online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság Adminisztráció Auto építészet építőipari Gépészet Jogi Jogszabályok Közlekedés Mezőgazdaság Pénzügy Turizmus újságírás üzleti
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

DOLGOZAT Az EURO-BUSSINES-SOFT Bt. Tevékenységének elemzése

gazdaság

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
A vallalat jellemzői, környezete
A SZÁMVITELI RENDSZER KORSZERŰSÍTÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE
MAGYAR REKLÁMETIKAI KÓDEX
Munka-, föld- és ingatlanpiac
Finanszírozasi rendszerek
A nyitott gazdasag alapvető összefüggései
Értékelméletek a közgazdasagelmélet történetében. (A merkantilistaktól a szubjektív közgazdasagtanig).
A gazdasagi növekedés fogalma, tényezői. Extenzív és intenzív gazdasagi növekedés. A technikai haladas a gazdasagi növekedésben.
A SZÁMVITELI RENDSZER KORSZERŰSÍTÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE
Export-Import menedzsment szakirany A FUVARSZERVEZÉS DILEMMÁI A KÖZÚTI FUVAROZÁS TERÉN
 
 

DOLGOZAT

Az EURO-BUSSINES-SOFT Bt. Tevékenységének elemzése.

A dokumentáció a Budapesti Nemzetközi Vásárra készült, célja cégünk bemutatása a nagyközönségnek.Készítette: Gombosi András                                        Ajka, 2001. december

ESETTANULMÁNY:

Az EURO-BUSSINES-SOFT Bt Üzleti terve

I. A cég adatai:

Az EURO. BUSSINES-SOFT (EBS) Bt. Irodai programcsomagokat, könyvelési segédprogramokat kínál teljes körű garanciával, kisvállalkozásoknak is megfizethető áron.

A vállalkozás célja:

-         Minőségi szoftverek gyártása

-         Vevőink igényeinek teljes körű kielégítése

-         A hazai és később külföldi piac meghódítása és 121f59b széles körű termékforgalmazás

-         A márkanév védelme

A vállalkozás alaptőkéje 5,5 millió forint. A számítógépeket és a fejlesztőrendszereket a kültag hozta apportként, amelynek értéke 4 millió forint, illetve rendelkezik még a bt egy három szobás lakással, ami maga a stúdió.

II. Összefoglalás

Az ötlet a programozóstúdió megalapításáról már az iskolapadokban megszületett, hiszen a céggel munkaviszonyban álló személyek egytől-egyig gyermekkoruk óta ismerik egymást, és az egyetemi tanulmányaikat is párhuzamosan végezték. A programozás, szoftverfejlesztés adott volt, csak a profil volt kérdéses. A cég megalapításakor 1998-ban, széles körben megjelentek programozói szolgálatokat kínáló újsághirdetéseink. Első munkáink kisebb számlázó és könyvelést segítő programocskák voltak, de tökéletesen megfeleltek referenciának, és a megbízásaink milyenségéből tisztán kirajzolódott, hogy a szoftverellátottság ezen a téren a leghiányosabb, ezért úgy döntöttünk, hogy teljes mértékben az irodai programcsomagok, a számlázó és számlázást előkészítő, raktárkészlet nyilvántartó illetve teljes könyvelési programok felé specifikálódunk.

            Az egyetem elvégzése után a Bt alakulásakor a kültag által hozott régi, egy Internet-kávézóból lecserélt gépeken kezdődött a szoftverfejlesztés természetesen a szükséges jogtiszta programok beszerzése után.

            Magyarországon gyakorlatilag jelentős versenytárs nélkül vagyunk, hiszen a néhány ilyen témakörben programozó magánvállalkozón kívül szinte senki nem foglalkozik a számítástechnika ezen vállfajával, illetve nem tudnak olyan szintű vevőszolgálati- és garanciaszolgáltatásokat nyújtani, amit mi a szervezettségből és a pontos munkából kifolyólag biztosítani tudunk kedves ügyfeleinknek. Ilyen szolgáltatás például az éjjel-nappal hívható forródrót, a stúdióban működő webszerver, melyen amellett hogy cégünk bemutatkozik, még egy széles körre kiterjedő HelpDesk rendszer fogadja a regisztrált látogatókat, ami könnyen rámutathat az esetleges hibák okára, megkönnyíti a biztonságos és zökkenőmentes üzemeltetést.

            Cégünk jellegének egyedisége miatt piacvezetők vagyunk Magyarországon, ezért árképzésben is szabadok vagyunk. Mivel a cég kevés embert foglalkoztat, tarthatjuk magunkat az eredeti elképzeléseinkhez, miszerint az egyéni- és kisvállalkozások is meg tudják venni a programjainkat, hiszen belőlük sokkal több van, mint nagy cégekből, és emellett kihívás is mindig ugyanazt, de mégis teljesen másként, a vevő igényeire rászabva létrehozni.

