10-12 kocsija össze-gyűrődött és a másik vágányra dőlt. A 476-os mozdonya is kiborult a bal vágányra, kimozdítva azt helyéből.

A 498-as zárfékezője, aki az utolsó kocsi fékezőfülkéjében tartózkodott szerencsére csak kisebb sé-rüléseket szenvedett és saját lábán ment be a Kál-kápolnai vasútállomásra jelenteni az eseményt. Egy kivéte-lével túlélte a dolgot a 498-on szállított hat vagon szarvasmarha és kísérőik is, mert a mögéjük sorozott 10-12 vagon felvette az ütközés erejét. A tehenek közül egy elszaladt.

A személyforgalmat a két állomás között 23 autóbusz bonyolította le, a teherforgalom szünetelt. Először, a délelőtti órákban a bal vágányt állították helyre, amit a felborult mozdony elmozdított, így egy vá-gányon megindúlhattak a vonatok. Délelőtt a jobb vágányt még öt-hat roncs kocsi foglalta el, itt később vet-ték fel a forgalmat.


Gyöngyös-Kitérőgyár :


A Füszért raktár melletti átjáróban a Vámosgyörkre tartó 8837 sz. vonat elé hajtott a sűrü ködben egy teherautó. Az ütközést már nem lehetett elkerülni, a teherautó vezetője a helyszínen meghalt, két rakodója súlyos sérülésekkel került kórházba.


Komárom :


Szerencsés kimenetelű baleset történt az állomáson. A menetrend szerint Győrből Budapestre köz-lekedő személyvonat az állomáson tartózkodott, mikor hátulról ráütközött egy tolató tehervonat. Az ütközés

nem volt nagy erejű, mert a tolató egység csak 10 km/h sebességgel közlekedett, de néhány csomag így is leesett a csomagtartókról és pár utas elesett. Négyen könnyű sérüléseket szenvedtek.

A Hegyeshalomból érkezett tehervonat néhány kocsit akart felvenni az állomáson. Téves intézke-dés folytán a személyvonat által elfoglalt vágányra tolt be, ráadásul a mozdonyvezető az ív miatt nem is láthatta a személykocsikat.


1972.12.11 Tata


Egy önkéntes tűzoltó vette észre, hogy füst szivárog az állomáson álló tehervonat egyik, papírgön-gyöleget szállító kocsijából. Még a tűzoltók érkezése előtt a kocsit kisorozták a szerelvényből egy távolabbi

vágányra állították és kikapcsolták a felsővezetéket. Emiatt a villamos vontatású szerelvények nem közle-kedhettek. A kiérkező tatabányai és komáromi tűzoltók hamar eloltották végeztek, így a forgalom mintegy 35 perc elteltével helyreállt.


Dömösi átkelés mh. : V43 1185


Tehervonattal ütközött az utolsó Szobra tartó személyvonat. Az ütközés helyén lévő térközjelzőnél állt a tehervonat. A térközőr éppen egyéb dolgát intézte (látogatóban volt egy facér feleségnél), Nagymaros állomás forgalmi személyzete pedig egy vonat által elütött őzet nyúzott az állomás mögötti sportpályán. Az elhaladó tehervonat után "Szabad" állásban maradt a karos kijárati jelző, így a később érkező személyvonat akadálytalanul folytathatta útját Szob felé. A megállóhely előtt az ívben vette észre ennek mozdonyvezetője az előtte álló tehervonatot. Szerencsére kb.30 km/h sebességnél nem ment gyorsabban, mert időben volt és készült a dömösi átkelésnél való megállásra. Gyorsfékezett és kiugrott a mozdonyból. A gépen utazó vonat-vezető aludt, így nem vett észre semmit. A csattanás után tért magához, a mentők kórházba szállították később leszázalékolták. A kiérkező rendőrök az ártatlan, de egyedül fellelhető vasutast, a mozdonyvezetőt tartóztatták le, majd másnap délelőtt kiengedték.


Helvécia : 424,021


7,45-kor a Kecskemét-ballószögi út sorompó nélküli átjárójában a Volán Kecskemét - Helvécia között közlekedő Ikarus 66 típusú autóbuszát elgázolta a Fülöpszállás-Kecskemét között közlekedő 7136 sz.

vonat. A fordított állásban közlekedő mozdony a pálya jobb oldalára borult. A forgalom 23 órán át szüne-telt. 37 halott, 6 súlyos, 12 könnyű sebesült. Az autóbusz vezetőjét, aki figyelmetlenségével a balesetet okoz-ta, a bíróság 6 évre ítélte és 6 évre eltiltotta a járművezetéstől.


Sajóecseg - Boldva között :


Több kocsi megfutamodott és az állomás bejárati jelzőjénél ezekre ütközött a Tornanádaska felől érkező személyszállító vonat. A vizsgálat szerint a teherkocsik nem voltak befékezve és alátétfa sem volt alattuk. 44 személy megsérült.


Monor : M44 138 V43 1111


Az állomáson tolató Bobo-ba 46 km/h sebességgel beleütközött a 6712 sz. vonat. Ennek érkezése előtt a szolgálattevő nem gondoskodott a tolatás beszüntetéséről.. 7 személy megsérült.


Ercsi : M61 008


Az állomás bejárati jelzője előtt a pécsi postavonat ütközött egy megfutamodott, csöveket szállító vasúti kocsival. Ennek következtében a Nohab elejét a csövek átfúrták, a jelzőlámpák és a távvezérlési csatlás összetört. A mozdonyvezető Turumpuli József volt.


Balf-Fürdő - Fertőboz között : GySEV M62 906 gyv. MÁV 424 tehervonat.


6,07-kor a 752/3 sz. szelvényben a 107/a sz. Ciklámen expressz 57 km/h sebességgel ráütközött a nyílt vonalon féknehézmény miatt álló tehervonatra. A gyorsvonat mozdonya kisiklott és az árokba borult, fűtőkocsija feltorlódott a tehervonat végére. Megrongálódott még a tehervonat 12 kocsija és mozdonya, vala-mint a távközlő és biztosítóberendezés is. 18 személy súlyos, több személy könnyebb sérülést szenvedett. A sérültek között volt a gyors mozdony- és vonatvezetője is. Jelentős volt az árukár. A teljes anyagi kár 10 mil-lió Ft. volt. A Sopronból indult tehervonat elhaladt Balffürdő megállóhelynél, mely egyben térközőrhely is. A vonat után a térközőr a térközjelzőt és annak előjelzőjét utasítás szerint "megállj" állásba helyezte, felnyi-totta a sorompót és visszjelet adott Sopronnak a vonatról. Onnan ez után indították el a Cikláment. Közben csengett az engedélykérő telefon, melyet felvéve a térközőr csak értelmetlen zajt és az "érkezett" szót hallot-ta. Gondolván, hogy a tehervonat visszjelét vette, a térköz- és előjelzőket szabadra állította. Nem tűnt fel ne-ki, hogy a visszjelet nem is a térköz vonatjelentő készülékén, hanem a másik telefonon hallotta. Mikor min-

dent elrendezett, feltámadt benne a gyanú a visszjelet illetően. Megpróbálta felhívni Fertőbozt, de az nem je-lentkezett. Gondolt arra is, hogy megállítja a gyorsot a helyzet tisztázásáig, de félve az esetleges téves intéz-kedése miatti fegyelmi felelősségre vonástól, sajnos ezt sem tette meg. Telt-múlt az idő, a Ciklámen expressz

elhaladt a szabad jelző mellett. Őrünk jelentette a vonat elhaladását Fertőboznak, ahonnan közölték vele, hogy a tehervonat a bejárati jelző környékén megállt. Ezt igazoltnak is vélhette, mikor az ütközés detoná-ciószerű csattanását meghallotta.


