online kép - Fájl tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

SZERVEZETI LEÍRÁS

menedzsmentFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
Informatikai projektmenedzsment
A VEZETŐ FUNKCIÓI: A TÁJÉKOZÓDÁS, AZ INFORMÁCIÓ-SZERVEZÉS ÉS KEZELÉS, A PROBLÉMA FELISMERÉS
A SZERVEZETEK TAGOLÓDÁSA, SZERVEZETI FORMÁK
A VEZETŐ MOTIVÁCIÓJA, BEÁLLÍTÓDOTTSÁGA
Valsagkezelés
FŐBB VEZETÉSTUDOMÁNYI ISKOLÁK: KLASSZIKUS, A VISELKEDÉSTUDOMÁNYI A „TUDOMÁNYOS” ÉS AZ INTEGRÁLT IRÁNYZATOK.
A közigazgatasi vezetés szervezetelméleti alapjai, a közigazgatasi szervezetek fejlesztése
A KOMMUNIKÁCIÓ FOLYAMATA, ELEMEI, KORLÁTAI
IDŐMEGTAKARÍTÓ TECHNIKÁK
ÜZLETI TERV - éven túli beruhazasi hitel igénybevételére - A palyazatot benyújtó: AGROZALA KFT
 
 

SZERVEZETI LEÍRÁS


A szervezetünk neve “Őrtüzek egyesület

A cégnek öt alapító tagja van, mindegyiknek más-más a szerepe, amiről majd a továbbiakban szót fogunk ejteni. A szervezet a kézműves kultúra megőrzéséért és a hagyományok ápolásáért alakul Kolozsváron. Egész napos programokat kínálunk gyerekeknek, fiataloknak, akik játszva ismerhetik meg a hagyományos népi mesterségeket és kultúrát, továbbá programjaink az egyetemistákhoz és családokhoz is szólnak. Ezáltal fennmaradnak a hagyományok és generációról generációra öröklődnek.

Szervezetünk munkátarsai az egyetemisták és emellett még képzett munkásokat, szakembereket, trainereket szeretnénk foglakoztatni.

Az egésznapos programok mellett hétvégenként egy-egy népi mesterembert hívunk meg, hogy bemutassa a szakmáját. Emellett kiállitásokat és népi bemutatókat is szervezünk.Külön figyelmet fordítunk a szellemi fogyatékosok és mozgássérültek foglalkoztatására is.

A programok székhelye a központban található épületben van, ami az egyik alapító tag tulajdona. Az épület két nagyobb helyiségből áll, egy konyhából, továbbá három kisebb mellékhelyiségből (kamra, pince, mellékhelyiség). A székhelyünk könnyen megközelíthető, közel van hozzá főként a buszmegálló, de számos iskola, egyetem és bevásárlóközpont is.

A programok nyitottak és családcentrikusak.

Az alábbiakban felsoroljuk, hogy melyek azok a programok melyeket nyújtani tudunk a látogatóinknak.

Agyagozás

Gyöngyfűzés

Kosárfonás

Szövés

Fonás

Bogozás

Gyékény- és szalmatárgyak készítése

Faragás

Nemezelés

Kötés

Varrás

Tojásfestés

Karácsonyi és más díszek készítése.

Ruhakészítés

Hímzés

Játék- és babakészítés

Üvegfestés

Kékfestés.

Az elején reggel 9 órától délután 18 óráig folytonosak lesznek a programok, de ha nagy az érdeklődés, akkor a későbbiekben este 20 óráig nyitva leszünk.

Hétvégeken (szombaton és vasárnap egyaránt) reggel 9 órától 14 óráig a mesteremberek mutatják be kézműves foglalkozásaikat, majd 14 órától este 20 óráig kiállítjuk azokat a tárgyakat, amelyek a délelőtti órákban készültek.


Alkalmazunk szakácsokat, takarítókat és kisegítőket, akik a gyerekekkel foglalkoznak. Az egyetemisták önkéntes munkát vállalhatnak.

A programokon ingyen vehetnek részt a vendégeink, de az étkeztetésért fizetni kell. Az itt begyűjtött pénzből fedezzük az étel beszerzésére fordított költségeket.

Ha minden a terveink szerint működik, akkor valószínű, hogy legkésőbb három év múlva Kolozsvár népi kultúrája gazdagabb lesz.