            Jelen pillanatban cégünk minden embere gőzerővel dolgozik. A beltag felelős a gazdasági oldalért, a hatályos jogszabályok betartásáért, illetve a programspecifikációk szakmai hátteréért (gazdasági informatikus), a többiek pedig kizárólag a megvalósítást, tesztelést, dokumentációkészítést illetve Customer Service szolgáltatásokat végzik.

            Cégünk rövidtávú céljai közé tartozik a számítógéppark teljes cseréje a lehető legmodernebb fejlettségű gépekre (’Az idő pénz’), illetve a nagy látogatottság miatti lassulások elkerülése érdekében egy jelentősen megnövelt sávszélességű Internet-kapcsolat stabilizálása. Mindenkori célunk a pontosság, a nyomonkövethetőség, a biztonság és teljesség programjainkkal kapcsolatban, valamint ez által a vevő teljes elégedettsége.

III Üzletágelemzés

Az 1970-es évek derekán nagy üzletembereknek tartott személyek is gyakran csak legyintettek a számítógép szó hallatán: megint egy újabb hóbort, játék. Ma már az élet számos területén nemcsak hogy hasznos, de nélkülözhetetlen segítőtársa (?) lett az embernek. Ilyen terület a kereskedelem is, ahol amellett, hogy megkímél minket a temérdek papír kézzel való megírásától, még a hibalehetőségek száma is csökken, illetve naprakész információk állnak rendelkezésre a legkülönbözőbb formában a legkülönbözőbb adatokról, amik nagymértékben elősegíthetik a pozitív végkifejletű döntéseket. Ezt a lehetőséget meglovagolva vágtunk bele vállalkozásunkba.

            A verseny a szektorban nem jelentős, hiszen más cégek más-más, egymástól jól elhatárolható szegmensét célozták meg a piacnak. Ez lehet, hogy gyakorlatilag ugyanazt a vevőkört jelenti, de a cégek, mégsem mint konkurencia, hanem inkább, mint komplementerek illetve ajánlás-kibocsátók lépnek fel. Piaci stratégiánk ehhez optimalizált. A folyamatos fejlesztés mellett nagy hangsúlyt fordítunk a már eladott termékekkel kapcsolatos menedzsmentre, hiszen nincs jobb, mint egy teljesen megelégedett visszatérő vásárló.

            Több cég próbált az utóbbi időben beolvasztani minket, illetve kaptunk fúzióra való felkéréseket, de hisszük, hogy addig működhet ez a cég így, amíg a szálak a mi kezünkben vannak, és kevés ember között oszlik el a felelősség. A legnagyobb előnyünk az önállóságunkban és a dinamikusságunkban rejlik.

Fogyasztóink:

-         Kisvállalkozások, egyéni vállalkozók: a vevő kérésére előállított szoftverek megadott és pontosan körülhatárolt feladatok elvégzésére

-         Középvállalkozások: komplett programcsomagok, melyek kihasználják programjaink egymással való kompatibilitását és átjárhatóságát.

-         Informatikusokkal rendelkező nagyvállalatok: a középvállalkozásokhoz hasonlatos programcsomagok, esetleg külön kérésre nyílt forráskóddal a teljes testreszabhatóság érdekében.

Termékeinkre vonatkozó főbb szempontok:

-         kedvező ár

-         jó minőség, tartósság, használhatóság

-         változatos megjelenés, egyedi design-ok-         tetszőlegesen összeállítható alkalmazáscsomagok

-         jó kezelhetőség

-         teljes körű garancia

Üzleti tevékenységre vonatkozó főbb szempontok:

-         Jó hírnév.

-         Vásárlóközpontú eladási módszer

-         Folyamatos „nyitva tartás”, elérhetőség.

-         Reklám és eladásösztönzés

-         Változatos és személyre szabható, piacképes termékek forgalmazása

-         A teljes odaadás, kitartó hozzáállás, megfelelő fellépés és viselkedés a piacon.

Ezekkel a tényezőkkel befolyásolhatjuk és irányíthatjuk a volt és potenciális fogyasztóinkat.

Politikai és gazdasági trendek:

           

            A gazdasági változások állandó befolyásoltság alatt tartanak minden vállalkozást. Ez ránk korlátozottan igaz csak, hiszen szellemi terméket állítunk elő. A rezsiköltségek, megnövekedését ellensúlyozza a távközlési piac robbanásszerű fejlődésével járó Internet-elérés költségeinek csökkenése. Gyakorlatilag a termékek árai a mindenkori inflációt követik kisebb-nagyobb késéssel, de érvágás-szerű, hirtelen és nagymértékű áremelésre a liquiditás megtartásához ez idáig nem volt szükségünk, és a jövőben sem tervezünk ilyen fajta radikális beavatkozást a jól működő piacba.

