online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

THOMAS MANN (1875-1955.)

személyiségekfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Petöfi Sandor
DEGAS 1834-1917 (Élt 83 évet)
Madach Imre (1823-1864)
Petőfi Sandor élete, palyakezdése
COURBET 1819-1877 (Élt 58 évet)
Kadar Janos (1912-1989)
Csokonai Vitéz Mihaly élete
Mikszath Kalman (1847-1910.)
JOHANNES ITTEN 1888-1967
Örkény Istvan (1912-1979)
 
bal also sarok   jobb also sarok

Thomas Mann (1875-1955.)


Lübeckben született patríciuscsalád gyermekeként. Apja kereskedő és szenátor, anyja brazíliai születésű. Négy testvére volt. Apja halála után Münchenbe került. (Egy biztosítónál hivatalnok.)

Megfordult Olaszors 919d35j zágban, Palesztinában, Egyiptomban és Dániában is.

Művészetének egyik visszatérő problémája a művész - polgár kérdés. Ennek a témának szentelt műve a Buddenbrook ház című családregény 1901-ben jelent meg. (Egyéb családregények: Galsworthy - Forsyte Saga; Thackeray - Hiúság vására; Martin du Gard - Thibault család)

A regényben két családot mutat be: a Buddenbrook család első tagja klasszikus kapitalista vállalkozásba kezd, ügyes, így vállalkozása virágzó. Fia a művészetek felé vonzódik, unokája pedig beteges. Halálával a család szétesik, az üzlet összeomlik. Velük ellentétben a Hagenström család feltörekvő, másokat eltipró polgári család, mely életképesnek bizonyul, megmarad.


Ugyancsak ez a kérdés jelenik meg Tonio Kröger című novellájában.


1924-ben jelenik meg a Varázshegy című regény, melyben az író a már fasizálódó Európában a polgári humanista értékek védelme mellett foglal állást.

1929-ben Nobel-díjat kapott.


1930. Mario és a varázsló című novellája. Az elbeszélés személyes élményen alapul. Hangneme személyes (Egyes szám első személy!), sokszor elmélkedő.


A német család csendet és nyugalmat vár Torre di Venere-ben az olasz tengerparton. Nyaralásukat azonban megzavarja a zsibongó, civódó nyüzsgés, a megkülönböztetés az étteremben, a szolgalelkűség, az álszemérem a strandon és az olasz nemzeti eszmék hangoztatása.

Az anekdotikus hang egyre nyomasztóbbá válik. A hosszú bevezetés felcsigázó. A család bűvészelőadásra megy egyik este. Itt jelenik meg Cipolla, a bűvész-hipnotizőr. (külsőre torz: púpos)

Ő mutatványaiban akaratát ráerőlteti áldozataira (nyelvöltő fiú, analfabéta fiúk, ellenkező fiatalember).

Mario-t, az ábrándos, barátságos fiút legszebb érzelmében, a szerelemben alázza meg. Mario lelövi. (A Cipolla-féle sötét, misztikus erőkkel csak így lehet leszámolni!)

Thomas Mann ezzel a novellával mindenféle emberi elnyomás, erőszak, ember ember fölé helyezése ellen szól. (a polgári humanista értékek melletti; a fasizmus ellen is!)


1939-ben jelenik meg Lotte Weimarban c. műve, (~Goethe-portré), 1945-ben a Doktor Faustus és 1946-ban a József és testvérei (fejlődésregény).Találat: 7205


Felhasználási feltételek