Jövőkép

Körülbelül 2 év múlva kibővitjük tevékenységeinket és kézműves versenyeket fogunk rendezni az érdeklődők számára. Kirándulásokat szervezünk, például Korondra, ahol a csoportunk autentikus környezetben láthatja, hogyan készülnek a különböző kézműves tárgyak.


Misszió: népi hagyományőrzés megismerése Kolozsvár lakossága körében.SZERVEZETI SWOT


Erősségek

• A programokat nemcsak gyerekeknek, hanem hátrányos  helyzetű és mozgássérült fiataloknak, egyetemistáknak és családoknak is szervezzük.

• Több népi hagyományőrzést   (kézművesfoglalkozást) mutatunk be, nemcsak agyagozást, nemezelést, gyöngyfűzést, hanem kosárfonást, gyékénből és szalmából való tárgyak készítését, szövést, fonást stb.

• A bemutatást népi mesterekkel próbáljuk még szemléletesebbé tenni, elhívunk pár ilyen népi mesterembert, ez által még vonzóbbá tesszük a bemutatásokat.

• Kreatív, egésznapos programok szervezése.

• Több kreatív programmal rendelkezünk.

• Minden népi mesterséget és hagyományt próbálunk bemutatni és átadni.

• Jó népi ételeket felszolgáló konyhánk lesz.

• A népi hagyományokhoz, mesterségekhez való értés.

• Nincs konkrét konkurencia, viszont igyekszünk kiegészíteni a versenytársak általi hiányosságokat (Kapcsolat a Heltaival, a Tranzit Házzal, a Kriza János Néprajzi Társasággal ).

• Az épület a központban van.

• Könnyen megközelíthető, közel van a busszmegállóhoz.

Lehetőségek

• Igénye lehet rá a helyi lakosságnak.

• A szakmát keresõ és a hátrányos helyzetű, esetleg mozgássérült fiatalok számára jövõbeli megélhetési lehetõség.

• Viszonylag fejlett infrastruktúra.

Gyengeségek

• Mivel most alakul a szervezetünk, ezért még nem népszerű és nem ismerik.

• Parkolóhelyek hiánya.

Veszélyek

• Nagy forgalom, ami veszélyes lehet az olyan gyerekek számára, akik felnõtt kísérő nélkül jönnek a programokra.

• Utánozhat a konkurencia (ha van), esetleg a mi programjainknál is jobb ötletekkel toldja meg, egészíti ki a sajátját.

• Lehet, hogy az elején nem lesz elég látogatónk. Ha túl kevés lesz az érdeklődés, a szervezetünk megszűnhet.Erősségek

A szervezetünknek ezen alpontjai a legterjedelmesebbek. Ezeket kell jobban tárgyalnunk olyan kérdések alapján, amelyek elkerülhetetlenek egy SWOT- elemzés kapcsán.

Melyek az előnyeink?

Előnynek számít a szervezeten belül, hogy a programokat nemcsak gyerekeknek, hanem hátrányos helyzetû és mozgássérült fiataloknak, egyetemistáknak és családoknak is szervezzük. Ezáltal bővül az összes említett csoport ismerete ezen a téren. Továbbá, ha több népi hagyományőrzést, kézművesfoglalkozást mutatunk be, szélesedhet az érdeklődési skálánk is, több érdeklődőt vonzhat majd a program. Ezt csak tetőzné az, ha a mesterségeket olyan emberek mutatnák be, akiknek valamikor, vagy legfõképpen ma, a kézművesség jelentette, jelenti a megélhetésüket. Ezen szakmáknak a jelentõségét akkor láthatjuk jól, amikor egyes rendezvényeken mint: városnapok, kézmûves fesztiválok, vagy üdülõhelyi piacokon nagy számmal vásárolnak a látogatók kézmûves tárgyakat. Egyre nagyobb népszerûségnek örvendenek ezek a tárgyak, mondhatjuk akár úgy is, hogy újra divatba jöttek.


Mit csinálunk jól?

Az egésznapos programok lehetővé teszik azt, hogy a szülők otthagyhassák gyerekeiket, tudva azt, hogy a nálunk eltöltött idő minden téren hasznukra válik.

