online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  
bal sarok kategória jobb sarok
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
bal also sarok   bal jobb sarok
bal sarok   jobb sarok
 
 
bal also sarok   bal jobb sarok

Rend : HÁRTYÁSSZÁRNYÚAK - HYMENOPTERA

biológia

bal sarok

egyéb tételek

jobb sarok
 
Fejlődéstan
A fejlôdéspszichológia alapkérdései: érzés, környezet, egyén. Az öröklés genetikai alapjai
A DNS mutaciói. Kémiai mutagének. Ames teszt.
Gyakorlati jegyzet Hengeresférgek - Nemathelminthes
A talaj fogalma, kialakulasa, a talaj, mint a bioszféra része
Molekularis genetika
Rend: KÉTSZÁRNYÚAK - DIPTERA
 
bal also sarok   bal jobb sarok

Rend : HÁRTYÁSSZÁRNYÚAK - HYMENOPTERA


Kicsi, közepes és nagy termet. A két pár hártyás szárny hiányozhat (pl. hangyák). Rágó vagy nyaló szájszerv. A potroh függelékei: tojócső vagy fullánk. Fejlődésük holometamorfózis. Lárváik: nyűszerűek, kukacszerűek vagy álhernyók. Szabad bábjuk van.


I. Alrend: - Növényevő darazsak (levéldarázs alkatúak) - Symphyta

A potroh teljes szélességében ízesül a torhoz ülőpotrohúak). A nőstények tojócsöve fűrészes.


Család: Szövődarazsak - Pamphilidae


Széles, lapított potrohú rovarok. Lárvájuk hernyószerű, 3 pár tori lába van, a potroh végén kétoldalt egy-egy nyúlvány található. Szövedékben, csoportosan élnek. A talajban, bábkamrában, gubószövedék nélkül bábozódnak.
Csonthéjasok szövődarazsa - Neurotoma nemoralis


Leírás: 7-8 mm hosszú, fekete színű, fején és potrohán fehér foltokkal.Életmód, kártétel: 1 nemzedék/év a kifejlett lárva telel a talajban. Tojásait az őszibarack és egyéb csonthéjasok leveleinek fonák 818d35i ára helyezi. A kikelő lárvák szövedékben együtt rágnak.


Jelentőség: komolyabb kártétel ritkán fordul elő. Túlszaporodás esetén a letarolt fák nem tudják beérlelni gyümölcsüket.
Körte szövődarázs - Neurotoma saltuum (flaviventris)


Leírás: 11-14 mm hosszú, fekete alapszínű, a potrohán sárga foltok vannak


Életmód, kártétel: 1 nemzedék/év, lárva telel a talajban, gubó nélkül. Tojásait a körte levélfonákára helyezi, ahol a lárvák szövedékben együtt élve rágnak.


Jelentőség: faiskolában súlyos lehet a kártétele.


Család: Szalmadarazsak - Cephidae

Endofág károsítók. Lárváik láb nélküliek.


Hajtáshervasztó darázs - Janus compressus


Leírás: A szexuál dimorfizmus nagy mértékű: a nőstény nagyobb és potroha oldalról lapított, a hím kisebb és potroha hengerded, színükben is eltérnek.


Életmód, kártétel: 1 generáció/év. A kifejlett lárva telel a vesszőkben. Tojócsövével elsősorban a körte hajtásain spirálvonalban 20-30 szúrást ejt, de csak egy tojást helyez el. A hajtások elhervadnak.


Jelentőség: törpe körtefákon és faiskolában jelentős a kártétele.
Család: Valódi levéldarazsak - Tenthredinidae

A legjelentősebb kártevő Hymenoptera család. A legtöbb faj lárvája levelekkel táplálkozik. A tojásnak nagy mennyiségű vízre van szüksége. Lárvájuk álhernyó. Gyakori a szűznemzés.


Füstösszárnyú levéldarázs - Caliroa limacina


Leírás: az imágó 4-6 mm, fénylő fekete színű, szárnyai üvegszerűen átlátszóak. Lárvája a meztelen csigára emlékeztet.Életmód, kártétel: 2 nemzedék/év. Lárvája gubóban telel a talajban, Lárvái leggyakrabban a cseresznye, meggy, körte valamint a Sorbus, Prunus és Crataegus fajok levelein hámozgatnak. A lehámozott részek áttetszők, később megbarnulnak, illetve feketednek.


