online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

Nemzetközi szamítógépes halózatokon elérhetö adatbazisok

számítógépes

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Sémakezelés és tarolasi struktúrak hierarchikus adatbazisokban
Automatika Segédlet Elektronikus eszközök szak II: évfolyam Nappali Müszaki Manager szak II: évfolyam Nappali
A szamok kódolasa
Holtpontok
Halózat hardver eszközei
Web mail és e-mail IP alapon
IP labor A ping parancs végrehajtasi üzeneteinek elfogasa
Az INTERNET történet, jellemzői
A képernyőtervezés elemei
Csoportosítas, kombinalas
 
 

Nemzetközi számítógépes hálózatokon elérhetö adatbázisok

  A nemzetközi számítógépes hálózatokon több ezer adatbázis érhetö el. Változatos témákban találhatunk adatbázisokat, például vannak bibliográfiai adatbázisok, könyvtár 919g63j i katalógusok, de vannak olyanok is, amelyek menetrendeket tartalmaznak, vagy ösztöndíjak katalógusát.

  A számítógépes adatbázisokban sokféle szempont szerint lehet keresni, elég hatékonyan. Ezek az adatbázisok általában aktuálisabbak, mint a nyomtatott anyagok, hiszen folyamatosan karbantartják, frissítik öket.

  Ezeket az adatbázisokat többnyire egyetemek, kutatóintézetek, vagy vállalatok állítják össze. Ezután vagy ök maguk szolgáltatják a számítógépes hálózaton, vagy valamely szolgáltató központra bízzák ezt.

  Az adatbázisok egy része nyilvános és ingyenes, - ide tartoznak többnyire a könyvtári katalógusok - másrészük használatáért pedig fizetni kell. Ezek általában a gazdasági adatokat, valamint a legfrissebb tudományos eredményeket tartalmazó adatbázisok.

  A számítógépes adatbázisok felépítése eltérö, de valamennyire jellemzö, hogy a keresést indexekkel segítik. A keresési feltételek vagy menürendszer segítségével fogalmazhatjuk meg, vagy az adatbázis saját lekérdezö nyelvét használjuk. A találatokat kiírathatjuk a képernyöre, vagy kinyomtathatjuk, további feltételek megadásával szükíthetjük a találati halmazt.

  Az adatbázisok tartalmuk szerint a következö csoportokba sorolhatók:

Bibliográfiai adatbázisok

  Ezek egy-egy könyvtár teljes katalógusát tartalmazzák, általában a dokumentumok rövid szöveges ismertetésével kiegészítve, vagy egy-egy témakör bibliográfiáját, vagyis az adott témában megjelent dokumentumok (könyvek, cikkek, konferenciaanyagok) adatait. ezekben az adatbázisokban a dokumentumok adataira (szerzö, cím, megjelenési év) és tárgyszavakra és kulcsszavakra lehet keresni. A tárgyszó a thesaurusban található szavak valamelyike, a kulcsszó az indextáblában szereplö szó.

A legismertebb számítógépes hálózaton keresztül elérhetö könyvtári adatbázisok:

MELVYL                                            University  of  California  és  egyéb  kaliforniai

                                                            könyvtárak közös adatbázisa

HOLLIS                                              a  HARWARD  egyetem  könyvtári  adatbázisa

LIBRARY OF  CONGRESS               az  amerikai  Kongresszusi  Könyvtár  (csak egy

                                                            része használható ingyenesen)

A magyar egyetemek közül több szintén rendelkezik számítógépes adatbázissal, amely hálózaton keresztül elérhetö. (JATE, BME, BKE)

Katalógus jellegü adatbázisok

  Számos katalógus jellegü adatbázis található a hálózatokon, például Ki-kicsoda adatbázis, múzeumi katalógusok, vállalati katalógusok.

Faktografikus adatbázisok

  Általában valamilyen adatgyüjteményt tartalmaznak táblázatos formában (például menetrendek, statisztikák).

Teljes szövegü adatbázisok

  A teljes szövegü adatbázisok a dokumentumok bibliográfiai adatai mellett azok teljes szövegét is tartalmazzák. Így a keresett dokumentumot rögtön el is lehet olvasni. Leggyakrabban hírügynökségi anyagok, újságok jelennek meg ebben a formában, de már bizonyos adatbázisokban könyvek teljes szövege is szerepel. A hálózaton keresztül a képek, ábrák továbbítása jóval lassabb, mint a szövegeké, így az ábrákat tartalmazó dokumentumok kezelése még kicsit nehézkes.

Találat: 818