online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság Adminisztráció Auto építészet építőipari Gépészet Jogi Jogszabályok Közlekedés Mezőgazdaság Pénzügy Turizmus újságírás üzleti
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 
 
 

Szerszamkezelés

gépészet

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
KÖTŐ GÉPELEMEK
A CNC gépek szerszamozasa
Indítómotor működése, javítasa
Személyügyi szervező szakirany Tréningmódszerek II. Tréning tanacsadas felmérés és terv
Hidraulika
Tehergépkocsi rakfelületének billentése
Daruk
MŰSZAKI RAJZ
Gaz-folyadék, gőz-folyadék eljarasok
A megrendelö futómü problémaval jelentkezik be a szervizbe
 
 

Szerszámkezelés

A sokrétû munkafolyamatot az NC vezérlésû megmunkáló központok csak a legváltozatosabb szerszámkészlettel tudják megoldani. A gépek kialakításánál ezért a legnagyobb gondot a szerszámcsere megoldása jelenti.

Egyszerûbb gépeknél a szerszámokat revol 535j99f verfejes szerszámtartóba helyezik, azonban bonyolult munkadarabok megmunkálásához igen sok (30-100 darab) szerszámra is szükség lehet, lásd az ábrát.
Ezért a gépeket szerszámtárral látják el, amelybõl a gép a programnak megfelelõen automatikusan helyezi a fõorsóba a szükséges szerszámot, vagy elõkészíti azt a revolverfejbe (parkoló szerszámállás).
Lánctáras szerszámtartó:

Az automatikus szerszámváltás ideje alatt a géporsó leállítását, újraindítását a PLC vezérli. A szerszámváltó berendezés a szükséges szerszámot helycímes vagy szerszámcímes rendszer alapján keresi ki.


A helycímes rendszer esetében a szerszámokat a technológiai utasításoknak megfelelõ sorrendben kell a szerszámtárba behelyezni. Ilyen rendszernél a tár megfelelõ soronlévõ rekesze kerül ugyanis cserehelyzetbe. A szerszámot mindig arra a helyre kell visszatenni, ahonnan a cserélõ kivette. Az NC a PLC-nek zsebszámot ad, a PLC zsebben gondolkodik, mert azt kezeli le. Esztergáknál a szerszámváltás a revolverfej elmozdulásával valósul meg.Szerszámcímes
rendszernél a szerszámok a tárba bármilyen sorrendben behelyezhetõk, ugyanis a szerszámtár a szerszámon megadott kódjel alapján áll be a csereállásba. A szerszámcímes megoldásnál tehát a szerszámok valamivel bonyolultabbak, ugyanis a szerszámtartónak a kódjelet is magán kell viselnie.
Ez az úgynevezett RANDOM (változó helykódolás), ahol az új szerszám helyére teszi a visszatérõ szerszámot. A szerszámkeresés lehet egy irányú UNIDIRECTIONAL, vagy két irányú BIDIRECTIONAL, ahol a legrövidebb úton keresi ki a cserélõ a szerszámot.
Szerszámcsere:

A mellékidõk csökkentése érdekében gyakran a szerszámváltó a szerszámtárból nem közvetlenül a fõorsóba, hanem un. parkolóhelyre teszi a szerszámot . A szerszámváltó olyan kialakítású, hogy a parkolóhelyrõl a szerszám igen rövid idõ alatt a munkahelyzetbe kerülhet.


Elektronikus szerszámkódolás. A legújabb fejlesztéseknél programozható elektronikus tárolóelemeket (memória-chipeket) alkalmaznak. ezekben az elemekben a szerszám száma mellett az összes szükséges szerszámadat elektronikusan tárolható.
Ezzel a CNC program lehív egy szerszámot, az összes aktuális adat beolvasható és a program-végrehajtásánál figyelembe vehetõ.
A szerszám használata után lehetõség van a módosított értékek átvitelére a szerszámtárolóba (pl. éltartam). Így tehát minden szerszám rendelkezik a saját jellemzõ adataival, amelyeket felhasználnak a programok. Szerszámbeállításkor, és amikor a kezelõszemélyzet szerszámellenõrzést végez, megfelelõ programozó- és leolvasóegységek szükségesek.Találat: 1398