online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  
bal sarok kategória jobb sarok
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
bal also sarok   bal jobb sarok
bal sarok   jobb sarok
 
 
bal also sarok   bal jobb sarok

Alrend: FONALSCSÁPÚ KÉTSZÁRNYÚAK - NEMATOCERA

biológia

bal sarok

egyéb tételek

jobb sarok
 
Fejlődéstan
Az RNS fajtai és szerkezete
A DNS mutaciói. Kémiai mutagének. Ames teszt.
Gyakorlati jegyzet Hengeresférgek - Nemathelminthes
A SZARVASMARHA ÁLTALÁNOS KÜLLEMI JELLEMZŐI
A növényi sejtorganellumok felépítése és feladata az anyagcserében
Rend : LEPKÉK (PIKKELYESSZÁRNYUAK) - LEPIDOPTERA
Rend : HÁRTYÁSSZÁRNYÚAK - HYMENOPTERA
 
bal also sarok   bal jobb sarok

Alrend: FONALSCSÁPÚ KÉTSZÁRNYÚAK - NEMATOCERA


Család: Bársonylegyek v. bársonyszúnyogok Bibionidae

Alkatukban a legyekhez hasonlítanak, viszonylag nagy testűek, bársonyosan szőrözött fajok. Erős ivari dimorfizmu 646c22g st mutatnak. Petéiket nyirkos, humuszos földbe, korhadó anyagokba helyezik, a lárvák is itt fejlődnek. Néha élő növények gyökereit is megtámadják.


Kerti bársonyszúnyog - Bibio hortulanus

Leírás: kb. 10 mm hosszú, a hím fekete, de a szőrzete részben fehéres. A nőstény potroha és középháta sárgásvörös vagy szintén fekete.


Életmód, kártétel: egy nemzedékes, a lárvák telelnek a talajban, majd tavasszal folytatják a táplálkozást. Ilyenkor a gyökerek megrágásával okozhatnak kárt. A petékből kikelő fiatal lárvák korhadó anyagokkal táplálkoznak.


Jelentőség főleg láptalajokon, vizenyős, túlöntözött területeken okozhatnak kárt.


Család: Gubacsszúnyogok - Itonidae (Cecidomyidae)


Kicsiny termetű, finom felépítésű szúnyogok. Csápjuk hosszú, szárnyukat szőrzet fedi, szárnyszegélyük pillás, az erezet visszafejlődött. Az idetartozó fajok többségének tojócsöve van. Egy részük zoofág - (így például az Aphidoletes nembe tartozó afidofág fajok kifejezetten hasznosak), parazitoidok vagy korhadékevők. Gazdasági jelentősége a gubacsképző fajoknak van. Általában oligofágok, vagy monofágok. Majdnem minden őshonos növényfajunkon élnek gubacsszúnyogok.
Málna gubacsszúnyog - Lasioptera rubi


Leírás: néhány mm nagyságú, apró szúnyog.


Életmód, kártétel: egy nemzedékes, a lárvák telelnek a gubacs belsejében. Kárképét a vesszőn, hajtáson, levélnyélen található repedezett felszínű vastagodás alapján ismerhetjük fel, melyben vöröses lárvák találhatók Az epidermisz alá furakodott lárvák táplálkozásának következtében a károsított részen hat hét alatt jól látható gubacs képződik.


Jelentőség: gazdaságilag nem jelentős.Málna vesszőszúnyog - Thomasiniana theobaldi


Leírás: a nőstény sárgásvörös színű, potroha hegyes, a hím szürkés színű, kisebb.


Életmód, kártétel: három nemzedékes, a talajban 2-3 cm mélységben báb állapotban telel. Petéiket csoportosan a málnahajtások repedezett kérgére, sebzésekre rakják. A lárvák a vessző alsó harmadában a háncsrészt roncsolják és a farészbe is behatolnak (barna, lilás elhalt foltok). A vessző alsó harmadában sejtburjánzást okoznak.


Jelentőség: A málnaültetvények egyik legveszélyesebb kártevője. Különböző kórokozókkal együtt - melyek megtelepedését elősegíti - a megtámadott vesszők 60-100%-át elpusztíthatja.Találat: 5551