online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

AZ „ÖRÖKMOZGÓ”

fizikai

Fájl küldése e-mailegyéb tételek

 
AZ ENERGIATENGER
P. CURIE FELFEDEZÉSE
EGY OPTIMISTA MEGOLDÁS
A LÁTÁST IS TANULNI KELL
ANYAGÁTALAKULÁS AZ ÉLŐVILÁGBAN
AZ UTOLSÓ REMÉNYSUGÁR
SCHAUBERGER ÉLETE
Képlet gyűjtemény
NÉHÁNY KÖVETKEZTETÉS
 
 

AZ „ÖRÖKMOZGÓ


1931 nyarán a New York állambeli Buffalo városka lakói furcsa látvány részesei voltak. A korszak egyik luxusautója, egy Pierce Arrow suhant el előttük, benne egy idős úriember és középkorú útitársa. Nem maga a látvány volt az érdekes, hanem az, hogy az autó hangtala 313g67d nul, nesztelenül, kipufogógázok kibocsátása nélkül haladt, meglehetősen nagy sebességgel. Az idősebb úr Nikola Tesla volt, akinek nevét ma már csak kevesen ismerik sajnos, pedig minden idők talán legnagyobb kísérleti fizikusa és feltalálója volt.

Tesla autója hangtalanul suhant az utcán a járókelők csodálkozására.

(Gyulai Líviusz grafikája)


1930-ban Tesla, aki akkor már 70 éves volt, megkérte unokaöcs­csét, Petar Savot (aki 1899-ben született Szerbiában), hogy jöjjön New Yorkba. Petar nagybátyjánál 43 évvel fiatalabb volt. 1931-ben Petar segítségével Tesla egy egészen különleges autót próbált ki, ami elektromos árammal működött, de az áramot nem akkumuláto­rok szolgáltatták.


Amennyire ma vissza lehet következtetni, ez volt az első autó, amely az úgynevezett „szabad energiát” használta üzemanyagként. Az autó óriási orr-részéből a motort kivették, de a kuplungot, a sebességváltót és a fő erőátviteli szerkezeteket a he­lyükön hagyták. A feljegyzések szerint a motor helyére egy nagy, hengeres, teljesen zárt, légszűréssel ellátott villanymotor került, amelynek 1 méter volt a hossza és 65 centiméter az átmérője. A fennmaradt dokumentumok szerint nem voltak kommutátor lamel­lái. Valószínűleg a Westinghouse cég egyik üzemében készült az erőforrás. De nem is a motor volt itt az érdekes, hanem az energiát adó egység. Ezt Tesla maga készítette. Egy körülbelül 60 x 25 x 15 centiméteres, a műszerfal elé szerelt dobozban volt elhelyezve. A konverter, ami ezt a különleges energiát elektromos energiává át­alakította, 12 vákuumcsövet tartalmazott, melyekből három a feljegyzések szerint 70-L-7-es típusú volt. Ebből a konverterből egy körülbelül méter hosszú antenna jött ki. A dobozból még két vastag rúd nyúlt ki körülbelül 10 centiméteres távolságra.


Az autó úgy indult, hogy Tesla benyomta ezeket a rudakat, mondván, hogy „na mostmár megjött a teljesítmény : A motor maximális fordulatszáma 1800 fordulat/perc értéket ért el.


Ha az energiaellátó konverter nem a motort hajtotta, akkor egy egész házat ki lehetett vele világítani. Egy hétig tartott a teszt. Az autó 90 mérföldes óránkénti sebességet ért el. Nem volt hát rosz­szabb, mint a kor jó minőségű benzin hajtóanyagú autói. A járóke­lők néha észrevették, hogy nincs kipufogócső, se füst, se zaj, se más szennyezés a jármű körül.

Tesla szerette volna sorozatban gyártani ezt a jármüvet, azonban a gazdasági világválság, vagy va­lami más ok miatt, a Pierce Arrow cég hamarosan tönkrement, és nem tudtak Tesla találmányával foglalkozni.


Találat: 1325