online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer Kozmetikumok Sport
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

ÓPIUMSZÁRMAZÉKOK

gyógyszer

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
GYÓGY – ÉS FŰSZERNÖVÉNYEINK ÉS GYÓGYHATÁSUK
Rheumatoid arthritis ( Polyarthritis chronica progressiva )
A has
Idegrendszer, Endokrin szervek és Érzékszervek
Köszvény ( Arthritis urica )
A gondozas-nevelés egysége
A kéz
Cannabisz szarmazékok
Forever Fizz pezsgőtabletta (30 db/doboz)
 
 

ÓPIUMSZÁRMAZÉKOK

I.1.1. ÓPIUM

KULTURTÖRTÉNETE:

A mákot és az ópiumot már Kr.e. 2500 körül is gyógyszerként használták. Az asszír gyógyászatban a mákot „az öröm növénye” néven tartották számon. Az ókori Egyiptomban a Görögországbó 353b14d l származó ópiumot orvosi és hedonisztikus célokból egyaránt bevették. Az ópium kinyerésének módját az ókorban igen jól ismerték. Dioszkuridész a Kr.u. első századból származó gyógyszertanában már a lehető legpontosabban leírja, hogyan lehet hozzájutni.

Theokritosz szerint a mák Aphrodité könnyeiből keletkezett, amelyett akkor hullatott, amikor szerelmét Adoniszt siratta.

Az ópium hamarosan az egész Közel – Keleten fontos gyógyszerré, majd kábítószerré vált. Az ópium előállításával és tulajdonságaival kapcsolatos ismereteket az arabok feltehetőleg már igen korán Indiába, később Kínába is elvitték. Az ópium régóta szilárd helyet foglal el az indiai gyógyászatban, gyógyszerként, méregként és ellenméregként tartják számon. Később a XIX. századra világszerte elterjed, sőt egyes helyeken az alkohol élvezeténél is nagyobb szerepet játszott. London az ópium fogyasztás különösen hírhedt központja volt. Európában évszázadok óta használják fájdalom csillapítóként.

ELŐÁLLÍTÁSA, FELHASZNÁLÁSA

Mákból nyerik a mákgubó megmetszésével. A nyers ópiumhoz zsírt és egyéb anyagokat adagolnak, ezt megeszik (afrodiziákum).

A füst ópiumot (csandu) meglehetősen bonyolult eljárásokkal alakítják ki a nyersópiumból, ezt pipában fogyasztják.

Mákszalma eljárás: a megszáradt mákgubókból speciális eljárással teát főznek – máktea (használata rendívül káros a sok  mellékalkaloida miatt).

HATÁSA:

Kis mennyiségben afrodiziákum, nagyobb mennyiségben pont ellenkezőleg potencia csökkentő, narkotikus hatású szer. De mivel sohasem fogyasztják tisztán a hozzáadott szerektől a hatásai rendkívül széles skálán mozoghatnak. Jelentős mértékben tartalmaz mellék alkaloidot, ezért fogyasztása kifejezetten veszélyes (elvonás, túladagolás).

TÜNETEI:

Az ópium megvilágosít, nem tompít. Sohasem burkol abba a ködbe, mint az alkohol, amelynek mámorában elúszik az anyagi valóság. Az ópium oldja a lelket a mindennapok és a külvilág dolgaival való összefonódásából. Növeli az érzékenységet, mialatt egyidejűleg általánosan csökkenti a mozgási szükségletet, a közlési vágyat, a nemi potenciát, az indulatokat és az agresszivítást.

ÖSSZETÉTELE:

Az ópium egy sor jellegzetesen szinergisztikus, vagy antagonisztikus hatású alkaloidot tartalmaz. A mintegy 40 alkaloidot ópiumalkaloid néven foglalják össze. Különbséget tesznek a morfin típus (morfin, kodein, thebain) és a benzizllizochinolin-tipus (papaverin, noscapin-narkotin, nercein, nor-laudonsin, reticulin) között. Az alkaloidok részben savak sóiként (mekonsav, tejsav, fumarsav, kénsav) vannak jelen az ópiumban. Fő hatóanyaga a morfin, amely nyugtató-hipnotikus, narkotikus, köhögéscsillapító, légzés gátló és székrekesztő tulajdonságokkal rendelkezik.

I.1.2. MORFIUM

ELŐÁLLÍTÁSA, FELHASZNÁLÁSA:

Az ópiumból vonják ki, a morfin egy ópiumalkaloid. A különböző oldatait orvostudományban használják fájdalomcsillapító, nyugtató, érzéstelenítő célra,  erős fájdalmak csillapítására. Kábítószerként  való használata főleg az orvosok, e.ü. dolgozók körében terjedt el, viszonylag nehéz hozzájutni.

HATÁSA:

Eufórikus, súlytalan lebegéshez hasonló állapot. A tudatos világtól való teljes elrugaszkodás; tökéletes álomvilág. Rövid ideig tart, ezért a régi drogosok rendkívül ritkán használják.

TÚLADAGOLÁSA:

Először mély álomszerű eszméletvesztés, majd légzésbénulás.

ELVONÁSA:

Rendkívül erős lelki, fizikai függőséget alakít ki - fájdalom csillapító hatása miatt -. A szervezet adaptálódik a droghoz és ha nem jut kellő mennyiségű anyag a sejtekhez rendkívül intenzív fizikai fájdalmat érez a beteg, amelybe esetleg bele is halhat. Az elvonási tünetek továbbá még remegéssel, hasmenéssel és pánikszerű idegességgel járnak, a használó rendkívül nehezen viseli, ezért szárazelvonás szinte lehetetlen.

I.1.3. HEROIN

ELŐÁLLÍTÁSA, FELHASZNÁLÁSA:

Ópium származék, a morfiumtól kialakult függőség kezelésére fejlesztették ki pótszerként, de gyógyászati alkalmazása az erősebb hozzászokás miatt kudarcba fulladt.

 Kizárólag kábítószerként használják. Szívják orron át speeddel keverve (speed-ball), keverik kokainnal (coctail), de leggyakrabban feloldva vénás injekció formájában juttatják a szervezetbe.

HATÁSA:

Eufórikus állapotot okoz, csökkenti, illetve megszünteti a szorongásokat, félelmeket. Nyugalmat, kellemes közérzetet alakít ki, megszűnnek a testi-lelki negatív behatások, érzések. Gyomor- és májkárosodást okoz, idővel a szervezet teljes leépülését idézi elő.

Találat: 3037