Hétvégenként lennének a népi mesterek bemutatói. Ilyenkor a család bejöhet a programokra és minden tagja találhat az érdeklõdési körének megfelelõt, jól érezheti magát mindenki.

Erősségünk az is, hogy minden népi mesterséget és kézműves hagyományt próbálunk majd bemutatni és átadni.

A jó konyha. Fontos, hiszen ha valaki egész nap a foglalkozásokon lesz, akkor szüksége lesz rá, hogy étkezzen, és a gyerekek, fiatalok felnõttek felválthatják a gyors éttermek (fast food-ok) sokszor íztelen étkeit a hagyományosakkal.

Előnyünkre válhat, ha értünk is ahhoz amit csinálunk. Így szükségszerű egy minimális hozzáértés a népi hagyományok terén.


Mit látnak mások erősségeinknek?

Fontos számunkra és a szervezetünk számára az, hogy igyekezzünk kiegészíteni az ezen a téren tevékenykedõ egyébb szervezetek, esetleg versenytársak általi hiányosságokat. Kapcsolatot tartunk a Heltaival, a Tranzit Házzal, a Kriza János Néprajzi Társasággal is, mivel ezek a szervezetek is  a hagyományosat kedvelik. Viszont a Heltai főleg a népi tánccal foglalkozik, mi pedig a kézműves foglalkozások megőrzésével, átadásával.

Az épületünk, ahol a programok zajlanak majd a központban van, tehát könnyen megközelíthető. Nem beszélve arról, hogy közel van a busszmegálló is. Így akinek nincs lehetősége arra, hogy autóval jöjjön a programokra, az jöhet busszal.


Lehetőségek

Hol rendelkezzünk jó esélyekkel?

Ha igény lesz a programokra, akkor a lakosság szemében jó esélyekkel rendelkezhetünk.

Ide sorolhatjuk még, a viszonylag fejlett infrastruktúrát is.


Gyengeségek

Mit kell elkerülnünk?

Mivel Kolozsváron több nemzet is együttél, mindenképpen meg kell próbálnunk elkerülni a nemzetiség megoszlását. Tehát a programok ne csak a magyarajkúaknak szóljanak, hanem a román és a még számbajövő nemzetiségűeknek is.

Gyengeségnek számíthat a parkolóhelyek hiánya is azoknak, akik autóval érkeznének a programokra. Bár előny, hogy az épület a központban van, viszont ilyen esetekben hátránnyá válhat.Veszélyek

Ha a külső veszélyeket vesszük figyelembe, akkor mindenképpen számolnunk kell a következőkkel: Elsősorban a nagy forgalom okozhat komolyabb veszélyeket, főleg az olyan gyerekekre nézve, akik felnõtt kísérõ nélkül jönnének. A balesetveszély okozná a komoly problémát.

A másik veszély abban rejlik, hogy mit tesz a konkurencia.

Ez fontos lehet, mivel utánozhatja az ötleteinket és esetleg az átvett ötletek mellett újabbakkal és jobbakkal egészíthei ki saját programjait. Az is veszélynek számíthat, hogy az elején nem lesz elég érdeklődő a mi programjaink iránt.

Minden projekt tervezése folyamán fel kell mérni úgy a pozitivan ható tényezõket (erõsségek, lehetõségek), mint azokat, amelyek gyengíthetik, vagy akár tönkretehetik a vállakozást. Ahhoz, hogy sikeres vállalkozást hozzunk létre, az erõsségeinket meg kell õrizni, a lehetõségeket fejleszteni, míg a gyengeségeket és veszélyek, ha nem lehet teljesen megszüntetni, de legalább minimálisra csökkenteni. A projekt megvalósítása folyamán mindig szem elött kell tartani ezeket a tényezõket, mindig alakulhatnak ki újak, amelyek vagy pozitívan, vagy negatívan befolyásoljak tevékenységünket. Összegezve tehát:

számba véve a megfogalmazott projektötletek pozitívan és negatívan ható tényezõit, bátran kijelenthetjük, hogy az ötletünknek minden esélye megvan a létjogosultságra, a sikerre.Kolozsvár szektoriális SWOT-ja


Erősségek

• Kolozsvár regionális központ, egyetemi város, kulturális központ.

