online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

SZÍJHAJTÁS - Feladat: A szíjhajtas geometriai méretezése

gépészetFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
Az autókereskedésben, ahol Ön dolgozik, egy vevö hagyomanyos dízelrendszerü (forgóelosztós adagolószivattyúval) szerelt jarmüvet szeretne vasarolni. E
Csörlök
A TŰZVÉDELEM ÉS VESZÉLYELHÁRÍTÁS VÉDŐESZKÖZEI
Műszaki hőtan fogalomtar
Mégegyszer a gépkocsiemelőről
Mozgató csavarorsó méretezése, ellenőrzése
TIRISZTOR TESZTER
GPS ¨C NAVIGACIÓS RENDSZER N350 Haszn¨˘lati ¨˛tmutat¨®
Kötelek és lancok
diesel adagoló
 
 

SZÍJHAJTÁS

 


Feladat: A szíjhajtás geometriai méretezése.A fordulatszámokból számított áttételek:

 


 


A különbözö fordulatoknak megfelelö áttételek geometriai arányai:Mivel aligha lehet betartani a szabványos átmérö értéket, ezért a szíjtárcsák alkalmazásánál csak az elsö felvett – hajtó – tárcsa méretét választjuk szabványosnak.


Legyen:

 


Kerületi sebesség meghatározása:

Az elözö Szíjhajtások c. tervezet alapján minden szempontból leggazdaságosabb technológiáját, a Siegling-szíjhajtást választom.SIEGLING-SZÍJHAJTÁS


(Számítás)


 


1° A te 919i86j ngelytávolság számítása:

 
2° A K -es tényezö számítása:


A pontosabb K -es érték számítása érdekében interpolálni kell.

 3° A K -es tényezö számítása (2.táblázat; jegyzetek) 25%-os túlterhelés esetén:4° 100mm széles szíjjal átvihetö teljesítmény: (Jegyzetek: Siegling-szíjjal megvalósított hajtás 1-es ábra.)

 
Az alkalmazható szíj illetve szíjak a 2A és a fölötte lévö szíjjak, ha 2A jelü szíjat alkalmazunk, akkor az átvihetö teljesítmény:


 


5° A szíjszélesség számítása:

 


6° A koszorú szélesség: (Laposbör-szíjhajtás jegyzetek 4. táblázata alapján.)

b=25mm → A választott koszorú szélesség B=32mm
 7° A szükséges tengelyhúzás értéke:

 8° A szíjhossz meghatározása:

 9° A névleges tengelytávolság:10° Összegezve a Sieglingszíj-hajtás:HAJTÓMŰ


(Számítások)

Fordulatszám ábra:

       


*


A hajtómü kinematikai vázlata:Adatok:
1° Fogszám számítás:2° Elméleti fordulatszámsor:

3° Valós fordulatszám számítás:

4° Hiba számítás:


3


2


1

0


-1


-2


-3

5° A hajtások áttételei:
Ha i>1, akkor a hajtás lassító, ha i<1, akkor a hajtás gyorsító.


6° Fogalaktényezö:

7° MODULSZÁMÍTÁSAdatok:


Egyenes fogazatú fogaskerekeknél:


A -üzemtényezö felvételénél a 4. ábrán kijelölt esetet feltételezzük. Ezek szerint villamos motor hajtja, közepes indítási gyakoriság, közepes lökés terhelést eredményez, így fogaskerékhajtás típust kell alkalmazni, napi 8 óra üzemidejü hajtott géphez. Tehát 


7.1° Fogtö szilárdságra vonatkozó számítások :