A tehervonat mozdonyvezetője először utazott 424 sor. mozdonyon. Az e típuson szerzett gyakorlat hiányának tudható be, hogy az állomás felé közeledve elfékezte magát és megállt. Ez után még bénázott egy kicsit az indulással is és mire ez sikerült volna, már megtörtént a baj. Hogy a tehervonat zárlámpája világí-tott-e az ütközéskor, azt nem sikerült megállapítani, többek között azért sem, mert nem találták meg a roncsok között. A tehervonat személyzetének vallomásai szerint egyszer világított a lámpa, máskor nem. Vagy villogott, ami kevéssé valószínű, vagy maguk sem tudták mi az igazság. A térközőr szerint égett, bár ezt a gyorsvonat mozdonyszemélyzete nem látta. Végül a térközőr vitte el a balhét (három év szabadságvesz-tést kapott). A többiek bűnösségét nem lehetett bizonyítani.

Az M62 906 műtanrendőri vizsgája 1972.05.25-én volt. 1975.03.06-án selejtezték. Mi tagadás, nem volt egy hosszú életű darab.


Bp. Méta utcai átjáró :


Este fél 6 körül Az UE-22-52 forgalmi rendszámú Wartburg személygépkocsit elgázolta a 3736 sz. vonat fordított állású gőzmozdonya, a biztosítatlan átjáróban. Az autót kb. 60 méteren át tolta maga előtt. Egyik utasa kórházba szállítás közben meghalt, a vezető és 13 éves lánya súlyosan megsérült.


Szajol : V43 1130


Az éjszaka folyamán az előzőleg felvágott 23. sz. váltón 63 km/h sebességgel bejáró 1776 sz. teher-

vonat mozdonya és a 64 kocsiból álló vonat összes kocsija kisiklott, egymásra torlódott ill. felborult. A moz-dony a váltótól 216 m-re a bal oldalára dőlt.

A Törökszentmiklós felől érkező tehervonat előtt egy V43 sorozatú gép állt át az állomás VI. vagy VII. vágányáról a II. vágányra. Az útjába eső 23. sz. váltó helytelen állását annak mozdonyvezetője nem vet-te észre, mert a váltójelző nem volt kivilágítva és a váltó felvágás semmilyen zajjal nem járt. Ez után a II. vá-

gányra akarták fogadni a 1776-t. Mivel váltóellenőrzést nem végeztek, ekkor sem derült ki a 23. sz. váltó felvágása. A behaladó tehervonat mozdonyának nyomkarimája megütötte a csúcssín hegyét, majd a két tősín közötti részen folytatta útját, kiborulásáig magával rántva az aránylag nagy sebességgel haladó vonat kocsijait. Andics János Db-i mozdonyvezetőnek ideje sem volt a fékezésre.

A pálya 31 órán át zárva volt. A teherforgalom szünetelt, a személyszállító vonatok részben kerülő útirányon, részben autóbuszos átszállással közlekedtek. A járműveket a Budapestről és Debrecenből érkezett három, 600-as és 1000-es típusú, vasúti baleseti daru és a közúti? segély emelte be ill. távolította el a pályáról.

A balesetért a váltókezelőt vonták felelősségre a váltóellenőrzés elmulasztása miatt.


Vác : V43 1192 V43 1183


5,25-kor a II. vágányon tolató villamos mozdony (V43 1192) a 21. és 17. sz. váltók közötti egyenes szakaszon fékhiba miatt összeütközött a III. vágányra bejáró 239. sz. személyvonattal. (V43 1183).


A mozdony az 5,17-kor érkezett 220. sz. vonat körüljáró gépe volt. Ez ingavonatként közlekedett volna, de vezérlőkocsiját a Nyugatiban meghibásodás miatt kisorozták. Vezetője észlelve a veszélyt minkét fékkel fékezett, de mivel fékhatást nem tapasztalt kiugrott mozdonyából. A gép felvágott egy váltót, majd ütközött a személyvonattal. Ennek ereje a 31 km/h haladó gépet 87 m-t visszalökte. Minden tengelyével siklott, a II. és III. vágány között keresztbefordult, vezetőállása összetört, ütközői leszakadtak. A V43 1183 psz. gép egy tengellyel siklott, mindkét vége összetört. Az ütközés következtében a szerelvényről leszakadva állt meg úgy, hogy közte és szerelvénye között 3,5 m távolság volt. A személyvonat 60 km/h sebességgel haladt. Ennyire sikerült lefékeznie, miután 240 m-re az ütközés helyétől a vészhelyzetet észlelte. Két utas a helyszínen meghalt, a vonatvezető és 3 utas életveszélyes, 22 utas 8 napon túl gyógyuló, 54 könnyebb sérü-léseket szenvedett.

A balesetben a fékhibán kívül szerepet játszott a F2. utasítás megszegése is. Az állomáson ugyan is nem lehetett volna tolatást végezni vonat érkezésekor.


Ongaújfalu :


Tejszállító tartálygépkocsi ütközött tehervonattal. A teherautó vezetője a helyszínen meghalt.


Szenta - Csurgó között : M61 004 M62


0,53-kor a Szentára behaladó tehervonat valószínűleg fékhiba miatt, menesztés nélkül áthaladt az állomáson és 20 km/h sebességgel ráütközött a bejáraton álló Adriatica nemzetközi gyorsvonatra. 23 utas és az egyik mozdonyvezető megsérült. 16 személyt a helyszínen részesítettek elsősegélyben 8 személyt a kaposvári kórházba szállítottak. A Nohab "A" végen mindkét ütköző, a légfék végelzáró váltója és a

vezetőfülke burkolata megsérült, pályakotrója leért a sínre. A hossztartó és a mellgerenda deformálódott. A pályakotróból kb.10 cm-t levágtak majd futópróbára mentek a géppel. Megállapították, hogy a fék jól működik, így a gép a másik végével 100 km/h sebességgel hazatért honos fűtőházába. Mozdonyvezető Csarankó László, HKVF.


Isaszeg : V42 539


Előzetes értesítés nélkül foglaltra járt és az ott álló kocsikra ütközött a 469 sz. tehervonat. Moz-donyvezetője sértetlen maradt, de a gépen utazó vonatvezető nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A baleset miatt több mint kétmillió Ft. kár keletkezett.

