online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer Kozmetikumok Sport
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

DEFIBRILLÁTOR

gyógyszer

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Party drogok
Küzdd le a betegséget antioxidansokkal
Köszvény ( Arthritis urica )
Az erdei gyümölcsök génmegőrzése, különös tekintettel a Pyrusokra
A kéz
Fogamzasgatlas fogamzasgatlas nélkül
A halal a belekben lakozik
Lazacok fertözö vérszegénysége
 
 

DEFIBRILLÁTOR

Hazánkban szinte minden harmincadik percben meghal valaki hírtelen szívhalálban, nem kórházban, hanem mert nyilvános helyen lesz rosszul, és újraélesztésük az elsö 10 percben nem történik meg.

Ezen kíván segíten 313b11d i a defibrillátor. Két változata van az egyik az automata, amelyet intézményekbe, mentö-gépkocsikba helyeznek el, ahol szakképzet személyek használják, másik a félautomata, amelyet benzinkutak, pályaudvarok, sportlétesítmények, bevásárlóközpontok, repterek, közintézmények területén helyeznek ki általában, és amelynek kezelése a laikus számára is egyszerü, könnyen elsajátítható.

Félautomata defibrillátor használata:

Elsö teendönk a gyors betegvizsgálat (eszméletlenség, légzés, keringésvizsgálat) az általános betegvizsgálati szabályok szerint.

1. Eszméletlenség vizsgálata: megszólítás, megrázás.

2. Légzés vizsgálata: hármas érzékeléssel, ahol ellenörizzük a légutakat, a mellkas légzés közbeni emelkedését- süllyedését, valamint a szájból- orrból történö levegö áramlását (ezt ellenörizhetjük pl. egy tükörrel is).

3. Keringés vizsgálata: a nyaki ütöér tapintását csak tapasztalt ember végezze, helyette indirekt jelek figyelése - mozgás, nyelés, köhögés, légzés.

Amennyiben eszméletlen betegröl van szó, akinek van légzése és keringése, akkor a légutak biztosítása szükséges. Ennek legegyszerübb módja a stabil oldalfektetés.

Ha légzés nem észlelhetö, és nem áll rendelkezésre félautomata defibrillátor, meg kell kezdeni az újraélesztést.

Félautomata defibrillátor alkalmazása:

Abban az esetben ha azonnal rendelkezésre áll félautomata defibrillátor, a következök szerint használjuk:

1.      A készülékeket a megfelelö gombbal vagy a fedelük felnyitásával automatikusan tudjuk bekapcsolnak.

2.      Kövessük a készülék hangutasításait!

3.      Tépjük fel az elektródák csomagolását, majd helyezzük fel öket a rajtuk látható rajz segítségével a megfelelö helyre!

4.      Bizonyos típusoknál az elektródákat a kezelönek kell csatlakoztatni a készülékhez, míg másoknál már gyárilag csatlakoztatva van.

5.      Elsö lépés a beteg ritmus zavarának készülék általi értékelése /analízis/, kövessük a készülék utasításait nyomjuk meg az analízis gombot!

6.      Amennyiben a készülék javasolja az elektromos ütés (sokk) leadását, elkezdödik a töltés, figyelmeztet, hogy senki ne érjen a beteghez, majd utasítást ad a "sokk" gomb megnyomására.

7.      Ezt követöen a készülék típusától függöen vagy az utasításnak megfelelöen nyomjuk meg ismételten az "analízis" vagy a "sokk" gombot és akkor a készülék automatikusan elvégzi az újabb analízist.

8.      Kamrafibrilláció esetén a készülék - programozásának megfelelöen - három egymást követö alkalommal fog sokkot javasolni (200J, 200J, 360J), ha idöközben nem alakul ki más ritmus, vagy nem tér vissza a keringés. Ha sokk nem indokolt utasítást kapunk, járjunk el a A készülék nem javasolja a sokk leadását pont szerint!

9.      Három sokk után ellenörizzük a keringésre utaló jeleket!

10.  Ha nincs keringés, akkor - az utasításnak megfelelöen - kezdjük meg az újraélesztést 1 percig (ez idö alatt nem hangzik el újabb utasítás, a készülék méri az eltelt idöt)!

11.  1 perc elteltével javasol a készülék újabb analízist.

12.  Amennyiben a készülék nem javasol sokkot, keressük a keringés jeleit, ha nem észlelhetö, kezdjük meg az 1 perces újraélesztést! 1 perc elteltével a géptöl kapjuk az újabb utasításokat.

Fontos! Amennyiben a keringés visszatért és van légzés is, helyezzük a beteget stabil oldalfekvö helyzetbe, és várjunk a mentö kiérkezéséig.

 

Találat: 1216