7.2° Felületi szilárdságra vonatkozó számítások:A fenti számításokban meghatároztam a modul nagyságát. Elöször is két technológiai megoldásra bontottam a számításaimat. 1. A 7.1°-ban ismertetett „Fogtö szilárdságra vonatkozó számítások” pont alatt; ez modul számítás egyik alapja. A másik a 7.2°-ban „Felületi szilárdságra vonatkozó számítások” pont alatt található, s ez a modul számítás másik alapja. Nos ezt a két pontot végig számolva a képletekkel jutunk el a modul kiválasztáshoz. Én a hajtómüvet három hajtómüegységre bontottam. Az elsöbe -töl -ig, a második hajtómüegységben -töl -ig, valamint az utolsóban pedig -töl -ig számozott, a sematikus kinematikai ábrán jól látható fogaskerekek. Egy hajtómüegységnek csak egy modulja lehet. A modulok értékét a „Fogaskerékhajtás-méretezés” címü fénymásolt jegyzet 1. táblázatából választottam.

Kiválasztásnál szem elött tartottam két szempontot:

Ügyeltem rá, hogy elönyben részesítsem az 1. sorozatban felkínált szabványos modul méreteket.

A modulokat minden esetben felfelé kerekítettem.Az általam választott modulok:


  1. hajtómüegységre: 6mm

  1. hajtómüegységre: 4mm

  1. hajtómüegységre: 7mm

8° Tengelytávolság számítása:


9° A tengelyek szilárdsági számítása:


I. TENGELY


II. TENGELY
III. TENGELY
IV. TENGELY


10° A tengelyek méretezése:


10.1° A te 919i86j ngelyek anyaga:


A60-as

10.2° A tengelyátmérök számítása:


Technológiai megfontolásokból és a csapágy kiválasztás, és a jobb teherbíró képesség érdekében és a teherbírás jobb eloszlásának könnyítése érdekében az elsö () tengelyátméröt 30mm-re változtatom. Az utolsó három tengely () átméröjét is növelem a fent említett elönyök miatt, 41mm- és 44mm-röl 45mm-re.
11° A reteszek szilárdsági ellenörzése:
CSAPÁGYKIVÁLASZTÁS


I. Tengely


A gördülöcsapágyak méret meghatározása:


A kinematikai ábrán és a szilárdsági számításokból jól látható, hogy az 1-es csapágy radiális terhelése jelentösen nagyobb a 2-es csapágyénál, tehát indokolt, hogy hengergörgös csapágyat alkalmazzunk míg a 2-es csapágy esetében mélyhornyú golyós csapágyat, mivel jelentösen kisebb az axiális terhelés, mint a radiális.

A csapágy élettartamára 30000 üzemórát írunk elö.


1° Dinamikus hatás:2° A hengergörgös csapágy méretezése élettartamra:3° Élettartam tényezö:4° A csapágytól igényelt alapterhelés szerint számolva:A katalógusban a átméröjü tengelyhez a hengergörgös csapágyak közül NU1006-os jelü (SKF Gördülöcsapágy Fökatalógus alapján) csapágyat választom. A teherbírása C=17900N, tehát megfelel, mivel <.


A golyóscsapágyra vonatkozó számítások:

5° A golyóscsapágy egyenértékü terhelése:6° Élettartam tényezö:7° A csapágytól igényelt alapterhelés szerint számolva:A katalógusban a átméröjü tengelyhez a 6006 jelü mélyhornyú golyóscsapágyat (SKF Gördülöcsapágy Fökatalógus) választom . <     


8° Statikus csapágy méretezés:> feltételnek meg kell felelnie.


8300N>501,202N


A statikus egyenértékü egyenlet meghatározása:Ez az erö annyira kicsi, hogy a táblázati értékhez képest megfelel.FORDULATSZÁM ELLENŐRZÉS

1° Hengergörgös csapágy esetében:2° Mélyhornyú golyóscsapágyak esetében:A GÖRDÜLŐCSAPÁGYAK KENÉSE


A zsírkenés alkalmazhatóságát a fordulatszám dönti el. Az üzemi fordulatszámnak meg kell felelnie az > feltételnek.