Jelentőség faiskolában és fiatal telepítésű fákon jelentős a lombveszteség.
Gyümölcsdarazsak


Fekete (poloskaszagú) szilvadarázs - Hoplocampa minuta


Leírás: 4-5 mm nagyságú, teste fekete, lábai barnák. A nőstény csápja barnás fekete, a hímé sárga.


Életmód, kártétel: 1 nemzedék/év. A lárva gubóban telel a talajban. Tápnövénye a szilva és a ringló. Tojásait a csészelevelek cimpáiba rakja. A kikelő lárvák a gyümölcsbe rágnak, ahol a magkezdeményt is elfogyasztják, helyén fekete falú üreg látható. Az apró gyümölcsök tömegesen hullanak.


Jelentőség: gradáció esetén jelentős termésveszteséget okoz.
Körte gyümölcsdarázs (poloskaszagú körtedarázs) - Hoplocampa brevisLeírás: 4,5-5,5 mm, teste, csápjai, lábai sárgásbarnák. A tor háti részén X-alakú rajzolat látható.

Életmód, kártétel: 1 nemzedék/év, 1-4 éves fejlődésű. Lárvája telel a talajban, gubóban. Tojásait a csészelevelek tövi részénél a fonák bőrszövete alá süllyeszti. A kikelő lárva a tojástól kiinduló járatot rág a magház felé haladva. A kiodvasított gyümölcs lehullik.

Jelentőség: egyes években a termés nagy részét elpusztítja.


Alma gyümölcsdarázs (poloskaszagú almadarázs) - Hoplocampa testudinea


Leírás: 6-7 mm, sárga színű, fején fekete folttal. A potroh háti része fekete.

Életmód, kártétel: 1 nemzedék/év. Kifejlett lárvái gubóban telelnek a talajban. A darazsak az almavirágzás megindulása előtt rajzanak. Tojásaikat a bibe és porzószálak közötti részen a virág szövetébe helyezik. A kikelő lárva a héj alatt járatot rág, mely a lárva növekedésével szélesedik és beparásodik, az alma deformált lesz. Később a lárvák a magházig hatolnak, a magvakat is elfogyasztják. Az üreget sötét színű ürülék tölti ki. A gyümölcs felületén egy kerek nyílás látható.

Jelentőség: túlszaporodása esetén tömeges gyümölcshullást okoz.

Köszméte-levéldarázs - Nematus (Pteronidea) ribesii


Leírás: imágó 6-8 mm, barnássárga, feje és előtora sötét, szárnyai üvegszerűen áttetszők.

Életmód, kártétel: 3 generáció/év. Lárvája gubóban telel a talajban. Tojásait a levélfonákon a vastagabb erekre, sorban helyezi el. Monofág. Lárvái a köszméte levéllemezében lyukakat rágnak, később karéjoznak.


Jelentőség: az első nemzedék lárvái teljesen letarolhatják a lombot, ami terméshullást von maga után. A második és harmadik nemzedék által okozott lombveszteség a következő évek terméshozamát csökkenti.


II. Alrend : Tojócsövesek - Terebrantes

Darázsderék van, a tojócső sima, lárváik nyűszerűek.


Család: Gubacsdarazsak - Cynipidae

A fajok zöme gubacsban fejlődik. Apró (2-5 mm) termetűek. Tojóscsövük fejlett. Lárvájuk kukacszerű. Mono- vagy oligofágok.II. Alrend: Fullánkosok - Aculeata


"Darázsderék" van. Tojócsövük szúrókészülékké, "fullánk"-ká módosult, mely védelemre vagy áldozatának megbénítására szolgál. Lárvájuk nyűszerű vagy kukacszerű. Sok fajuk társasan él, némelyek államot alkotnak. A méhek, darazsak és hangyák tartoznak ide.


Család: Társas redősszárnyú darazsak - Vespidae


Életmód, kártétel: társasan élnek. A megtermékenyített nőstények tavasszal fészket építenek. Tojásaikból dolgozók fejlődnek, melyek nyáron a lárvákat táplálják szétdarabolt rovarokkal, később érő, lédús gyümölcsökkel (körte, szilva, őszibarack, szőlő). Ősszel megjelennek a hímek és ivaros nőstények. A tél beállta előtt a hímek és a dolgozók elpusztulnak. A megtermékenyített nőstények telelnek át. 1 nemzedék/év.