Forgalmi előrejelzés.

            Mindig megpróbálunk előre tervezni, így a munka beosztása egyszerűbb, de elértünk egy olyan forgalmi álomhatárt, melyre pár évvel ezelőtt még gondolni sem mertünk. Új, tehetséges és fiatal munkaerőt keresünk, mert nem szeretnénk visszautasítani egy megrendelést sem. Átlagos havi forgalmunk 1,5-2 millió forinton stagnál, ami teljesen érthető, hiszen napjainkban a vállalkozások gombamód szaporodnak.

IV. A vállalkozás leírása

A vállalkozás:

      A vállalkozás 1998 óta foglalkozik szoftverfejlesztéssel. Baráti programozócsoportként indult, puszta lelkesedésből egy a jelenlegi beltag által örökölt lakásban. Először csak saját célra, illetve szárnypróbálgatásként írtunk programokat, de kiderült, hogy van létjogosultságunk a piacon. Közeli vállalkozó ismerősöknek készítettünk szoftvereket, ám hírünk gyorsan terjedt, így megalapítottuk a vállalkozást, és már kerestük a megrendeléseket.

Jogi forma:

            A betéti társaság volt a legalkalmasabb és legkifizetődőbb forma, ami lehetővé tette a tőkebevonást is, valamint a jövőben könnyű lesz kültagokat találni, akik szívesen fektetnek be egy jól menő üzletbe, de nem szívesen vállalnak korlátlan anyagi felelősséget, így a tőkebázis a jövőben is biztosabb.

            Kettős könyvvitelt alkalmazunk, az összes nyereség a tulajdonosé. Az alkalmazottakat járulékokkal és juttatásokkal ösztönöztük pontos és megbízható munkára, de jelen pillanatban már nincs erre szükség, hiszen a siker következményeképpen országos szinten kimagasló bérezést tudunk biztosítani dolgozóinknak, akik ezáltal jobban magukénak érzik a vállalkozást. A jogi formát emellett úgy választottuk meg, hogy esetleges külső tőke bevonásakor a befektető korlátlan felelősséggel rendelkezzen. Ez kikötés a befektetés előtt. A céget 1998. Február 26-án alapítottuk.

Humánerőforrás:

            A beltag, Könyvelő Kálmán a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett gazdasági informatikus szakon, így amellett hogy a kompetens a számítástechnikai témában, a társaság gazdasági ügyei is az ő kezén folynak keresztül.

            A kültag, Zseni Balázs szintén a BME-n végzett, de mint programozó matematikus. Ő adja a szakmai gerincet, és a legtöbb projektnek ő a vezetője.

            Az alkalmazott programozók mindhárman a Veszprémi Egyetem műszaki informatikus mérnök karán végeztek, így a kültag irányítása mellett nagyon hatékony munkaerőt képviselnek. Mindenki tökéletesen beszél angolul, a beltag pedig németül is.

            A munkarend teljesen dinamikusan alakítható, csak a határidők betartásán van nagy hangsúly, illetve megfelelően beosztva látjuk el a folyamatos ügyeletet, ügyfélszolgálati teendőket.

A cégnév:

            A vállalkozás nevénél figyelembe vettük a tevékenységi kört, a termékeink által megcélzott piaci szegmenset, illetve a jövőbeli törekvéseinket.

            Az EURO szó vonatkozik a piacaink nemzetköziségére, de másik aspektusban vonatkozhat legújabb projektünkre is, ami a nemzeti valutákról Euro-ra való átállás szoftveres környezetének kifejlesztésére irányul.

            A BUSSINES szó mindenképpen egyértelműsíti, hogy a megcélzott vásárlóközönség, tehát a vevőink nagy része üzleti szférában dolgozik, illetve üzleti felhasználásra vannak a szoftverek optimalizálva.

            A SOFT szócska természetesen a szoftver szó rövidítéseként jelent meg a névben. Így sikerült ez a kifejező nevet megalkotnunk. A magyar jogszabályok értelmében a cégtáblán szerepel az „Üzleti Szoftverfejlesztő Bt” felirat is, és a cégbíróságon is ezen e néven jegyeztettük be vállalkozásunkat.

