online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

Feszültségosztó. Áramosztó

fizikai

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Az SI-mértékrendszer
S7 300/400 időzítők és szamlalók
Elektromagneses indukció
A TERMÉSZETTUDOMÁNY ORFFYREUS KORÁBAN
MIT TANULHATNÁNK AZ ÉLŐVILÁGTÓL
EGY DOGMA SZÜLETÉSE
Sztatikus terek
Az elektrosztatikai és magnetosztatikai - ismeretek attekintése
A HELYZET MA
TESLA ÉLETE
 
 

Feszültségosztó. Áramosztó

            A feszültség- és áramosztó kapcsolások igen elterjedtek az elektromos áramkörökben. Sokszor tulajdonképpen nem is konkretizálódik az áramkör összeállítójában, illetve használójában az a tény, hogy feszültség- vagy áramosztó kapcsolást alkalmaz. A továbbiakban vizsgáljuk meg e 636b14g zeket, kiemelve fontosabb általános jellemzőiket.

            a) A feszültségosztó

            Felépítését tekintve egy feszültségosztó nem más, mint egy ellenálláslánc, amelynek különböző ellenállásairól vehetünk le, az egész ellenállásláncra kapcsolt feszültségnél kisebb (leosztott) feszültséget. Két fontos esetet különböztetünk meg, a terheletlen és a terhelt feszültségosztó kapcsolást. A terhelt az előbbitől abban különbözik, hogy a feszültségosztó ellenállásán megjelenő feszültséget úgy használjuk fel, hogy a sarkai közé az alkalmazásoknak megfelelően különböző terheléseket kapcsolunk. Így tehát áramot (teljesítményt) veszünk ki a feszültségosztóból. Technikai kivitelezés szempontjából megkülönböztetünk lépcsős- és folyamatos szabályzású feszültségosztót. A 3.30.a ábra a lépcsős, míg a 3.30.b ábra a folyamatos szabályzású terheletlen feszültségosztót mutatja be.

                                       a)                                                         b)

3.30 ábra

            Az ellenállásokon megjelenő feszültségeket könnyedén kiszámíthatjuk a Kirchhoff- és Ohm-törvények segítségével:

, ,          

(3.59)

            A gyakorlatban természetesen a legtöbbször terhelt feszültségosztót használunk. A 3.31 ábra egy folyamatos szabályzású terhelt feszültségosztót szemléltet:

3.31 ábra

           

            A 3.28 ábrán látható terhelt feszültségosztó képletét könnyedén meghatározhatjuk a (3.59) összefüggésből, ha figyelembe vesszük, hogy az A és C pontok között tulajdonképpen két párhuzamosan kapcsolt ( és ) ellenállás található.

(3.60)

            A (3.60) összefüggésben megfigyelhető, hogy végtelen nagy terhelés esetében () visszakapjuk a terheletlen feszültségosztó (3.59) képletét, véges terhelés esetén pedig az  feszültség mindig kisebb, mint a terheletlen esetben.

            b) Az áramosztó

            Áramosztót két (vagy több) ellenállás párhuzamos kapcsolásával készíthetünk. A párhuzamos kapcsolásba befolyó közös áram a csomóponttörvénynek megfelelően megoszlik az ellenállások között. Két ellenállásból álló áramosztót szemléltet a 3.32 ábra.

3.32 ábra

            Az áramosztó képletét meghatározhatjuk a Kirchhoff-törvények segítségével a következőképpen:

,          

(3.61)

Találat: 8068