Leggyakoribb fajok: franciadarázs (Polistes gallicus), lódarázs (Vespa crabro), németdarázs (Paravespula germanica)


Jelentőség: egyes években súlyos veszteséget okoznak az éredő gyümölcsök megrágásával.


Család: Művészméhek - Megachilidae


Szájszervük nyaló, fejlett rágókkal. Fészeképítésük üregekben, üres növényi szárakban, hagymák virágkocsányaiban történhet.


Szabóméhek - Megachile spp.


Leírás: 7-17 mm hosszúságú fajok. Rágóik a levélrészek kiszabására módosultak.


Életmód, kártétel: 1 nemzedék/év, a lárvák telelnek gubóban. A legkülönbözőbb növények virágait látogatják táplálkozás céljából. A kiszabott levélrészeket sejtépítésre használják, melyhez sima felületű, hajlékony állományú leveleket választanak.


Jelentőség: eddig a legnagyobb károkat málnán, rózsán, orgonán, tölgyfajokon, akácon és ecetfán okozták. A pillangósvirágúak fontos beporzói.


Osztály: PÓKSZABÁSÚAK - ARACHNIDA

Testük két részből áll: fejtorból és potrohból. Csápjuk hiányzik, csáprágójuk (chelicera) van. Végtagjaik száma általában 4 pár láb.

Rend: ATKÁK - ACARINA


Kistermetűek vagy mikroszkopikus méretűek (0,1 - 4 mm). Testük szelvényezetlen. Fejtoruk a potrohukkal teljesen egybeolvad. Kültakarójuk általában puha, de akadnak szklerotizáltak is (páncélatkák). Szájszervük szúró-szívó (chelicera szúrósertévé alakult) vagy rágó (chelicera rágóvá alakult). Szemük nincs vagy 1-2 pontszem. A kifejlett egyedeknek (imágó, adult) általában 4, a gubacsatkáknak 2 pár lábuk van, a lárváknak 3 pár. Táplálkozásuk szerint fitofágok, mykofágok, zoofágok, paraziták, szaprofágok. Szaporodásuk oviparia vagy ovoviviparia. Fejlődésmenetük az epimorfózis bonyolult, családonként eltérő.


Család: Gubacsatkák - EriophyidaeApró termetű (200-500m), megnyúlt, hengerded, másodlagosan gyűrűzött testű állatok. 2 pár lábuk, szúró-szívó szájszervük van. Évente több nemzedékük fejlődik ki, telelésük pedig az általuk létrehozott gubacsban történik. Két biológiai csoportjuk közül az egyik a fajra jellemző alakú gubacsokat okoz, a másik a leveleken szabadon él (levélatkák). Erős a tápnövény fajokra való specializáció.


Szőlőgubacsatka - Eriophyes vitis

Tápnövény: a szőlő.


Életmód, kártétel: 6 - 7 generáció/év. A kifejlett egyedek telelnek a szőlő rügyeiben, ahol fakadás előtt a levélkezdeményeket szívogatják. A levél színén kidudorodások, a fonákon nemezképződés, "szöszösödés" figyelhető meg.


Jelentőség: ha a virágkezdeményeket megtámadja, jelentős termésveszteséget okoz.


Mogyoró rügy-gubacsatka - Eriophyes (Phytoptus) avellanae


Tápnövény: mogyoró-fajok.


Életmód, kártétel: a rügyek elgubacsosodását okozza. A fertőzött rügyek tavasszal nem

bomlanak ki, csak rózsaszerűen szétnyílnak. Az atkák a rügyben telelnek, ott télen is szaporodnak.


Jelentőség: telepített mogyorón a kártétel csekély, védekezni ellene nem szükséges.
Szőlő levélatka - Calepitrimerus vitis


Tápnövény: szőlő.


Leírás: a kifejlett egyed 140-160m , fehér színű, lapított testű.


Életmód, kártétel: 7-10 generáció/év. Kifejlett egyedek telelnek kéregrepedésekben, rügyekben, tömegesen. Szívogatásuk hatására a szőlő hajtásai rosszul fejlődnek, a fiatal levelek erősen deformálódnak. Augusztusban a levelek színén kávészínű elbarnulás látható.


Jelentőség: különösen az új telepítések növekedésgátlásával okoz súlyos károkat. Nagyszámú áttelelés esetén az elpusztult hajtások pótlására a mellék- és alvórügyek újrafakadnak.