Isaszeg a Budapest - Miskolc vonal ötvágányú állomása. 22,00-kor az V. vágányára érkezett a 2366 sz. te-hervonat. Ezt feloszlatták, de kocsijai állva maradtak. Az utolsó kocsi a biztonsági határjelzőtől kb. 60 m-reállt. Ez után a szolgálattevő előkészítette a vágányutat a IV. vágányon áthaladó 6373 sz. vonat ré-szére. Mivel a nyíltvonali pályaszemélyzet időközben értesítette arról, hogy a 6373 sz. vonat zárlámpája nem világít, a kijáratot visszavette és a vonatot az állomáson feltartóztatta. Megállás után értesítette a vonatsze-mélyzetet annak okáról és utasította a vonatvezetőt a zárlámpa kivilágítására. 22,42-kor, nagyjából egy idő-ben adott engedélyt a 6380 sz. vonatnak az át- ill. a 469 sz. vonatnak az állomásra történő behaladásra. A 6380 sz. vonatot a III. vágányon akarta haladtatni, ennek el is készítette a vágányutat, majd megpróbált vá-gányutat állítani a 469-es számára is az V. vágányra. Mivel ez foglalt volt, a vágányút nem épült fel. Ekkor, megfeledkezve a foglaltságról, gondolván, hogy a berendezés hamis foglaltságot ad - amire előzőleg három-szor is volt példa - elmulasztva az ilyenkor előírt helyszíni vágányellenőrzést kikapcsolta a vágány szigetelé-

sét. Ezután már felépült a vágányút és a bejáraton megjelent a behaladást engedélyező jelzés.

A V42 539 psz. gépen utazó mozdonyvezető észlelve a bejárati jelző "Megállj" állását, korábbi se-

bességét 20 km/h csökkentette. Kb. 500 - 600 méterre lehetett a jelzőtől, mikor az kettő sárgára váltott. Mivel ez a jelzési kép kitérőbe való behaladást engedélyezett, gyorsítani kezdett. A mozdony kb. 45 km/h se-

bességgel az V. vágányra terelő ívben haladt, mikor a mozdonyvezető kb. 30 m távolságból észrevette a sö-tétben álló kocsisor végét. Azonnal fékezett, de a rövid távolságon a vonatot megállítani már nem tudta. A kocsik több emelet magasan torlódtak egymásra.

A balesetet okozó forgalmi szolgálattevő több hibát vétett. A foglalt vágány kezelő gombjaira nem


tette rá az előírt védőkupakot, ami egyrészt kizárná a véletlen kezelést és figyelmeztetne annak foglaltságra. Elfeledkezett a vágány foglaltságáról és a szigetelés kikapcsolása előtt nem tartott helyszíni vágány-ellenőrzést sem. A baleset után kirúgták a vasúttól. A forgalmi utasítást és a biztosítóberendezések működé-sét is megváltoztatták. Ma már a szigetelés kikapcsolásakor csak hívójelzéssel lehet a vonatot közlekedtetni.


Hajdúszoboszló :


Az éjszaka folyamán a 3776 sz. tehervonat a IV. vágányon a továbbhaladást engedélyező kijárati jelző mellett elhaladva a 9. sz. váltón 58 km/h sebességgel ütközött a VII. vágányról kihúzó, tolatást végző 33 kocsiból álló szerelvénnyel. A tehervonat mozdonya kisiklott és három kocsival együtt súlyosan megron-gálódott. A tolató menet mozdonya és egy kocsija szintén súlyos sérüléseket szenvedett. Az 5. sz. váltó nagymértékben, a 9. és a 13 sz. kitérők kisebb mértékben megrongálódtak.

A tehervonat mozdonyvezetője kiugrott és életveszélyes sérüléseket, a tolatómenet vezére súlyos fejsérülést szenvedett.

A balesetért a váltókezelőt vonták felelősségre, mert nem intézkedett a tolatás időben történő be-szüntetéséről.


Nagykanizsa : M61 002


Aláváltás miatt siklott az állomás területén. Mindkét forgóváz kb. 45 fokos szögben keresztbefor-dult, emiatt a lengéscsillapítók deformálódtak, a vontatómotor szellőző harmónikák elszakadtak, a forgóváz felfüggesztő kengyelek és a kézifék rudazata megsérült.


Kispest : M44 BKV 3701? UV


13,30-kor ütközött az érkező tolatós tehervonat és az 50-es villamos a Vörös Hadsereg (ma Üllői) úti átjáróban. Ennek egyik utasa életveszélyes, kettő súlyos hat könnyű sérülést szenvedett. A forgalom két órán át szünetelt.

Az itt szolgálatot teljesítő váltókezelő megfeledkezett az érkező tehervonatról és felnyitotta az elő-zőleg lezárt sorompót. A villamos elindult, az érkező tehervonat pedig elgázolta.


Kőbánya-felső : V43


Az elhasználódott, kiélesedett angolváltóra felkapott a mozdony kereke. A gép kisiklott. A sors fin-

tora, hogy a kitérő cserére várt, a pálya mellett már ott feküdt az új. A pft. arra várt, hogy vágányzárat kapjon a cseréhez. Végül megkapta!


Kelenföld :


A hajnali órákban siklott ki egy tolatást végző tehervonat mozdonya és négy kocsija. A siklott jár-művek elzárták a Komárom vágányokat, ezért a forgalmat reggel 9-ig Budaörs - Kelenföld között autóbu-szokkal bonyolították le, ill. a gyorsvonatok kerülő útirányon át közlekedtek


Boba : 424,154


Útátjáróban traktort ütött el, majd felborult. A traktoros meghalt.


Budapest-Déi pu. : M61 011 M62


A tárolóvágányról való kijárás közben határon belül Szergejjel horzsolódott. Az orrkamra jobb ol-dala benyomódott.


Nyékládháza : V43 1229


A harmadik vágányra 118 km/h sebességgel bejáró 2302 sz. Tokaj expressz ötödiknek besorozott bisztrókocsija a hátsó forgóváz lengéscsillapító-hibája ill. váltóhiba miatt kisiklott a 4. sz. angolváltó "a" vé-gén. A kocsi a siklástól számított 102 m megtétele után jobb oldalára dőlt és további 319 m csúszott még a vonat teljes megállásáig. A bisztró kocsi utáni 8 kocsi kisiklott és nagy összevisszaságban helyezkedett el a pálya mentén. A szerelvény a 7. és 8. kocsi között szétszakadt, a vonat kényszerfékezni kezdett. A mozdony-

vezető is fékezett, észlelve a két nagy rántást. Ennek köszönhetően a szerelvény a siklás helyétől 543 m-re megállt. A mozdonyon maradt vonatrész és a leszakadt között 80 m távolság keletkezett. Négy utas sú-lyosan, 28 könnyebben megsérült. Két angol és három egyszerű váltót ill. 162 m vágányt ki kellett cserélni. A vonatforgalom megindulásáig a személyvonatokat autóbuszokkal pótolták, a teherforgalom szünetelt.