Termékeink, beszerzés:

            A beszerzés az első időkben viszonylag jelentős költségbevonással járt, hiszen  jogtiszta operációs- és fejlesztőrendszereket, valamint egyéb alkalmazásokat kellett beszerezni, illetve a költségek nagy hányadát tette ki a megfelelő hardverbázis kialakítása. A beszerzés most már lekorlátozódik a programfrissítésekre, illetve hardveroldalról a nagy gyártóktól promóciós gépeket kapunk jelképes összegekért, amiért cserébe feltüntetjük a szoftvereken ajánlásainkat a gyártóval kapcsolatban, leírjuk, hogy milyen gépeken folyik a fejlesztés. Ez mindkét fél számára előnyös helyzet, hiszen a gyártóknak hatalmas reklám, mi pedig mindig az aktuális csúcstechnikát használhatjuk. A legnagyobb figyelmet a meglévő adatok biztonsági mentésére fordítjuk.

Termékeink

-         EasyBook-Base sorozat: alapvető, egyszerű és közérthető, a könyvelést segítő és nagymértékben felgyorsító alkalmazás.

-         EasyBook-Pro sorozat: hasonló az base sorozathoz, de teljesebb és igényel könyvelési ismereteke.

-         MoneyConvert-sorozat: a valutákkal dolgozó szoftverek Euro-ra való átállását segítő alkalmazás.

-         IndustryBook-Base: összefoglaló jellegű gazdasági szoftvercsomag, legtöbbször egyéni testreszabással

-         IndustryBook-Pro: hasonló az előzőben említetthez, de nyílt forráskódú, tehát felhasználó által is testreszabható.

-         StorageArea: szabadon konfugirálható rengeteg addícionális opcióval rendelkező adatbázis-kezelő alapú raktárkészlet-nyilvántartó, illetve árumozgás-figyelő szoftver.

-         StorageArea-Network: Egy peer-to-peer hálózatra épülő valósidejű raktárkészlet-nyilvántartó több munkaállomással rendelkező beszerzési-gyártási-logosztikai-kereskedelmi információs hálózatok kialakításához.

Az alapcsomagokon kívül természetesen kielégítünk minden felmerülő és megvalósítható igényt minden kategóriában, valamint minden programhoz, az ügyfélszolgálati illetve online segítség mellet, komplett users manual-okat bocsátunk a vevőink rendelkezésére, hogy minden hiba nélkül történjen.


            Programjaink installálás útján kerülnek a számítógépekre, általában gépigényük alacsony, így megfelelően működnek régebbi típusú számítógépeken is. Beépített súgófile is megtalálható.

            Az online segítség igénybevételéhez a vevőnek regisztrálnia kell magát vagy Interneten keresztül, vagy postai úton.

Célok:

            Amellett, hogy továbbfejlesztjük a meglévő szoftvereket a precízség, hibamentesség, de elsősorban a felhasználóbarát környezet kialakításának irányába, folyamatos igényfelméréseket végzünk Ennek célja a terjeszkedés, illetve a piac több területére való betörés. Az elsődleges cél ilyen szempontból a biztonságtechnikával kapcsolatos, hiszen egy cégnél fontos lehet, hogy legyen folyamatos Internet-kapcsolat, ám az adataink illetéktelen szemek elől rejtve maradjanak. Ehhez természetesen bővítjük szakembergárdánkat is, valamint helyhiány miatt szintén elsődleges cél egy „EBS-ház” felépítése, ami helyet adna a növekvő létszámú csoportnak.

V- Értékesítési terv

Termékeink értékesítése:

            Amellett, hogy cégünk kereskedelmi tevékenységet is folytat, nagy hangsúly van a kutatás-fejlesztés részen is. Az elmúlt időszakban sikerül kapcsolatba lépnünk mind magyar, mind nemzetközi szoftver-forgalmazó cégekkel, így a közvetlen kereskedelmi tevékenységet ma már szinte teljesen leveszik a vállunkról, de természetesen nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy még egy kereskedelmi lépcsőfok beiktatása ne menjen a kedvező ár, így a széleskörű elérhetőség rovására. Természetesen fogadjuk a közvetlenül hozzánk befutott igényeket is, hiszen cégünk fő erénye a magbízhatóság és precízség mellett a dinamikusság, tehát ez egyéni igények kielégítésének lehetősége.

Üzlethelyiség:

            Jelen pillanatban nem rendelkezünk üzlethelyiséggel, de az épülő EBS-házban tervezzük egy mintahálózat kialakítását, ahol lehetőség nyílik a vevőink számára termékeink teljesen kockázatmentes kipróbálására, illetve a vevő alkalmazottai, a tényleges jövőbeli felhasználók, számára indított rövid kurzusok lebonyolítására, így lehetőség lesz a szoftverek hibamentes üzemeltetésére.

Berendezéseink:

            A fejlesztőmunka standard konfigurációkon folyik. Az alábbi táblázat magában foglalja a jelenlegi számítógépparkunk felépítését.