1° Hengergörgös csapágynál:<  Tökéletes a zsírkenés.
2° Mélyhornyú golyóscsapágy esetén:<  Tökéletes a zsírkenés.3° Zsírfajta meghatározása:3.1° Fajlagos fordulatszám:
(A 3.1° folytatása)


Az órai jegyzetek alapján az 1-es mezöbe esik, tehát a kenése megfelel a normálkenö zsírok valamelyike. A NZS2-es jelü nátrium alapú zsírt választom –30…+110°C-os hömérsékleti tartományba.


3.2° A várható üzemi hömérséklet meghatározása:4° Hengergörgös csapágyaknál:a hidrodinamikai veszteségböl származó nyomaték. Azt, hogy melyik összefüggést alkalmazzuk, a szorzat nagysága dönti el.6° A hengergörgös csapágy összveszteség nyomatéka:7° A hengergörgös csapágy összveszteség teljesítménye:
8° Üzemi hömérséklet:

Mélyhornyú golyóscsapágy:


1° Mechanikai teljesítmény:<


2° Hidrodinamikus veszteség nyomaték:3° Mélyhornyú golyóscsapágy összveszteségének nyomatéka:4° A golyóscsapágy összveszteség nyomatéka:5° Üzemi hömérséklet:
Csapágy illesztés meghatározása:


A hengergörgös csapágy és a mélyhornyú golyós csapágy illesztését a tengelyen gyári tapasztalatok alapján írjuk elö. A tengelycsapra ajánlott türés k5:A csapágyfurat átméröjének türését a gyári katalógus alapján vesszük fel:1° Közepes fedés:2° Szükséges túlfedés:3° Mélyhornyú golyóscsapágy esetében:


<


4° Hengergörgös csapágy esetében:


<
Csapágy fészek illesztése:


1° Mélyhornyú golyóscsapágy esetén:


Osztott csapágyház alkalmazása esetén K7-es illesztés:A csapágy külsö futógyürüjének türése:


<


2° Hengergörgös csapágy esetén:


Osztott csapágyház alkalmazása esetén K7-es illesztés:

A csapágy külsö futógyürüjének türése:


<
A csapágykenés idöközei:


A csapágyak kenésére betöltött zsírt idöközönként fel kell újítani, ki kell cserélni.

Ha <0,2, akkor a csapágyat és a ház térfogatát 90%-ig kell feltölteni.

Ha <0,8, akkor csak a csapágyat kell feltölteni, a házat üresen kell hagyni.Ez az érték igaz mindkét csapágyra.Ha napi 24 órás üzemet feltételezünk, akkor naponként kell az egyes jelü csapágyat kenözsírral feltölteni.

Az utántöltéshez szükséges zsírmennyiség grammban:Mélyhornyú golyóscsapágy esetén:Ha napi 24 órás üzemet feltételezünk, akkor naponként kell a kettes jelü csapágy kenését végrehajtani.Az utántöltéshez szükséges zsírmennyiség grammban:


Mivel poros üzemre számítunk, így 3…4 zsírozás után a csapágyház szétszerelésével történik a tisztítás és a friss zsír betöltése.


A berendezés tömítése:


A tömítés fö célja a szennyezödés bejutásának, illetve a zsír távozásának megakadályozása.

A nemez tömítés alkalmazhatóságát a kerületi sebesség és a súrlódó felületek érdessége határozza meg:


CSAPÁGYKIVÁLASZTÁS


II. Tengely


A gördülöcsapágyak méret meghatározása:


A kinematikai ábrán és a szilárdsági számításokból jól látható, hogy a 3-as csapágy radiális terhelése jelentösen nagyobb a 4-es csapágyénál, tehát indokolt, hogy hengergörgös csapágyat alkalmazzunk míg a 4-es csapágy esetében mélyhornyú golyós csapágyat, mivel jelentösen kisebb az axiális terhelés, mint a radiális.

A csapágy élettartamára 30000 üzemórát írunk elö.


