online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

A szoptatas és etetés targyi feltételei

gyermekekFájl küldése e-mail
egyéb tételek

 
Természetes taplalas
A szoptatas és etetés targyi feltételei
 
 

A szoptatás és etetés tárgyi feltételei


2.1. Bútorok

2.1.1. Szoptatószék

A szoptatószék alacsony karosszék, az ülőlapja hátrafele kissé lejt. A szoptatószékben ülő anya térde magasabban van, mint az öle, a karját és a hátát megtámaszthatja, így szoptatás közben nem fárad el, mert a hátát nem kell meghajlítania, és a csecsemő súlya az ölére nehezedik.


2.1.2. Etetőasztal

Az etetőasztal a felnőtt mag 424e43e asságának megfelelő, műanyag lappal el­látott asztal, amelyre az etetés előtt előkészített edényeket és az ételt tesszük. Az etetőasztalon tálalunk, s melléülve etetjük az ölünkben tar­tott csecsemőt.


2.1.3. Karosszék

Etetéskor karosszékre üljünk, hogy a hatunkat megtámasztva, kényel­mesen tarthassuk az ölünkbe vett csecsemőt.


2.1.4. Zsámoly

Ha a szék lába magas, zsá­molyra tegyük fel a lábunkat.


2.1.5. Gyermekasztal

Amikor a gyermekek már biztosan tudnak ülni, gyermekasztalnál etessük őket. A gyermekasztal négyszemélyes, a teteje színes dekorit lappal van bo­rítva.


2.1.6. Gyermekszék

A gyermekasztalhoz gyermekszékeket használjunk. A szabvány gyermekszék magassága állítható legyen, hogyha a különböző magasságú gyermekek ráülnek, a lábuk érjen le a padozatra.

Az asztal és a szék magassága összhangban legyen.2.2. Edények és evőeszközök

A gyerekek etetéséhez használt edényeknek nemcsak a méretük és a formájuk lényeges, hanem a minőségük és az esztétikai hatásuk is. A megfelelő méret és forma elő­segíti a gyerek önállósulását, a minőség, az ízléses szín és díszítés fejleszti a gyerek szépérzékét, igényét.


2.2.1. Tányérok

Az üzletekben kapható porcelán gyermekkészlet megfelel az elmon­dott követelményeknek. Egy készletben négy különböző formájú tányér van. A tányérokat a formájuktól függően használjuk a cse­csemők vagy a kisgyerekek etetéséhez.

A csecsemők és a tipegők számára a főzelék vagy pép adásához a mély tálkát használjuk, mert az önálló evéssel próbálkozó gyerekek könnyebben ki tudják kanalazni belőle az ételt. A kisméretű lapos tányér a kenyérfélék fogyasztásához ajánlott. A készletben lévő legnagyobb lapos- és mélytányérból a 2-3 évesek egyenek, nekik dupla tányérral is teríthetünk. A csoportosan étkező kisgyermekeknél a lapostányért kínálótányérként is használhatjuk.


2.2.2. Poharak

A teát már az újszülöttekkel is itathatjuk pohárból. Az ivás technikájának elsa­játításához az olyan alakú poharak felelnek meg leginkább, amelyeknek széle kissé kifelé hajlik. Jól használhatók a kisméretű feketekávés poharak, 2-3 éveseknek a hasonló alakú 1 dl poharak.
2.2.3. Kanalak

A csecsemők és a tipegők etetéséhez kávéskanalat, a nagyobbakéhoz gyermekkanalat használjunk. Legcélszerűbbek a könnyű, rozsdamentes, ovális fejű kanalak.


2.2.4. Főzelékes tál

A csoportosan étkező gyerekek 3 éves kor körül képesek a főzeléket önállóan kimerni a tányérjukba. Ezért az ételt kb. 1-1,5 literes főzelékes­tálba tegyük a terített gyerekasztalra.


2.2.5. Merőkanál

A főzelék merítéséhez 50 g térfogatú rozsdamentes merőkanalat használ­junk.


2.2.6. Üvegkancsó

A folyadékot üvegkancsóba tegyük, hogy az ital színe látható legyen.


2.2.7. Tálca

Az etetés előtt előkészített edényeket és az ételt, majd etetés után a szennyes edényt is tálcára tegyük. Leginkább megfelel a könnyen tisztán tartható, több méretben vásárolható műanyag tálca.


2.2.8. Cumisüveg

Előfordul, hogy egy-egy fiatal csecsemőt cumisüvegből kell etetni. A dudliz­tatáshoz mércézett, hőálló- vagy műanyag üveget használunk.2.3. Textíliák és egyéb eszközök

2.3.1. Előke

A csecsemők és a gyermekek etetésekor előkével védjük a gyermek ru­háját a lecsurgó ételtől. Az előkék nedvszívó (frottír vagy tetra) és szigetelőanyagból (nylonból) készülnek. Az alul lévő nylon védi a gyerek ruháját az átnedvesedéstől, a fölötte lévő szívó anyag pedig meg­akadályozza, hogy az étel lecsurogjon.


2.3.2. Abrosz

A gyerekek asztalán a terítéshez abroszt is használunk. A legmegfele­lőbbek a 70 x 70 cm-es színes zsúrabroszok.


2.3.3. Szalvéta

Már a csecsemőknek is tegyünk szalvétát a tányérjuk mellé, és abba töröljük a szájukat. Ha a szalvétát csecsemőkoruktól használjuk, kisgyermekkorukra természetessé válik számukra és meg tanulják önállóan használni.


2.4. A tárgyi eszközök tisztántartása


A csecsemőnek legyen külön edénye, amiben főzzük az ételét. Vegyünk neki ún. gyermekétkészletet, amiből csak ő eszik. Az edényének mosogatását, tisztán tartását más edényektől elkülönítve végezzük.


Találat: 2620