Család: Tetűatkák (fonállábú atkák) - TarsonemidaeApró termetűek (0,1-0,2 mm). Szájszervük szúró-szívó. A 4. lábpár a nőstényeknél elvékonyodik, fonalszerű, a hímeknél a comb belső oldalán félkör alakú, lemezszerű kiszélesedés van.Szamócaatka - Tarsonemus pallidus


Leírás: a nőstény 0,1-0,2 mm, sárgásfehér, megnyúlt tojás alakú. A hím 0,08 - 0,15 mm, sárgásfehér, zömök.


Életmód, kártétel: 7 nemzedék/év. Kifejlett nőstény telel, a levélnyelek tövénél. Két alfaj:

egyik csak a szamóca, másik a dísznövények fiatal hajtásait, leveleit szívogatja, melyek görbülnek, zsugorodnak, később elszáradnak.


Jelentőség: veszélyes kártevő.

Szélesatka - Poliphagotarsonemus (Hemitarsonemus) latus


Leírás: a nőstény 133-241m halványsárga vagy fehéres. A hím kisebb (107 - 109m), karcsú, gyors mozgású.


Életmód. kártétel: növényházakban 3-3,5 nap alatt kifejlődik egy generáció. Polifág, de főleg dísz- és hajtatott zöldségféléken károsít. Szívogatása hatására a levelek kanalasodnak, deformálódnak, törékennyé válnak. Kártétele legszembetűnőbb a paprikán és gerberán. Előbbin a termés parásodik, felrepedezik, dohos ízű, utóbbin a nyelves virágok deformálódnak. Gyomokon tömegesen él.


Jelentőség: veszélyes kártevő. Termesztő berendezésekben súlyos kártételeket okoz.

Család: Takácsatkák - Tetranychidae


Nevüket szövőképességükről kapták. A fajok zöme finom szövedékkel hálózza be a fertőzött növényrészt. Átlagos méretük 0,5 mm. Színük fajtól, fejlettségi foktól, tápláltsági állapottól és évszaktól függően sárga, zöld, barna vagy vörös. A kifejlett egyedeknek 4, a lárváknak 3 pár lábuk van. Szájszervük szúró-szívó. Kizárólag fitofágok. A legtöbb faj oligo- és polifág, de vannak monofágok is. Főleg a leveleket fertőzik, de más zöld részeket is ellephetnek. Mennyiségi és minőségi kárt okoznak. Kárképük jellegzetes. A fertőzött levelek színén apró, fehéres, sárgás, elhalványodó pontok keletkeznek, melyek egybefolynak. Később torzulás, száradás és korai levélhullás következik be. A növény fejlődésében visszamarad. A termés apró lesz, vegyi összetétele megváltozikKözönséges takácsatka - Tetranychus urticae


Leírás a nőstény 0,5 mm, a hím kisebb. Változó színűek, oldalukon 2 sötét folttal.


Életmód, kártétel növényházban 9-10, szabadföldön 5-7 generáció/év. Szabadban a megtermékenyített nőstény telel fakéreg alatt, avar alatt stb. Növényházakban egész évben zavartalanul fejlődik. Jellegzetesen polifág. A levélfonákot és az egyéb károsított zöld részeket sűrű, poros szövedék borítja.


Jelentőség: száraz, meleg körülmények között különösen felszaporodik. Ilyenkor a növények - főleg a bab, paprika, paradicsom, uborka, szegfű, mályva - pusztulását okozza.


Piros gyümölcsfa takácsatka - Panonychus (Metatetranychus) ulmi


Leírás: a nőstény 0,7 mm körüli, bíborpiros, kerekded, a hím 0,5 mm, hátrafelé feltűnően elkeskenyedik. A pete gömb alakú, felső része kissé lapított, piros.


Életmód, kártétel: 4-6 generáció/év. A peték telelnek a rügyek közelében, gallyak, ágvillák kéreggyűrődéseiben, fatörzsön, kéregrepedésekben. Az áprilistól kelő lárvák a fejlődő levélkéket szívogatják, negatívan befolyásolva a hajtások növekedését és a későbbi generatív fejlődést. A károsítás későbbi szakaszában korai lombhullást okoz. Szövedéket nem készít. Polifág faj, de különösen kedveli a rózsafélék családjába tartozó fás növényeket.


Jelentőség: hazánkban 1956 óta ismert. Kora tavaszi kártétele 30-40 %-kal gyengébb terméskötődést eredményezhet.Életmód, kártétel: változó nemzedékszámú faj. Hagymás és gumós dísznövényeken károsít, jácinton, tulipánon súlyos károkat okozhat.