Ezenkívül rendelkezünk még rengeteg különböző gyártótól származó hardverelemekkel, hogy a programkészítés során a legkülönbözőbb konfigurációkon tudjunk tesztelni, illetve egy IBM AS400 típusú webszerverrel, ami az Internet-elérhetőséget biztosítja. A teljes számítógéppark értéke megközelíti a 15 millió forintot.

VI. Marketingterv

Piackutatási terv:

            A cégünk a legkülönbözőbb igényeket is ki tudja elégíteni. Piackutatási eredményeink alátámasztották, hogy míg a mi szféránkban piacvezetők vagyunk, más szektorba, ahol megvannak a kialakult szoftverfejlesztő-cégek, szinte lehetetlen. Belekezdeni új típusú programok gyártásába egy olyan szakterület számára, amit nem ismerünk, hatalmas anyagi ráfordítással járó feladat lenne, és így sem tudnánk felvenni a versenyt a vetélytársainkkal. A piackutatás ennek eredményeképpen teljesen a még ki nem elégített igények irányába fordult. Úgy belekezdeni valamibe, hogy azt még senki sem tesz talán kifizetődő.

            Természetesen emellett folyik a folyamatos információgyűjtés a jelenlegi termékeinkről, és a következő verziókba már beleépítjük a tapasztalatok által feltérképezett esetleges hibák, illetve hiányosságok javítását.

Termékeink:

            Cégünk üzleti szoftvereket árusít nagy- és kiskereskedelmi forgalomban. Áruink iránt állandó a kereslet. Széles választékkal rendelkezünk, aminek folyamatos a bővítése. Több szoftvert előállítunk és forgalmazunk, és elsődleges cél a megfelelő minőség, a vevők igényeinek kielégítése. A marketingterv elsődleges célja cégünk még szélesebb körben való megismertetése, és esetlegesen az igény kielégítés mellett új igények ébresztése.

Vevőkör:

            A vásárlók nagyon széles skálát befutnak a kereskedelemmel és előállítással foglalkozó cégek között. Mindenkinek jobb és egyszerűbb, ha könyvelését egyszerűen, gyakorlatilag hibamentesen, otthon végezheti, és az már digitális formában ott is van a tulajdonában, amit kinyomtathat, elküldhet e-mail-ben stb.

 A mai világban, ahol szinte már az utolsó cipészműhelyben is számítógép van, a kereslet a termékeink iránt folyamatos. Ezt biztosítja az a sajnálatos jelenség is, hogy Magyarországon a vállalkozások nagy része már az első évben tönkremegy, de mindig nyílnak helyettük másikak. Ide kapcsolódik még a nyitás az Unió felé, és ez lehetővé teszi a szellemi tőke kiáramlását is, ami piacot fog nekünk jelenteni elsősorban a szomszédos, közeli országokban, de később elérhetőségünket ki szeretnénk terjeszteni egész Európára.

Fontos a vevőink bizalma is, ezt a már évek óta halmozódó tengernyi referenciával, illetve a cég megingathatatlanságával tudjuk fenntartani. Minden, amit a cég kifelé mutat a nagyközönség felé, az tudatosan megtervezett. Szerintünk a jó design egy ilyen típusú cégnek az elegancia. Letisztult, pontos, közérthető, nem hivalkodó. Azt is fontos szempont, hogy a könyvelést végző személyek között a nők aránya jelentősebb, ezért logoink, illetve az egész design „lágyabb”, hiszen fontos, hogy a dolgozó szeresse azt, amivel dolgozik.

Versenytársak és egyéb befolyásoló tényezők:

            Mint már korábban arról részletes leírást adtunk, számottevő piaci verseny nincs, hiszen minden szoftvergyártó a saját piaci szegmensében szinte egyeduralkodó.

            A reklámok célja is ennek megfelelően módosul, hiszen nem az a célja, hogy a céget kiemelje a sokaságból, hanem az, hogy egyáltalán megismertesse a célközönséggel, hogy van ilyen lehetőség, és ráébressze őket, hogy bizony rengeteg terhet levehet a vállukról egy ilyen típusú alkalmazás beszerzése.

            Befolyásoló tényezők közé tartoznak a rezsiköltségek (áram, telefon, Internet), a mindenkori infláció, illetve a munkára, adókra vonatkozó törvények jogszabályok, és ezek változásai.

