online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A taplalas jelentősége

gyermekekfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A szoptatas és etetés targyi feltételei
Az elvalasztas
A taplalkozassal kapcsolatos problémak
Kevert taplalas
Önalló étkezésre nevelés
A taplalas jelentősége
 
bal also sarok   jobb also sarok

A táplálás jelentősége


A csecsemő és a kisgyermek testi, mozgás, értelmi, érzelmi és szociális fejlődésének alapfeltétele a helyes táplálás. A megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék segíti a súlygyarapodást, növekedést, az egyes szervek, szervrendszerek működését és a mozgás fejlődésé 424e42e t. Fontos szerepet játszik az értelemi funkciók fejlődésében is, a beszéd elsajátításában, a gondolkodás és egyéb más pszichikus funkciók magasabb szintre történő eljutásában. Az érzelmi és szociális fejlődés lényeges színtere, hiszen ez az első olyan tevékenység, gondozási művelet, amit az anya a gyermek körül végez, rögtön a megszületés utáni mellre tétel kapcsán. Az anya-gyermek kapcsolat egyik legfontosabb színtere.


"Az érett, egészséges újszülött szopáskészsége, táplálko­zási ösztöne megfelelő és kielégítő. Ha éhes, örömmel és élvezettel szo­pik. Az anyatej a csecsemő legkiválóbb tápláléka, de a fejlődő szervezet tápanyagszükségletét egy idő után egymagában nem elégíti ki. Étrendjé­be fokozatosan különböző ételeket kell beiktatni.

A szoptatás mellett, majd a szoptatás helyett különböző ételekkel táp­lált csecsemő és kisgyermek táplálkozási kedvét is fenn kell tartanunk, mert a helyes étrend önmagában még nem biztosítja fejlődését. Csak a szívesen fogyasztott táplálékot tudja a szervezet jól megemészteni és hasznosítani. Ennek érdekében helyes módszerrel, türelemmel és szere­tettel tanítsuk meg enni azokat a csecsemőket, akiknek a fejlődéséért felelősek vagyunk.

Tartsuk be azokat az alapelveket, amelyek az étkezés időpontjára, a táplálék elkészítésére, az etetés tárgyi feltételeinek biztosítására, az ete­tés módszerére és az etetéssel kapcsolatos nevelési feladatokra vonatkoz­nak.


A csecsemő és kisgyermek etetésének alapelvei:

○ az etetések időpontját és számat ne változtassuk,

○ a gyerek korának, súlyának és egyéni szükségletének megfelelő mi­nőségű és mennyiségű táplálékot adjunk,

○ friss, kellemes ízű és hőmérsékletű étellel etessük a gyereket,

○ a csecsemő megszokott ételei mellé fokozatosan vezessük be az újat,

○ az etetéshez kényelmes helyet és megfelelő edényeket készítsünk elő,

○ tartsuk be a higiénés szabályokat az étel kezelése, az edények tisztán tartása során és az etetés közben,

○ helyes módszerrel etessük a gyereket (kényelmes helyzetben tartsuk, egyszerre ne tegyünk sok ételt a szájába, ne etessük gyors ütemben, evés közben ne tereljük el, illetve ne engedjük elterelni a figyelmét),

○ csak annyi ételt adjunk a gyereknek, amennyit jóízűen elfogyaszt,

○ etetés közben újszülött kortól kezdve neveljük a gyereket (tanítsuk önálló evésre, az ételek nevére, az étkezessel kapcsolatos fogalmakra, alakítsuk ki a gyerek helyes étkezési szokásait)."

(Greskovics 1997, 88p)Találat: 9112


Felhasználási feltételek