Uzsabánya-Alsó : ABbmot 606


A fénysorompós átjáróban zúzottkövet szállító Tátra teherautóval ütközött. A motorkocsi ütközői becsúsztak a teherautó platója alá így az a kocsi homlokfalának üt6között. Kovács László 23 éves Tp-i moz-donyvezetőt a vezetőasztal nekinyomta a motornak és szinte kettévágta. 40 percet élt még, akkor halt meg mikor kiszabadították.

A motorkocsit a baleset után a szolnoki Járműjavítóban helyreállították, de "A" végén az öntött-vasból készült vezetőasztalon látszott az ütközéskor keletkezett repedés.


Délegyháza : M62


9,53-kor az állomáson 97 km/h sebességgel áthaladó 915 sz. Bajáról Budapestre tartó személyvonat a 2 sz. kijárati váltó után vágánykivetődés miatt kisiklott. Két utas könnyebb sérüléseket szenvedett, a pálya 11 órás időtartamra elzáródott a pályarongálódás és egy kidőlt kalauzkocsi miatt. A vágányzár idején vonat-pótló autóbuszok közlekedtek Taksony - Délegyháza között. A forgalom 21 óra előtt indult meg 5 km/h sebességgel. A személyvonat előtt 24 perccel a jelzett pályaszakaszon áthaladó belgrádi gyors mozdonyveze-tője még semmilyen hibát nem észlelt. A személyvonat mozdonya és első hat kocsija is baj nélkül elhaladt az

enyhe irányhibás (és mint a vizsgálat során kiderült, hatalmas dilatációs feszültséggel teli szakaszon, de köz-ben a gép nyomkarimája erős lökést adott a vágánynak, amit csak fokozott az utána következő hat kocsi. Végül 130 m sugarú ív alakult ki és a legalább 16 kocsiból álló vonat 7. kocsijára ható emelőerő miatt az fel-

kapott a jobb sínszálra, majd kisiklott. A mozdonyvezető gyorsfékezett, de mivel a szerelvény három részre szakadt, az még az Ő beavatkozása előtt automatikusan befékeződött.


Emőd : V43


A 120 km/h sebességgel behaladó 402. sz. kassai gyors utolsó 3 kocsija váltóhiba miatt kisiklott az állomás 10. sz. kitérőjén. Először a vonat utolsó kocsija siklott ki és miután nekiment egy felsővezetéktartó oszlopnak, a jobb oldalára dőlt. Az előző kocsi forgóvázai leszakadtak és a szekrény a III-IV. vágány között állt meg. A vonat hátulról számított harmadik kocsijának hátsó forgóváza siklott, a kocsi eleje a szerel-vénnyel összekapcsolva a sínen maradt. A két utolsó kocsit selejtezni kellett. A balesetben egy utas meghalt, egy életveszélyesen, nyolc súlyosan, tizenöt könnyebben megsérült.


Budapest-Keleti pu. : M61 003


Egyik forgóvázával siklott a pályaudvar területén.


Hajdúsámson : M62


Sorompó nélküli átjáróban a Volán, Ikarus 66 típusú, GA 99-95 forgalmi rendszámú Hajdúhadház - Hajdúsámson - Debrecen autóbuszjáratát elgázolta a Debrecen - Mátészalka között közlekedő személyvo-nat. 12-en meghaltak, 8-an megsebesültek. A buszvezető 7 és fél évet kapott.


Bicske - Alcsút között :


Szerencsésen ért véget egy személyvonat és egy vetőgép párharca egy sorompó nélküli átjáróban. A Bicskei Állami Gazdaság Zetorja egy vetőgépet vontatva szeretett volna átkelni, de a vetőgép felakadt a síneken. Vonat közeledett Bicske felől és mivel a traktorosnak nem volt más választása kiugrott gépéből. A vonat elgázolta a Zetort és kb. 30 méteren át tolta maga előtt. Senki sem sérült meg az anyagi kár kb. 40 ezer forint volt.


Pusztaszabolcs :


Délben a Szabadegyháza felől bejáró tehervonat egy kocsija valószínűleg műszaki hiba miatt kisik-

lott majd felborult az állomáson, kisiklatva további két kocsit. Személyi sérülés nem történt, de a sze-mélyforgalom több órán át szünetelt. Az anyagi kár kb. 60 ezer forint volt.


Gárdony :


Ajkáról Budapestre tartott az 1869 sz. timföldszállító tehervonat melynek 16. kocsija kisiklott az ál-

lomáson való áthaladás közben. Ez még három vagont magával rántott, majd mindegyikük kiborult. Az utá-

nuk következő két vagon szintén siklott, de ezek talpon maradtak. A forgalom Budapest - Székesfehérvár

között Pusztaszabolcson keresztül bonyolódott másnap hajnali 4 óráig, ekkora tudták az egyik vágányt felszabadítani ill. helyreállítani. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár kb. egy millió forint volt.

A siklást a szovjet timföldszállító tartálykocsi egyik oldalsó szekrényfeltámasztó-csúszópofájának hiánya okozta, ugyanis a kocsi egy kisebb fekszinthibán megbillent és felkapott a sínkoronára.


Mende : M61 005


Forgóvázcsere utáni futópróbára ment a mozdony, melynek során az állomás előtti átjáróban a le-zárt sorompók között rekedt lovas kocsit gázolt. A bal oldali pályakotró, a lépcső és a forgóváz levegőcsövei megsérültek.


Budapest-Nyugati pu. : M61 012


A napivizsgás vágányon a vágányzáró földkúpba gurult. "A" végén a fényszóró alatti orrkamra bo-rítólemez és a pályakotró megsérült.


Szolnok :


16,10-kor a behaladó 6624 sz. vonattal ütközött egy engedély nélkül tolatást végző mozdony. A vo-nat mozdonya és első három kocsija kisiklott. Négy utas és három vasutas könnyebb sérüléseket szenvedett.


Budapest-Józsefváros pu. M61 016 V43 1193


Ütköztek, a Nohab bal hátsó ütközőtányérja megsérült.


Orosházi Öblösüveggyár :


A gyár területén tolatás közben hét vagon leszakadt egy tehervonatból és egy másik vágányon álló mozdonynak ütközött. Ennek vezetőállásán többen tartózkodtak és közülük B. S. 36 éves művezető sérülé-seibe belehalt, két kollégája súlyos sérüléseket szenvedett.


Balatonfőkajár : AB mot 3xx


Balatonfőkajár - Balatonakarattya között a sorompó nélküli átjáróban 9,15 körül a Veszprémből Dombóvárra tartó 6015 sz. személyvonat elé hajtott a helyi termelőszövetkezet Szuper Zetor típusú traktorá-val F.S. 35 éves traktoros. A vonat mintegy 20 méteren keresztül tolta maga előtt az erőgépet, majd a motor-kocsi kisiklott és jobb oldalra megdőlve állt meg. A traktoros meghalt, 20 éves rakodója súlyos, a vonat há-rom utasa könnyű sérüléseket szenvedett.