1° Dinamikus hatás:2° A hengergörgös csapágy méretezése élettartamra:3° Élettartam tényezö:4° A csapágytól igényelt alapterhelés szerint számolva:A katalógusban a átméröjü tengelyhez a hengergörgös csapágyak közül NU1009EC jelü (SKF Gördülöcsapágy Fökatalógus alapján) csapágyat választom. A teherbírása C=44600N, tehát megfelel, mivel <.

A golyóscsapágyra vonatkozó számítások:

5° A golyóscsapágy egyenértékü terhelése:6° Élettartam tényezö:7° A csapágytól igényelt alapterhelés szerint számolva:A katalógusban a átméröjü tengelyhez a 6006 jelü mélyhornyú golyóscsapágyat (SKF Gördülöcsapágy Fökatalógus) választom . <     


8° Statikus csapágy méretezés:> feltételnek meg kell felelnie.


14600N>584,451N


A statikus egyenértékü egyenlet meghatározása:Ez az erö annyira kicsi, hogy a táblázati értékhez képest megfelel.FORDULATSZÁM ELLENŐRZÉS

1° Hengergörgös csapágy esetében:2° Mélyhornyú golyóscsapágyak esetében:A GÖRDÜLŐCSAPÁGYAK KENÉSE


A zsírkenés alkalmazhatóságát a fordulatszám dönti el. Az üzemi fordulatszámnak meg kell felelnie az > feltételnek.


1° Hengergörgös csapágynál:<  Tökéletes a zsírkenés.
2° Mélyhornyú golyóscsapágy esetén:<  Tökéletes a zsírkenés.3° Zsírfajta meghatározása:3.1° Fajlagos fordulatszám:
(A 3.1° folytatása)


Az órai jegyzetek alapján az 1-es mezöbe esik, tehát a kenése megfelel a normálkenö zsírok valamelyike. A NZS2-es jelü nátrium alapú zsírt választom –30…+110°C-os hömérsékleti tartományba.


3.2° A várható üzemi hömérséklet meghatározása:4° Hengergörgös csapágyaknál:a hidrodinamikai veszteségböl származó nyomaték. Azt, hogy melyik összefüggést alkalmazzuk, a szorzat nagysága dönti el.6° A hengergörgös csapágy összveszteség nyomatéka:7° A hengergörgös csapágy összveszteség teljesítménye:


8° Üzemi hömérséklet:


Mélyhornyú golyóscsapágy:


1° Mechanikai teljesítmény:<


2° Hidrodinamikus veszteség nyomaték:3° Mélyhornyú golyóscsapágy összveszteségének nyomatéka:4° A golyóscsapágy összveszteség nyomatéka:5° Üzemi hömérséklet:


Csapágy illesztés meghatározása:


A hengergörgös csapágy és a mélyhornyú golyós csapágy illesztését a tengelyen gyári tapasztalatok alapján írjuk elö. A tengelycsapra ajánlott türés k5:A csapágyfurat átméröjének türését a gyári katalógus alapján vesszük fel:1° Közepes fedés:2° Szükséges túlfedés:3° Mélyhornyú golyóscsapágy esetében:


<


4° Hengergörgös csapágy esetében:


<

Csapágy fészek illesztése:


1° Mélyhornyú golyóscsapágy esetén:


Osztott csapágyház alkalmazása esetén K7-es illesztés:A csapágy külsö futógyürüjének türése:


<


2° Hengergörgös csapágy esetén:


Osztott csapágyház alkalmazása esetén K7-es illesztés:A csapágy külsö futógyürüjének türése:


<

A csapágykenés idöközei:


A csapágyak kenésére betöltött zsírt idöközönként fel kell újítani, ki kell cserélni.

Ha <0,2, akkor a csapágyat és a ház térfogatát 90%-ig kell feltölteni.

Ha <0,8, akkor csak a csapágyat kell feltölteni, a házat üresen kell hagyni.Ez az érték igaz mindkét csapágyra.Ha napi 24 órás üzemet feltételezünk, akkor naponként kell a hármas jelü csapágyat kenözsírral feltölteni.

