online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Kevert taplalas

gyermekekfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Természetes taplalas
A szoptatas és etetés targyi feltételei
Az elvalasztas
A taplalkozassal kapcsolatos problémak
Kevert taplalas
 
bal also sarok   jobb also sarok

Kevert táplálás


A kevert táplálás során a csecsemő az anyatej mellett más táplálékot is kap.5.1. Hozzátáplálás

Ha az anyának nincs elegendő teje, hogy a csecsemő igényeit szopással kielégítse, akk 656b18g or hozzátáplálásról kell gondoskodni. Az orvos és a védőnő a szülővel megbeszélve dönti el, hogy milyen kiegészítő táplálásra van szükség. Mielőtt döntenek, figyelembe veszik a csecsemő tömeggyarapodását, általános állapotát és azt, hogy a szopott tej mennyisége hogyan fedezi a csecsemő szükségleteit. A pótlást kaphatja a csecsemő cumisüvegből, pohárból vagy kanálból.


5.1.2. A hozzátáplálás módjai

A hozzátáplálás lehetséges úgy, hogy minden szopásnál kiegészítést kap a csecsemő. Ez azt jelenti, hogy a szopás befejezésekor hozzátápláljuk azt a mennyiséget, ami még szük­séges a számára. De úgy is lehet alkalmazni, hogy egy vagy két szopás elmarad, és helyette teljes adagot kap a csecsemő.


5.1.2.1. Női tejjel

Vagy az anya kifejt tejét, vagy idegen anya tejét kapja a csecsemő. A lefejt anyatej nem tekinthető sterilnek, ezért felhasználása előtt hőkezeléssel meg kell semmisíteni az esetlegesen belekerült mikroorganizmusokat. Ennek a folyamatnak azonban hátránya, hogy az anyatejben lévő anyai ellenanyagok elpusztulnak, így védelmi szerepüket nem tudják betölteni. Megmarad azonban az anyatej fehérje, zsír, szénhidrát tartalma, ami a tápszerekhez viszonyítva előnyösebb.


Vannak olyan anyák, akiknek a nap egy bizonyos szakaszában több tej termelődik, mint amennyit a csecsemő el tud fogyasztani, a többi szopásnál pedig nem lakik jól. Ilyenkor az anya kifeji a tejet, hűtőszekrényben, tiszta körülmények között, sterilizált üvegben 24 óráig tárolhatja, és felforralás után megfelelő hőmérsékletre lehűtve adja oda a csecsemőnek.

Idegen anya tejét főleg beteges, fejlődésben visszamaradt, koraszülött csecsemők esetében szokták alkalmazni hozzátáplálásra. Ilyen esetekben lényeges, hogy az anyatejet anyatejgyűjtő állomásról szerezze be az anya. Itt ugyanis csak olyan anyák anyatejét fogadják el, akiket részletesen kivizsgáltak (pl. hepatitis, AIDS vonatkozásában) és az anyatejet megfelelő körülmények között fejték le és tárolták.


5.1.2.2. Tápszerrel

A tápszerről és a tápszeres táplálásról az előző részfejezetben  - mesterséges táplálás - részletesen esett szó.Találat: 3956


Felhasználási feltételek