A mozdonyvezető elmondása szerint a vonat kb. 50 méterre lehetett az átjárótól mikor a traktor elé hajtott. Azonnal gyorsfékezett, de az ütközést már nem tudta elkerülni. A vasút a vontatójárműben és a pá-lyában keletkezett kára kb. félmillió forint volt, a traktor teljesen összetört.


Üllő - Vecsés között :


14,53-kor szabálytalan felzárkózás miatt a nyílt pályán veszteglő tehervonatba ütközött a Szolnok - Budapest között közlekedő személyvonat. Ez kb. 100 km/h sebességgel haladt mikor észrevette az előtte álló tehervonat utolsó kocsiját. Azonnal gyorsfékezett, majd látva, hogy már nem tud megállni kiugrott a robogó vonatból. Szerencsére "csak" a lábát törte. Rajta kívül 12 utas szenvedett kisebb - nagyobb sérüléseket..


1977.02.? Hatmajor : ABbmot 615


Átjáróban Zilt gázolt a Ps - Sm közötti gyorsvonat. A nyugdíj előtt álló mozdonyvezető meghalt. A motorkocsit 1977. 09.13-án selejtezték.


Budapest-Déli pu. : M61 012 M40 207


Tolatási mozgás közben a 32. sz. váltónál határon belül horzsolódtak egymással A Nohab bal olda-lán a gázolajtartály és a mozdonyszekrény alsó része benyomódott, az 1. sz. forgóváz bal oldalán a fékhenge-rek leszakadtak, a csővezetékek megsérültek, a lengéscsillapító elhajlott, a bal oldali feljárólépcső és kapasz-kodó leszakadt.


Bakonysárkány : M62 214


A 2878/a sz. vonat az állomás harmadik vágányára fogadták. Gépe leakadt majd kihúzott a váltón

túlra. Mozdonyvezetője utasítás ellenesen nem cserélt vezetőállást és nem vette észre, hogy a vasat még nem

állították át, ezért az nem a szabad II-re, hanem az általa hozott vonattal elfoglalt III-ra áll. Nekiindult, ismét bejárt a III-ra és ráütközött saját vonatára.

A mozdony és a kocsi egy-egy ütközője kissé meghajlott. A keletkezett kár 1428 Ft. volt, ebből a mozdonyvezetőt 176 Ft. kártérítés megfizetésére kötelezték.


Bp.-Déli pu. : M62 146 vagy M62 14710,20-kor a Nagykanizsáról érkezett 1027/a sz. vonat kitoló szerelvénye hibás váltóállítás miatt rá-ütközött a tárolón álló Szergejre. A vonat utolsó kocsija felmászott a mozdony elejére alaposan összetörve azt és saját magát is. A következő kocsi is kisiklott, további három megrongálódott.

A balesetet egy 17 éve hibátlanul dolgozó váltókezelő pillanatnyi figyelmetlensége okozta.


Tornyospálca : SZD D1 típus


Egy "Megállj" állású jelző mellett elhaladva tehervonatba ütközött a Ganz-Mávag próbavonata. A vonat műszaki kísérői közül négyen súlyosan, ketten könnyebben megsérültek. A csatolt szerelvény második egysége is súlyosan megsérült.


Pilisvörösvár - Piliscsaba között :


Kiskocsi érte utol a vonatot a két állomás között, 2 ember meghalt.


Kádárta :


A fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott a sínekre a veszprémi Malomipari és Gabonafelvásárló Vállalat tehergépkocsijával M. A. 34 éves gépkocsivezető. A Szombathely felől érkező Savaria expressz az autót elgázolta. Ennek vezetője a helyszínen, 37 éves rakodója a kórházba szállítás után meghalt. A vonat 25 perc késéssel folytatta útját.


Boba : 424,


9,27-kor a Keszthelyi Nádgazdaság FN 09-96 frsz. pótkocsis IFA teherautóját elgázolta a 7512 sz. Keszthelyről Szombathelyre tartó személyvonat. A jól működő fénysorompó vörös jelzése ellenére a sínekre hajtó teherautót 60 km/h sebességgel ütötte el a vonat. Az ütközés következtében a kocsi vezetőfülkéje és a pótkocsi leszakadt. A mozdony kisiklott és bal oldalra billenve állt meg, egy nagyfeszültségű oszloptól 2 m-re. A gépkocsivezető a helyszínen meghalt, a kocsi két utasa életveszélyesen megsérült.Kecskemét :


A mozdonyszínben javítás alatt állt egy gőzös. Vele azonos vágányon, de a színen kívül állt egy másik gőzmozdony, melyet egy mozdonyvezetői vizsgával nem rendelkező H. I. 20 éves motorszerelő a szintén ott álló két összezárt dieselmozdonyhoz akart hozzákapcsolni. A manőver nem volt túl sikeres, így a gőzös begurult a színbe. Emberünk nem adta fel és megint megpróbálkozott a dologgal. A kapcsolás most sem sikerült, viszont az ismételten meggurult gőzös ráütközött a színben álló társára. A két gép között tartóz-kodó B. J. 17 esztendős ipari tanuló és V. A. 18 éves mozdonylakatos súlyos sérüléseket szenvedett.


Kiskunfélegyháza-Kiskunmajsa közt : Btx 0Nem hétköznapi baleset történt a Forgó-dűlői sorompó nélküli átjáróban reggel 7 óra után néhány perccel. A Kiskunfélegyháza felől érkező 6407 sz. gyorsvonat keveredett összetűzésbe egy birkanyájjal. A harc 55 birka elütésével és a motorvonat vezérlőkocsijának kisiklásával ért véget. A kocsi 200 métert tett meg a sínek mentén majd 15 fokos szögben megdőlve állt meg. Személyi sérülés nem történt. A pályában és a vasúti járműben 80 ezer, a kiskunfélegyházi Kiskunság Tsz birkanyájában 91 ezer forint kár keletkezett. A rendőrség a juhász ellen a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztető gondatlan vétség miatt indított el-járást. A forgalom 7 órán keresztül - a vezérlőkocsi beemelése és a pálya helyreállítás miatt - szünetelt.


Rákosrendező : M41 2112


5,23-kor a bejáraton álló tehervonatba 28 km/h sebességgel beleütközött a Veresegyház felől érke-ző 2429 sz. személyvonat. 15 utas és Garamvölgyi Mihály, a váci VF. mozdonyvezetője megsérült.

A személyvonat megállt Landler Jenő Járműjavító mh.-n. Az itt lévő előjelzős térköz vöröset muta-

tott, de a mozdonyvezető látta a rákosrendezői bejáratot, mely kettő sárga volt. Blokkzavarra gondolt, ezért kiiktatta az EÉVB-t és gyorsítani kezdett. Hiba volt! A sötétben későn vette észre a tehervonatot, amelynek a bejárat állt és annak végébe ütközött.