Versenyképes marketingstratégia:

            Cégünk számára világos, hogy az eddig folytatott tevékenység megfelel vásárlóink elvárásainak. Új célunk az újabb fogyasztók megszerzése és a régi vevők megtartása. A marketingmix (termék, ár, áru, értékesítés) elemeit úgy próbáljuk összhangba hozni egymással, hogy célvásárlóink és a már meglévő vásárlóink igényeit teljes mértékben kielégítse. Egy célvásárló csak akkor keres meg minket, ha azt érzi, hogy számára értékes az a dolog, amiért pénzt ad ki. Olyan stratégiát dolgoztunk ki, amelynek fő része, hogy meggyőzzünk és biztosítsunk mindenkit afelől, hogy mi vagyunk a legjobbak, és mi tudjuk leghatékonyabban megoldani problémáikat,

Értékesítési stratégia:

            Cégünk nagy hangsúlyt fektet az értékesítésre. Minden vevővel egyenként foglalkozunk, és bevett gyakorlat, hogy az itthoni vevőinkhez legalább egy ember ellátogat a cégtől, aki elviszi a megrendelt szoftvert, illetve segít a rendeltetésszerű installálásban is, így az üzembe helyezés esetleges kezdeti buktatói gyorsan kiküszöbölhetőek.

            Cégünk FTP szerveréről elérhető a legtöbb program 30 napos kipróbálási verziója, amit bárki szabadon letölthet, és eldöntheti, hogy szüksége van-e erre a szoftverre. Ilyen úgynevezett demo-programokat CD-n is a potenciális vevőkör rendelkezésére bocsátunk, illetve komoly szaklapok CD-mellékletein is megjelennek.

Ármegállapítási stratégia:

            Árainkat úgy alakítjuk, hogy a költségeinket fedezze, és hasznot is hozzon. Árrésünk magasnak mondható, de az előállítás költségei viszonylag alacsonyak, így nagy árréssel is kedvező árat tudunk biztosítani. Néhány termék ára viszont viszonylag marad, több százezer forintos nagyságrendű, de ezek természetesen komplex programcsomagok nagyfelhasználóknak.

            Cégünk állandó költségei átlagosan havi bontásban: 

                     - energia                                                  30.000 Ft

                     - közüzemi díj                                            5.000 Ft

                     - bankköltség                                            5.000 Ft

                     - posta, telefon                                        40.000 Ft

                     - biztosítás                                               20.000 Ft

                     -Internet-elérés                                      150.000 Ft

                    

            A cég változóköltségei havi bontásban:                            

                     - munkabérek                                     1.000.000 Ft

                     - közterhek                                           100.000 Ft

                     - egyéb költségek (pizza, kóla)    50.000-100.00 FtÁrumegállapítási stratégia:

            A nem megrendelésre készülő új projektek indításánál figyelembe vesszük azt, hogy amennyire a kötelmek engedik, a lehető leguniverzálisabb terméket állítsuk elő a kisfogyasztói réteg ellátására, így sikerül széles körben népszerű, nagy példányszámban eladott felhasználói programokat létrehoznunk. A konkrét megrendeléseknél nincsenek ilyen típusú félreértési lehetőségek, hiszen a korrekt testre szabás fontos feltétele, hogy minél több pontos információt megtudjunk arról a környezetről, ahol a programnak teljesítenie kell.

Az eladás helye:

            Gyakorlatilag jelen pillanatban nem rendelkezünk fizikai eladóhellyel, eladásaink nagy része Interneten keresztül, a valós átadás pedig a vásárló telephelyén történik. Ilyen típusú termék értékesítésekor nincs nagy jelentősége annak, hogy legyen egy valós hely, ahova az ügyfél bejöhet. Ennek oka egyrészt abban rejlik, hogy nem minden nap vesz az ember ilyen dolgokat, másrészt pedig a fizikai távolságok is lehetnek jelentősek. A vevőkkel való kapcsolattartás e-mail-ben ill. telefonon történik, a személyes találkozásokhoz pedig általában cégünk képviselője utazik. Ennek további nagy előnye az is, hogy nem kell beengedni senkit a számítógépek közelébe. Ennek ellensúlyozásaképpen a honlapon és prospektusokban megtekinthető a valós környezet, ahol termékeink születnek, ez egy kicsit emberközelibbé varázsolja a céget a vevők számára. Az épülő EBS-házban a fent említetteknek megfelelően szeretnénk kialakítani a vásárló- és tesztterületeket. Ez mindenképpen a dolgozói létszám radikális emelésével fog járni, és ez szintén előny, hiszen saját városunk munkanélküliségét csökkentjük, s ez pozitív hatással van a helyi megítélésünkre.

Disztribúciós csatornák:

            A cég kis- és nagykereskedelmi tevékenységet egyszerre folytat. A vásárlók többsége szerint nagykereskedelmi cégeknél nincs idő egyenként foglalkozni a vevőkkel, érdeklődni a termékekről, ezért nagykereskedelmi forgalomba csak az előre megkonstruált programcsomagokat adjuk. Természetesen a vevő a közte és köztünk álló nagykereskedést áthidalhatja, hiszen fel tudja velünk venni a kontaktust, így gyakorlatilag a vásárlás helyének ennél a típusnál nincs jelentősége.