• Sok egyetemista, fiatal van itt, akik az ország szinte minden tájáról származhatnak, különböző kultúrákkal rendelkeznek, ismerik a népi mesterségeket, hagyományokat, főleg azok akik vidékről érkeztek.

Lehetőségek

• Az egyetemisták, fiatalok továbbadhatják ismereteiket barátaiknak, ismerõseiknek.

Nyáron, amikor az egyetemisták többsége nincs itt, a tevékenység folytatódik tovább azokkal a fiatalokkal, akik munkát vállaltak, már nem tanulnak, a mozgássérültekkel, hátrányos helyzetűekkel.

Gyengeségek

• Nem létezik még egy ilyen szervezet.

Veszélyek

• A nyári időszakra hazamennek az egyetemisták, a város „ kihal” ilyen szempontból.

ProblémafaA hagyományőrzés kihal

A lakosság (emberek) nem ismeri kellőképpen a népi hagyományokat
Gyerekeik sem ismerik

A felnőttek nem ismerik eléggé a hagyományokat

Nincs ahonnan megismerni a népi hagyományokat, mert az oktatás is csak kevés ismeretet nyújt ehhez.

Célfa

A hagyományőrzés nem hal ki


A lakosság (emberek) megismeri a népi hagyományokatLehetőséget nyújtunk, hogy a lakosság, a gyerekek, fiatalok, megismerjék, megtanulják a népi hagyományőrzést.
 


Átadják gyerekeiknek.                                                                              
A felnőttekkel is megismertetjük a hagyományokat.


Kétféle célról kell beszélnünk a szervezeten belül.

Az első az, hogy ténylegesen mit szeretnénk elérni, ez kinek jó, és miért van rá szükség. A szervezet főcélja, hogy a népi hagyományőrzés, kézművesfoglalkozások ne haljanak ki. Ez jó a lakosságnak, mert olyan ismereteket nyújt, amelyek nem sajátíthatóak el az internetről, vagy TV-t nézve, hanem részt kell venni magában a tevékenységben, ezáltal szélesebbé válik az emberek látóköre, új ismeretségekre tehetnek szert, akik érdekeltek, azok új szakmákat sajátíthatnak el.

Másodsorban olyan célokról kell beszélnünk, amelyek problémák voltak, viszont átalakításuk során céllá váltak. Ezt szemléltettük a problémafa és a célfa megrajzolásával.

Érintettek elemzése


 1. Maga a szervezet, melynek az az érdeke, hogy megismertesse a fiatalokkal a népi kultúrát. Cégünk tagjai különböző szerepet töltenek be a projektben:

a f -koordonátor az, aki a többi koordonátor munkáját összegzi, egyezteti, továbbá felügyel arra, hogy minden az előre meghátarozott ütemterv szerint történjen, õ írhatja alá a szerzõdéseket, megállapodásokat, stb;

a pénzügyi-koordonátor minden olyan tevékenységgel foglalkozik, ami pénzzel kapcsolatos: költégvetés, szponzorok keresése, uniós pénz lehívása, minden pénzösszeg pontos nyilvántartása, elszámolása, az Uniós projekt költségvetésének megírása;

a technikai-menedzser foglalkozik magával a tevékenység szervezésével, az iskolák, egyetemek, továbbá a mesterek felkutatásával, az anyagok beszerzésével, a szükséges gépek, szerszámok megvásárlásával, szállitással

a fő koordonátor asszisztense segít a munkák elvégzésében, benne van minden szervezésben, főleg a technikai koordonátor mellett, hiszen az nagy tevékenységet folytat és egyedül nem végezhet mindent el, a fõ koordonátor helyettese, annak hiányában õ lát el kézjegyével minden iratot;

alkalmazottak


 1. Szponzorok

Unió

Egyéb magán szervezetek, akik hajlandók pénzügyi támogatást nyújtani efféle szociális tevékenységekre (Pl. a Preparandia nevű magán szervezet minden évben 100.000 eurót ad egy olyan nonprofit vállakozásnak, amely a rrom gyermekekkel foglalkozik iskola után, tanítja, neveli, gondozza őket).

Cégek, amelyektől anyagot szerzünk. Pozitívan érdekeltek, mivel társaságunk működésének eredményeként több fiatal sajátítja majd el a kézműves mesterséget, így ez a cégek, vállalatok számára már tanult munkaerőt jelent.