Balatonfüred : ABbmot 614


Nyomócsőszakadás miatt leégett. 1980.05.27-én selejtezték.


Pécs, fűtőház : M61 015 M47 1016


A fűtőház területén horzsolódtak egymással, a Nohab "A" oldali pályakotrója lehajlott a mozdony-szekrény jobb oldalán a lemez kiszakadt.


Miskolc-Tiszai pu. : M62


6,09-kor a sűrű ködben a Hidasnémeti felől bejáró személyvonatba beleütközött egy a tárolóra kito-ló üres szerelvény. V. J. 37 éves jegyvizsgáló a helyszínen meghalt, hat utas súlyos, kilenc könnyű sérülése-ket szenvedett. Oka személyi mulasztás volt.


Budafoki út :


10/a jelzésű BKV busz ütközött tolató mozdonnyal. Ketten súlyosan, ketten könnyebben sérültek.


Villány - Magyarbóly közötti átjáró :


Személyautót gázolt a jól működő fénysorompóval fedezett átjáróban a vonat. Utasai meghaltak.


Bp., Boráros tér : BHÉV M.IX. 853-627-854


A késő délutáni órákban műszaki hiba miatt az ütközőbakot áttörve a váróterembe rohant, majd az épület hátsó falát is kidöntve egy betonkerítésnek ütközve állt meg a hév szerelvény. A váróterem az eső miatt tömve volt, így a vonat hatalmas pusztítást végzett, 13 ember meghalt, 25 megsebesült.

A vonat már az előző útján is rakoncátlankodott. Többször - látszólag indokolatlanul - leoldott az ún. gyorskapcsoló. A hiba miatt a Csepelre történő érkezéskor a szerelvénynek ki kellet volna állnia a forga-lomból a hiba kijavításáig, de erre a délutáni nagy zsúfoltság miatt nem került sor. A fiatal, nem sok ta-pasztalattal rendelkező motorvezető ezért a elindult Boráros tér felé. Nem tartotta meg a kötelező fékpróbát sem, hanem nagy kínlódások árán próbált valahogy haladni a betegeskedő vonattal. Az első megállónál a gyorskapcsoló ismét kioldott. Ezt valahogy visszakapcsolta, ezzel is csökkentve a vonat levegőkészletét, ugyan is a légsűrítő a sorozatos kikapcsolódások miatt már régen nem működött. A Tanácsház (ma Szent Imre) téri megállónál segítségére sietett egy, a vonaton utazó idősebb, szabadnapos kollegája is. Közös erő-feszítéssel mentek tovább. A légkészlet tovább fogyatkozott, levegő hiányában már az áramszedő is leoldott, de néhány relét kigyufázva segítettek ezen apró problémán. Szabadkikötő megállóhelyhez érkezve a peronon kb. egy vonathosszal túlcsúszva álltak meg. A harcot nem feladva tovább indultak. Érzékelve az egyre na-gyobb sebességet próbáltak villamos fékre kapcsolni, de konstrukciós hiba folytán ezt egy "EP" (elektropne-

umatikus) szelep közreműködésével lehetett (volna) megtenni. Mivel levegő már nem igen volt, ez nem sike-rült és a szerelvény immár megállíthatatlanul száguldott végzete felé. A Boráros tér felé közeledve már vész-sípjelzést sem tudtak leadni, mert ennyi levegő sem maradt a vonatban.

A baleset után átépítették az M.IX-es szerelvények fékberendezését és munkaemésztő ütközőbako-kat építettek be a végállomásra. A biztonság kedvéért az új várótermet már a vágányok mellé építették.

A bíróság a motorvezetőt 3 év 8 hónap, segítőjét 2 év 8 hónap fogházra ítélte.
Egy, a vonaton emlékei szerint a második kocsiban, szolgálatba utazó mozdonyvezető szerint neki már gyanús volt a szerelvény viselkedése a felszállás pillanatától fogva. A vég(állomás) felé közeledve már sejtette, hogy a dolognak nem lesz jó vége, mert a sebességet igen nagyra becsülte. Igaza volt! Az ütközés-kor csak néhány rántást éreztek a vonatban, majd az ajtót kifeszítve látták meg a véres valóságot. Elmondása szerint a helyszín borzalmas volt, amit a rendelkezésre álló képek is tanúsítanak.                


Vecsés :


Tehervonat végének ütközött egy szerelvényvonat az állomás területén, a hajnali órákban. A egyik teherkocsiról az ütközés következtében egy közúti munkagép a szomszédos vágány űrszelvényébe esett és megrongálta az ott haladó Budapestről Nyíregyházára tartó gyorsvonat hat kocsiját. Ezen két utas könnyebb, horzsolásos sérüléseket szenvedett.

A baleset jelentős késéseket okozott, több vonat kerülő útirányon át közlekedett.


Sződliget : BDt 3??


15,45-kor a Nagymarosról toliban közlekedő személyvonat lovas kocsit gázolt az átjárón. A kocsin ülők meghaltak, a ló a vezérlőkocsi ütközőjén csüngött.


Füzesgyarmat - Biharnagybajom k. : Abymot 423+Abmot 403


7,15-kor a Magyar Néphadsereg magas rangú tagjait Szílvásváradra szállító HG-05-82 frsz. Ikarus autóbuszát elgázolta az 5320 sz. személyvonat a település külterületén. 6 halott 18 sérült.

A baleset helyszínét a honvédség lezárta. Székesfehérvárról katonai ügyész érkezett helikopteren a vizsgálat lefolytatására. A helszínen láthatósági és hallhatósági vizsgálatot végeztetett, így meggyőződött arról, hogy a vonat motorvezetője igazat mondott a körülményeket illetően (a busz vezetője figyelmetlenül hajtotta sínekre). A balesetet a honvédség nem hozta nyilvánosságra.


Zagyvapálfalva :


Salgótarján külsőről Hatvanba tartott a 393 sz. tehervonat, de 18,20-kor Zagyvapálfalva állomás be-járati váltóján kisiklott. Három kocsi súlyosan megrongálódott és jelentős kár keletkezett a felszaggatott pá-lyában is. A kieső vonatokat Volán buszokkal pótolták.


Sülysáp - Mende között :


0,40-kor a tehervonat bal oldali első csapja letörött?? (az újság írta így) és a kocsi kisiklott. Mivel a mozdonyszemélyzet nem vette észre a siklást a vonat tovább folytatta útját Mendéig, ahol még további két kocsi siklott megrongálva néhány váltót és elzárva mindkét vágányt. Személyi sérülés nem történt.


