online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Az anyagmozgatas biztonsagtechnikaja

gépészetFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
Targoncak
Architektúra-független leíras
Az autókereskedésben, ahol Ön dolgozik, egy vevö hagyomanyos dízelrendszerü (forgóelosztós adagolószivattyúval) szerelt jarmüvet szeretne vasarolni. E
Analóg elektronika
Hidraulika
Modul neve: Hidraulikus elem és rendszertechnika alkalmazasa, elemzése I.
MŰSZAKI RAJZ
Gaz-folyadék, gőz-folyadék eljarasok
Az anyagmozgatas tervezése
 
 

Az anyagmozgatás biztonságtechnikája


Az anyagmozgatás balesetveszélyességére vonatkozó adatok szerint a balesetek jelentös része az anyagmozgatással függ össze. A munkavédelmi színvonal emeléséhez a gazdaságosabb termelést 323d38d célzó anyagmozgatási korszerüsítés az esetek többségében közvetlenül is hozzájárul (pl. az anyagmozgatási távolságok csökkentése, az anyagmozgatási folyamatba iktatott átrakások és a müveletközi raktárok kiküszöbölése stb. a balesetek elöfordulásának valószínüségét is csökkenti. Vannak azonban olyan esetek, amikor a gazdaságosság és a biztonságosság igényei ellentétesek egymással (pl. az anyagmozgatási sebesség növelése).


A gépesítés és az automatizálás fontos tényezöje a munkavédelem fejlesztésének. A kézierövel végzett müveletek gépiesítésével nemcsak a munkaeröt lehet megtakarítani és az anyagmozgatás idöszükségletét csökkenteni, hanem a munka megkönnyítésével a baleseti források számottevö része is kiküszöbölhetö. Azonban a veszélyek nem szünnek meg, csak átalakulnak.


Az anyagmozgatás munkavédelmi problémáinak megoldásakor egyrészt arra kell törekedni, hogy a kézi anyagmozgatással kapcsolatos fizikai igénybevétel és ennek kedvezötlen hatásai kiküszöbölhetök, ill. csökkenthetök legyenek, másrészt pedig azt kell megvizsgálni, hogy milyen rendszabályokat és müszaki megoldásokat kell alkalmazni az anyagmozgató gépekkel végzett biztonságos munka megvalósítására.


A veszélyekkel szembeni elövigyázatosságra nevelö oktatásnál sokkal eredményesebbek azok az intézkedések, amelyek a veszélyeket az anyagmozgató gépek sajátos müszaki megoldásaival küszöbölik ki, vagy pedig a veszélyforrásokat megbízhatóan hozzáférhetetlenné teszik. A munkavédelmi követelmények kielégítéséért az anyagmozgató gépeket gyártó üzemek felelösek elsösorban. A szerkezetek kialakításakor a veszélytelen munkakörülmények megteremtésére kell törekedni. Eszerint az anyagmozgató gépeket eleve így kell kialakítani, ill. a baleseti források teljes megszüntetésére kell törekedni. Ellenkezö esetben olyan feltétlenül ható biztonságtechnikai eszközöket kell alkalmazni, amelyek sem a müszaki, sem az üzemeltetési biztonságot nem veszélyeztetik.


Az anyagmozgató gépek kialakításakor a dolgozók (gépkezelök) munkakörülményeit is figyelembe kell venni a teljesítöképesség növelése és a kezelöszemélyzet munkaegészségügyi igényeinek jobb kialakítása érdekében.


Találat: 1584