online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Életmódvaltas IV

gyógyszerFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
Betegség és ri tua lé
A fürösztés és az ahhoz kapcsolódó kiegészítö gondozasi müveletek
Börcsomósodaskór
A JOGI SZABÁLYOZÁSSAL KAPCSOLATOS MEGÁLLAPÍTÁSOK
Küzdd le a betegséget antioxidansokkal
Életmódvaltas IV
 
 

Életmódváltás IV.Kínában munka elött férfiak és nök, gyerekek és felnöttek, fiatalok és idösek lassú gyakorlatokkal mozgatják meg testük minden porcikáját. Nyugodt mozdulatokkal, méltóságteljesen, derüs arccal kell végezni ezeket a mozdulatokat.

A Taj Csi több ezer éves mozgásrendszer, t 858e41i esti és lelki egészséget egyaránt nyerhetünk általa. A név magyarosításával többen próbálkoztak, nem sok sikerrel. A csi- egyetemes energia neve- mind tágabb fogalom. Így aztán maradt mindenütt az eredeti név, amely harmóniát teremtö mozgást, az ember és a természet eröinek egyensúlyát jelképezi.

A Taj Csit ma elsösorban egészségmegörzö és gyógyító eljárásként tartjuk számon. Két nagy irányvonalat ismerünk a kínai sportok terén:

*       A Honan tartományban található Shaolin kolostorban élö szerzetesek különféle gyakorlatokat dolgoztak ki. Ezek a mozgássorok jelenös hatást gyakoroltak a test kiegyensúlyozására, az erönlét fejlödésére.

*       A másik irányvonalat az úgynevezett belsö vagy lágy stílusok képviselik. Ide tartozik a Taj Csi is. Ezt a módszert a hagyományok szerint a Halhatatlan Taoista néven emlegetett legendás szerzetes, Csang szan-feng alkotta meg. Valószínüleg a XII. században élt, félelmetes harcos volt, akiröl számtalan legenda maradt fenn. Tanításának ma is van foganatja, népszerüvé vált, és számtalan követöje akadt.


A Taj Csit a leginkább egészségmegörzö programként használjuk. Rendszerét légzés- és mozgástechnikák sorozata, relaxációs és meditációs gyakorlatok egymásutánja alkotja.

Alapelve: „Békés szív és összpontosított elme”.Fejleszti: az egyes szervek közötti összhangot, a pihenésre való képességet, az idegrendszer irányíthatóságát.

Elönyei: egészséges, egyszerü és olcsó módszer, könnyen megtanulható

Elterjedése: Kínában a tradicionális gyógymódok tanszékén külön tantárgy, Szerte a világon elterjedt, Magyarországon is külön iskolája van.


A Taj Csi gyakorlása annak ajánlott, aki soha életében nem sportolt, még csak hobbi szeinten sem mozgott soha. Aki külsö szemlélöként nézi a Taj Csi gyakorlatait végzö személyt, az hol lassú balettre hasonlító mozgássorozatot lát, hol pedig harciasan kemény mozdulatokat. Gyakorta úgy tünik, hogy valamilyen állat vagy növény, pl. tigris, daru, fa szerepébe bújnak a gyakorlatot végzök. Azonban minden Taj Csi gyakorlatot bevezet egy kb. öt- hat percig tartó fokozott légzés, a test megfeszítésére illetve ellazítására. Ez azt a célt szolgálja, hogy megszabaduljunk a hajszolt életmód okozta feszültségektöl, tehát fel kell készíteni a szervezetet arra, hogy alkalmas legyen a Taj Csi gyakorlatokból származó energia befogadására.

A légzögyakorlatok után úgynevezett alapgyakorlatok következnek,  majd a formagyakorlatok jönnek, amelyeknek többféle változata is létezik. Lépésgyakorlatokban mérik az erösségét, a lépések száma 24-48-ig terjedhet. Lehet laza tornagyakorlat de lehet erös küzdösportot utánozó gyakorlatsor is. Minden Taj Csi tornát meditáció zár, ami a lélek felfrissülését eredményezi.

Akik már több éve tornáznak, megszabadulhatnak valamilyen testi panaszuktól, mivel hátfájás, izületi fájdalmak, látás, halás szervének javítását is szolgálhatja.

A Taj Csi kitartó, tisztességes és rendszeres gyakorlás után testi és szellemi felüdülést, gyógyulást hozhat, tehát érdemes kipróbálni. Fontos azonban, hogy aki kipróbálja, annak kitartásra és elszántságra van szüksége. Épp csak belekóstolni nem érdemes, és ne is várjunk töle nagy változást.


Találat: 1300