            A másik módja az eladásnak, amit a jelentősebb vásárlóink is választottak, a személyes kontaktus már a vásárlás előtt, tehát egyfajta megbízás bérmunkára, de ez alapfeltétel a megfelelőséghez.

Reklám és eladásösztönzés:

            A reklám kiválasztásánál figyelembe kellett vennünk, hogy a lehető legtöbb potenciális fogyasztóhoz eljusson, és a lehető legkisebb költségekkel járjon. Reklámainkat magunk terveztük meg, ezzel rengetek költséget megtakarítottunk. Elsősorban számítástechnikai szaklapokban, illetve kifejezetten vállalkozóknak szóló újságokban, magazinokban hirdetjük magunkat. Ez költségkímélő megoldás, hiszen a legtöbb lap szerkesztőségének biztosítottunk szoftvereket, ezért jelképes összegekért foglalkoznak a hirdetéseinkkel.     

            A reklámjaink célja az, hogy felkeltsük az emberek figyelmét, és rávezessük őket arra, hogy apró dolgok segítségével nem kell napokat, heteket eltölteniük papírmunkával, hanem azt az időt hasznosabb dolgokra is fordíthatják, valamint az, hogy egy kis odafigyeléssel teljesen laikus emberek is pontos és hiteles könyvelést tudnak vezetni, raktárkészleteket nyilvántartani. Ezért reklámfiguránk egy nyakig papírokba temetkező, ideges figura szemben egy 8 éves könyvelőruhás kisgyerekkel.

            A reklámokban kiemelt helyen leginkább a weboldal, illetve az e-mail elérhetőség van, hiszen a vásárlóink 99 százaléka rendelkezik hozzáféréssel, és ez a későbbiekben is erősen ajánlott a szoftverek zavartalan menedzseléséhez.

            A másik nagy reklámlehetőség a hazai, illetve nemzetközi szakkiállításokon és vásárokon való részvétel, ahol a látogatók nagy hányada szintén potenciális vevő, illetve a témában kompetens személy, cégképviselő.

Értékesítési prognózis:

            Termékeink köre folyamatosan bővül, újabb és újabb programok kerülnek ki kezeink közül. A bővítés ütemét továbbra is meg kívánjuk tartani, hiszen így nagyobb választékkal többet kínálhatunk vevőinknek. Termékeink állandó keresletnek örvendenek, amivel szinte már lehetetlen lépést tartani, így a szakembergárda növelése maholnap égetően szükségszerűvé válik.

            A gazdasági helyzet a jövőben remélhetőleg pozitív irányba fog elmozdulni. Jelenleg a nagy adóterhek, infláció sok gondot okoz a vállalkozóknak. Előrejelzések szerint az infláció mértékét is csökkenteni szeretné a kormány. A felzárkózás Nyugat-Európához sok gondot jelent az országnak, amíg a gazdasági helyzet nem stabil. Remélhetőleg, a változások számunkra is kedvezőek lesznek.

            Piaci részesedésünk a szoftvergyártás ezen szektorában szinte teljes. A terjeszkedés számunkra a fizikai határok kiterjesztését jelentik, tehát mindenképpen orientálódunk a külföldi piacokra, és a programokhoz language pack-ek fejlesztése is folyamatban van.

VII. Szervezeti terv

Az üzleti terv jelen szakaszában képet ad a vállalkozás vezetőségi tagjairól, alkalmazottairól. A beltag a társaság teljes munkaidőben tevékenykedő alkalmazottja. A kültag, Zseni Balázs felelőssége korlátolt. A társaságba lépéskor a személyi számítógépeket bocsátotta a vállalkozás rendelkezésére. Ő szintén teljes munkaidőben (gyakran azon túl is) a cégnél dolgozik. Az alkalmazottak kivétel nélkül hatalmas szakmai háttérrel, dinamizmussal és kreativitással rendelkező fiatal programozók, így sikerült egy nagyon hatékony csapatot kialakítanunk, ezért kell nagyon erős szelektálás során kiválasztanunk azokat az embereket, akikkel bővíteni szeretnénk szakembergárdánkat.

Szervezeti modell:

            A vállalkozás betéti társaság formában működik:

                        Beltag: Könyvelő Kálmán

                        Kültag: Zseni Balázs

            Alkalmazottak: (díjazásuk havi 200.000 Ft)

                        Programozó: Szerver Béla

                        Programozó: Kernel Tamás

                        Programozó: Modem Péter

Tulajdonosi megoszlás:

Üzletrész megoszlása: Könyvelő Kálmán 51 % (korlátlan felelősség); Zseni Balázs 49 % (korlátolt felelősség)

A marketing területen a beltag tevékenykedik. Ő hozza a döntéseket a cég reklámozási ügyeiről. Az eladásösztönző akciókról, árengedményekről is ő dönt. A kültag feladata elsődlegesen a szakmai vezetés.