 1. Helyi hatóságok, városháza, megyei tanács.

Partnerkapcsolatot l tesíthetnek a nonprofit szervezetünkkel, mivel ennek tevékenysége pozitív hatással van a közösségre, formálja a fiatalokat, ismereteket, mesterséget ad a kezükbe. Ha nem sikerül ilyen kapcsolatot létesíteni, akkor szponzorként lehetne számítani rájuk, egy bizonyos pénzösszeggel támogatnák a vállalkozást.

Iskolák, egyetemek, akiket felkutatunk, hogy bemutassuk a műhelyt és meggyőzzük úgy a vezetőséget, hogy támogasson, mint a diákokat, hogy eljöjjenek. Pozitívan érdekeltek. Az egyetem tanárai közül felkérnénk azt, aki érdekelt lehet ebben a tevékenységben, hogy a megrendezendő sajtótájékoztatón méltassa a vállalkozást. 

A gyerekek, óvodások, iskolások pozitívan érdekeltek, hiszen fizikai aktivitással ismerkedhetnek meg, ami pozitív hatással lenne egészségükre, elvonná őket az örökös számitógép és TV elõtt üléstől, és kézzelfogható élményhez juttatná őket. Az általuk készített tárgyakat (vázák, csészék, láncok stb.) ajándékként hazavihetnék szüleiknek, barátaiknak. Sőt, a jövőben szakmát is biztosíthat számukra a megszerzett tudás.

 1. Mesteremberek

Részben negatívan érintettek, hiszen egy ideig az otthonuktól távol vannak, nem folytathatják tevékenységüket, nem teljesíthetik a megrendeléseiket.

Másrészt pozitívan, mert addig az ideig amíg a műhelyben bemutatják és tanítják mesterségüket, pénzügyi juttatást kapnak, esetleg a fiatalok közül akadhat olyan is, aki szeretné a mester mellett kitanulni teljes mértékben a szakmát, vagy vele együtt dolgozni.

Kolozsvári közösség pozitívan érintett, mivel a mi tevékenységünk valami újat hoz a közösségi életbe, ami teljes ellentéte a számítógépes életmódnak, mozgásra, aktivitásra, alkotásra nevel.

 1. Partnereink, melyek pozitívan érintettek, hisz nekik is érdekük, hogy partnerviszonyt alakítsanak ki más kulturális szervezetekkel:

Helyi szervezetek:

Archívum Kulturális Alapítvány (Tevékenysége: magyar hagyományőrző és ápoló rendezvények szervezése)

Kallos Zoltán Alapítvány (Tevékenysége: népművészet több ágának gyakorlása)

Szentimrei Alapítvány - Fundatia Szentimrei (Tevékenysége: Értéktudatosítás. A alapítvány a hagyományos értékek megőrzését, tudatosítását, továbbfejlesztését, beépítését szolgálja)

Tranzit Alapítvány - Fundatia Tranzit (Tevékenysége: Összművészeti befogadó intézmény)

Amaryllis Társaság - Asociatia Amaryllis (Tevékenysége: Hagszeres régizene és tánc)

Kuckó Gyermek Játszóház (Tevékenysége: Szabadidős foglalkozás gyermekeknek, kézművesség, táncoktatás, ének, rajzkör)

Homo Ludens Alapítvány (Tevékenysége: Gyermek-, ifjúsági és kulturális tevékenység)

Kőváry László Honismereti Kör - Cerc Cultural Kőváry László

Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület

Reményik Sándor Öregcserkészcsapat

Brassai Sámuel Cserkészcsapat

Alkotó Képzőművészek Ifjúsági Klubja

  • Magánvállalkozások
  • Nonprofit szervezetek
  • Iskolák, szakiskolák, egyetem.

Főleg fiatalokra hat a projekt, be lehet vonni külön csoportot alkotva a mozgássérült fiatalokat, sőt a hátrányos helyzetűeket (az ilyesmire ad főként pénzt az Unió). Ezeknek a fiataloknak nagyon fontos lenne, hiszen ők általában ki vannak zárva a fiatalok közösségeiből, a továbbtanulásból, így egy szakmatanulási lehetőség lenne a számukra.