Az utántöltéshez szükséges zsírmennyiség grammban:Mélyhornyú golyóscsapágy esetén:Ha napi 24 órás üzemet feltételezünk, akkor naponként kell a négyes jelü csapágy kenését végrehajtani.Az utántöltéshez szükséges zsírmennyiség grammban:


Mivel poros üzemre számítunk, így 3…4 zsírozás után a csapágyház szétszerelésével történik a tisztítás és a friss zsír betöltése.


A berendezés tömítése:


A tömítés fö célja a szennyezödés bejutásának, illetve a zsír távozásának megakadályozása.

A nemez tömítés alkalmazhatóságát a kerületi sebesség és a súrlódó felületek érdessége határozza meg:


CSAPÁGYKIVÁLASZTÁS


III. Tengely


A gördülöcsapágyak méret meghatározása:


A kinematikai ábrán és a szilárdsági számításokból jól látható, hogy a 5-ös csapágy radiális terhelése jelentösen nagyobb a 6-os csapágyénál, tehát indokolt, hogy hengergörgös csapágyat alkalmazzunk míg a 6-es csapágy esetében mélyhornyú golyós csapágyat, mivel jelentösen kisebb az axiális terhelés, mint a radiális.

A csapágy élettartamára 30000 üzemórát írunk elö.


1° Dinamikus hatás:2° A hengergörgös csapágy méretezése élettartamra:3° Élettartam tényezö:4° A csapágytól igényelt alapterhelés szerint számolva:A katalógusban a átméröjü tengelyhez a hengergörgös csapágyak közül NU1009EC jelü (SKF Gördülöcsapágy Fökatalógus alapján) csapágyat választom. A teherbírása C=44600N, tehát megfelel, mivel <.A golyóscsapágyra vonatkozó számítások:

5° A golyóscsapágy egyenértékü terhelése:6° Élettartam tényezö:7° A csapágytól igényelt alapterhelés szerint számolva:A katalógusban a átméröjü tengelyhez a 6006 jelü mélyhornyú golyóscsapágyat (SKF Gördülöcsapágy Fökatalógus) választom . <     


8° Statikus csapágy méretezés:> feltételnek meg kell felelnie.


14600N>815,496N


A statikus egyenértékü egyenlet meghatározása:Ez az erö annyira kicsi, hogy a táblázati értékhez képest megfelel.
FORDULATSZÁM ELLENŐRZÉS

1° Hengergörgös csapágy esetében:2° Mélyhornyú golyóscsapágyak esetében:

A GÖRDÜLŐCSAPÁGYAK KENÉSE


A zsírkenés alkalmazhatóságát a fordulatszám dönti el. Az üzemi fordulatszámnak meg kell felelnie az > feltételnek.


1° Hengergörgös csapágynál:<  Tökéletes a zsírkenés.
2° Mélyhornyú golyóscsapágy esetén:<  Tökéletes a zsírkenés.3° Zsírfajta meghatározása:3.1° Fajlagos fordulatszám:
(A 3.1° folytatása)


Az órai jegyzetek alapján az 1-es mezöbe esik, tehát a kenése megfelel a normálkenö zsírok valamelyike. A NZS2-es jelü nátrium alapú zsírt választom –30…+110°C-os hömérsékleti tartományba.


3.2° A várható üzemi hömérséklet meghatározása:4° Hengergörgös csapágyaknál:a hidrodinamikai veszteségböl származó nyomaték. Azt, hogy melyik összefüggést alkalmazzuk, a szorzat nagysága dönti el.6° A hengergörgös csapágy összveszteség nyomatéka:7° A hengergörgös csapágy összveszteség teljesítménye:8° Üzemi hömérséklet:


Mélyhornyú golyóscsapágy:


1° Mechanikai teljesítmény:<


2° Hidrodinamikus veszteség nyomaték:3° Mélyhornyú golyóscsapágy összveszteségének nyomatéka:4° A golyóscsapágy összveszteség nyomatéka:5° Üzemi hömérséklet:
Csapágy illesztés meghatározása:


A hengergörgös csapágy és a mélyhornyú golyós csapágy illesztését a tengelyen gyári tapasztalatok alapján írjuk elö. A tengelycsapra ajánlott türés k5:A csapágyfurat átméröjének türését a gyári katalógus alapján vesszük fel:1° Közepes fedés:2° Szükséges túlfedés:3° Mélyhornyú golyóscsapágy esetében:


<


4° Hengergörgös csapágy esetében:


<
Csapágy fészek illesztése:


1° Mélyhornyú golyóscsapágy esetén:


Osztott csapágyház alkalmazása esetén K7-es illesztés:A csapágy külsö futógyürüjének türése:


<


2° Hengergörgös csapágy esetén:


Osztott csapágyház alkalmazása esetén K7-es illesztés:A csapágy külsö futógyürüjének türése:


<A csapágykenés idöközei:


A csapágyak kenésére betöltött zsírt idöközönként fel kell újítani, ki kell cserélni.

Ha <0,2, akkor a csapágyat és a ház térfogatát 90%-ig kell feltölteni.

Ha <0,8, akkor csak a csapágyat kell feltölteni, a házat üresen kell hagyni.Ez az érték igaz mindkét csapágyra.Ha napi 24 órás üzemet feltételezünk, akkor naponként kell az ötös jelü csapágyat kenözsírral feltölteni.

Az utántöltéshez szükséges zsírmennyiség grammban:Mélyhornyú golyóscsapágy esetén:Ha napi 24 órás üzemet feltételezünk, akkor naponként kell a hatos jelü csapágy kenését végrehajtani.Az utántöltéshez szükséges zsírmennyiség grammban:


Mivel poros üzemre számítunk, így 3…4 zsírozás után a csapágyház szétszerelésével történik a tisztítás és a friss zsír betöltése.


A berendezés tömítése:


A tömítés fö célja a szennyezödés bejutásának, illetve a zsír távozásának megakadályozása.

A nemez tömítés alkalmazhatóságát a kerületi sebesség és a súrlódó felületek érdessége határozza meg:

CSAPÁGYKIVÁLASZTÁS


IV. Tengely


A gördülöcsapágyak méret meghatározása:


A kinematikai ábrán és a szilárdsági számításokból jól látható, hogy a 7-es csapágy radiális terhelése jelentösen nagyobb a 8-as csapágyénál, tehát indokolt, hogy hengergörgös csapágyat alkalmazzunk míg a 8-es csapágy esetében mélyhornyú golyós csapágyat, mivel jelentösen kisebb az axiális terhelés, mint a radiális.

A csapágy élettartamára 30000 üzemórát írunk elö.


1° Dinamikus hatás:2° A hengergörgös csapágy méretezése élettartamra:3° Élettartam tényezö:4° A csapágytól igényelt alapterhelés szerint számolva:A katalógusban a átméröjü tengelyhez a hengergörgös csapágyak közül NU1009EC jelü (SKF Gördülöcsapágy Fökatalógus alapján) csapágyat választom. A teherbírása C=44600N, tehát megfelel, mivel <.


A golyóscsapágyra vonatkozó számítások:

5° A golyóscsapágy egyenértékü terhelése:6° Élettartam tényezö:7° A csapágytól igényelt alapterhelés szerint számolva:A katalógusban a átméröjü tengelyhez a 6006 jelü mélyhornyú golyóscsapágyat (SKF Gördülöcsapágy Fökatalógus) választom . <     


8° Statikus csapágy méretezés:> feltételnek meg kell felelnie.


14600N>442,005N


A statikus egyenértékü egyenlet meghatározása:Ez az erö annyira kicsi, hogy a táblázati értékhez képest megfelel.FORDULATSZÁM ELLENŐRZÉS

1° Hengergörgös csapágy esetében:2° Mélyhornyú golyóscsapágyak esetében:


A GÖRDÜLŐCSAPÁGYAK KENÉSE


A zsírkenés alkalmazhatóságát a fordulatszám dönti el. Az üzemi fordulatszámnak meg kell felelnie az > feltételnek.