Vezetői hatáskörök:

            A beltag, Könyvelő Kálmán rendelkezik egyedül korlátlan hatáskörrel. Felelőssége teljes vagyonára kiterjed. A beszerzéseknél, a gyártók kiválasztásánál is az ő döntése szükséges. Ő a társaság vezetője. Ő végzi az árkalkulációt, szervezi meg a szállításokat. Korábban elvégzett egy vállalkozás-ügyintéző tanfolyamot, ahol az értékesítési elméleti fogásait is megtanulta. A gyakorlati tapasztalatai, és az elmélet hozzásegíti a megfelelő döntések meghozatalához.

VIII. Kockázatbecslés

A legegyszerűbb mód a kockázat megfogalmazására az úgynevezett GYELV-módszer. A módszer alkalmazásával meg kell vizsgálnunk vállalkozásunk ’Gy’enge oldalait, ’E’rősségeit, ’L’ehetőségeit és a ’V’eszélyeket.

Gyengeségek:

            Gyenge pontunk a vállalkozás mérete. A robbanásszerű keresletnövekedést nem sikerült időben prognosztizálnunk, ezért most csak későbbi határidőkkel dolgozhatunk, hiszen teljesítőképességünk erősen korlátozott. A vevőink elégedettségét szeretnénk folyamatosan biztosítani, ezért épül a már említett EBS-ház, valamint a közeljövőben jelennek meg az álláshirdetéseink szaklapokban és az Interneten.

Erősségeink:

            Legfőbb erényünk az egyediség, hiszen gyakorlatilag monopolhelyzetben vagyunk. Ilyen helyzetben viszont figyelni kell az egyensúly mesterséges fenntartására, amit az egészséges piaci verseny automatikusan elvégezne, hiszen ha áraink nagyon magasak lennének, lehet, hogy vásárlóközönségünk nagy százalékát elveszítenénk.

            Nagy előny még a dinamizmus, és a friss és széleskörű szakmai tudás, aminek segítségével tökéletes anyagokat kívánunk minden kedves érdeklődő rendelkezésére bocsátani. Ehhez hozzájárulnak a nagyon jó személyes kapcsolatok a cégen elül, hiszen ez a szó szoros értelmében baráti társaság, igazi csapat.

Lehetőségek:

            A vállalkozásunk lehetőségei végtelenek. A cég évek óta nyereségesen működik. Szeretnénk terjeszkedni, egyre több potenciális vásárlóhoz eljutni. A terjeszkedés első hulláma a szomszédos országokra fog kiterjedni, hiszen fizikailag ők vannak a legkönnyebben elérhető helyen.        

Jelen pillanatban is folynak a tárgyalások egy nagy szoftverfejlesztő-céggel, akik átvennék tőlünk a már kész szoftverek licence-eit, és a menedzselést már ők végeznék, hiszen nekik egész Európára kiterjedő disztribúciós hálózatuk van kiépítve. Így minden egyes eladott programból jogdíjakat kapnánk, ami hosszú távon elképzelhetőbb megoldás, minthogy a saját alkalmazottaink utazgassanak keresztül-kasul Európán.

Veszélyek:

            A vállalkozás magában hordozza a kockázatot, a veszélyt. Veszélyt az árakban, termékekben, fogyasztókban, beszerzésekben, berendezésekben, azaz minden területen találunk. Veszélyt jelent a hibás szoftver, hiszen nem játékokat árusítunk, és egy-egy komolyabb hiba katasztrofális anyagi károkat okozhat. Ez azért veszélyes, mert a cégünk teljes anyagi felelősséget vállal az általa készített szoftverekért, ez hozzá tartozik a cég hitelességéhez, és megbízhatóságához. Ezért kerülnek szoftvereink kibocsátás előtt széleskörű tesztelésre. Veszélyt jelentenek még az új törvények, szigorítások, ha nem kísérjük figyelemmel őket. Ez a beltag feladata.

XI. Összegzés

            Mint a fent leírt sorokból kitűnik, cégünk egy törekvő, ambiciózus, dinamikus és nagy jövővel kecsegtető cég. Reméljük, bemutatkozásunk elnyerte tetszését, és átgondolja még egyszer, hogy mennyi minden szép dolgot tudna, tesz unalmas és monoton papírmunka helyett. Érdeklődését elérhetőségeinken, illetve a vásár ideje alatt pavilonunkban szeretettel fogadjuk.

Találat: 1596