Projektünknek nincsenek ellenérdekeltjei.

Kinek milyen érdeke és elvárása van a projekttel kapcsolatban?

Az alapító tagok pénzt, időt, fáradtságot fektetnek bele, ezen felül ha kapnak uniós támogatást, azzal pontosan el kell számolniuk, bizonyítani, hogy valóban a projektre használták, tehát a projektnek működnie kell, az elvárt minőségben.

A helyi hatóságok: a projekt remélhetőleg megmozgatja a fiatalokat, felfrissíti a közösségi életet.

A magánszervezetek, cégek, akik szponzorként szerepelnek, elvárják azt, hogy amire pénzt fordítottak, az működőképes legyen hosszú távon és eredményes egyben.

Az iskolák, szakiskolák elvárása az, hogy azok a fiatalok, akik nem gondolhatnak továbbtanulásra, szakmai ismeretekre tegyenek szert.

A mesteremberek szeretnék továbbadni tudásukat, hogy a szakma ne haljon ki, legyen folytatója.

Milyen befolyásolási képessége van a projektünknek?

A tevékenység befolyásolhatja akár egyes fiatalok szakmaválasztását (ezzel akár a munkanélküliek számának némi csökkenése is várható), de mindenképpen ismeretekkel látja el az idelátogatókat a hagyományos szakmák mibenlétéről, fontosságáról.

Milyen szerepet tudnak betölteni az érintettek a projektben?

Az alapító tagoknak ki van jelölve a szerepe az elejétől kezdve.

A helyi hatóságok: partner vagy szponzor viszonyban vannak a szervezetünkkel..

A magánszervezetek és cégek pénzjuttatással járulnak hozzá a projekt megvalósításához és működéséhez.

Az iskolák népszerűsítik tanulóik körében.

A szervezet és az érintett csoportok közötti viszonyok:

Nonprofit vállalat - helyi hatóságok: vagy partneri, vagy szponzori kapcsolatban.

Nonprofit vállalat - mesterek: foglalkoztató-foglalkoztatott kapcsolatban.

Nonprofit vállalat - iskolák: partner-kapcsolatban, hiszen ez a tevékenység is oktatás.

Nonprofit vállalat - Magánszervezetek, cégek: szponzori kapcsolatban.TEVÉKENYSÉGI TERV  


 1. PROJEKT INDÍTÁS

Dátum: 2010-03-01, hétfő.

Felmérjük a finanszírozási, a megvalósítási lehetőségeket és esélyeket.


 1. A NONPROFIT TÁRSASÁG MEGALAPÍTÁSA

Kezdési időpont: 2010-03-01, hétfő.

Zárási időpont: 2010-04-05, hétfő.

Ennek több lépése van:

Választott név lefoglalása az Igazságügyi Minisztériumban

A cég létesítő okiratának elkészítese egy ügyvéd vagy közjegyző segítségével.

Ebben le kell szögezni a fő aktivitását a szervezetnek, mely a mi esetünkben Hagyományörző (kézműves) programok szervezése fiataloknak, gyermekeknek, mozgássérült és hátrányos helyzetű fiataloknak, illetve családoknak. Ezenkívül a további tevékenységeinket is bele kell foglalni, melyek elsősorban a termelés, pontosabban tárgyak készítése (kosár, kerámia, ékszer …., stb.), beszerzés (folyamatosan utánpótlást kell szereznünk az anyagokból melyek a munkák során szükségesek). A későbbiekben foglalkozni fogunk “training”-el is. Ajánlott minden lehetséges aktivitás beírása az alapokmányba, mivel a jövőben a szervezet tervez egyéb szociális, hagyományőrző, pedagógiai tevékenységeket. Ebben az okiratban meg kell határozni továbbá az alaptőkét és azt, hogy honnan származik, összegre pontosan, minden alapítótagra lebontva.

A szervezet bejegyzése a székhelye szerinti illetékes Bíróságon történik, ahová a következõ iratok szükségesek:

A cég nevének diszponibilitását igazoló akta (ez nem jelenti a név levédését, csupán azt, hogy nincs ugyanilyen nével mûködõ társaság az országban)

A székhely aktája, ami lehet szerződés vagy bizonylat, az adóhivatalnál láttamozva;

A törzstőke befizetését igazoló bizonylat, ami lehet banki befizető vagy átutaló, illetve nyugta.