1° Hengergörgös csapágynál:<  Tökéletes a zsírkenés.
2° Mélyhornyú golyóscsapágy esetén:<  Tökéletes a zsírkenés.3° Zsírfajta meghatározása:3.1° Fajlagos fordulatszám:
(A 3.1° folytatása)


Az órai jegyzetek alapján az 1-es mezöbe esik, tehát a kenése megfelel a normálkenö zsírok valamelyike. A NZS2-es jelü nátrium alapú zsírt választom –30…+110°C-os hömérsékleti tartományba.


3.2° A várható üzemi hömérséklet meghatározása:4° Hengergörgös csapágyaknál:a hidrodinamikai veszteségböl származó nyomaték. Azt, hogy melyik összefüggést alkalmazzuk, a szorzat nagysága dönti el.6° A hengergörgös csapágy összveszteség nyomatéka:7° A hengergörgös csapágy összveszteség teljesítménye:
8° Üzemi hömérséklet:

Mélyhornyú golyóscsapágy:


1° Mechanikai teljesítmény:<


2° Hidrodinamikus veszteség nyomaték:3° Mélyhornyú golyóscsapágy összveszteségének nyomatéka:4° A golyóscsapágy összveszteség nyomatéka:5° Üzemi hömérséklet:
Csapágy illesztés meghatározása:


A hengergörgös csapágy és a mélyhornyú golyós csapágy illesztését a tengelyen gyári tapasztalatok alapján írjuk elö. A tengelycsapra ajánlott türés k5:A csapágyfurat átméröjének türését a gyári katalógus alapján vesszük fel:1° Közepes fedés:2° Szükséges túlfedés:3° Mélyhornyú golyóscsapágy esetében:


<


4° Hengergörgös csapágy esetében:


<
Csapágy fészek illesztése:


1° Mélyhornyú golyóscsapágy esetén:


Osztott csapágyház alkalmazása esetén K7-es illesztés:A csapágy külsö futógyürüjének türése:


<


2° Hengergörgös csapágy esetén:


Osztott csapágyház alkalmazása esetén K7-es illesztés:A csapágy külsö futógyürüjének türése:


<
A csapágykenés idöközei:


A csapágyak kenésére betöltött zsírt idöközönként fel kell újítani, ki kell cserélni.

Ha <0,2, akkor a csapágyat és a ház térfogatát 90%-ig kell feltölteni.

Ha <0,8, akkor csak a csapágyat kell feltölteni, a házat üresen kell hagyni.Ez az érték igaz mindkét csapágyra.Ha napi 24 órás üzemet feltételezünk, akkor naponként kell a hetes jelü csapágyat kenözsírral feltölteni.

Az utántöltéshez szükséges zsírmennyiség grammban:Mélyhornyú golyóscsapágy esetén:Ha napi 24 órás üzemet feltételezünk, akkor naponként kell a nyolcas jelü csapágy kenését végrehajtani.Az utántöltéshez szükséges zsírmennyiség grammban:


Mivel poros üzemre számítunk, így 3…4 zsírozás után a csapágyház szétszerelésével történik a tisztítás és a friss zsír betöltése.


A berendezés tömítése:


A tömítés fö célja a szennyezödés bejutásának, illetve a zsír távozásának megakadályozása.

A nemez tömítés alkalmazhatóságát a kerületi sebesség és a súrlódó felületek érdessége határozza meg:Egyenes fogú, elemi fogazatú hengeres kerék geometriai méreteinek számítása
Felhasznált irodalom

Szabó Miklós – Gépészeti Tervezési Segédlet;


Gördülöcsapágy fökatalógus;


Valamint órai jegyzetek.

Találat: 6316