Városligeti Elágazás :


Rákosrendezőröl Szolnokra tartó tehervonat három kocsija siklott ki Rákosrendező állomás kijárati váltóin, a kora délutáni órákban, elzárva a ceglédi vonal forgalmát. Személyi sérülés nem történt, de komoly fennakadások voltak a Cegléd-i és a Lajosmizse-i vonatok közlekedésében. Ezek Rákosrendezőn és a körva-súton át mentek Kőbánya-felsőig, ahonnan az ún. "Királyvágányon" keresztül ereszkedtek le Kőbánya teher pu.-ra. Innen a gép körüljárása után folytathatták útjukat végcéljuk felé. A forgalom 18,40-kor állt helyre.


Veszprém - Márkó között :


Vasárrnap a kora délutáni órákban tengelytörés miatt egy tehervonat két kocsija kisiklott, hét kocsija felborult. A pálya 600 m hosszban megrongálódott. Személyi sérülés nem történt. A forgalom másnap késő délután indult meg a helyreállított pályán, addig autóbuszos átszállással közlekedtek a vonatok.


Kistelek : M61 019
Zárt sorompók között rekedt tartálykocsit gázolt a 707 sz. az állomás páratlan végén lévő átjárón. Az ütközés következtében az "A" oldali orrkamra homlokfelülete nagymértékben deformálódott, a szekrény-lemez, a pályakotró felett leszakadt és a vezetőállás felé gyűrődött. Az orrkamrában lévő berendezések meg-sérültek. A homlokablakok kitörtek, a levegős váltók eltörtek, a csővezetékek deformálódtak. A fényszóró és

a jelzőlámpa összetört, az orrkamra ajtó kiszakadt, a jelzőkürtök használhatatlanná váltak. A vonatvezetői asztal megsérült.


: M61 001


Űrszelvénybe nyúló villanyoszlopba ütközött az 1251P sz. vonattal. A gép "A" végén a bal oldali ablakkeret deformálódott, a homlokablak be- a kis légkürt le- a tükör eltört, a kapaszkodóhágcsó az ablak-törlő és a napellenző megsérült. A "B" végi pályakotró és a fűtési csatlás deformálódott.


Budapest-Keleti pu. : M61 002


Kitolás közben kocsisorral súrlódott, a mozdonyszekrény, 1 fékhenger és fékfüggvas sérült.


Kisterenye : M


4,55-kor tolatás közben a nyílt pályán összeütközött két tehervonat. Személyi sérülés nem történt, de három kocsi kisiklott és megsérült az egyik vonat diesel mozdonya is. Az ütközés elzárta a pályát, az utasokat autóbuszok szállították Kisterenye - Salgótarján között. A hajnali Polonia expressz Salgótarjánban rekedt. A forgalom délelőtt 11 órakor ismét megindult.


Dombóvár, fűtőház : M61 018


A fordítókorong kezelőfülkéjének ütközött, "B" végen a pályakotró, a vevőfej, a fékrudazat és a fékhenger levegőellátó cső sérült. A sérült alkatrészeket a D5 javításra váró M61,012 psz. mozdonyról átcserélték.


Érdliget mh. : M61 008


Személygépkocsit gázolt az átjáróban, pályakotrója megsérült, a fűtési csatlás letört.


Kistótfalu : M ???


Áta mrh.-en menesztés nélkül haladt át és a Kistótfalun tartózkodó személyvonat mozdonyának üt-között 20 km/h sebességgel a tehervonat 18,55-kor. A személyvonat mozdonya súlyosan megsérült, első ko-

csijának peronrésze összetört, a tehervonat több kocsija a peronra dőlt. 15 utas könnyebben megsérült.


Bag - Aszód között : V43 1


Éjjel kettőkor nyílt pályán utolérte és ütközött a Gödöllőről Aszód felé tartó tehervonattal egy mögötte haladó szerelvény. A tizenhét siklott kocsi mindkét vágányt elzárta. Személyi sérülés nem történt. A

távolsági vonatok Aszód - Vác ill. Újszász - Hatvan felé, kerülő útirányon közlekedtek. A helyi vonatok utasait Aszód és Gödöllő között autóbuszok szállították.


Piliscsaba - Leányvár között : M40 213 M62 249


Tehervonathoz érkezett a Szergej a piliscsabai állomásra. A gépnek át kellett volna állnia egy másik vágányra. A szolgálattevőnő megbeszélte a mozdony személyzetével, hogy átállnak és adta a "Távolodj tő-lem" jelzést a gép felé, de a zöld üveget elfelejtette levenni a lámpáról. A mozdony nem teljesen józan sze-mélyzete a megbeszélés ellenére a helytelenül adott jelzést menesztésnek véve a vörös kijáratot meghaladva kijárt az állomásról és az utána következő második kanyarban, 20,20-kor ütközött a szemből érkező 3421 sz. személyvonattal. A Púpos rövid orra az ütközéskor annyira benyomódott, hogy a kazánt akár a széken ülve is lehetett volna kezelni. A Púpost 1981.05.28-án selejtezték. A mozdony után sorozott paklikocsi személy-zeti része teljesen összeroncsolódott. Szerencse, hogy a vonatkísérők nem tartózkodtak ott. Valószínűleg nem élték volna túl az ütközést. 8 személy megsérült. Az anyagi kár 8,2 millió forint volt.


Kiskunfélegyháza : M


Vasárnap hajnalban az állomás páros végén lévő bejárati jelző "Megállj" jelzését figyelmen kívül hagyva a 774 sz. tehervonat behaladt az állomásra és a 14. sz. váltónál 57 km/h sebességgel neki ütközött a tolatást végző 791 sz. vonat utolsó kocsijának. Ez után a dieselmozdony és az utána sorozott két kocsi kisik-lott, de további 220 métert tett még meg a megállásig, megrongálva közben a pályát és négy váltót. Kisiklott


a 791 sz. vonat utolsó kocsija is. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár fél millió Ft. volt. Hajnali háromtól délelőtt fél tízig a forgalmat autóbuszokkal bonyolították le.

A balesetet a 774 sz. vonat személyzete okozta. Elaludtak és későn vették észre a vörös bejáratot.
Tuzsér :


Foglaltra járatás miatt ütközés. 12 ember megsebesült.


Kiskundorozsma :


Hajnali 3-kor figyelmetlenség miatt kisiklott egy tolató tehervonat három kocsija. Személyi sérülés szerencsére nem történt, az anyagi kár sem volt jelentős, de a siklott kocsik elzárták a vonal forgalmát. 13 ó-

rakor a vonatforgalom ismét megindulhatott, addig a személyvonatok autóbuszos átszállással, a gyorsok ke-rülő útirányon át közlekedtek.


Lökösháza - Kétegyháza között : ABy mot 480


Sűrű ködben gázolta el egy személyvonat a 8. sz. Volán Ikarus 66 típusú, Lökösháza - Elek között közlekedő autóbuszát, mely a fénysorompó tilos jelzésen akart átmenni. 11 halott, 31 sebesült. A sofőrt - aki a pszichológiai tesztek alapján alkalmatlan volt a buszvezetésre - 8 évre ítélték.

A vonat két AB mot-ból és két-három mellékkocsiból állt. Az ütközéstől a szerelvény kisiklott. Az ABy mot 480-ast a baleset miatt 1980.08.27-én selejtezték.