Mivel a cégünk törzstőkéje ingatlant is magába foglal (egy épület), szükséges a felértékelésről szóló szakértői véleményezés;

Az ügyvezetők aláírását tartalmazó akta, amit közjegyző kell hitelesítsen;

Társulási szerződés megkötése az alapító tagok között, melyben le kell szögezni ki mivel járul hozzá az alaptőkéhez;

A cég tulajdonosainak és ügyvezetőinek saját felelősségre tett nyilatkozata, amely tartalmazza a törvényes feltételek és kötelezettségek meglétét és vállalását, közjegyzői ellenjegyzéssel

A bejegyzési illetékek előzetes kifizetése.

A bejegyzési bizonylat tartalmazza:

az egységes bejegyzési számota cég nevét, székhelyét, esetleges képviseleteit

a cég fő tevékenységét;

a kereskedelmi nyilvántartó iktatószámát, kiadási dátumát.


 1. SZPONZOROK KERESÉSE

Kezdési időpont: 2010-03-15, hétfő.

Felkeresünk olyan cégeket, amelyek kerámia, gyöngyékszerek, faragott tárgyak készítésével vagy forgalmazásával foglalkoznak, megpróbálunk helyi hatóságoktól Városháza) támogatást szerezni.

Nincsen zárási időpont, mivel folyamatosan keresnünk kell szponzorokat, de számításaink szerint egy hónap alatt elegendő pénzeszközökhöz jutunk ahhoz, hogy megpályázzuk az Uniós pénzeket.

Uniós pénzek megpályázása

Kezdési időpontja (itt a pénzkérelmi Uniós projekt letételének a dátumát értjük): 2010-04-12, hétfő.

Az az egy hónap alatt, amíg helyi szponzorok után kutatunk, megkeressük azt az Uniós kiírást, ami a nonprofit társaság céljainak megfelelő és megszerkesszük a projektet (a kalauz pontos utasításai szerint). A fentebb feltüntetett napon leadjuk és számításaink szerint 2010 októberének végére megkapjuk.


 1. MESTEREMBEREK FELKUTATÁSA ÉS A PROGRAMOKHOZ SZÜKSÉGES ALAPANYAGOK BESZERZÉSE

A következő mesterekre gondoltunk:

  • Fazekas
  • Fafaragó
  • Kosárfonó
  • Gyöngyfűző
  • Tojásfestő
  • Szabó
  • Kötélverő
  • Gyertyamártó

A mesteremberekkel való tárgyalások kezdésének időpontja: 2010-03-15, hiszen amíg a szponzorok után kutatunk, elkezdhetjük a környező falvakból felkeresni a kézműves szakembereket, hiszen minden feladatunkért más-más személy a felelős (ezekre a későbbiekben térünk ki), így a munka eloszlik.

A tárgyalások befejezése és a szerződések aláírásának zárási dátuma: 2010-04-19, hétfő.

Az alapanyagok beszerzésének kezdő dátuma: 2010-04-12, hétfő.

Az alapanyagokból folytonosan után kell pótoljunk, de úgy számítjuk, hogy egy hónapon belül elegendő mennyiséggel fogunk rendelkezni az első félév programjaihoz. Így tehát ennek a zárási időpontja: 2010-05-10, hétfő.


 1. MŰKÖDÉSI ÓRAREND ELKÉSZÍTÉSE

Időtartama: 2010-05-10, hétfő.

Korábban már említettük, hogy az elején reggel 9 órától délután 18 óráig tartanak majd a programok és a későbbiekben ezt kibővíthetjük este 20 óráig.

Hétvégeken pedig reggel 9 órától 14 óráig a mesteremberek mutatják be kézműves foglalkozásaikat, majd 14 órától este 20 óráig kiállítást tartunk a kézműves tárgyakból.

A hét napjaira beosztjuk a különböző tevékenységeket.


 1. SAJTÓKONFERENCIA

Dátum: 2010-05-11, kedd, 14.00-17.00 órákban.