Jelentőség. hazánkban 1969-ben észlelték először. Behurcolt kártevő, Hollandiából importált gumókkal került be.


Család: Ragadozóatkák - Phytoseiidae


Apró (0,2-0,7 mm) kerek, ovális vagy tojásdad, opálos, sárgás vagy barnás árnyalatú állatok, gyors mozgásúak, futólábakkal. A fajok nagy része aktív ragadozó. Apró ízeltlábúakat, fitofág atkákat fogyasztanak, de fő táplálékuk a takácsatkák és gubacsatkák. Lágyszárúakon, lombhullató fákon és cserjéken, örökzöld növényeken és fenyőféléken egyaránt megtalálhatók. Magyarország területéről eddig mintegy 30 faj került elő. Biológiai védekezésre termesztő berendezésekben általánosan használatos a nálunk nem honos Phytoseiulus persimilis. Lombhullató fáinkon nagy jelentőséggel bír az Amblyseius finlandicus.Törzs: GERINCESEK - VERTEBRATA

Csontos belső vázuk van, testükön gerincoszlop húzódik végig. Rendszerint 4 végtaggal rendelkeznek.


Osztály: MADARAK - AVES

Repülő életmódhoz alkalmazkodott gerincesek. Testüket toll fedi, állcsontjaik csőrré, elülső végtagjaik szárnyakká alakultak. Meszes héjú tojásokat tojnak, melyeket kiköltenek. Mivel a nálunk élő madarak majd minden faja védelem alatt áll, ezért időszakos kártételük ellen csak riasztással védekezhetünk.


Rend: Énekesmadár-alakúak - Passeriformes


A madarak legfajgazdagabb rendje (közel 2/3-uk tartozik ebbe a rendbe). Változatos testalkatú és nagyságú fajok, hangadó szervük az alsó gégefő (syrinx) igen jól fejlett. Főleg az erdők, bokros területek madarai.


Család: Seregélyfélék - Sturnidae

Rigó nagyságúak, tollazatuk csillogó fényű. Rendszerint faüregekben fészkelnek. Magevők, de a fiókanevelés időszakában jelentős mennyiségű állati eredetű (főleg rovar) táplálékot is fogyasztanak.


Seregély - Sturnus vulgaris


Leírás: rigó nagyságú, fekete, szivárványos fényű alapon apró fehér pettyekkel tarkított. Csőre hegyes, sárga színű. Lábai erősek, hegyes karmokkal.


Életmód - kártétel: vándormadár, februárban tér vissza hazánkba. Csoportosan, "seregekbe" tömörülő faj. Odvasodó vén fákban fészkel, fészekalja 5-6 tojás. Az év nagy részében állati eleséget fogyaszt, a gyümölcsök közül a cseresznyét, meggyet, de főleg a szőlőt szereti.


Jelentőség: a szántóföldi növénytermesztés szempontjából hasznos, de gyümölcsösökben olykor igen jelentős a kártétele.


Osztály: EMLŐSÖK - MAMMALIA

Testüket szőr borítja, utódaikat elevenen hozzák a világra és emlőikből anyatejjel táplálják.


Rend: RÁGCSÁLÓK - RODENTIA

A legtöbb emlős kártevő ebből a rendből kerül ki. Kis v. közepes nagyságú, rendkívül szapora emlősök, feltűnően fejlett metszőfogakkal.


Család: Hörcsögfélék - Cricetidae

Fejűk széles, lábúk és farkúk rövid. Föld alatti fészket készítenek. A legjelentősebb emlős kártevők közülük kerülnek ki.


Mezei pocok - Microtus arvalis


Leírás: az egérhez hasonló alakú és nagyságú rágcsáló. Háta szürkés-barna, hasa szennyesfehér, farka rövid, fülkagylói bundában ülnek.


Életmód - kártétel: járatait a föld alatt készíti, itt található a lakása is, ahol 30-35 utódot is fialhat élete során (1-1,5 év). Egyedszámuk hosszú száraz ősz és enyhe tél után szokott megnőni. Szinte valamennyi termesztett növényünket károsítja. A kárképre jellemző, hogy a rágott felületeken a metszőfogak párhuzamos nyomai jól látszanak.


Jelentőség a veszélyes károsító, tömeges elszaporodása esetén komoly károkat okozhat a mezőgazdaságnak.


Találat: 4826