Nagykanizsa VF.. : M61 006


1,30-kor a déli fordítókorongra való rájáráskor túlhaladt a fordítón és a biztonsági sínen elhelyezett farakásba ütközött. Orrkamra burkolata benyomódott.


Ács - Komárom között :


16,10-kor műszaki hiba miatt siklott a tehervonat egyik kocsija. A Wiener-Walzer és az Orient ex-pressz kerülő útirányon át közlekedett, a személyvonatok utasait autóbuszok szállították.


Somoskőújfalu - Salgótarján között :


Délután siklott a 383 sz. tehervonat három kocsija a nyílt pályán. Személyi sérülés nem történt az anyagi kár kb. 80 -100 ezer forint volt. A forgalom este nyolckor indult meg, addig a forgalmat autóbuszok-kal bonyolították.


Komárom :Foglaltra járatás miatt ütközés. 7 személy megsérült.


Tapolca VF. : M61 001 424,128


13,10-kor horzsolódtak a biztonsági határjelzőnél.Siófok : M62 146


20,53-kor a 13 sz. Volán 2-es helyi járatú, GF- 22-68 frsz. Ikarus 260 típusú autóbuszát elgázolta egy Nagykanizsáról, tehervonattól gépmenetben Székesfehérvárra tartó mozdony a Darnai téri, jól működő fénysorompóval biztosított átjáróban. A busz eleje és vége leszakadt, középső részét a mozdony 740 métert tolta maga előtt. 19 személy meghalt, 12 megsérült.

A fiatal, két hete vizsgázott mozdonyvezető az ütközés után kitépte a szalagot a mozdony órájából. A balesetért nem terhelte felelősség. Az ütközés pillanatában 60 km/h sebességgel haladt a számára engedé-lyezett 100 km/h helyett. Sokkos állapotban szállították kórházba, majd több hónapig ápolták, mert idegösz-szeroppanást kapott.

Kovács László 48 éves buszvezetőt csendes, megbízható embernek ismerték. A kaposvári volánnál dolgozott, de a nyári időszakban kisegítőként volt Siófokon ugyanúgy, mint előző évben. A baleset idején 13

órája volt már szolgálatban, ebből hat órát vezetett. Megállt a 70-es út és a vasút között, utóbbitól 22 méterre kialakított megállóban. felvette utasait, bezárta az ajtókat, majd továbbindult. Valószínűleg egy pillanatnyi kihagyás miatt nem vette figyelembe a fénysorompó tilos jelzését. A KRESZ tömegközlekedési járművekre előírta, hogy azoknak a vasúti átjáró előtt még a jól működő fénysorompó esetén is meg kell állniuk. Sajnos Ő ezt sem tette meg. Hibájáért életével fizetett.


Apafa - Hajdúhadház között : V43 V43 1125


Apafa bejáraton álló tehervonatba ütközött egy Hajdúhadház felöl a V43 1125-tel érkező tehervonat 4,30-kor kb. 60 km/h sebességgel. Összesen tíz kocsi és a követő gép mozdonya siklott ki, elzárva mindkét vágányt. A forgalmat autóbuszok bonyolították.

Megsérült az álló tehervonat mozdonyvezetője - őt leszázalékolták - és a hátsó tehervonat mozdonyvezetője is. Az álló vonat utolsó (pőre)kocsija felpattant a ráütköző mozdony vezetőállására. A rommá lett V43 1125-öst nem állították helyre, hanem a Ganz-MÁVAG-ban rendelkezésre álló fődarabokból új mozdonyt építettek. Ma ez a gyakorlatilag újonnan gyártott mozdony közlekedik, mint V43 1125. Mindkét gép Nyíregyháza VF. állomásítású volt.


Dömsöd : V43 1281


8,24-kor szabálytalan tolatás miatt ütközött a Kiskunhalastól - Budapest-Józsefvárosig közlekedő 907 sz. gyorsvonat tolatómozgással az állomáson. 43 személy megsérült. A gyorsvonat mozdonya és egyik kocsija, valamint a tehervonat egy kocsija kisiklott.

A valószínüleg alaposan összetört Szili helyett új gépet építettek, ma az közlekedik V43 2281-ként.


Szabadbattyán : M61 008


Az állomás páratlan végén aláváltás miatt siklott a 2208 sz. vonat 3,40-kor. A bal oldali hátsó ütkö-ző letört, a vontatómotor szellőző harmónika elszakadt, a forgáshatároló szerkezet összetört, a hágcsólépcsők sérültek


Mezőtúr :


5,53-kor egy tehervonat három kocsija siklott ki az állomáson és elzárta a pályát Szajol és Orosháza felé egyaránt. A helyi közlekedést az állomáson történő átszállással bonyolították le. Az Orient expressz kerülő útirányon Békéscsaba - Hódmezővásárhely - Szentes - Szolnok felé közlekedett, a Csaba expresszt pedig lemondták. A közlekedés aznap délután helyreállt.


Tapolca : M40 216 M43 1123


Műhelyben állt a Púpos a tapolcai fűtőházban. Az éberségit kiiktatták javítás miatt. Valaki beindí-totta a motort a fokozatban hagyott mozdonyon (a vezérlés meg volt buherálva, különben nem lehetett volna beindulni fokozatban hagyott szabályzóval) és mikor feltermelte magát levegővel, elindult a gép. Először azt hitték, valaki átáll vele a másik vágányra, (előzőleg szó volt róla) de mikor a "Megállj" jelzés után a gép to-vább gyorsult kiderült, hogy nincs senki a mozdonyon. Az állomás Celldömölk felöli végén álló tartalék sze-mélyzete éppen ebédelt a gépen. Mivel háttal ült, nem látta a közeledő Púpost, ami beleütközött. A Dacia mozdonyvezetőjének feje beleszorult az ebédjét (túrós tésztát) tartalmazó ételhordóba. Orrcsontja eltört, más baja nem történt. Kollégái az eset után sokáig heccelték, hogy ne ebédeljen túrós tésztát mozdonyon.Van néhány baleset, amiről csak annyit tudunk, hogy megtörtént


M40 904 Talán Csapon törte össze magát és egy orosz gépet is olyan alaposan, hogy mindkettőt selejtezék, a Púpost 1973.12.22-én.

1975 körül M62-es rohant 411-be Kiskunhalason, 100 métert visszatolva azt. Fűtője ijedtében dadogós lett.

1974-ben oldalról beleütközött a 18-as viszonylatban közlekedő 1371 psz. ipari csuklósba az Andor utcai vontatóvágányon haladó mozdony. A kocsi közepe összetört a baleset során, de ezt kiemelték és a kocsi egy

ideig 6 tengelyesként közlekedett. Később, talán 1976-ban visszaépítették 8 tengelyesre és 1400-ra számoz-ták át. Ma a Nagykörúton közlekedik.Találat: 21259


Felhasználási feltételek