Értesítjük a helyi mass-mediát (rádióadó, Tv társaság, napi és heti lapok). Ezen a szervezet összes alapító tagja résztfog venni. Megpróbáljuk a városházánál elérni azt, hogy a díszteremben lehessen ezt megtartani, vagy a kultúrházban. Az alapító tagok egyike, vagy felváltva mindannyian beszélünk magáról a cégről, miért jött létre, mi a célja és melyek a terveink, miért hatnak ezek pozitívan a városra, az egész közösségre, a cégekre, iskolákra, családokra. Utána válaszolunk a kérdésekre, amelyeket az újságírók, TV riporterek feltesznek.


 1. PROGRAMOK BEINDULÁSA

Kezdési időpont: 2010-05-12, szerda, 9.00 órakor.


 1. REKLÁMKAMPÁNY (SZÓRÓLAPOZÁS, REKLÁMPLAKÁTOK ELKÉSZÍTÉSE)

Időtartama: egy hónap, 2010-05-12 – 2010-06-08.

Weboldalt is készítünk, melynek címét a szórólapokon feltüntetjük ugyanúgy mint a szlogenünket és a logónkat.

Kolozsvár központjában, a Széchényi-téren, iskolák és egyetemek előtt fogunk szórólapokat osztogatni és plakátjainkat kitenni.


KÖLTSÉGVETÉS ELTERVEZÉSE AZ ELKÖVETKEZENDŐ HÁROM ÉVRE

Tevékenység alapú es egységár alapú költségbecslést használunk, a következő három évben is ugyanígy járunk el.

Időtartama:Feladat-felelősség mátrix


PROJEKT ELEM

KONKRÉT

TEVÉKENYSÉG

Szakértőkprojekt

menedzser

Molnár Andrea

pénzügyi

szakértő

Szabó Szabolcs

technikai

szakértő

Rádi Zsolt

oktatási szakértő

Konsza Júlia

Projekt menedzser asszisztens

Damó Zsuzsanna

általános

projekt menedzsment


F

KK

kommunikáció

A projektben résztvevõk közötti kapcsolat létesítése, fenntartása

F
K

infrastruktúra

A foglalkozásokhoz szükséges épület elõkészítése, felszerelése.

K

K

F


K

Mesterek beszervezése

Megkeresésük, szerzõdések megkötése

K

K


F

K

Anyag és eszköz

beszerzése

A szükséges anyagok, eszközök, vásárlási lehetõségek feltérképezése, a szállítás megszervezése, lebonyolítása

K

K

F


K

Reklámozás

A válllakozás megismertetése mass-media bevonásával, szórólapokkal, web-oldal készítés.K

K

K


F

Célcsoport beszervezése

Iskolák, egyetem, fiatalok megismertetése a vállakozással
FF = Felelős

K= Közreműködő

A projektmenedzser összefogja, koordinálja a projekt megvalósítását, dokumentálását és kommunikációját, és adott esetben aktívan közre is működik egyes feladatok teljesítésében.

A projektmenedzserrel együtt a vállalkozás megvalósításában részt vesz egy projekt team is, amelynek összehangolt munkája segíti az egyes részfeladatok, speciális szakértelmet igénylő feladatok, illetve az egész projekt szabályos,eredményes, tervszerű végrehajtását.PROJEKT ZÁRÁS

Időpont: 2010-11-01, hétfő.

A projekt eredményeit értékeljük, illetve a tapasztalatainkat publikáljuk (sajtókonferencia, web-oldal).

Ide tartozik még a záró jelentés elkészítése és a pénzügyi zárás.


MONITORING                                                              

Ellenőrizzük, hogy a projekt indítástól kezdve minden fázis időben zajlott egészen a projekt zárásig, valamint felállítunk egy rendszert, amely azt vizsgálja, hogy mennyire sikeresek a programjaink az érdeklődők körében és melyek a hiányosságaink, amelyeken változtatnunk kell.Pénzügyi terv


Költségek EUR

Elszámolható költségek

Emberi erőforrássokkal kapcsolatos költségek

Beszerzések (Szakmai szolgáltatás)

Egyéb beszerzések (kis értékű eszköz, egyéb szolgáltatás

Adminisztratív költségek

ÖsszesenForrások

Források

EUR


I.Saját forrásI.1.BankhitelI.2.Partnerek hozzájárulásaI.3. Az alapítók saját tőkéjeIgényelt támogatásEgyéb támogatás (adomány)Találat: 4404